ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Οι Αμερικανοί πληρώνουν 200 δολάρια τον μήνα για να βρούν ένα φίλο

Τα χρήματα είναι ένας πολύ καλός τρόπος να αγοράσεις τα πάντα. Αλλά και την φιλία;

"Το να περπατάς με έναν φίλο στο σκοτάδι είναι καλύτερο από το να περπατάς μόνος στο φως", έλεγε η Αμερικανίδα συγγραφέας Έλεν Κέλερ.

Και οι έρευνες έρχονται να το επιβεβαιώσουν τα σημαντικά της οφέλη. Σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα με ισχυρές φιλίες τείνουν να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία και μάλιστα οι μελέτες δείχνουν ότι έχουν και καλύτερη σωματική υγεία. Οι ειδικοί μάλιστα μας διαβεβαιώνουν πώς οι συχνές κοινωνικές συναναστροφές μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, περισσότερο από την άσκηση ή τη δίαιτα μόνο.

Τουλάχιστον αυτό αποκάλυψε μία μελέτη που διήρκησε έξι χρόνια και έγινε σε 736 μεσήλικες άνδρες Σουηδούς. Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη, αυτό που επηρέαζε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή θανατηφόρου στεφανιαίας νόσου δεν ήταν το πρόσωπο με το οποίο είχαν ερωτική/συντροφική σχέση αλλά οι φιλίες.

Μια άλλη μελέτη από την Αυστραλία η οποία είχε διάρκεια 10 χρόνια, δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι που είχαν πολλούς φίλους, είχαν και 22% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά την περίοδο της μελέτης, σε σχέση με εκείνους που είχαν λίγους φίλους. Αντίθετα οι πολλοί συγγενείς και τα παιδιά δεν επηρέασαν καθόλου τα ποσοστά επιβίωσής τους.

Οι Αμερικανοί πληρώνουν 200 δολάρια για λίγη παρέα

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, οι μοναχικοί διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σύγκριση με τους μη μοναχικούς συνομηλίκους τους, καθώς και πολύ υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, άνοιας και πρόωρου θανάτου.

Το πρόβλημα, όπως πολλά παρόμοια, εντοπίστηκε πρώτα στις ΗΠΑ, αλλά υπάρχει παντού: το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος ότι μια νέα επιδημία μαστίζει τον γενικό πληθυσμό· η μοναξιά. Η ακριβής διατύπωση ήταν ότι "όλοι βιώνουν μετρήσιμα επίπεδα μοναξιάς ανά πάσα στιγμή, είτε αυτή σχετίζεται με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, τη μετακόμιση σε μια νέα πόλη, οικονομικά ή προβλήματα υγείας ή την απομόνωση που συνδέεται με την τηλεργασία".

Δεδομένης λοιπόν της ζήτησης φίλων μια startup από την Καλιφόρνια υπόσχεται ότι μπορεί να δώσει τη λύση. Το Groundfloor, που ξεκίνησε στο Σαν Φρανσίσκο και σύντομα θα ανοίξει και σε μια τοποθεσία στο Λος Αντζελες, είναι ένα κοινωνικό κλαμπ με επίκεντρο τη φιλία. Εκείνο που το ξεχωρίζει από άλλα κλαμπ μόνο για μέλη είναι ότι διατίθεται στην αγορά για όσους αναζητούν τη συμμετοχή σε μια κοινότητα – και όχι αποκλειστικές σχέσεις. Ο συνιδρυτής του Groundfloor, Τζερμέν Ιτζιέχ, ένας Λονδρέζος που ζει στην Καλιφόρνια, εξηγεί στον Guardian ότι το κλαμπ παρέχει χώρους για εργασία (αίθουσες συνεδριάσεων και τηλεφωνικούς θαλάμους), για ευεξία (γυμναστήριο και κύκλους διαλογισμού) και κοινωνικοποίηση. Υπάρχουν βραδιές καραόκε, ομάδες ειδικών ενδιαφερόντων και εργαστήρια χειροτεχνίας. Και στοχεύει σε ενηλίκους άνω των 30 ετών. "Υπήρχε πάντα ένα πρόβλημα όταν άρχιζες να πλησιάζεις σε αυτό το ηλικιακό εύρος" λέει. "Τότε απομακρυνόμαστε από τα μέρη όπου χτίζαμε κοινότητες, όπως πανεπιστήμια, γραφεία, σχολεία. Μετά τα 20 η ζωή μοιάζει με ένα κοινωνικό καθαρτήριο".

Η λέσχητου Groundfloor, στη γειτονιά Echo Park του Λος Αντζελες, έχει ήδη 2.000 επίδοξα μέλη στη λίστα αναμονής της. Ισως αυτό αντικατοπτρίζει την απομόνωση μιας πόλης με ατελείωτη κίνηση, λίγους πεζούς και τη δική της επιστημονική κλίμακα για τη μοναξιά. Αλλά η λέσχη διατηρεί επίσης τρεις τοποθεσίες στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, στις οποίες έχουν προσχωρήσει σχεδόν 1.000 άτομα.

Η συνδρομή στο κλαμπ κοστίζει 200 δολάρια τον μήνα και τα επίδοξα μέλη του δεν υποβάλλονται σε πολλές ερωτήσεις. Η διαδικασία υποβολής αίτησης καταλήγει σε μια βιντεοκλήση. Στόχος των "συνεντευξιαστών" είναι να διαπιστώσουν "εάν οι υποψήφιοι αναγνωρίζουν ότι η οικοδόμηση της κοινότητας απαιτεί κάποια προσπάθεια" λέει ο Ιτζιέχ. "Θέλουμε ανθρώπους που αναζητούν μακροχρόνιες σχέσεις και όχι απλώς να πηγαίνουν σε ένα ωραίο μέρος για να εργαστούν ή να πιουν ένα ποτό". Ο σύλλογος δίνει επίσης προτεραιότητα στη διαφορετικότητα: το 60% των μελών του στο Οκλαντ και το 40% των μελών του στο Σαν Φρανσίσκο είναι έγχρωμοι. Το γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι είναι έτοιμοι να πληρώσουν για να έχουν παρέα δείχνει την ένταση της ανθρώπινης μοναξιάς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, οι μοναχικοί άνθρωποι διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σύγκριση με τους μη μοναχικούς συνομηλίκους τους, καθώς και πολύ υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, άνοιας και πρόωρου θανάτου.

Σε μια εποχή που περισσότερο από το ένα τέταρτο των αμερικανικών σπιτιών αποτελούνται από μόνο ένα άτομο –ποσοστό τριπλάσιο από εκείνο του 1940– η δημιουργία πραγματικής κοινότητας είναι μια αναγκαιότητα. Και για όσους έχουν τα χρήματα, η ανθρώπινη σύνδεση μπορεί να είναι το καλύτερο αγαθό στο οποίο μπορούν να τα ξοδέψουν.

Read Next

Περισσότερα από

News

03 Μαϊ 2024

Πάσχα στο χωριό

Μικρές αλλά πολύτιμες αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια.

03 Μαϊ 2024

Swipe right για την Ευρώπη: Μια εφαρμογή τύπου Tinder μας δείχνει με ποιους υποψήφιους των Ευρωεκλογών... ταιριάζουμε

Μια ομάδα νέων σκέφτηκε μια λύση για να αυξήσει τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές της ΕΕ.

03 Μαϊ 2024

Σία Κοσιώνη – Κώστας Μπακογιάννης: Το "δικό τους" Πάσχα στο Καρπενήσι

Η Σία Κοσιώνη και ο Κώστας Μπακογιάννης μοιράζονται στιγμιότυπα από το "Πάσχα στο χωριό".

03 Μαϊ 2024

Εύα Μέντες: "Δεν θα μπορούσα να είχα κάνει παιδιά σε άλλη ηλικία" λέει η σταρ και κάποιες από εμάς συμφωνούμε- πολύ

Η Εύα Μέντες εξηγεί τους λόγους που αποφάσισε να κάνει παιδιά μετά τα 40 κι εμείς αναρωτιόμαστε αν όντως έχει δίκιο.

03 Μαϊ 2024

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το app των "άπιστων" και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων

Το Ashley Madison είναι ένα app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση. Το 2015 μετρώντας 37 εκ. χρήστες υπέστη πανωλεθρία καθώς χάκερ δημοσιοποίησαν τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων χρηστών.

03 Μαϊ 2024

Ματούλα Τανιμανίδη: Ο χορός με τον γιο της, Σάκη για μία ξεχωριστή στιγμή

Ο Σάκης Τανιμανίδης μαζί με τη μητέρα του, Ματούλα Τανιμανίδη.

03 Μαϊ 2024

Τζένιφερ Κόνελι: Της ταιριάζει πολύ το total Louis Vuitton outfit

Εντυπωσίασε η ηθοποιός με την ανατρεπτική επιλογή της για την πρεμιέρα του Dark Matter.

03 Μαϊ 2024

Η τρυφερή φωτογραφία της Victoria για τα γενέθλια του David Beckham

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο "θρύλος" του ποδοσφαίρου David Beckham.

03 Μαϊ 2024

Put Your Hands Up: 80χρονοι παρτάρουν σε night club και ανεβάζουν το κέφι για όλους

Οι οίκοι ευγηρίας στις Βρυξέλλες γίνονται δημιουργικοί και χαρίζουν ξανά ζωή στους ηλικιωμένους με πρωτότυπους τρόπους. Και μας αρέσει πολύ!