ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μουσείο Απαγορευμένης Τέχνης: Τα λογοκριμένα έργα των Πικάσο, Γκόγια και Γουόρχολ

Το Μουσείο Απαγορευμένης Τέχνης στη Βαρκελώνη θα εκθέσει έργα που έχουν υποστεί λογοκρισία για θρησκευτικούς, ηθικούς και πολιτικούς λόγους

Το πρώτο "Μουσείο Λογοκριμένης Τέχνης" στον κόσμο – το οποίο πρόκειται να φιλοξενήσει απαγορευμένα έργα των καλλιτεχνών: Ai Weiwei, David Wojnarowicz και Abel Azcona- αναμένεται να ανοίξει στη Βαρκελών.

Το "Μουσείο Λογοκριμένης Τέχνης" θα στεγάζεται σε ένα κτίριο που χρονολογείται από τον 20ο αιώνα, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Enric Sagnier. Το ρηξικέλευθο μουσείο, γνωστό ως Museu de l’Art Prohibit, ιδρύθηκε από τον Καταλανό δημοσιογράφο και επιχειρηματία Tatxo Benet, με τα εγκαίνιά του να έχουν οριστεί για τις 26 Οκτωβρίου.

"Η συλλογή του Museu de l’Art Prohibit περιλαμβάνει πάνω από 200 έργα που έχουν υποστεί λογοκρισία, απαγόρευση ή καταγγελία για πολιτικούς, κοινωνικούς ή θρησκευτικούς λόγους", αναφέρει η ιστοσελίδα του μουσείου. "Η συλλογή αποτελείται από ένα ποικιλόμορφο φάσμα έργων τέχνης, όπως πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, χαρακτικά, φωτογραφίες, εγκαταστάσεις και οπτικοακουστικά έργα, τα οποία δημιουργήθηκαν κυρίως κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και καθ’ όλη τη διάρκεια του 21ου αιώνα".

Το ενδιαφέρον του Tatxo Benet για την λογοκριμένη τέχνη, πυροδότησε το έργο "Πολιτικοί κρατούμενοι στη σύγχρονη Ισπανία" του Ισπανού καλλιτέχνη Santiago Sierra. Ο Benet αγόρασε το έργο – το οποίο περιλαμβάνει είκοσι τέσσερα πορτρέτα πολιτικών κρατουμένων και ακτιβιστών – στην έκθεση Arco στη Μαδρίτη το 2018-. Το έργο αποσύρθηκε από την έκθεση πριν από τα VIP εγκαίνια από την Ifema, του οργανισμού που διαχειρίζεται το εκθεσιακό κέντρο της έκθεσης. Ο Benet δήλωσε τότε στην The Art Newspaper: "Όταν υπάρχει λογοκρισία, συμβαίνουν δύο πράγματα: περιορίζεται όχι μόνο η ελευθερία ενός καλλιτέχνη, αλλά και η ελευθερία των ανθρώπων να ”γνωριστούν” με το έργο τέχνης". Το έργο του Sierra, έχει δανειστεί στο Μουσείο της Lleida.

Το Museu de l’Art Prohibit φιλοξενεί επίσης το αμφιλεγόμενο έργο του Eugenio Merino "Forever Franco (2012)" — ένα γλυπτό του πρώην Ισπανού δικτάτορα Francisco Franco —και την εγκατάσταση της Ines Doujak "Not Dressed for Conquering -HC04 Transport (2010)" που δείχνει ένα πρώην βασιλιάς της Ισπανίας σε σεξουαλική πράξη με σκύλο.

Περιλαμβάνεται επίσης το έργο του Ai Weiwei "Filippo Strozzi in Lego (2016)" (η Lego αρνήθηκε για να δώσει τα απαραίτητα υλικά για την έκθεση του Κινέζου καλλιτέχνη στη Μελβούρνη το 2015). Εν τω μεταξύ, το βίντεο του David Wojnarowicz "A Fire in My Belly (1986-87)", το οποίο αποτελεί κεντρικό έργο της έκθεσης του νέου μουσείου, αποσύρθηκε από την Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων (Ίδρυμα Smithsonian) στην Ουάσιγκτον, αφού συντηρητικοί πολιτικοί διαμαρτυρήθηκαν για το έργο, καθώς δείχνει μυρμήγκια να σέρνονται πάνω στο χριστιανικό σταυρό.

Το μουσείο θα εκθέτει μόνο έργα του 21ου αιώνα

Η συλλογή του Benet περιλαμβάνει επίσης τη σειρά έργων "Suite 347 (1968)" του Pablo Picasso, η οποία απαγορεύτηκε από το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο τη δεκαετία του 1960 και τη σατιρική σειρά χαρακτικών του Goya, "Caprichos (The Caprices, 1797-99)".

Read Next

29 Απρ 2024

Η Λίντα Εβαντζελίστα με τον μοναχογιό της, τον 17χρονο Αγκουστίν

Η Λίντα Εβαντζελίστα έχει έναν μοναχογιό που είναι καρπός της σχέσης της με τον Γάλλο μεγιστάνα Φρανσουά Πινό.

Περισσότερα από

News

29 Απρ 2024

Μαρία Μενούνος: Βάφτισε την κόρη της και η τελετή ήταν μια αληθινή γιορτή

Η Μαρία Μενούνος και ο σύζυγός της, Κέβιν Άντεργκάρο, βάφτισαν την Κυριακή 28 Απριλίου την κόρη τους, με το όνομα Αθηνά -Αλεξάνδρα.

29 Απρ 2024

Φέιθ Κίντμαν- Ούρμπαν: Η κόρη της Νικόλ Κίντμαν μεγαλώνει και γίνεται καλλονή

H δεύτερη κόρη της από τον γάμο της με τον Kέιθ Ούρμπαν εντυπωσιάζει καθώς μοιάζει τόσο πολύ στη μητέρα της.

28 Απρ 2024

"Έχει την καρδιά λέαινας": H Νικόλ Κίντμαν τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο του κινηματογράφου, το AFI Life Achievement Award

"Είναι δύσκολο να μη ζηλέψει κανείς τη Νικόλ, είναι επίσης αδύνατο να μη τη θαυμάσει" είπε η Μέριλ Στριπ στην Κίντμαν παραδίδοντας της το εμβληματικό βραβείο. Kαι η Κίντμαν υποκλίθηκε κυριολεκτικά σε εκείνη.

28 Απρ 2024

Παναγιώτης Φασούλας: Η σπάνια φωτογραφία με τη σύζυγό του Μάσα και την κόρη τους

Η Μαριέλλα Φασούλα, μπήκε στα 18 και πλέον παίζει μπάσκετ επαγγελματικά.

28 Απρ 2024

Συνάντηση κορυφής: Τα πιο ακριβοπληρωμένα super models των '90s και πάλι μαζί

Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ, Λίντα Εβαντζελίστα και Κρίστι Τέρλινγκτον σε μια κοινή εμφάνιση.

28 Απρ 2024

Η Σάλμα Χάγιεκ γιορτάζει τη Βικτόρια Μπέκαμ

Η Βικτόρια Μπέκαμ έγινε 50 ετών και το γιόρτασε στο Λονδίνο με συντροφιά αγαπημένων φίλων, μεταξύ των οποίων η Χάγιεκ συνοδευόμενη από τον Πινό.