ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Διαδηλώσεις σε Ευρώπη, Ασία και Μ. Ανατολή για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα- σαρωτική πορεία στο Λονδίνο

Πρωτοφανής πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Λονδίνου με 70.000 ανθρώπους στον δρόμο.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο σε πόλεις της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας για να δείξουν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους, καθώς ο στρατός του Ισραήλ διεύρυνε την αεροπορική και χερσαία επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε μία από τις μεγαλύτερες πορείες, στο Λονδίνο, εναέρια πλάνα έδειξαν μεγάλα πλήθη να διαδηλώνουν στο κέντρο της πρωτεύουσας για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ να ζητήσει κατάπαυση του πυρός.

"Οι υπερδυνάμεις που παίζουν ρόλο δεν κάνουν αρκετά αυτή τη στιγμή. Γι' αυτό είμαστε εδώ: ζητάμε κατάπαυση του πυρός, ζητάμε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, το δικαίωμα να υπάρχουν, να ζουν, τα ανθρώπινα δικαιώματα, όλα τα δικαιώματά μας", δήλωσε η διαδηλώτρια Καμίλ Ρεβουέλτα.

"Αυτό δεν έχει να κάνει με τη Χαμάς. Πρόκειται για την προστασία των ζωών των Παλαιστινίων", πρόσθεσε η ίδια.

Απηχώντας τη στάση της Ουάσινγκτον, η κυβέρνηση του Σουνάκ δεν έχει σταματήσει να ζητάει κατάπαυση του πυρός και αντ' αυτού τάχθηκε υπέρ των ανθρωπιστικών παύσεων για να μπορέσει η βοήθεια να φτάσει στους ανθρώπους στη Γάζα.

Η Βρετανία έχει υποστηρίξει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί μετά την επίθεση της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία σύμφωνα με το Ισραήλ σκότωσε 1.400 ανθρώπους, κυρίως αμάχους.

Ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα έχει ανέλθει σε 7.650 νεκρούς, επίσης κυρίως αμάχους, από τότε που άρχισαν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ πριν από τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με ημερήσια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Υπήρξε ισχυρή υποστήριξη και συμπάθεια για το Ισραήλ από τις δυτικές κυβερνήσεις και πολλούς πολίτες για τις επιθέσεις της Χαμάς, αλλά η ισραηλινή απάντηση έχει επίσης προκαλέσει οργή, ιδιαίτερα στις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες. Στη Μαλαισία, μεγάλο πλήθος διαδηλωτών φώναζε συνθήματα έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κουάλα Λουμπούρ.

Απευθυνόμενος σε εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές σε μια τεράστια συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι κατακτητής και επανέλαβε τη θέση του ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Ο Ερντογάν δέχτηκε έντονη επίπληξη από το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα επειδή αποκάλεσε τη μαχητική ομάδα "μαχητές της ελευθερίας".

Ιρακινοί συμμετείχαν σε συγκέντρωση στη Βαγδάτη και στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, Παλαιστίνιοι διαδηλωτές στη Χεβρώνα κάλεσαν το Σάββατο σε παγκόσμιο μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων.

"Μη συμβάλλετε στη δολοφονία των παιδιών της Παλαιστίνης", φώναζαν.

Σε άλλα μέρη της Ευρώπης, ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους της Κοπεγχάγης, της Ρώμης και της Στοκχόλμης.

Ορισμένες πόλεις της Γαλλίας έχουν απαγορεύσει τα συλλαλητήρια από την έναρξη του πολέμου, φοβούμενες ότι θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τις κοινωνικές εντάσεις, αλλά παρά την απαγόρευση στο Παρίσι, ένα μικρό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο. Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης στη νότια πόλη της Μασσαλίας.

Στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, το Ουέλινγκτον, χιλιάδες άνθρωποι κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ που έγραφαν "Free Palestine" διαδήλωσαν προς το Κοινοβούλιο.

Στο Λονδίνο, τέθηκαν σε ισχύ ειδικοί περιορισμοί που περιόριζαν τις διαδηλώσεις γύρω από την ισραηλινή πρεσβεία.

Η πορεία του Σαββάτου ήταν ως επί το πλείστον ειρηνική, αλλά η αστυνομία δήλωσε ότι προχώρησε σε εννέα συλλήψεις: δύο για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και επτά για αδικήματα δημόσιας τάξης - ορισμένα από τα οποία αντιμετωπίζονται ως εγκλήματα μίσους.

Η αστυνομία εκτίμησε ότι η προσέλευση του κόσμου κυμάνθηκε μεταξύ 50.000 και 70.000 ατόμων.

Η αστυνομία του Λονδίνου έχει δεχθεί επικρίσεις τις τελευταίες ημέρες επειδή δεν ήταν πιο αυστηρή σε συνθήματα που φώναξαν ορισμένοι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια μιας άλλης φιλοπαλαιστινιακής πορείας στην πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα, στην οποία συμμετείχαν περίπου 100.000 άνθρωποι.

Πηγή: Reuters

Read Next

03 Μαϊ 2024

Τζένιφερ Κόνελι: Της ταιριάζει πολύ total Louis Vuitton outfit

Εντυπωσίασε η ηθοποιός με την ανατρεπτική επιλογή της για την πρεμιέρα του Dark Matter.

03 Μαϊ 2024

Η τρυφερή φωτογραφία της Victoria για τα γενέθλια του David Beckham

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο "θρύλος" του ποδοσφαίρου David Beckham.

Περισσότερα από

News

03 Μαϊ 2024

Put Your Hands Up: 80χρονοι παρτάρουν σε night club και ανεβάζουν το κέφι για όλους

Οι οίκοι ευγηρίας στις Βρυξέλλες γίνονται δημιουργικοί και χαρίζουν ξανά ζωή στους ηλικιωμένους με πρωτότυπους τρόπους. Και μας αρέσει πολύ!

03 Μαϊ 2024

Οι άγνωστες σπουδές της Ελένης Μενεγάκη πριν γίνει παρουσιάστρια

Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το επάγγελμα της Ελένης Μενεγάκη, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα φώτα της δημοσιότητας.

02 Μαϊ 2024

Σε πακέτο της Amazon βρέθηκε η γάτα που είχε χαθεί από το σπίτι της!

Η γάτα τρύπωσε κατά λάθος σε πακέτο επιστροφής προς την εταιρία και για 1 εβδομάδα ταξίδευε ανά τις ΗΠΑ. Ευτυχώς επιβίωσε μες στο κουτί!

02 Μαϊ 2024

"Και ναι, είσαι @eleftherios_petrounias ο καλύτερος αθλητής όλων των εποχών στην Ευρώπη! Ευλογημένος, άξιος και εμείς υπερήφανες δίπλα σου πάντα"

Η γεμάτη χαρά και υπερηφάνια δήλωση της Βασιλικής Μιλλούση για τον σύζυγό της Λευτέρη Πετρούνια.

02 Μαϊ 2024

Η ανοιξιάτικη Πρωτομαγιά της Μιμής Ντενίση στον ολάνθιστο κήπο της στον Θεολόγο

Η Μιμή Ντενίση καλωσορίζει τον αγαπημένο της μήνα με μια ανοιξιάτικη φωτογραφία.

02 Μαϊ 2024

Δεκάχρονος παρίστανε τον "νεκρό" για να μην τον σκοτώσει η μητέρα του

Σε ηλικία μόλις 10 ετών το αγοράκι παρίστανε τον πεθαμένο προκειμένου να ξεφύγει από την αδίστακτη μητέρα του.

02 Μαϊ 2024

"Πήρες Ozempic;" Η ασύλληπτη γκάφα της Μπάρμπρα Στρέιζαντ προς την Μελίσσα ΜακΚάρθι πήρε την καλύτερη "πληρωμένη" απάντηση από την ηθοποιό

Η τραγουδίστρια έσβησε αμέσως μετά το σχόλιο που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Η απάντηση της ηθοποιού όμως κέρδισε τις εντυπώσεις.

02 Μαϊ 2024

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου φόρεσε το τζιν παντελόνι που κάνει τη σιλουέτα να δείχνει ψιλόλιγνη

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου αγαπά τη μόδα και αυτό φαίνεται από τις στυλιστικές της επιλογές.

02 Μαϊ 2024

Αν βρεθείς στο Λονδίνο μην χάσεις την μαγική έκθεση του Marc Quinn στο Kew Gardens

Μια έκθεση εντυπωσιακών γλυπτών που συνομιλούν με τον φυτικό κόσμο περιμένουν τους επισκέπτες του Kew Gardens, ενός από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της μητρόπολης.

02 Μαϊ 2024

Τάιρα Μπανκς - Χάιντι Κλουμ: Η ζωή αρχίζει στα 50

Μια εμφάνιση- έκπληξη στην συναυλία της Μαράια Κάρεϊ στο Λας Βέγκας, έκαναν τα δυο τοπ μόντελς και το γλέντησαν πραγματικά.