ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τζόντι Φόστερ: Το ντροπαλό κορίτσι - και ίσως η πιο χειραφετημένη εκδοχή γυναίκας σταρ -έγινε 61 ετών

Σήμερα η Τζόντι Φόστερ γίνεται 61 ετών, αλλά μετράει ήδη 56 χρόνια μπροστά και γύρω από τις κάμερες.

Από τις πιο ακριβοπληρωμένες ηθοποιούς του Χόλιγουντ, βραβευμένη με δύο Οσκαρ, για τις ταινίες "Οι κατηγορούμενοι" (1988) και "Η σιωπή των αμνών"(1991), η 49χρονη σήμερα Τζόντι Φόστερ έκανε τα πρώτα της βήματα στο χώρο του θεάματος σε ηλικία μόλις τριών ετών.

Η Αλίσια Κρίστιαν Φόστερ, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 19 Νοεμβρίου του 1962 στο Λος Άντζελες. Το χαϊδευτικό όνομα Τζόντι της το έδωσαν τα αδέλφια της, Μπάντι, Λουσίντα και Κονστάνς. Ο πατέρας της ήταν πρώην στρατιωτικός και μετά την αφυπηρέτησή του μεσίτης, ενώ η μητέρα εργαζόταν ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων σε κινηματογραφική εταιρεία. Ο πατέρας της εγκατέλειψε την συζυγική εστία, προτού αυτή γεννηθεί και η μητέρα της την μεγάλωσε με την σύντροφό της. Ξεκίνησε την καριέρα της από πολύ μικρή παίζοντας σε διαφημιστικά και παιδικές τηλεοπτικές σειρές.

Η γνωριμία με τον Σκορσέζε

Ο Μάρτιν Σκορσέζε ήταν ο πρώτος που διέγνωσε το ταλέντο της, όταν αυτή έκανε ένα δοκιμαστικό για τις ανάγκες της ταινίας του "Η Αλίκη δεν μένει πια εδώ"("Alice Doesn’t Live Here Anymore", 1974). Δύο χρόνια της έδωσε τον ρόλο της 12χρονης πόρνης στην εμβληματική ταινία του "Ο Ταξιτζής" ("Taxi Driver", 1976) και το νεαρό κορίτσι τον δικαίωσε.

H ερμηνεία της 14χρονης τότε Τζόντι Φόστερ επαινέθηκε από την κριτική και της χάρισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου. Οι επόμενες ταινίες της μέχρι την ενηλικίωση της ήταν λιγότερο εντυπωσιακές, αλλά οι κριτικοί είχαν πάντα να πουν ένα καλό λόγο για τις ερμηνείες της.

Το 1981, επιβράδυνε για μερικά χρόνια την καριέρα της για αφοσιωθεί στις σπουδές στο τμήμα λογοτεχνίας του ονομαστού πανεπιστημίου Γέιλ, από το οποίο αποφοίτησε το 1985 με άριστα.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ξεκίνησε μια ξέφρενη πορεία με συμμετοχές σε ταινίες που της απέφεραν μεταξύ άλλων δύο Όσκαρ καλύτερης ηθοποιού, για τις ταινίες Οι Κατηγορούμενοι (1988) και η Σιωπή των Αμνών (1991), και έκανε το ντεμπούτο της ως σκηνοθέτιδα με την ταινία Ο μικρός Κυριος Τέϊτ (1991).

Λίγο μετά την τέταρτη οσκαρική υποψήφιότητα της το 1995 για την ερμηνεία της στο Νελλ, η Φόστερ σκηνοθέτησε την δεύτερη ταινία της Πίσω στο Σπίτι για τις Διακοπές (1995), με την Χόλυ Χάντερ και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ. Πλέον η Τζοντι Φόστερ έχει επιλέξει να βρίσκεται πίσω από την κάμερα, προτιμώντας να βλέπει παρά να την βλέπουν.

Ως μεγάλη σταρ πλέον πρωταγωνίστησε σε ταινίες γνωστών σκηνοθετών κυρίως θρίλερ και επιστημονικής φαντασίας: "Επαφή" ("Contact", 1997) του Ρόμπερτ Ζεμέκις, "Δωμάτιο Πανικού" ("Panic Room", 2002) του Ντέιβιντ Φίντσερ, "Ο Υποκινητής"("Inside Man", 2006) του Σπάικ Λι, "Εκτός Εαυτού" ("The Brave One", 2007) του Νιλ Τζόρνταν και "Elysium" του Νιλ Μπλόμκαμπ. Χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος στη σατιρική κωμωδία του Ρομάν Πολάνσκι "Ο Θεός της Σφαγής" ("Carnage",2011). Το 2018 πρωταγωνίστησε στο δυστοπικό θρίλερ του Ντριού Πιρς "Hotel Artemis".

Η Τζόντι Φόστερ συμμετέχει με δική της εταιρεία παραγωγής σε πολλές ταινίες της, όπως στο δράμα του Μάικλ Άπτεντ "Νελ" ("Nell", 1994), για το οποίο ήταν υποφήφια για Όσκαρ γυναικείου ρόλου. Επίσης έχει σκηνοθετήσει επεισόδια τηλεοπτικών σειρών, όπως "Tales from the Darkside", "Orange Is the New Black" και "House of Cards".

Προσωπική ζωή: Η σιωπή της Τζόντι

Η Τζόντι Φόστερ πάντα κρατούσε πεισματικά την προσωπική της ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι φήμες για τις ομοφυλοφιλικές προτιμήσεις της, που ήταν κοινό μυστικό στο Χόλιγουντ, επιβεβαιώθηκαν από την ίδια το 2008, στην ετήσια απονομή των βραβείων "Power 100 women in Entertainment", όταν ευχαρίστησε δημόσια τη Σίντνεϊ Μπέρναρντ για τη συμπαράστασή της. Με τη Σίντνεϊ η Τζόντι Φόστερ συζούσε πάνω από μια δεκαετία και οι δυο γιοι της, Τσαρλς και Κιτ, έχουν πάρει τα επίθετα Φόστερ και Μπέρναρντ. Η ταυτότητα του πατέρα των παιδιών της παραμένει άγνωστη και η διάσημη ηθοποιός είχε δηλώσει ότι θα την αποκαλύψει στους γιους της όταν θα βρίσκονται στην κατάλληλη ηλικία. Από τον Απρίλιο του 2014 έχει συνάψει γάμο με τη φωτογράφο Αλεξάντρα Χέντισον.

Είναι υπέρμαχος της κατάργησης της οπλοκατοχής και οπαδός και χρηματοδότης του Δημοκρατικού Κόμματος.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/2150


© SanSimera.gr

Read Next

18 Μαϊ 2024

Η απίστευτη μεταμόρφωση του Μπίλι Ζέιν σε Μάρλον Μπράντο

Όχι, δεν είναι ο Μάρλον Μπράντο που γυρίζει μια νέα ταινία. Είναι ο Μπίλι Ζέιν, που ενσαρκώνει τον μύθο του σινεμά στην επερχόμενη ταινία "Βαλς με τον Μπράντο".

18 Μαϊ 2024
Περισσότερα από

News

18 Μαϊ 2024

Γιώργος Λάνθιμος: Το θερμό πεντάλεπτο χειροκρότημα στην παγκόσμια πρεμιέρα της νέας του ταινίας, στο Φεστιβάλ των Καννών

Ο βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης είχε στο πλευρό του την λαμπερή πρωταγωνίστριά του, Έμα Στόουν, τον Γουίλεμ Νταφόε και άλλους συντελεστές της ταινίας.

18 Μαϊ 2024

Η Έλενα Κρίστενσεν στα 55 της χρόνια είναι μια ageless θεά

Το θρυλικό μοντέλο των 90s εντυπωσίασε στο 77ο Φεστιβάλ Καννών.

17 Μαϊ 2024

Τι διαβάζουμε τώρα: 4 μυθιστορήματα που θα πάρεις και στις ανοιξιάτικες αποδράσεις

Η άνοιξη μας χαρίζει νέα φρέσκα βιβλία για να ετοιμάζουμε σιγά σιγά τις βαλίτσες του καλοκαιριού.

17 Μαϊ 2024

Μαριάννα Κιμούλη: Ο Άντονι Χόπκινς, ήταν απίστευτα γενναιόδωρος, ήταν ένας από... εμάς"

Η Μαριάννα Κιμούλη μμίλησε για τους διάσημους γονείς της, για τις "Ψυχοκόρες", αλλά και για την την άγνωστη συνεργασία της με τον Άντονι Χόπκινς

17 Μαϊ 2024

Maestro: Πρεμιέρα χτες για τη 2η σεζόν- αποθεώθηκαν Γουλιώτη, Καβογιάννη, Αλεξίου στο twitter

"Δώστε ενα όσκαρ στη θεάρα" έγραψε τηλεθεατής για τη Μαρία Κακογιάννη στο Twitter.

17 Μαϊ 2024

Ο δισεκατομμυριούχος της Hermès που δίνει την περιουσία στον κηπουρό του

11 δισεκατομμύρια δολάρια θα πάρει ο τυχερός Μαροκινός κηπουρός του.

17 Μαϊ 2024

Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Κυνικός και αμετανόητος ο δράστης μετά το καρτέρι θανάτου - "Της είχα πει ότι θα τη σκότωνα"

"Σκότωσα την γυναίκα μου και δεν το μετανιώνω" λέει ο δράστης για την 40χρονη πρώην σύζυγό του. Την μαχαίρωσε 17 φορές.