ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ποιος είναι ο guru της αυτοβελτίωσης Τόνι Ρόμπινς;

Στα σεμινάρια του συρρέουν πλήθη. Άνθρωποι που αποκαλύπτουν live τις πιο μύχιες σκέψεις τους, άνθρωποι που πέφτουν στην αγκαλιά του συγκινημένοι σαν να ήταν ο Σωτήρας. Ο ίδιος χοροπηδά πάνω στη σκηνή και περιφέρεται περισσότερο ως ροκ σταρ παρά ως ομιλητής συμβουλεύοντας τον κόσμο πώς να γίνουν ηγέτες και να απογειώσουν τη ζωή τους.

Με δυο λόγια ο Ρόμπινς είναι το ζωντανό παράδειγμα του αμερικανικού ονείρου. Γιατί είναι ένα παιδί που μεγάλωσε κάτω από τραγικές σχεδόν συνθήκες, που δούλεψε ως παιδί καθαρίζοντας το σχολείο του μετά το μάθημα, που έκανε χίλιες δυο δουλειές για να κατορθώσει τελικά να κάνει μια ολόκληρη αυτοκρατορία ως σύμβουλος ψυχικής ενδυνάμωσης και οικονομικής επιτυχίας.

Ανάμεσα στους πελάτες τους συγκαταλέγονται και διάσημοι που πίνουν νερό στο όνομά του: η σχεδιάστρια Ντόνα Κάραν ("στις συγκεντρώσεις του κατορθώνει να σε κάνει να νιώθεις ότι μιλάει σε εσένα προσωπικά"), ο Χιού Τζάκμαν, ο Μπιλ Κλίντον, η Σερένα Γουίλιαμς, ο Άντονι Χόπκινς ("μου άλλαξε τη ζωή" έχει πει ο ηθοποιός) και πολλοί άλλοι.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια

Ο Ρόμπινς μεγάλωσε στο Βόρειο Χόλιγουντ, ήταν ο μεγαλύτερος από τρία αδέλφια. Η μητέρα τους ήταν εθισμένη σε ουσίες (ναρκωτικά και το αλκοόλ) και ασκούσε σωματική βία στα παιδιά της, απόρροια των καταχρήσεων και του γεγονός πως "είχε περάσει στην άλλη όχθη" όπως έχει πει και ο ίδιος. Μιλώντας κάποτε στο Insider είχε πει: "έπρεπε να προστατεύσω τον αδελφό και την αδελφή μου, οπότε έγινα πρακτικός ψυχολόγος εξ ανάγκης."

Κάποτε η μητέρα του τον κυνήγησε μες στο σπίτι κραδαίνοντας ένα μαχαίρι. Τότε έφυγε και δεν ξαναγύρισε ποτέ. Ήταν μόλις 17 ετών. "Αν η μαμά μου ήταν αυτό που νόμιζα ότι ήθελα, δεν θα είχα τέτοιο κίνητρο. Δεν θα είχα πεινάσει τόσο. Δεν θα είχα υποφέρει. Άρα δεν θα με ένοιαζε τόσο ο πόνος των άλλων. Με έκανε να προσπαθώ παθιασμένα να κατανοήσω τους ανθρώπους και να τους βοηθήσω να κάνουν την αλλαγή".

Ο Ρόμπινς δεν πήγε σε σχολεία που απευθύνονται σε εύπορες οικογένειες, αλλά ακόμα και σε ένα "κανονικό" σχολείο εξακολουθούσε να φαίνεται πως προέρχεται από δύσκολο περιβάλλον. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως από τη στιγμή που πήγε στο γυμνάσιο, είχε εμμονή με το ερώτημα τι χωρίζει τους έχοντες από τους μη έχοντες, τα δημοφιλή παιδιά από τους απόκληρους κ.ο.κ.

Ένα σεμινάριο άλλαξε τη ζωή του

Στα 17 του, ο Ρόμπινς δούλευε ως επιστάτης μετά το σχολείο και βοηθούσε ανθρώπους να μετακομίσουν τα Σαββατοκύριακα για να βγάλει χρήματα για να βοηθήσει την οικογένειά του. Σε μια από αυτές τις μετακομίσεις, όταν έκανε ένα διάλειμμα ρώτησε τον ιδιοκτήτη του σπιτιού, ο οποίος ήταν οικογενειακός φίλος: "Ο μπαμπάς μου είπε ότι ήσουν ένας χαμένος, πώς γίνεται να είσαι τόσο επιτυχημένος τώρα;". Ο άνθρωπος σοκαρίστηκε από το ερώτημα, αλλά τού είπε την αλήθεια, ότι δηλαδή είχε παρακολουθήσει ένα σεμιάριο τυ Τζιμ Ρον, ενός γκουρού.

Ο Ρόμπινς τον ρώτησε αν θα μπορούσε να του πάρει ένα εισιτήριο για το επόμενο σεμινάριο, όμως ο άντρας αρνήθηκε γιατί του είπε ότι έτσι δεν θα το εκτιμούσε, και πως θα έπρεπε να "θυσιάσει" τα χρήματα που βγάζει. Ο Ρόμπινς έβγαζε τότε 40 δολάρια την εβδομάδα και το εισιτήριο για το σεμινάριο κόστιζε 35 δολάρια.

"Πήρα αυτή τη μεγάλη απόφαση να ξοδέψω το μισθό μιας εβδομάδας για να πάω σε αυτή την εκδήλωση, και κάθισα εκεί και μαγεύτηκα", είπε ο Ρόμπινς. "Έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια για εμένα" πρόσθεσε.

Ο Ρον ήταν ένας έμπορος που ακολούθησε την κλίση του να κάνει δημόσιες ομιλίες με πλήρη απασχόληση στα 30 του χρόνια. Εμπνευσμένος από το πρώην αφεντικό του, τον επιχειρηματία John Earl Shoaff, ο Ρον ανέπτυξε μια δική του φιλοσοφία περί ηγεσίας και έστησε μια σειρά ομιλιών γύρω από αυτήν. Σιγά σιγά αυτές οι δημόσιες ομιλίες, αλλά και τα βιβλία αυτοβελτίωσης έγιναν ολόκληρος κλάδος αποφέροντας εκατομμύρια δολλαρίων.

Ο Ρόμπινς προσέγγισε λοιπόν τον Ρον για να εργαστεί γι' αυτόν και σύντομα έγινε προστατευόμενός του. Ο Ρόμπινς διαμόρφωσε μια δική του εκδοχή στο σύστημα του Ρον, η οποία είναι επηρεασμένη και από θεωρίες της ψυχολογίας της συμπεριφοράς που είχε μελετήσει. Ο Ρόμπινς τελειοποίησε την προσέγγισή του μέσα από εκατοντάδες σεμινάρια που έκανε σε όλη τη Βόρεια Αμερική και στα 26 του χρόνια ήταν ήδη εκατομμυριούχος με ένα βιβλίο που είχε κάνει μπεστ σέλερ.

Σχετικά με τον μέντορά του έχει πει: "Μου έδωσε έναν τρόπο να βλέπω τη ζωή που μου επέτρεψε να μη ζητώ από τη ζωή να είναι ευκολότερη, αλλά να ζητώ να γίνω καλύτερος. Με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι το μυστικό της ζωής ήταν να δουλεύω πιο σκληρά για τον εαυτό μου παρά για τη δουλειά μου ή για οτιδήποτε άλλο, γιατί τότε θα είχα κάτι να δώσω στους ανθρώπους. Και πραγματικά με διαμόρφωσε".

Σήμερα, η περιουσία του λέγεται ότι αγγίζει τα 600 εκ. δολάρια. Η αυτοκρατορία του περιλαμβάνει 50 εταιρίες που συνολικά έχουν τζίρο 5 δις τον χρόνο. Η κάθε του ομιλία κοστίζει 300.000 δολάρια, ενώ όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν το εμπλουτισμένο του πρόγραμμα θα πρέπει να πληρώσουν 10.000 ευρώ, ενώ τα βιβλία του πωλούν 15 εκ. αντίτυπα. Οι εταιρίες του πωλούν συμπληρώματα διατροφής, παρέχουν συμβουλές μάνατζμεντ, ενώ έχει και ένα θέρετρο στη Χαβάη.

Aκολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

30 Απρ 2024

Κόρντεϊ Κοξ: "Με χώρισε την ώρα της συνεδρίας χωρίς να το περιμένω!"

Η διάσημη ηθοποιός μίλησε για μια σκληρή εμπειρία που την οδήγησε όμως σε μια αποκάλυψη.

30 Απρ 2024

H επιστροφή του βασιλιά Κάρολου: Συμβολική η πρώτη του επίσκεψη- συνάντησε καρκινοπαθείς

Το βασιλικό ζεύγος επισκέφθηκε το Macmillan Cancer Centre του University College Hospital στο Λονδίνο.

Περισσότερα από

News

30 Απρ 2024

Η Κατερίνα Γερονικολού μας θύμισε κάτι από Ρουσλάνα

Σε πρόσφατη εμφάνιση της με τον Γιάννη Τσιμιτσέλη

30 Απρ 2024
30 Απρ 2024

Μαρίνα Σάττι: Το outfit που είδαμε στην πρώτη πρόβα της Μαρίνας Σάττι για την Eurovision 2024

Ποιος είναι ο Bερολινέζικος οίκος μόδας που είναι γνωστός για τα avant garde ρούχα του;

30 Απρ 2024

Μπιγιονσέ: Η 70χρονη μητέρα της "δανείστηκε" την τζιν ολόσωμη φόρμα της

Η 70χρονη μητέρα της Μπιγιονσέ μοιάζει πολύ στην κόρη της.

30 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: Όταν η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ήταν ζευγάρι με τον Αλέκο Συσσοβίτη

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Αλέκος Συσσοβίτης έζησαν έναν μεγάλο έρωτα

30 Απρ 2024

Φίλιππος Μιχόπουλος: Γελαστός στην πρώτη του ανάρτηση μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου

Το ζευγάρι εξέδωσε την ανακοίνωση του χωρισμού του, την περασμένη Παρασκευή, αμέσως αφού έκλεισαν τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα.

30 Απρ 2024

13 νέα βιβλία από τις εκδόσεις Διόπτρα αμέσως μετά το Πάσχα

13 νέες προτάσεις μας περιμένουν, μεταξύ των οποίων δύο εκδόσεις για τον Νίκο Καζαντζάκη.

30 Απρ 2024

Τραγωδία στο Μάτι: Θύελλα αντιδράσεων για τις ποινές- χάδι που επιβλήθηκαν στους κατηγορούμενους

Εκτιτέα τα πέντε έτη, δυνατότητα μετατροπής σε χρηματική ποινή.

30 Απρ 2024

13 χρόνια μαζί: Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ μοιράστηκαν μια νέα φωτογραφία από τον γάμο τους

Η δύσκολη επέτειος και το love story ενός ζευγαριού με πολύ γερά θεμέλια.