ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Τίλντα Σουίντον, Πάτι Σμιθ κι ένα συναρπαστικό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της σεζόν '23-'24 ανακοίνωσε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών που περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα και ανατρεπτικές συνεργασίες.

Στέγη- πρόγραμμα

Θέατρο, μουσική, χορός, ομιλίες, εκδηλώσεις. Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών δηλώνει και φέτος ηχηρό παρών στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της πόλης. Ο Αντώνης Σ. Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση σημείωσε: "Για το Ίδρυμα Ωνάση, ο Πολιτισμός είναι μέρος του DNA του, ένας από τους τρεις σημαντικούς πυλώνες δράσεων, μαζί με την Παιδεία και την Υγεία. Από την πρώτη στιγμή της ύπαρξής μας ως Ιδρύματος, περάσαμε από το "εγώ" στο συλλογικό "εμείς", μέσα από τις δράσεις της κοινωφέλειας. Χτίζοντας γέφυρες, απελευθερώνοντας δυνάμεις, λειτουργώντας ως καταλύτης.

Με όχημα τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, νιώθουμε την ενέργεια που εκπέμπει η τέχνη, ενεργοποιούμε τα κρυμμένα κέντρα στην πόλη και στην περιφέρεια, καθώς και σε πολλές άλλες τοποθεσίες του πλανήτη που μας αφορούν, αξιοποιούμε τον θαυμαστό ψηφιακό πολιτισμό. Οι παραστάσεις, οι χορογραφίες, η μουσική, το σύνολο των δράσεων οι οποίες εντάσσονται στο φετινό πρόγραμμα της Στέγης ανταποκρίνονται σε ένα όραμα που προτείνει έναν τρόπο ζωής. Και αυτό, επειδή πολιτισμός είναι η αντίσταση στα στερεότυπα, η διεκδίκηση της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης, η πυροδότηση συζητήσεων, οι συνδέσεις ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες, η ανάδειξη παραδειγμάτων που μπορούν να εμπνεύσουν – από τις γειτονιές της Αθήνας μέχρι τα Γιάννενα, την Αλεξάνδρεια, τη Νέα Υόρκη και όλο τον κόσμο. Η πορεία της Στέγης μέχρι σήμερα είναι και η εγγύηση για όσα μπορεί να προσφέρει, καθώς υπερβαίνει τα σύνορα, απευθυνόμενη στο ελληνικό και στο διεθνές κοινό. Στρέφεται στους Έλληνες καλλιτέχνες που ανοίγουν διάλογο με την κοινωνία, σε μια εποχή κατά την οποία χρειάζεται περισσότερες ανάσες. Ταυτόχρονα, λειτουργεί ως γέφυρα με ξένους δημιουργούς οι οποίοι μοιράζονται το ίδιο όραμα για την ανατροπή ως προϋπόθεση δημιουργίας.

Το μήνυμα της Στέγης είναι οι άνθρωποί της. Η ομάδα που επιλέγει και προτείνει όσα θα ζήσουμε, όσα θα μας συγκινήσουν, όσα θα μας προβληματίσουν. Είναι οι καλλιτέχνες που εμπιστεύονται την κοινή διαδρομή. Είναι και η ανοιχτή κοινότητα των θεατών, που επιβραβεύει τη Στέγη επειδή δείχνει όχι μία, αλλά πολλές εναλλακτικές πραγματικότητες".

Στο πλούσιο πρόγραμμά της θα δούμε και πάλι ανατρεπτικές συνεργασίες, φρέσκιες οπτικές, αλλά και διασημότητες, όπως την Τίλντα Σουίντον και την Πάτι Σμιθ. Κυρίως όμως συνεχίζονται σταθερά δράσεις της Στέγης που συμβάλλουν στον κοινωνικό διάλογο, όπως η ημερίδα I’m Positive, που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Συλλόγο Οροθετικών Ελλάδος "Θετική Φωνή". Μία ημέρα στην οποία ακούγονται οι φωνές των οροθετικών, η εμπειρία και οι ανάγκες τους.

Κάποια από το highlights της φετινής σεζόν.

Ως το τέλος του '23.

-Θέατρο. Το Σπίτι | Δημήτρης Καραντζάς (30.09-19.11.2023 І Μικρή Σκηνή): Ο Δημήτρης Καραντζάς επιστρέφει στη Στέγη με μια περφόρμανς-παραβολή για τη βία, τον εθισμό στην εικόνα και την κατάργηση των ψευδαισθήσεων ή, αλλιώς, για την πραγματικότητα που, ό,τι κι αν κάνεις για να την αποφύγεις, αργά ή γρήγορα θα έρθει να σε βρει.

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Τίλντα Σουίντον, Πάτι Σμιθ  κι ένα συναρπαστικό πρόγραμμα

-Θέατρο. Οδήγησε το αλέτρι σου πάνω από τα οστά των νέκρων | Σκηνοθεσία, SimonMcΒurney (04-07.10.2023 | Κεντρική Σκηνή): Μια παράσταση στα όρια του αστυνομικού θρίλερ και της μαύρης κωμωδίας. Η νέα παραγωγή της εμβληματικής ομάδας Complicité βασίζεται στο πολυμεταφρασμένο μυθιστόρημα της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Όλγκα Τοκάρτσουκ. Γιατί η θανάτωση των ζώων θεωρείται άθλημα και χόμπι, ενώ των ανθρώπων φόνος;

-Εγκατάσταση. Στον Δρόμο για τον Κολωνό | Λουκία Αλαβάνου (11.10-30.11.2023 | Εκθεσιακός Χώρος -1): Η εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 59η Μπιενάλε της Βενετίας έρχεται στο -1 της Στέγης. Πρωταγωνιστές της μέλη της κοινότητας των Ρομά από τη Νέα Ζωή Ασπροπύργου, στη Δυτική Αττική, που ακολουθούν τα χνάρια του Οιδίποδα.

-Μουσική. PYTHEAS TRAVELS | Hypercomf and Maja S. K. Ratkje (13-15.10.2023 | Κεντρική Σκηνή): Τέσσερις μουσικοί, βίντεο με τοπία της Τήνου και της βόρειας Νορβηγίας, πάρτι εν πλω και προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης που συναντιούνται στην κοιλιά μιας φάλαινας. Μια σουρεαλιστική κρουαζιέρα από τη Μεσόγειο στις Βόρειες χώρες, με επίκεντρο το ταξίδι του Πυθέα, του μεγάλου Έλληνα εξερευνητή της αρχαιότητας.

-Περφόρμανς. CONSTANTINOPOLIAD | Sister Sylvester — Nadah El Shazly (21-26.11.2023 | Ωνάσειος Βιβλιοθήκη): Η διαδραστική περφόρμανς της visual artist Sister Sylvester και της Αιγύπτιας μουσικού Nadah El Shazly δεν περιγράφεται εύκολα ούτε μπαίνει σε κατηγορίες, αλλά βιώνεται με όλες τις καβαφικές αισθήσεις.

-Θέατρο. ΕΝΣΑΡΚΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΖΟΛΙΝΙ | Olivier Saillard και Tilda Swinton (11-16.12.2023 | Εκθεσιακός Χώρος -1): Η βραβευμένη με Όσκαρ Τίλντα Σουίντον σε μία τελετουργική περφόρμανς, με πρωταγωνιστές τα κοστούμια από τις εμβληματικές ταινίες του Παζολίνι: από τη Μήδεια και τις Χίλιες και μία νύχτες ώς το Σαλό, 120 μέρες στα Σόδομα.

-Θέατρο- Μουσική - ΝΕΚΥΙΑ | Γιάννης Αγγελάκας, Σκηνοθεσία, Χρήστος Παπαδόπουλος (21.12.2023 – 28.1.2024 | Κεντρική Σκηνή): "Ονειρεύτηκα μια υποβλητική αφήγηση της Οδύσσειας" δηλώνει ο Γιάννης Αγγελάκας και έρχεται, για πρώτη φορά, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης με ένα υβριδικό θέαμα που δεν είναι συναυλία ούτε παράσταση. Είναι ηχοτροπική κατάσταση.

Από τις αρχές του '24.

-Μουσική. ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΙΑΚΑ | Λένα Πλάτωνος & Stergios T. (01-02.03.2024 | Κεντρική Σκηνή): Όχι παραδοσιακά, αλλά "παραδοξιακά". Η Λένα Πλάτωνος, μια από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής σκηνής, επιστρέφει στη Στέγη με το νέο μουσικό εγχείρημά της, που συνδυάζει τη μουσική παράδοση με τα συνθεσάιζερ και τον σύγχρονο ηλεκτρονικό ήχο.

-Μουσική. CORRESPONDENCES | Soundwalk Collective & Patti Smith (13-14.03.2024 | Κεντρική Σκηνή): Η θρυλική ποιήτρια Patti Smith προσγειώνεται στη Στέγη για να συμμετάσχει στα ηχοτοπία της Soundwalk Collective, σε ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους από τη σύγχρονη πραγματικότητα. Το Correspondences είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο πρότζεκτ που προκύπτει από τη συνεργασία ανάμεσα στη Soundwalk Collective και την Πάτι Σμιθ. Έχοντας ήδη διανύσει περισσότερα από 10 χρόνια, διατρέχει μια πληθώρα γεωγραφιών και του φυσικού τους περιβάλλοντος, όπου οι καλλιτέχνες έχουν αποκαλύψει ηχητικά χνάρια που άφησαν εκεί ποιητές, κινηματογραφιστές και επαναστάτες, καθώς και τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

-Θέατρο. ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΓΚΟΝΤΟ του Σάμιουελ Μπέκετ | Σκηνοθεσία Θεόδωρος Τερζόπουλος (15-19.05.2024 | Κεντρική Σκηνή): Ο διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης και το θεατρικό έργο που καθόρισε τον 20ό αιώνα, στην πρώτη παρουσίασή του στη Στέγη. Μια μεγάλη συμπαραγωγή του Emillia Romagna Teatro και μια παράσταση-σταθμός, στα όρια του μνημειακού και του κωμικού.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για το πρόγραμμα της Στέγης εδώ

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

01 Μαϊ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ αποκαλύπτει το "κοινωνικό" της πρόσωπο

Η πρώτη ανάρτηση της Τατιάνα Μπλάτνικ μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου με τον Νικόλαο, αφορούσε την πλατφόρμα ψυχικής υγείας που έχει δημιουργήσει.

01 Μαϊ 2024

Sporty chic: Η total black εμφάνιση της Άντζελας Γκερέκου και τα sneakers που θα φορέσουμε φέτος την άνοιξη

Πρωινή βόλτα στη Γλυφάδα με μαύρο σύνολο και τα αθλητικά που θα είναι hot την φετινή άνοιξη.

Περισσότερα από

News

01 Μαϊ 2024

"Becoming Karl Lagerfeld": Τον Ιούνιο η πρεμιέρα της βιογραφικής σειράς

Η σειρά εστιάζει σε έναν έρωτα του Καρλ που πυροδότησε και τη μεγάλη αντιπαλότητα με τον Ιβ Σεν Λοράν.

01 Μαϊ 2024

Γιατί η Τζένιφερ Άνιστον αναστάτωσε το διαδίκτυο με τη νέα αντάρτησή της στο Instagram;

Παρότι ήταν μια ανάρτηση για προϊόν η Τζένιφερ Άνιστον έβαλε φωτιές, αφού δεν φορούσε σουτιέν.

01 Μαϊ 2024

Τζούλι Άντριους: Η σπάνια εμφάνιση της 88χρονης σταρ στα Χάμπτονς

Η αξέχαστη Mary Poppins κομψή και στα 88 της χρόνια.

01 Μαϊ 2024

Πέθανε ο συγγραφέας Πολ Όστερ στα 77 του χρόνια από καρκίνο του πνεύμονα

Ο Πολ Όστερ είχε γράψει 34 βιβλία, μεταξύ των οποίων και η φημισμένη "Τριλογία της Νέας Υόρκης".

01 Μαϊ 2024

Ευγενία Σαμαρά - Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος: Είναι μαζί και πολύ ερωτευμένοι - Η εμφάνιση στα Πετράλωνα

Αγκαλιά στα Πετράλωνα το νέο ζευγάρι της σόουμπιζ - Η γνωριμία των δύο ηθοποιών στο θέατρο και ο κεραυνοβόλος έρωτας.

01 Μαϊ 2024

Ζεράρ Ντεπαρντιέ: Η μυθιστορηματική ζωή του 75χρονου σταρ που δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τον βούρκο

Σε δίκη τον Οκτώβριο ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ για σεξουαλική επίθεση. Δύο γυναίκες κατήγγειλαν τον Γάλλο ηθοποιό για σεξουαλική επίθεση το 2021 στα γυρίσματα της ταινίας "Les Volets verts".

30 Απρ 2024

Δημήτρης Κόκοτας: Άνοιξε τα μάτια του, αντιδρά στα βαθιά ερεθίσματα και αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη

"Είναι Μεγάλη Τρίτη έγινε ένα θαύμα. Από την Κυριακή και μετά έγινε ένα θαύμα"

30 Απρ 2024
30 Απρ 2024

Κόρντεϊ Κοξ: "Με χώρισε την ώρα της συνεδρίας χωρίς να το περιμένω!"

Η διάσημη ηθοποιός μίλησε για μια σκληρή εμπειρία που την οδήγησε όμως σε μια αποκάλυψη.

30 Απρ 2024

Πέντε χρόνια νηφαλιότητας: Η Αν Χάθαγουεϊ γιορτάζει μία σημαντική στιγμή

H Αν Χάθαγουεϊ αποκάλυψε ότι είναι νηφάλια τα τελευταία πέντε χρόνια.