ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σοφία Βέμπο: "Η τραγουδίστρια της Νίκης" είναι συνυφασμένη πάντα με την εθνική μας επέτειο

Η φωνή της εμψύχωσε τον ελληνικό στρατό, τους γονείς που περίμεναν τα παιδιά τους, και το έθνος που μαχόταν για ένα ελεύθερο κράτος.

Το τραγούδι "Παιδιά, της Ελλάδος Παιδιά" που ερμήνευσε μοναδικά η Σοφία Βέμπο αποτελεί σύμβολο του ελληνικού αγώνα και των θυσιών των Ελλήνων για την ελευθερία. Η φωνή της τραγουδίστριας είναι συνυφασμένη στο συλλογικό ασυνείδητο των Ελλήνων ως η φωνή των αγώνων, η φωνή της Νίκης.

Η Έφη Μπέμπου (που αργότερα θα άλλαζε το όνομά της σε Σοφία Βέμπο) γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1910 στην Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης για να μετοικήσει με την οικογένεια της στην Κωνσταντινούπολη, και να αναγκαστεί να επιστρέψει στην Ελλάδα λόγω της ανταλλαγής των πληθυσμών το 1922. Τελικά, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στον Βόλο. Εκεί, η νεαρή κοπέλα άρχισε να δουλεύει στη "Φλώρια" προκειμένου να βοηθήσει την οικογένειά της οικονομικά. Παράλληλα όμως, αγόρασε μια κιθάρα κι άρχισε να ασχολείται με το τραγούδι και τη μουσική.

Το 1930 ταξίδεψε στη Θεσσαλονική προκειμένου να βρει τον αδερφό της, τον Τζώρτζη, που είχε καιρό να στείλει γράμμα στην οικογένεια. Επιβιβάστηκε στο καράβι Α/Π Κεφαλληνία. Όσο βρισκόταν εν πλω άρχισε να τραγουδάει και ενθουσιάσε τον κόσμο. Μεταξύ των επιβατών ήταν και ο Κωνσταντίνος Τσίμπας, κυνηγός ταλέντων που της πρότεινε να ασχοληθεί με το τραγούδι, αλλά και να κλείσει έπειτα την πρώτη της δουλειά ως ερμηνεύτρια στο ΑΣΤΟΡΙΑ της Θεσσαλονίκης.

Έπειτα, ήρθε στην Αθήνα, όπου έπαιξε σε επιθεώρηση και άρχισε ουσιαστικά η καριέρα της. Κάποτε, μια τσιγγάνα της είχε πει πως θα γινόταν "μια βασίλισσα χωρίς στέμμα". Κι έτσι, προς τιμή της, άρχισε να εμφανίζεται τότε στη σκηνή ως τσιγγάνα παίζοντας την κιθάρα της. Το 1938 θα αρχίσει να ερμηνεύει Δημοτικά τραγούδια στη σκηνή και θα γίνει η τραγουδίστρια του λαού. Την περίοδο του πολέμου ήταν η φωνή της που εμφυσούσε θάρρος στις ψυχές των στρατιωτών που έδιναν τον μεγάλο αγώνα στο μέτωπο.

Ήταν ο Μίμης Τραϊφόρος που θα της έγραφε το διάσημο πλέον τραγούδι "Παιδιά, της Ελλάδος Παιδιά", τραγούδι μοιραίο και για την προσωπική της ζωής, αφού ο στιχουργός θα γινόταν σύζυγός της. Θρυλείται πως ο Μίμης Τραϊφόρος είχε γράψει στους τελευταίους στίχους: "Αν δεν ρθήτε νικηταί, να μην έρθετε ποτέ". Όμως, ο στίχος αυτός ήχησε σκληρός στην Βέμπο που τον έπεισε να αλλάξει τους στίχους μετατρέποντάς τους σε: "Με της νίκης τα κλαδιά, σας προσμένουμε παιδιά".

Η Βέμπο χάρισε μάλιστα στο Ελληνικό Ναυτικό 2.000 χρυσές λίρες κάνοντας μια συμβολική πράξη. Όταν μπήκαν τα ναζιστικά στρατευμάτα στην Αθήνα φυγαδεύτηκε μεταμφιεσμένη σε καλόγρια στη Μέση Ανατολή, όπου συνέχιζε να τραγουδάει πατριωτικά τραγούδια. Ο Γεώργιος Παπανδρέου την χαρακτήρισε ως την "πρώτη μας πρεσβευτή" στο εξωτερικό.

Το 1949 απέκτησε δική της θεατρική στέγη στο Μεταξουργείο, το "Θέατρον Βέμπο". Στα μέσα της δεκαετίας του '60 αραιώνει τις θεατρικές εμφανίσεις της, τις οποίες σταματά οριστικά στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Τη βραδιά του Πολυτεχνείου η Βέμπο ανοίγει το σπίτι της και κρύβει φοιτητές, τους οποίους αρνείται να παραδώσει όταν η ασφάλεια χτυπά την πόρτα της. Η εμφάνισή της στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Καλλιμάρμαρο για την επάνοδο της Δημοκρατίας, τραγουδώντας "Παιδιά της Ελλάδος παιδιά, / και τα τανκς γονάτισαν κείνη τη βραδιά… "ήρθε να απαλύνει τις θλιβερές εντυπώσεις από την παρουσία της πάνω στα κακόγουστα άρματα στις φιέστες των συνταγματαρχών λίγα χρόνια πριν στον ίδιο χώρο.

Απεβίωσε σε ηλικία 68 ετών από εγκεφαλικό επεισόδιο στις 11 Μαρτίου του 1978 και η κηδεία της μετατράπηκε σε ένα πάνδημο συλλαλητήριο.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

02 Δεκ 2023

"Πόση χαρά και αγάπη μοίρασε ένα μωρό, ποτέ μου δεν το είχα φανταστεί"

Γιούλικα Σκαφιδά: Η πρώτη και πολύ τρυφερή φωτογραφία με τον νεογέννητο γιο της

Περισσότερα από

News

02 Δεκ 2023

Τζέιν Φόντα: " Ντρέπομαι που το λέω, αλλά θα έβγαινα μόνο με 20χρονο"

Η 85χρονη θρυλική σταρ σε μία απολαυστική συνέντευξη μιλάει για την ερωτική της ζωή.

02 Δεκ 2023

Η Ταμίλλα Κουλίεβα δεν ξεχνά να δηλώνει ευγνώμων για ό,τι "μαγικό" της συμβαίνει

H Ταμίλλα Κουλίεβα αποκλειστικά στη Madame Figaro Δεκεμβρίου.

02 Δεκ 2023

Η Άννα Φόνσου φοράει την τάση της σεζόν

Η Άννα Φόνσου στο κέντρο της Αθήνας με monochromatic σύνολο.

02 Δεκ 2023

Ντόλι Πάρτον για Κιάνου Ριβς: "Ήρθε και μου είπε "Με θυμάσαι; Είμαι το μικρό αγόρι που καθόταν στα πόδια σου όσο η μαμά μου δούλευε".

Η μητέρα του Κιάνου είχε επιμεληθεί πολλά από τα κοστούμια της Ντόλι Πάρτον! Ενώ ο ίδιος είχε ντυθεί κάποτε στις απόκριες... Ντόλι Πάρτον.

02 Δεκ 2023

Η Μπρουκ Σιλντς υπέστη νευρικό κλονισμό, όμως είχε έναν φύλακα άγγελο μαζί της

Το περιστατικό γνωστοποίησε η ίδια σε συνέντευξη της.

01 Δεκ 2023

"Η ζωή δε μιμείται την τέχνη. Μιμείται την κακή τηλεόραση": Οι ευφυείς αφορισμοί του Γούντι Άλεν

Σν σήμερα την 1η Δεκεμβρίου 1935 γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης ένα από τα "ιερά τέρατα" της αμερικάνικης κωμωδίας

01 Δεκ 2023

Ναταλία Γερμανού: Χαμογελαστή στο χιονισμένο Βερολίνο

Ναταλία ανέμελη και χαμογελαστή φαίνεται ότι απολαμβάνει την παραμονή της στο Βερολίνο.

01 Δεκ 2023

Καίτη Κωνσταντίνου: "Μου ζητούν στον δρόμο να μιλήσω σαν τη Σωσώ"

Αποκάλυψε, επίσης, τον λόγο που " έσπασε" η παρέα από την Αποθήκη.

01 Δεκ 2023

Η Δήμητρα Ματσούκα μόλις παντρεύτηκε τον ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη

Σε μια κλειστή τελετή η ηθοποιός παντρεύτηκε τον Πέτρο Κόκκαλη με θρησκευτικό γάμο.

01 Δεκ 2023

Το σπίτι με τα 555 χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα 100.000 στολίδια στη Γερμανία έχει κάνει παγκόσμιο ρεκόρ

Επισκέπτες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται την κατοικιά του ζευγαριού για το θεαματικό αποτέλεσμα.