ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ανθρώπινες ιστορίες: Η 82χρονη Γεωργιανή που επί 30 χρόνια φρόντιζε ενηλίκους στην Ελλάδα και οι δεσμοί καρδιάς που απέκτησε με τις οικογένειές τους

"Ένιωθα ότι προσφέρω, έχω να κάνω καλό, αυτό μου έδινε κίνητρο και δύναμη να συνεχίζω" λέει η Χριστίνα - Ελένη Τσχεΐτζε που για 6 οικογένειες έγινε μέλος της οικογένειάς τους.

Όταν η Χριστίνα - Ελένη Τσχεΐτζε άφηνε πριν από χρόνια την πατρίδα της, τη Γεωργία, και μαζί τις δυο κόρες της για να έρθει ως οικονομική μετανάστρια στην Ελλάδα δεν φανταζόταν ότι θα έμενε τρεις δεκαετίες εδώ προτού έρθει η ώρα της επιστροφής. Πριν από λίγες ημέρες, η 82χρονη σήμερα Χριστίνα - Ελένη έφυγε από τη Θεσσαλονίκη ώστε να επιστρέψει στην αγκαλιά των παιδιών της, που μεγάλωσαν, σπούδασαν, παντρεύτηκαν, έκαναν τα δικά τους παιδιά κι εγγόνια, με τα χρήματα που τους έστελνε όλα αυτά τα χρόνια αφήνοντας η ίδια πίσω την προσωπική της ζωή.

"Την πρώτη φορά που ήρθα στην Ελλάδα -με βίζα- το 1993, σε ηλικία 52 ετών, εργάστηκα για κάποιους μήνες, φροντίζοντας έναν παππού με αναπηρία. Μάζεψα χρήματα κι επέστρεψα στις κόρες μου, αλλά οι ανάγκες ήταν τόσες μεγάλες και η ζωή ανυπόφορη, με πολλές ελλείψεις, που έφυγα ξανά στην Ελλάδα. Κι αυτή τη φορά με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή μου αφού περάσαμε τα σύνορα από τα βουνά της Βουλγαρίας" αφηγείται στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η 82χρονη γυναίκα και μετά μια μικρή παύση συνεχίζει: "Ούτε θέλω να τη θυμάμαι αυτή την οδυνηρή περιπέτεια, μην με ρωτάτε τις λεπτομέρειες"…

Στο διάβα των 30 χρόνων στην Ελλάδα, η Χριστίνα - Ελένη Τσχεΐτζε άλλαξε έξι οικογένειες. Έξι σπίτια όπου έμενε μαζί με τους ηλικιωμένους, αλλά και χρόνια ασθενείς που φρόντιζε. "Και όταν μού έλεγαν, "είμαστε τυχεροί, που σε έχουμε", τους απαντούσα: "εγώ είμαι τυχερή που εργάζομαι για εσάς! Και είναι αλήθεια αυτό" λέει, μιλώντας στην ελληνική γλώσσα, που την έμαθε καλά.

Για τη Χριστίνα Τσχεΐτζε μάθαμε από μια συγκινητική δημοσίευση της Ελπίδας Χοχλιούρου στο φέισμπουκ, με αφορμή τον αποχαιρετισμό: "Είναι κι αυτές οι υπέροχες γυναίκες φροντιστές ενηλίκων, των γιαγιάδων μας, των μανάδων μας που αφιέρωσαν χρόνο και κατέθεσαν ψυχή για να τις κρατήσουν στη ζωή, όταν ο χρόνος μας ήταν λιγοστός κι ο πόνος μας μεγάλος, ήταν ίσως οι μόνες που αναγνώριζαν όταν η μνήμη τους τούς εγκατέλειπε… Την κυρία Χριστίνα από τη Γεωργία τη γνωρίζω σχεδόν μια ζωή και λίγο παραπάνω, ήταν τότε που φρόντισε με περισσή φροντίδα την αγαπημένη μου θεία", έγραφε η κ. Χοχλιούρου.

Η ίδια, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόσθεσε: "Η Χριστίνα εργάστηκε περίπου 10 χρόνια στην οικογένειά μας. Ήταν και είναι μια κυρία αγαπητή σε όλους, ακόμα και ο μικρός τότε γιος μας, που τώρα είναι 23 χρονών, όταν άκουσε ότι η Χριστίνα ήρθε στην Ελλάδα να δουλέψει και να μαζέψει χρήματα για να τα στείλει στα παιδιά και τα εγγόνια της, που μένουν στην Γεωργία, της είπε: "Και εγώ θα μαζεύω χρήματα από το χαρτζιλίκι μου και όταν θα φύγεις, θα τα δώσω να τα πας στα παιδιά σου!"".

Απ΄ όσα μαθαίνουμε για τη Χριστίνα, δεν είχε κοινωνική ζωή στην Ελλάδα. Τη χαρά της ζωής την είχε μέσα της, γι' αυτό μόνο έδινε στους ανθρώπους την ελπίδα, θυσιάζοντας πολλά χρόνια τη ζωή της για ανθρώπους που φρόντιζε αλλά και για την οικογένεια της που συντηρούσε. "Ένιωθα ότι προσφέρω, έχω να κάνω καλό, αυτό μου έδινε κίνητρο και δύναμη να συνεχίζω" λέει η 82χρονη.

Η ζωή της ποτέ δεν ήταν εύκολη. Ο συνεχής αγώνας δεν την πτόησε ποτέ. "Παντρεύτηκα πολύ νωρίς, αλλά στην ουσία δεν ήταν παντρειά... με είχε κλέψει ο άνδρας μου. Τότε ζούσαμε στο χωρίο, ήμουν ωραίο κορίτσι. Δεν μπόρεσα να επιστέψω σπίτι, έμενα σαν "αιχμάλωτη" και στο τέλος χωρίσαμε. Μεγάλωνα τις κόρες μου μόνη μου. Τριάντα χρόνια εργαζόμουν στα βαρέα και ανθυγιεινά, στο μεταλλουργικό εργοστάσιο του Ρουστάβι. Εκεί είχε μεγαλύτερους μισθούς. Δούλευα σε χυτήριο" εξηγεί.

"Την εποχή του '90", συνεχίζει, "είχαμε μεγάλη οικονομική κρίση στη Γεωργία. Επιβιώναμε χωρίς μισθούς, χωρίς ρεύμα, χωρίς τρόφιμα και χωρίς καμιά ιατρική βοήθεια. Μετά τη βαριά εργασία στο χυτήριο, πήρα πρόωρη σύνταξη και είπα ότι μπορώ να φροντίζω ανθρώπους. Είχα και δύναμη και θέληση. Αγαπούσα όλους τους ασθενείς μου. Κάποιοι από αυτούς είχαν άνοια και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν. Τους φρόντιζα όσο μπορούσα καλύτερα για να έχουν αξιοπρεπή ζωή".

Προτού φύγει από την Θεσσαλονίκη για πάντα, επισκέφτηκε τις οικογένειες όπου εργαζόταν να τους αποχαιρετήσει. Μετάξι αυτών και η οικογένεια του Σάκη Γεωργάκη. "Στην οικογένειά μας, η Χριστίνα εργάστηκε έξι χρόνια, φροντίζοντας τον παππού έως το τέλος της ζωής του" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γεωργάκης και επισημαίνει: "Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε, αλλά δεν χάσαμε τις επαφές μας, είναι τόσο καλός άνθρωπος που συναντάς σπάνια!".

Στα τριάντα χρόνια εργασίας στην Ελλάδα, η 82χρονη επέστρεφε στη Γεωργία, όταν δεν είχε δουλειά και ήταν στην αναζήτηση από μία οικογένεια σε άλλη. "Αυτές ήταν οι διακοπές μου- τα διαλείμματα. Αλλά και οι κόρες με τα εγγόνια μου είχαν έρθει κάποιες χρονιές στην Ελλάδα για καλοκαιρινές διακοπές. Βρισκόμαστε αρκετές φορές, μας βοηθά σήμερα και η σύγχρονη τεχνολογία, αφού μιλάμε με βιντεοκλήση και αυτό είναι ένα θαύμα που φέρνει τους ανθρώπους κοντά ενώ βρίσκονται μακριά" αναφέρει και συνεχίζει γελώντας: "Κάποτε γράφαμε γράμματα, τα στέλναμε με τα γεωργιανά γραφεία μεταφορών καθώς το ταχυδρομείο στη Γεωργία δεν λειτουργούσε κανονικά. Μετά τρέχαμε στα περίπτερα. Από εκεί τηλεφωνούσαμε στη Γεωργία, στις οικογένειές μας, και μετά ήρθαν και τα πρώτα κινητά. Σήμερα έχουμε τα καλύτερα που μας δίνουν τη δυνατότητα να μιλάμε και να βλέπουμε ο ένας τον άλλον".

Με το σοφό και γεμάτο αγάπη βλέμμα της, μας αποχαιρετά λέγοντάς μας χαρακτηριστικά: "Μην μου λέτε "αντίο", καλύτερα να πούμε "εις το επανιδείν", γιατί, αν με φωνάξουν να φροντίσω κάποιον που έχει ανάγκη, θα επιστρέψω στην Ελλάδα ξανά. Έχω ακόμα δύναμη και χαρά να προσφέρω!".

Πηγή: ΑΠΕ (Σοφία Προκοπίδου)

Read Next

02 Δεκ 2023

"Πόση χαρά και αγάπη μοίρασε ένα μωρό, ποτέ μου δεν το είχα φανταστεί"

Γιούλικα Σκαφιδά: Η πρώτη και πολύ τρυφερή φωτογραφία με τον νεογέννητο γιο της

Περισσότερα από

News

02 Δεκ 2023

Τζέιν Φόντα: " Ντρέπομαι που το λέω, αλλά θα έβγαινα μόνο με 20χρονο"

Η 85χρονη θρυλική σταρ σε μία απολαυστική συνέντευξη μιλάει για την ερωτική της ζωή.

02 Δεκ 2023

Η Ταμίλλα Κουλίεβα δεν ξεχνά να δηλώνει ευγνώμων για ό,τι "μαγικό" της συμβαίνει

H Ταμίλλα Κουλίεβα αποκλειστικά στη Madame Figaro Δεκεμβρίου.

02 Δεκ 2023

Η Άννα Φόνσου φοράει την τάση της σεζόν

Η Άννα Φόνσου στο κέντρο της Αθήνας με monochromatic σύνολο.

02 Δεκ 2023

Ντόλι Πάρτον για Κιάνου Ριβς: "Ήρθε και μου είπε "Με θυμάσαι; Είμαι το μικρό αγόρι που καθόταν στα πόδια σου όσο η μαμά μου δούλευε".

Η μητέρα του Κιάνου είχε επιμεληθεί πολλά από τα κοστούμια της Ντόλι Πάρτον! Ενώ ο ίδιος είχε ντυθεί κάποτε στις απόκριες... Ντόλι Πάρτον.

02 Δεκ 2023

Η Μπρουκ Σιλντς υπέστη νευρικό κλονισμό, όμως είχε έναν φύλακα άγγελο μαζί της

Το περιστατικό γνωστοποίησε η ίδια σε συνέντευξη της.

01 Δεκ 2023

"Η ζωή δε μιμείται την τέχνη. Μιμείται την κακή τηλεόραση": Οι ευφυείς αφορισμοί του Γούντι Άλεν

Σν σήμερα την 1η Δεκεμβρίου 1935 γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης ένα από τα "ιερά τέρατα" της αμερικάνικης κωμωδίας

01 Δεκ 2023

Ναταλία Γερμανού: Χαμογελαστή στο χιονισμένο Βερολίνο

Ναταλία ανέμελη και χαμογελαστή φαίνεται ότι απολαμβάνει την παραμονή της στο Βερολίνο.

01 Δεκ 2023

Καίτη Κωνσταντίνου: "Μου ζητούν στον δρόμο να μιλήσω σαν τη Σωσώ"

Αποκάλυψε, επίσης, τον λόγο που " έσπασε" η παρέα από την Αποθήκη.

01 Δεκ 2023

Η Δήμητρα Ματσούκα μόλις παντρεύτηκε τον ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη

Σε μια κλειστή τελετή η ηθοποιός παντρεύτηκε τον Πέτρο Κόκκαλη με θρησκευτικό γάμο.

01 Δεκ 2023

Το σπίτι με τα 555 χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα 100.000 στολίδια στη Γερμανία έχει κάνει παγκόσμιο ρεκόρ

Επισκέπτες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται την κατοικιά του ζευγαριού για το θεαματικό αποτέλεσμα.