ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Θεσσαλονίκη - 64ο ΦΚΘ: Άνοιξε αυλαία το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου με πλήθος κόσμου και ...μαγειρική

Η μεγάλη γιορτή του σινεμά ξεκινά και πάλι.

Με στόχο να "συστήσει" το κινηματογραφικό παρελθόν και παρόν και να βοηθήσει το κοινό να οραματιστεί το μέλλον, μέσα από ταινίες, αφιερώματα, διαγωνιστικά τμήματα, αναπτυξιακές δράσεις της Αγοράς και ένα πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων, άνοιξε σήμερα την αυλαία του το 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ).

Στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης, έδωσε τη σκυτάλη σε έναν εμβληματικό κωμικό του κινηματογράφου και του θεάτρου προκειμένου να υποδεχτεί το κοινό και να παρουσιάσει την τελετή έναρξης, τον Δημήτρη Πιατά. "Μεταξύ άλλων, είναι και ένας εκ των ηθοποιών που συμμετείχε στην εθνική μας κωμωδία "'Αρπα Κόλλα" του Νίκου Περάκη, ενός ανθρώπου που το φεστιβάλ τιμά φέτος", είπε ο κ. Ανδρεαδάκης, καλώντας τον ηθοποιό στη σκηνή.

Ο Δημήτρης Πιατάς χαρακτήρισε "σπίτι του" τη Θεσσαλονίκη το τελευταίο διάστημα, λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων που τον κρατούν εδώ, κάτι που, όπως είπε, τον κάνει ιδιαίτερα χαρούμενο. "Χαίρομαι που βρίσκομαι μπροστά σε 700 σινεφίλ - φίλους, σ' αυτό το υπέροχο θέατρο - κινηματογράφο - χώρο, το Ολύμπιον, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1950, ένα χρόνο πριν γεννηθώ", είπε ο κ. Πιατάς, αποκαλύπτοντας την ηλικία του.

Με πολύ χιούμορ και ζωντάνια, παρουσίασε σταδιακά τους σημαντικότερους σταθμούς του φετινού Φεστιβάλ, αρχίζοντας από την οπτική ταυτότητα της 64ης διοργάνωσης που επιμελήθηκε ο Βασίλης Σελιμάς, τα σποτ του Θανάση Νεοφώτιστου που αποδεικνύουν ότι το σινεμά είναι η μοίρα μας, την κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ με τίτλο "Φαντάσματα", την Ambassador της Αγοράς Χάρις Αλεξίου, τον σκηνοθέτη που θα τιμηθεί φέτος με τον Χρυσό Αλέξανδρο, Νίκο Περάκη, καθώς και το αφιέρωμα στον μοναδικό σκηνοθέτη που έζησε όλη του τη ζωή και γύρισε όλες του τις ταινίες στη Θεσσαλονίκη, τον Τάκη Κανελλόπουλο.

Η μοίρα του σινεμά είναι η …πολιτική

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, ο οποίος τόνισε ότι ο Οργανισμός του ΦΚΘ με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, έχει καταστήσει τη Θεσσαλονίκη το σημαντικότερο κινηματογραφικό hub της Ελλάδας. "Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου που διοργανώνεται κάθε Νοέμβριο, αποτελεί ύψιστο πολιτιστικό γεγονός για όλη τη χώρα -και όχι μόνο- και με τα χρόνια έχει εξελιχθεί, έχει αναδειχθεί και πλέον έχει καθιερωθεί ως κορυφαίο κινηματογραφικό φεστιβάλ για τη ΝΑ Ευρώπη και ισχυρός πόλος έλξης νεοεμφανιζόμενων κινηματογραφιστών απ' όλο τον κόσμο", υπογράμμισε.

"Η κυβέρνηση πιστεύει ιδιαίτερα στην αναπτυξιακή ισχύ του κλάδου της κινηματογραφικής παραγωγής καθώς και στη δυναμική των ελληνικών ταλέντων, γι' αυτό το λόγο την στηρίζει και την προωθεί με όλους τους δυνατούς τρόπους και μέσα από μία ξεκάθαρη στρατηγική που στοχεύει στη δημιουργία ενός καθόλα ευνοϊκότερου περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις του κλάδου και για την προσέλκυση των επενδύσεων", συμπλήρωσε ο κ. Δήμας.

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, υπογράμμισε τη μεγάλη διαδρομή από την πρώτη Εβδομάδα του Ελληνικού Κινηματογράφου μέχρι το 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με την εντυπωσιακή έκβαση που είχε. "Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) στήριξε και θα στηρίζει στην πράξη το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ χρησιμοποιώντας χρήματα του ΕΣΠΑ", τόνισε και αναφέρθηκε στον στόχο της Περιφέρειας να βάλει τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία στην καρδιά των παγκόσμιων κινηματογραφικών παραγωγών μέσω του Film Office, κάτι που, όπως είπε, "παίρνει πλέον σάρκα και οστά".

Στην ακλόνητη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της ΠΚΜ και του Δήμου Θεσσαλονίκης στο θεσμό του Φεστιβάλ, αναφέρθηκε και η πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Ελευθερία Θανούλη, λέγοντας ότι παρότι διαθέτει μόνο ένα …κλάσμα των προϋπολογισμών που έχουν άλλα σημαντικά ευρωπαϊκά φεστιβάλ, το ΦΚΘ συγκαταλέγεται δίκαια ανάμεσα τους και καταφέρνει να καινοτομεί, να πρωταγωνιστεί με νέες δράσεις και να μετατρέπει τη Θεσσαλονίκη σε έναν πολύ ζωντανό και διεθνή κόμβο κινηματογραφικών εξελίξεων για δέκα ολόκληρες μέρες. "Παρά το φόβο και την ανησυχία που υπάρχει για το μέλλον του σινεμά στις μέρες μας, σας διαβεβαιώ ως ιστορικός, ότι ο κινηματογράφος για πάνω από 120 χρόνια περνά διαρκώς κρίσεις, τη μία μετά την άλλη. Αλλάζει συνέχεια μορφές και μετασχηματίζεται ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας", τόνισε η κ. Θανούλη δίνοντας το σύνθημα ότι ο κινηματογράφος θα συνεχίσει να πηγαίνει διαρκώς μπροστά.

Ειδική μνεία στον άνθρωπο που έδωσε διεθνή φυσιογνωμία στο Φεστιβάλ

Ανάμεσα σε δυνατά χειροκροτήματα, η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ελίζ Ζαλαντό, ανακοίνωσε τη μετονομασία του "Χρυσού Αλέξανδρου" του ενισχυμένου και διευρυμένου τμήματος Meet the Neighbors+ σε "Χρυσός Αλέξανδρος - Μισέλ Δημόπουλος", τιμώντας τον εκλιπόντα που διατέλεσε για χρόνια διευθυντής του Φεστιβάλ.

"Τιμούμε τον άνθρωπο στον οποίο το φεστιβάλ χρωστάει τη σημερινή του μορφή, τον άνθρωπο που έμαθε σινεμά σε μία ολόκληρη γενιά. Ο Μισέλ κοίταξε πέρα από τα σύνορα της χώρας στο σινεμά της γειτονιάς μας και ολόκληρου του κόσμου. Οι ταινίες που περιλαμβάνονται σ' αυτό το τμήμα, προέρχονται από 36 χώρες αυτής της γειτονιάς", ανέφερε η κ. Ζαλαντό.

Μία συνταγή μαγειρικής η ταινία έναρξης

Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας "Στη φωτιά" του Γαλλο-βιετναμέζου σκηνοθέτη Τραν Αν Χουνγκ, η οποία κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο φετινό Φεστιβάλ Καννών και αποτελεί την υποψηφιότητα της Γαλλίας για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας. Πρωταγωνιστεί η κορυφαία ηθοποιός του σύγχρονου γαλλικού σινεμά Ζιλιέτ Μπινός, σε μια γαστρονομική ιστορία έρωτα που αποθεώνει την υψηλή τέχνη της μαγειρικής, αναζητώντας τα μυστικά συστατικά της αγάπης και της ανθρώπινης επαφής.

"Δεν υπάρχει πιο ταιριαστή ταινία για να αρχίσει ένα Φεστιβάλ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη", είπε ο κ. Ανδρεαδάκης προλογίζοντας την ταινία. "Όπως γνωρίζουν όλες οι μαγείρισσες και οι μάγειρες εδώ, η μαγειρική τέχνη είναι κουλτούρα και μνήμη. Παράδοση, ταπεινότητα και αγάπη. Έτσι, μια συνταγή με ψάρι και λαχανικά δεν είναι απλώς ένα πιάτο για φαγητό, αλλά είναι η συνάντηση της στεριάς με τη θάλασσα, που υμνεί την ομορφιά του τόπου μας", κατέληξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ευχήθηκε σε όλους καλό φεστιβάλ.

Βαρβάρα Καζαντζίδου

Read Next

02 Δεκ 2023

"Πόση χαρά και αγάπη μοίρασε ένα μωρό, ποτέ μου δεν το είχα φανταστεί"

Γιούλικα Σκαφιδά: Η πρώτη και πολύ τρυφερή φωτογραφία με τον νεογέννητο γιο της

Περισσότερα από

News

02 Δεκ 2023

Τζέιν Φόντα: " Ντρέπομαι που το λέω, αλλά θα έβγαινα μόνο με 20χρονο"

Η 85χρονη θρυλική σταρ σε μία απολαυστική συνέντευξη μιλάει για την ερωτική της ζωή.

02 Δεκ 2023

Η Ταμίλλα Κουλίεβα δεν ξεχνά να δηλώνει ευγνώμων για ό,τι "μαγικό" της συμβαίνει

H Ταμίλλα Κουλίεβα αποκλειστικά στη Madame Figaro Δεκεμβρίου.

02 Δεκ 2023

Η Άννα Φόνσου φοράει την τάση της σεζόν

Η Άννα Φόνσου στο κέντρο της Αθήνας με monochromatic σύνολο.

02 Δεκ 2023

Ντόλι Πάρτον για Κιάνου Ριβς: "Ήρθε και μου είπε "Με θυμάσαι; Είμαι το μικρό αγόρι που καθόταν στα πόδια σου όσο η μαμά μου δούλευε".

Η μητέρα του Κιάνου είχε επιμεληθεί πολλά από τα κοστούμια της Ντόλι Πάρτον! Ενώ ο ίδιος είχε ντυθεί κάποτε στις απόκριες... Ντόλι Πάρτον.

02 Δεκ 2023

Η Μπρουκ Σιλντς υπέστη νευρικό κλονισμό, όμως είχε έναν φύλακα άγγελο μαζί της

Το περιστατικό γνωστοποίησε η ίδια σε συνέντευξη της.

01 Δεκ 2023

"Η ζωή δε μιμείται την τέχνη. Μιμείται την κακή τηλεόραση": Οι ευφυείς αφορισμοί του Γούντι Άλεν

Σν σήμερα την 1η Δεκεμβρίου 1935 γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης ένα από τα "ιερά τέρατα" της αμερικάνικης κωμωδίας

01 Δεκ 2023

Ναταλία Γερμανού: Χαμογελαστή στο χιονισμένο Βερολίνο

Ναταλία ανέμελη και χαμογελαστή φαίνεται ότι απολαμβάνει την παραμονή της στο Βερολίνο.

01 Δεκ 2023

Καίτη Κωνσταντίνου: "Μου ζητούν στον δρόμο να μιλήσω σαν τη Σωσώ"

Αποκάλυψε, επίσης, τον λόγο που " έσπασε" η παρέα από την Αποθήκη.

01 Δεκ 2023

Η Δήμητρα Ματσούκα μόλις παντρεύτηκε τον ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη

Σε μια κλειστή τελετή η ηθοποιός παντρεύτηκε τον Πέτρο Κόκκαλη με θρησκευτικό γάμο.

01 Δεκ 2023

Το σπίτι με τα 555 χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα 100.000 στολίδια στη Γερμανία έχει κάνει παγκόσμιο ρεκόρ

Επισκέπτες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται την κατοικιά του ζευγαριού για το θεαματικό αποτέλεσμα.