ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πέθανε η σύζυγος του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, Δέσποινα-

Στα 93 της χρόνια πέθανε η Δέσποινα Παπαδοπούλου, σύζυγός του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου. Αφήνοντας πίσω της μια σκοτεινή ιστορία.

Για αυτήν έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα και πολλά σενάρια. Ποιος δεν θυμάται το περίφημο "αυτόματο διαζύγιο", που φημολογείται ότι δημιουργήθηκε για χάρη της, όταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος ύστερα από 10 ολόκληρα χρόνια παράνομης σχέσης αποφάσισε να την παντρευτεί;

Ο πρώτος γάμος του αρχηγού της "απριλιανής επανάστασης" (όπως συνηθίζει να αποκαλεί τη χούντα η Δέσποινα Παπαδοπούλου) είχε τελειώσει άδοξα το 1968. Τότε ο Γεώργιος Παπαδόπουλος παντρεύτηκε τη Δέσποινα Νικολάου Γάσπαρη, η οποία εργαζόταν στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Εκείνη ήταν παντρεμένη με έναν αστυνομικό, τον οποίο χώρισε για να παντρευτεί τον Παπαδόπουλο, ο οποίος επίσης πήρε διαζύγιο για να οδηγηθεί μαζί της στην εκκλησία. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τη δεκαετία του 1960 τα διαζύγια ήταν σπάνια και προκαλούσαν αντιδράσεις στην κοινωνία. Ειδικά όταν επρόκειτο για κάποιον που πρέσβευε το γνωστό τρίπτυχο "πατρίς, θρησκεία, οικογένεια" ένα διαζύγιο αποτελούσε σκάνδαλο.

Έρωτας και γάμος

Η Δέσποινα Σερέτη, όπως ονομαζόταν έχοντας το επώνυμο του αστυνομικού συζύγου της, έζησε έναν θυελλώδη εξωσυζυγικό έρωτα με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, ο οποίος επιστεγάστηκε με τον γάμο τους, έπειτα από το πολυσυζητημένο διαζύγιο το οποίο πήρε ο δικτάτορας από την πρώτη σύζυγό του Νίκη Βασιλειάδη και αρκετοί χαρακτήρισαν "εξπρές" και "φωτογραφικό". Ήταν τη διετία 1957-1958 όταν η Δέσποινα εργαζόταν στην Υπηρεσία Πληροφοριών του ΓΕΣ (Γραφείο Α2), όπου γνωρίστηκε με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο.

Χρόνια αργότερα, όμως, λαμβάνοντας υπόψη τη δημόσια εικόνα του, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος του "Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια" αποφάσισε ότι δεν θα μπορούσε να συνεχίσει διατηρώντας για τόσο μεγάλο διάστημα μια παράνομη σχέση. Πολύ περισσότερο, καθώς είχαν αποκτήσει και την κόρη τους Υπερμαχεία (Μάχη), η οποία ζούσε με τη γιαγιά της για να αποφευχθεί το σκάνδαλο.

Για να εκδοθεί το διαζύγιο, έπειτα από αγωγή τής πρώην συζύγου του Παπαδόπουλου, λέγεται ότι ξεπεράστηκε ταχύτατα η γραφειοκρατία. Έτσι, ο δρόμος άνοιξε και στις 17 Οκτωβρίου του 1969 τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Α΄ ο γάμος του με τη Δέσποινα, παρουσία στενού κύκλου στη Μητρόπολη Αθηνών. Έτσι, η Δέσποινα Παπαδοπούλου, από μια ανώνυμη πολιτική υπάλληλος στρατιωτικών υπηρεσιών, έγινε η πρώτη κυρία της επταετίας, με ισχύ, ταξίδια και μεγάλη ζωή, που ενόχλησαν ακόμα και τους συνοδοιπόρους του δικτάτορα.

Ο γάμος της με τον Γεώργιο Παπαδόπουλο έγινε το 1970 με τον οποίο είχε ήδη αποκτήσει μια κόρη, την Υπερμαχεία, που πήρε το όνομά της από την Μικρασιάτισσα μητέρα της Δέσποινας. Πατέρας της Δέσποινας ήταν ο Νικόλαος Γάσπαρης, φανατικός αντιμοναρχικός και οπαδός του Νικολάου Πλαστήρα.


Ηταν απόφοιτος της Σχολής Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και γνώρισε το 1959 τον Γ. Παπαδόπουλο στην Γεωγραφική Υπηρεσία του Πεδίου του Άρεως όπου εργαζόταν.

Η πρώτη εμφάνιση στην τηλεόραση

Η Δέσποινα έκανε την πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση στα "Επίκαιρα" τον Φεβρουάριο του 1970, όταν παρευρέθηκε στα εγκαίνια του Ωνάσειου Παιδικού Σταθμού, χωρίς ο εκφωνητής να κάνει αναφορά στο πρόσωπό της, αν και η κάμερα την κατέγραψε να αγκαλιάζει τα παιδιά.

Έκτοτε, εμφανίστηκε αρκετές φορές στα "Επίκαιρα", στο πλευρό του Παπαδόπουλου και έχοντας υιοθετήσει πλήρως τον ρόλο της πρώτης κυρίας, με διαφορετικά ταγεράκια κάθε φορά, ως καλεσμένη σε βραβεύσεις, εκδηλώσεις, εγκαίνια, που διοργανώνονταν κατά ριπάς. Φυσικά, δεν παρέλειπε να βρίσκεται στη θέση των επισήμων σε πολλά αθλητικά γεγονότα και να παρακολουθεί φανατικά ποδόσφαιρο.

Ο παράνομος πλουτισμός

Το αποκορύφωμα της δόξας έρχεται τον Οκτώβριο του 1971, όταν η Δέσποινα Παπαδοπούλου υποδέχεται διά χειραψίας στο αεροδρόμιο τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Σπύρο Αγκνιου και τη σύζυγό του, οι οποίοι έκαναν επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Με την πτώση της χούντας, το "παραμύθι" τελείωσε. Τον Σεπτέμβριο του 1974 της ασκήθηκε δίωξη για απάτη σε βάρος του Δημοσίου από κοινού με υπαλλήλους που κατηγορήθηκαν ότι της χορήγησαν ψευδείς βεβαιώσεις πως εργαζόταν σε δημόσια θέση, εισπράττοντας έτσι 750.000 δραχμές. Το 1976 το δικαστήριο δέχτηκε ότι διαπράχθηκε η απάτη, αλλά την αθώωσε λόγω έμπρακτης μεταμέλειας, γιατί στο μεταξύ είχε επιστρέψει τους μισθούς.

Ακολούθησαν έρευνες στα περιουσιακά στοιχεία της, κατόπιν μηνύσεων για παράνομο πλουτισμό. Από αυτές διαπιστώθηκε ότι ο Παπαδόπουλος είχε αγοράσει τρία ακίνητα και εκείνη ένα διαμέρισμα αντί 1.700.000 δραχμών, τα οποία αποδείχθηκαν "καθαρά" και δόθηκαν προίκα στα παιδιά τους. Από το καλοκαίρι του 1996, όταν ο δικτάτορας διακομίστηκε από τις Φυλακές Κορυδαλλού στο "Λαϊκό" Νοσοκομείο, εκείνη στάθηκε δίπλα του και στα τρία χρόνια της νοσηλείας του μέχρι το τέλος. Μάλιστα, στην κηδεία παρευρέθηκε μαζί με την πρώτη σύζυγο του Παπαδόπουλου. Ακόμα και στην τελευταία συνέντευξή της, το 2007, η Δέσποινα Παπαδοπούλου επέμενε να αρνείται ότι υπήρξε σύζυγος δικτάτορα, αφού αποκαλούσε τη χούντα "επανάσταση", αρνιόταν τις διώξεις και τις εξορίες και υποστήριζε ότι οι σύζυγός της ήταν ευεργέτης για τον τόπο και ότι το τηλέφωνό της χτυπούσε συνεχώς από υποστηρικτές του.

Η μία και μοναδική συνέντευξη

Η μία και μοναδική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Αλέξη Παπαχελά, το 2007, είναι και η τελευταία εμφάνισή της τα 16 χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα. Αφορμή για αυτή την ιστορική (όπως ενδεχομένως θα χαρακτηρίσουν κάποιοι) επανεμφάνιση της Δέσποινας Παπαδοπούλου μέσω της "Espresso" είναι ο "θετός εγγονός της" Βασίλης Πορπόρης. Ο 24χρονος νεαρός από την Κοζάνη, που από πολύ μικρή ηλικία την επισκέπτεται στο σπίτι της, της κάνει παρέα, και εκείνη, ως "γιαγιά", του εξιστορεί μέσα από τα δικά της μάτια όσα είχαν συμβεί στη διάρκεια της επταετίας. O ίδιος, όπως λέει (αν και πολύ νεαρός στην ηλικία), από τα χείλη της "γιαγιάς του" έχει μάθει "την πραγματική Ιστορία εκείνης της εποχής".

Read Next

05 Μαϊ 2024

60χρονη στέφθηκε Miss Buenos Aires και θα διαγωνιστεί για τον τίτλο Μις Υφήλιος

Μία 60χρονη δικηγόρος και δημοσιογράφος από την La Plata της Αργεντινής θα εκπροσωπήσει τη χώρα της στον διαγωνισμό Miss Universe.

05 Μαϊ 2024

Γράφεται ιστορία στο Euro 2024: Οι πρώτες φυλετικά ουδέτερες τουαλέτες είναι γεγονός

Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε από την UEFA προς τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως ουδέτερα.

Περισσότερα από

News

05 Μαϊ 2024

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Τι την συμβούλευσε η Γκρέις Κέλι όταν την είδε δακρυσμένη στην τουαλέτα

Η Πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν μόλις 19 ετών, όταν συνάντησε σε επίσημη εκδήλωση την Πριγκίπισσα του Μονακό. Η Γκρέις Κέλι της είπε τότε μια κουβέντα που σήμερα θα θεωρούσαμε προφητεία.

04 Μαϊ 2024

Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου

Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά την αξέχαστη ηθοποιό που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών.

04 Μαϊ 2024

Επιτάφιος: Η μοναδική στιγμή που ο Εύζωνας σκύβει το κεφάλι

Η ξεχωριστή στιγμή που ο Εύζωνας, σύμβολο παλικαριάς, λεβεντιάς και πειθαρχίας, θα σκύψει το κεφάλι

04 Μαϊ 2024

"Το μωρό-Χριστός": Μωρό που είχε εγκαταλειφθεί 2 ημερών μεγάλωσε, έγινε αστυνομικός και συνάντησε τώρα τον αστυνομικό που τον έσωσε

"Σ' ευχαριστώ για όλα όσα έκανες για μένα", είπε ο αστυνομικός Hegedus-Stewart στον συνταξιούχο πλέον αστυνομικό της Ιντιάνα Gene Eyster. Η ιστορία τους είναι συναρπαστική.

04 Μαϊ 2024

Γυμνασμένος γεμάτος τατουάζ: Ο Πάρις Κασιδόκωστας στην παραλία

O επιχειρηματίας έχει ήδη ξεκινήσει τα μπάνια του.

04 Μαϊ 2024

Κάρμεν Χιμένεζ: Η γυναίκα που για 28 χρόνια έκανε την τυφλη για να μη χαιρετάει κανέναν

Αυτός είναι,ίσως, ο πιο παράδοξος τρόπος για να αποφύγεις μερικούς ανεπιθύμητους συγγενείς και φίλους.