ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πιερ Γκανιέρ, πόσο διαφορετικό από τη γαστρονομία είναι το να κάνεις σινεμά;

Ο πιο εστέτ και εικονοκλάστης εμβληματικός σεφ της Γαλλίας, συμμετέχει στην εξαιρετική γαστρονομική ταινία "Στη Φωτιά" παίζοντας και επιμελούμενος εκ του σύνεγγυς όλες τις μαγειρικές της λεπτομέρειες. Μιλάει στο Αθηνόραμα για την ταινία και το σημερινό status της γαστρονομίας.

Παρίσι, Λονδίνο, Τόκυο, Σανγκάη, Σεούλ, Ντουμπάι, Ντανάνγκ, ή αλλιώς 16 εστιατόρια στην άμεση επίβλεψή του, και επιπλέον δέκα καθώς επιμελείται τις εμβληματικές μπρασερί Fouquet σε Γαλλία, Άμπου Ντάμπι, Νέα Υόρκη, Σεν Μπαρτ, Μαρακές εκτός απ’ αυτές που βρίσκονται στη Γαλλία. Ο Πιερ Γκανιέρ με πάνω από δέκα αστέρια Michelin είναι ο πιο εστέτ και εικονοκλάστης από τους εμβληματικούς σεφ της Γαλλίας. Στην πρωτοπορία του γαλλικού fusion, ξεπέρασε τις αγκυλώσεις της γαλλικής κουζίνας με απρόσμενους γευστικούς συνδυασμούς, πρωτόγνωρες υφές και εξωτικά υλικά. Λατρεύοντας τη ζωγραφική ψεκάζει τα πιάτα του με ποίηση και, όντας μουσικόφιλος, δίνει στα πιάτα του tempo και συγχρονίζει υψηλές γευστικές συχνότητες και μπάσα, θέρμη και κρύο. Περικυκλώνει το κύριο θέμα των σπεσιαλιτέ του και τις αναπτύσσει με πολλά μικρότερα πιάτα. Κουρασμένος από τις γευστικές παραδόσεις και τη ρουτίνα, συνεργάστηκε στενά με τον πρωτοπόρο της επιστημονικής εξήγησης της γαστρονομίας τον φυσικό Hervé This και εκτός από τα μενού του, εμφανιστήκαν μαζί σε επιστημονικές, γαστρονομικές και μουσικές περφόρμανς.

Ο Πιέρ Γκανιέρ, ίσως το πιο φωτεινό μυαλό της γαλλικής κουζίνας σήμερα, επιμελήθηκε εκ του σύνεγγυς όλη αυτή την γοητευτική παρέλαση, μαγειρικής και γαστρονομικών απολαύσεων στην γκουρμέ ταινία "Στη Φωτιά" που παίζεται στους κινηματογράφους και εκθειάστηκε από τους κριτικούς. Τον βλέπουμε μάλιστα να παίζει τι άλλο, το ρόλο του σεφ, στο φιλμ ως προσωπικός μάγειρας ενός πρίγκιπα της Ανατολής και να διαβάζει το ατελείωτο μενού που θα σερβίρει στη γκουρμέ παρέα του πρωταγωνιστή. Με αφορμή την ταινία μιλήσαμε με τον Γκανιέρ για γαστρονομία και σινεμά.

Πόσο διαφέρουν το μαγείρεμα στο σινεμά από την πραγματικότητα ενός εστιατόριου;

Είναι πολύ διαφορετικά. Στο ρεστοράν έχουμε συγκεκριμένους χρόνους στους οποίους πρέπει να σερβίρουμε και υπάρχει μία διαδικασία πολύ καλά δομημένη. Στο σινεμά τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά: μαγειρεύεις, σταματάς, γίνεται γύρισμα, ξαναμαγειρεύεις και ούτω καθεξής. Στο εστιατόριο δεν υπάρχει νεκρός χρόνος, ενώ στο σινεμά η διαδικασία είναι πολύ χρονοβόρα. Οι βεντέτες είναι ο σκηνοθέτης και η αφήγηση της ταινίας, η μαγειρική έρχεται σε δεύτερη μοίρα, υπακούει στα παραγγέλματά τους.

Μιας και βλέπουμε στην ταινία σκηνές μαγειρικής, πόσο έχει αλλάξει ο τρόπος του μαγειρέματος από το 19ο αιώνα μέχρι σήμερα;

Κάποιες κινήσεις είναι ίδιες. Κόβεις, αλατίζεις, ρίχνεις πιπέρι, βράζεις, αλλά όλα τώρα γίνονται με πολύ μεγαλύτερη άνεση. Οι συνθήκες της δουλειάς είναι λιγότερο κουραστικές και τα εργαλεία είναι καλύτερα, δεν έχουμε μόνο κάρβουνο έχουμε γκάζι και ηλεκτρισμό. Η γενική αίσθηση της μαγειρικής δεν έχει αλλάξει πάρα πολύ, παρά το ότι τώρα έχουμε πολύ διαφορετικές τεχνικές: στην μοριακή κουζίνα λ. χ. η διαθέτουμε υλικά που μας επιτρέπουν να κάνουμε σφαιροποιήσεις, να αποστάζουμε και να μαγειρεύουμε εν κενώ.

Διάβασε περισσότερα στο athinorama.gr

Read Next

29 Απρ 2024

Η Λίντα Εβαντζελίστα με τον μοναχογιό της, τον 17χρονο Αγκουστίν

Η Λίντα Εβαντζελίστα έχει έναν μοναχογιό που είναι καρπός της σχέσης της με τον Γάλλο μεγιστάνα Φρανσουά Πινό.

Περισσότερα από

News

29 Απρ 2024

Μαρία Μενούνος: Βάφτισε την κόρη της και η τελετή ήταν μια αληθινή γιορτή

Η Μαρία Μενούνος και ο σύζυγός της, Κέβιν Άντεργκάρο, βάφτισαν την Κυριακή 28 Απριλίου την κόρη τους, με το όνομα Αθηνά -Αλεξάνδρα.

29 Απρ 2024

Φέιθ Κίντμαν- Ούρμπαν: Η κόρη της Νικόλ Κίντμαν μεγαλώνει και γίνεται καλλονή

H δεύτερη κόρη της από τον γάμο της με τον Kέιθ Ούρμπαν εντυπωσιάζει καθώς μοιάζει τόσο πολύ στη μητέρα της.

28 Απρ 2024

"Έχει την καρδιά λέαινας": H Νικόλ Κίντμαν τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο του κινηματογράφου, το AFI Life Achievement Award

"Είναι δύσκολο να μη ζηλέψει κανείς τη Νικόλ, είναι επίσης αδύνατο να μη τη θαυμάσει" είπε η Μέριλ Στριπ στην Κίντμαν παραδίδοντας της το εμβληματικό βραβείο. Kαι η Κίντμαν υποκλίθηκε κυριολεκτικά σε εκείνη.

28 Απρ 2024

Παναγιώτης Φασούλας: Η σπάνια φωτογραφία με τη σύζυγό του Μάσα και την κόρη τους

Η Μαριέλλα Φασούλα, μπήκε στα 18 και πλέον παίζει μπάσκετ επαγγελματικά.

28 Απρ 2024

Συνάντηση κορυφής: Τα πιο ακριβοπληρωμένα super models των '90s και πάλι μαζί

Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ, Λίντα Εβαντζελίστα και Κρίστι Τέρλινγκτον σε μια κοινή εμφάνιση.

28 Απρ 2024

Η Σάλμα Χάγιεκ γιορτάζει τη Βικτόρια Μπέκαμ

Η Βικτόρια Μπέκαμ έγινε 50 ετών και το γιόρτασε στο Λονδίνο με συντροφιά αγαπημένων φίλων, μεταξύ των οποίων η Χάγιεκ συνοδευόμενη από τον Πινό.