ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Χαλκιδική: Δειπνώντας με τον Δία, την Αφροδίτη, τον Ποσειδώνα και τα άλλα παιδιά

Ένα γαστρονομικό ταξίδι στον χρόνο προσφέρεται σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής.

Χαλκιδική, αρχαία Ελλάδα

Φορώντας έναν λευκό χιτώνα και ένα δάφνινο στεφάνι στο κεφάλι, οι επισκέπτες κάθονται να γευματίσουν σε ένα αρχαιοελληνικό τραπέζι. Αν γύριζε ο χρόνος 3.000 χρόνια πίσω, θα μπορούσαν να απολαμβάνουν αντίστοιχο γεύμα δίπλα τους ο Δίας, ο Διόνυσος, η Αφροδίτη ή ο Αχιλλέας... Σε κοντινή απόσταση, οι σερβιτόροι προσφέρουν αγαπημένες γεύσεις της Θεοδώρας και του Ιουστινιανού, αλλά και πιάτα του 19ου αιώνα ή γεύσεις του σήμερα.

Το γαστρονομικό ταξίδι στον χρόνο, από την αρχαία Ελλάδα μέχρι το σήμερα, πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής, που διαθέτει τέσσερις θεματικές κουζίνες, με τους Γερμανούς, τους Άγγλους και τους Γάλλους να έχουν κάνει ήδη προκρατήσεις για την επόμενη τουριστική σεζόν, για να γευματίσουν σε όλες τις χρονικές περιόδους της Ελλάδας.

Η φιλοσοφία, όπως εξηγεί η υπεύθυνη του ξενοδοχείου, βασίζεται στο ότι όποιος ταξιδεύει στην Ελλάδα δεν έρχεται μόνο για την πλούσια ιστορία της χώρας, αλλά και για τη γαστρονομική και την οινική παράδοση αιώνων.

"Θέλουμε να παρέχουμε σε όλους μια ολοκληρωμένη εμπειρία αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας, να γευματίσουν και να δοκιμάσουν κάτι πολύ ξεχωριστό, που θα τους συντροφεύει ως ανάμνηση όλο τον χειμώνα και θα γίνουν πρωταγωνιστές σε ένα κομμάτι ιστορίας μέσω της κουζίνας μας" σημειώνει η Μαριάννα Πουρνάρη.

Χαλκιδική: Δειπνώντας με τον Δία, την Αφροδίτη, τον Ποσειδώνα και τα άλλα παιδιά

ΑΠΕ

Τα αγαπημένα πιάτα των θεών του Ολύμπου και το γλυκό του Αχιλλέα

"Ιχθύες τηγάνου με σινήπι" και "πλατύ ερίφιο και κοπτοπλακούντες" είναι δύο από τα πιάτα (ορεκτικό και κυρίως) από το μενού, που περιλαμβάνει αποκλειστικά συνταγές βασισμένες σε αρχαία κείμενα και μνημεία, όπως του Ομήρου. Με αρχαιοελληνική αμφίεση, οι τουρίστες περιμένουν τα πιάτα τους με άρωμα, χρώμα και γεύση αρχαίας Ελλάδας.

"Ο Διόνυσος ήταν ο θεός της συγκομιδής σταφυλιών, της οινοποιίας και του κρασιού, της γονιμότητας, του θεάτρου και της έκστασης και αυτό προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε. Έχουμε ακόμη και τις δικές μας ετικέτες κρασιών" εξηγεί, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο FM 104,9", η υπεύθυνη Μαριάννα Πουρνάρη. Όπως σημειώνει, στο εστιατόριο σερβίρονται φαγητά που μαγειρεύονταν στην Ελλάδα από το 1100 π.Χ. και έπειτα.

"Ανάλογα με τις περιστάσεις και την οικονομική ευχέρεια του … αρχαίου νοικοκυριού, στο τραπέζι υπήρχαν κρέατα όπως βοδινό, χοιρινό και αρνί. Επίσης, προτιμούσαν πολύ τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα οποία είχαν σε υψηλή ποιότητα αλλά και ποσότητα. Τέλος, έτρωγαν πολλά αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά αλλά και καρπούς και μέλι" περιγράφει. "Εμείς, βασιζόμενοι σε σύγχρονους μελετητές και ερευνητές έχουμε διαμορφώσει το μενού με βάση όλα όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε για το φαγητό των αρχαίων Ελλήνων, αλλά προσαρμοσμένα στα υλικά, που υπάρχουν σήμερα και με βάση την εποχικότητά τους" συμπληρώνει.

Λιτά βυζαντινά πιάτα σε εστιατόριο - ναό και οι γευστικές αδυναμίες της Θεοδώρας

Η εμπειρία για τους επισκέπτες δεν σταματά στην αρχαία Ελλάδα. Κάνοντας λίγα μόλις βήματα μπορεί κάποιος να μεταπηδήσει στο …Βυζάντιο, σε ένα εστιατόριο που μοιάζει με ναό, με αγιογραφίες στους τοίχους και λιβάνι να αναδύεται στην ατμόσφαιρα. Γύρω από δυο μεγάλες τράπεζες, οι καλεσμένοι δειπνούν σαν βυζαντινοί αυτοκράτορες. Εκεί, το μενού περιλαμβάνει μόνο πιάτα από συνταγές μαγειρικής που βρίσκονται σε κείμενα της βυζαντινής περιόδου- "μημάτα φάγρου μετά φακής" ή "πολύπους μετα πιπέριδος κρομμνύων και πράσων", πιάτα που επέλεγαν επιφανείς του Βυζαντίου.

"Εδώ τα πιάτα είναι πιο απλά. Οι γεύσεις είναι καθαρές και τα υλικά λίγα. Όσο για τον χώρο, που θυμίζει ναό, ήταν όνειρο ζωής του παππού μου Θεόδωρου Πουρνάρη, ο οποίος ασχολούνταν με τη ναοδομία και είχε κατασκευάσει μεγάλο αριθμό εκκλησιών και μοναστηριών στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Θέλησε να βάλει μέσα στο ξενοδοχείο και αυτή την πινελιά και η αγάπη του αποτυπώνεται στη λεπτομέρεια του συγκεκριμένου χώρου με τη βυζαντινή κουζίνα" λέει η κ. Πουρνάρη.

αρχαία Ελλάδα, γαστρονομία, Χαλκιδική

ΑΠΕ

Κουζίνα των παππούδων και σημερινές συνταγές

Η χρονομηχανή της κουζίνας κάνει δύο ακόμη στάσεις. Αρχικά κάπου στις αρχές του 1900, με τις συνταγές των προγόνων μας να βρίσκονται στο μενού. Περιλαμβάνει ό,τι έβαζαν οι προγιαγιάδες στην κατσαρόλα, στο τσουκάλι και τα μεγάλα ταψιά λαμαρίνας στον φούρνο. Περίοπτη θέση στα πιάτα έχουν τα χειροποίητα ζυμαρικά, το πλιγούρι, ο τραχανάς και οι χυλοπίτες. Μάλιστα, οι τουρίστες έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν και τα μαθήματα μαγειρικής από τις μαγείρισσες που ανέλαβαν να αναβιώσουν τη συγκεκριμένη εποχή και για όσους λατρεύουν το ελληνικό μενού και θέλουν αν επιχειρήσουν να φτιάξουν γεύματα στη χώρα τους, λαμβάνουν αναλυτικά οδηγίες εκτέλεσης των αγαπημένων συνταγών στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο!

Για όσους θέλουν να συνέλθουν από το ιδιότυπο ...jet lag, μπορούν να "προσγειωθούν" στον τελευταίο σταθμό του ταξιδιού, όπου θα βρουν μία παραδοσιακή ταβέρνα - ουζερί του σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ (Αναστασία Τελιανίδου και Φάνης Γρηγοριάδης, τις φωτογραφίες παραχώρησε η κ. Πουρνάρη).

Read Next

21 Οκτ 2025

Η κίνηση της Georgina Rodriguez που πυροδότησε φήμες εγκυμοσύνης

Η φωτογραφία της συζύγου του Cristiano Ronaldo.

21 Οκτ 2025

Ανανεωμένη η Ευδοκία Ρουμελιώτη | Η chic εμφάνιση στην πρεμιέρα του "Hotel Amour"

Η Ευδοκία Ρουμελιώτη έδωσε το παρών στην πρεμιέρα του νέου μιούζικαλ που σκηνοθετεί η Σμαράγδα Καρύδη.

Περισσότερα από

News

21 Οκτ 2025

Η εμμονή που είχε ο John Lennon κατά τη διάρκεια της σχέσης του με τη Yoko Ono

Την είχε αποκαλύψει ο ίδιος στο ημερολόγιό του.

21 Οκτ 2025

"Το πρόβλημα είσαι εσύ" | Πρώην σύζυγός της Jennifer Lopez απαντά στη δήλωσή της ότι δεν αγαπήθηκε ποτέ αληθινά

Η δημόσια ανάρτηση - απάντηση του πρώτου συζύγου της Λατίνας σταρ μετά την επίμαχη δήλωσή της.

21 Οκτ 2025

Αnne Hathaway | Το κόσμημα αξίας 38.200 ευρώ που επέλεξε σε έξοδό της στη Νέα Υόρκη

Τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, η 42χρονη σταρ παρευρέθηκε στα Golden Heart Awards 2025 στη Νέα Υόρκη.

21 Οκτ 2025

Βάσω Λασκαράκη | Το δημόσιο μήνυμα για "Το Σόι Σου" μετά την επίσημη ανακοίνωση της πρεμιέρας

Η Βάσω Λασκαράκη μοιράζεται τα συναισθήματά της για την πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της σειράς.

21 Οκτ 2025

Σοφία Κόκκαλη | Σπάνια κοσμική εμφάνιση για την 24χρονη κόρη του Πέτρου Κόκκαλη

Η Σοφία Κόκκαλη στο θέατρο με την μητέρα της, Ελένη Σκουλά.

21 Οκτ 2025

Στα χνάρια της μαμάς του ο Νικόλας Βασιλειάδης | Η περήφανη ανάρτηση της Εριέττας Κούρκουλου Λάτση

H Εριέττα Κούρκουλου Λάτση μοιράζεται τη στιγμή που ένιωσε βαθιά περηφάνια για τον πρωτότοκό της.

21 Οκτ 2025

Γάμος Stella Banderas | Ποιος διέρρευσε φωτογραφία με το άκρως απόρρητο νυφικό της;

Έτσι διέρρευσε η εικόνα με το νυφικό φόρεμα της Stella del Carmen Banderas. Ο καλεσμένος που αποκάλυψε ένα σχέδιο που προστατεύεται από συμφωνία εμπιστευτικότητας

21 Οκτ 2025

H στιγμή που ο Nicolas Sarkozy φεύγει από το σπίτι του για να εκτίσει την ποινή του στη φυλακή

Ο πρώην Γάλλος πρόεδρος εγκαταλείπει το σπίτι του πριν από την εκτέλεση της 5ετούς ποινής φυλάκισης που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 21 Οκτωβρίου 2025.

21 Οκτ 2025

Δυστύχημα ή έγκλημα ο θάνατος του Isak Andic; Γιατί υποψιάζονται τον γιο του εκλιπόντος ιδρυτή της Mango

Μέχρι τον Μάρτιο, η θανατηφόρα πτώση του επιχειρηματία θεωρούνταν δυστύχημα. Ωστόσο, οι αντιφάσεις του γιου, μαζί με μια κατάθεση βασικού μάρτυρα, οδήγησαν τον δικαστή να ξεκινήσει έρευνα για ανθρωποκτονία.

21 Οκτ 2025

Αλεξάνδρα Κωστοπούλου | Προτείνει το απόλυτο σνακ για τις βροχερές μέρες

Μία υπέροχη γευστική πρόταση έδωσε στους θαυμαστές της η Αλεξάνδρα Κωστοπούλου.