ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

REBEL: 30 χρόνια εκρηκτικής Αγγλικής Μόδας- από τις δημιουργίες του Alexander McQueen ως τον κύκνο- φόρεμα του Marjan Pejoki

Το Design Museum του Λονδίνου παρουσιάζει μια ρετροσπκτίβα όλων των ανατρεπτικών δημιουργών της Αγγλικής Μόδας.

Θυμάστε άραγε την εμφάνιση της Björk στα Όσκαρ του 2001; Τότε που φόρεσε έναν... κύκνο - βραδινή τουαλέτα; Η το outfit του Χάρι Στάιλς στο βίντεο κλιπ "Golden" με την υπογραφή του Steven Stokey Daley που ήταν τότε μόλις 24 χρονών;

Αυτά είναι μόλις κάποια από τα highlights της νέας έκθεσης που παρουσιάζει τώρα το Desgin Museum του Λονδίνου, μια φαντασμαγορική γιορτή δημιουργικότητας που τιμά όλα τα ταλέντα που αναδύθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια στον χώρο της Μόδας. Σχεδιαστές που ήρθαν εδώ αναζητώντας ένα ξέφρενα ελεύθερο πεδίο έκφρασης που μόνο το Λονδίνο μπορούσε να τούς εξασφαλίσει. Κι αυτό δεν ήταν κάτι δεδομένο πριν 30 χρόνια, όταν ξεκινούσε ο Alexander McQueen, ο δημιουργός που τάραξε τα ύδατα και άνοιξε νέους δρόμους για τη βρετανική Μόδα διεθνώς.

Αφορμή στάθηκε η 30η επέτειος του προγράμματος NEWGEN του British Fashion Council (BFC) που έχει στηρίξει περισσότερους από 300 νέους σχεδιαστές στο ξεκίνημά τους ώστε να εκφράσουν το δικό τους ανατρεπτικό και ανεξάρτητο όραμα για τη Μόδα. Το πρόγραμμα έχει αποδειχθεί πολύτιμο στην πράξη, καθώς η βρετανική Μόδα έχει κερδίσει τις εντυπώσεις στο διεθνές στερέωμα. Guest επιμελήτρια δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τη Σάρα Μάουερ, Πρέσβειρα Νέων Ταλέντων του BFC, η Μάουερ είναι επίσης κριτικός Μόδας στην αμερικανική Vogue.

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερες από 100 εκρηκτικές δημιουργίες και 400 αντικείμενα, όπως και ένα ειδικό αφιέρωμα στον Alexander McQueen.

Στην έκθεση υπάρχει επίσης μια ενότητα που μοιάζει με ατελιέ και είναι γεμάτη από βιβλία και σκίτσα- ενότητα που υπαινίσσεται τη σημασία της εκπαίδευσης στον χώρο. Υπάρχει μια "προσομοίωση" της βρετανικής σκηνής του clubbing που ανέκαθεν υπήρξε τόπος έκφρασης και υποστήριξες τις πιο τρελές δημιουργίες, αλλά και μια πασαρέλα με άπειρα μανεκέν παρατεταγμένα που θυμίζει την backstage ατμόσφαιρα των ντεφιλές και πολλά, πολλά άλλα.

Οι θεατές θα εντυπωσιαστούν από την πρώτη κιόλας ενότητα- ένα πραγματικό καλειδοσκόπιο με εμβληματικές δημιουργίες σχεδιαστών αποφασισμένων να τα καταφέρουν στο παιχνίδι της Μόδας, όπως οι Mary Katrantzou, Duro Olowu και Richard Quinn. "Αυτή η ατομικότητα διαμορφώθηκε από την εκπαίδευση τους και από το γεγονός πως συναναστράφηκαν τους συμφοιτητές τους" σημειώνει η Μάουερ σε συνέντευξή της. "Δεν αφορά διόλου τα trends. Ίσως αυτά τα ρούχα προκάλεσαν trends, αλλά δεν μπορεί κανείς εύκολα να τα μιμηθεί ακριβώς γιατί το όραμα είναι τόσο προσωπικό" πρόσθεσε.

Έκρηξη χρωμάτων

Μία ενότητα της έκθεσης τονίζει τη σημασία των χρωμάτων στην βρετανική πρωτεύουσα και τιμά τους δημιουργούς του NEWGEN που "έβαψαν" με τη σειρά τους την πόλη προσίδοδοντας περαιτέρω ενέργεια και ζωντάνια ως αντίδοτο στους σκοτεινούς καιρούς. Μετά το punk που κυριάρχησε το 1970, τον μινιμαλισμό του 1980 και το grunge των '90's ποιος θα πίστευε σε φλοράλ υφάσματα; Κι όμως!

Οι γεμάτες χρώμα δημιουργίες των Λονδρέζων μόδιστρων γίνονται σήμα- κατατεθέν και βάλσαμο στο γκρι σύννεφο της οικονομικής κρίσης. Το χρώμα και οι άψογες τεχνικά φόρμες των ρούχων είναι χαρακτηριστικό των λονδρέζων που δουλεύουν ακόμα και σε μικρά στούντιο της πόλης.

Η ενότητα Club Scene

Σε μία από τις πλέον αγαπημένες ενότητες των θεατών πρόκειται ‘Club Scene’, αφού αποκαλύπτει και κάποιες διάσημες δημιουργίες, όπως το φόρεμα- κύκνο του Marjan Pejoki που φόρεσε η Björk, ή το υπερμεφέθες κοστούμι του Gareth Pugh που είναι πλέον διάσημος για τα ρούχα του με τις έντονες φόρμες, που μοιάζουν με γλυπτά (ο ίδιος είναι απόφοιτος του Central Saint Martins) ή τη λάτεξ balloon δημιουργία του Harri που φόρεσε ο Σαμ Σμιθ στα The Brits awards.

30 χρόνια Rebel, Design Museum, ΜόδαReuters

Ο ρόλος των βρετανικών Πανεπιστημίων και του BFC

Κι ας μην ξεχνάμε βέβαια τον ρόλο των Τμημάτων Μόδας που εντάσσονται στα Πανεπιστήμια της χώρας: Central Saint Martins, Westminster, London College of Fashion and the Royal College of Art. Mannequins. Όλα έχουν τη φήμη πως δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη της μοναδικής φωνής του κάθε σπουδαστή. Ίσως έχετε δει φοιτητές να δουλεύουν πίσω από τις μεγάλες τζαμαρίες του Central Saint Martins στο King's Cross και κάποια από τα αντικείμενα και τα ρούχα τους στις προθήκες του Τμήματος. Κανείς δεν ξέρει ακόμα ποιος από αυτούς θα είναι το επόμενο big thing. Είτε εξειδικεύονται σε γραμμές για γυναίκες ή άντρες, είτε στα υφάσματα, τα αξεσουάρ ή τα πλεκτά η καρδιά ιδίως του Λονδίνου αποτελεί τη μεγάλη μήτρα των αυριανών δημιουργών.

Ο ρόλος του British Fashion Council είναι καθοριστικός καθώς προσφέρει mentoring και υλική στήριξη στα πρώτα βήματα των σχεδιαστών, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να προχωρήσουν. Κι όχι μόνο. Τους φέρνει σε επαφή με τεχνίτες, κλωστοϋφαντουργίες, αλλά και πιθανούς πελάτες. Μάλιστα, η έκθεση έχει και μία ενότητα στην οποία μπορεί να δει κανείς τη διαδομή πέντε οίκων- από το μηδέν ως τη μεγάλη επιτυχία τους, και όλα τα στάδια που έπρεπε να περάσουν για να φτάσουν ως εκεί.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

02 Μαϊ 2024

Οι άγνωστες σπουδές της Ελένης Μενεγάκη πριν γίνει παρουσιάστρια

Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το επάγγελμα της Ελένης Μενεγάκη, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα φώτα της δημοσιότητας.

02 Μαϊ 2024

Η ασύλληπτη γκάφα της Μπάρμπρα Στρέιζαντ προς την Μελίσσα ΜακΚάρθι: "Πήρες Ozempic";

Η τραγουδίστρια έσβησε αμέσως μετά το σχόλιο που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις.

Περισσότερα από

News

02 Μαϊ 2024

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου φόρεσε το τζιν παντελόνι που κάνει τη σιλουέτα να δείχνει ψιλόλιγνη

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου αγαπά τη μόδα και αυτό φαίνεται από τις στυλιστικές της επιλογές.

02 Μαϊ 2024

Αν βρεθείς στο Λονδίνο μην χάσεις την μαγική έκθεση του Marc Quinn στο Kew Gardens

Μια έκθεση εντυπωσιακών γλυπτών που συνομιλούν με τον φυτικό κόσμο περιμένουν τους επισκέπτες του Kew Gardens, ενός από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της μητρόπολης.

02 Μαϊ 2024

Τάιρα Μπανκς - Χάιντι Κλουμ: Η ζωή αρχίζει στα 50

Μια εμφάνιση- έκπληξη στην συναυλία της Μαράια Κάρεϊ στο Λας Βέγκας, έκαναν τα δυο τοπ μόντελς και το γλέντησαν πραγματικά.

02 Μαϊ 2024

Δημήτρης Παπανικολάου: "Δεν μπορώ να είμαι περήφανος, επειδή γεννήθηκα 2 μέτρα και καρφώνω καλύτερα, Στόχος μου είναι να εμπνέω τους ανθρώπους"

Για αυτό και συμφωνούμε απόλυτα μαζί του: σημασία δεν έχουν μόνο τα δώρα που μας χάρισε απλώς η Φύση, αλλά ό,τι κατακτούμε με το πνεύμα και την ψυχή μας.

02 Μαϊ 2024

Γιατί η Τζένιφερ Άνιστον αναστάτωσε το διαδίκτυο με τη νέα ανάρτησή της στο Instagram;

Παρότι ήταν μια ανάρτηση για προϊόν η Τζένιφερ Άνιστον έβαλε φωτιές.

02 Μαϊ 2024

Όταν η Ρούνεϊ Μάρα υποδύθηκε τη Μαρία Μαδγαληνή δίπλα στον Χοακίν Φίνιξ

Τότε η ηθοποιός είχε δηλώσει πως η Μαρία Μαγδαληνή υπήρξε "ριζοσπαστική" γυναίκα.

02 Μαϊ 2024

Τομ Χανκς- Ρίτα Γουίλσον: "Ακόμα δεν πιστεύω πως η γυναίκα μου βγαίνει μαζί μου"

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν 36 χρόνια γάμου και έχουν πολλά να πουν για τις σχέσεις.

02 Μαϊ 2024

Ο πρίγκιπας William μιλά για πρώτη φορά για την υγεία της Kate

Τη δική της μάχη με τον καρκίνο δίνει η πριγκίπισσα Kate Middleton, και ο πρίγκιπας William θέλησε να ενημερώσει σχετικά με την εξέλιξη της υγείας της.

01 Μαϊ 2024

Πολ Όστερ:Το συγκλονιστικό βιβλίο του για την οπλοκατοχή και το οικογενειακό δράμα που κρύβεται από πίσω

Ο σπουδαίος συγγραφέας Πολ Όστερ προσπαθεί να εξηγήσει ένα αμιγώς αμερικανικό φαινόμενο, που κρύβει και ένα οικογενειακό δράμα.

01 Μαϊ 2024

O Κιάνου Ριβς φιλά (ξανά) την σύντροφό του με ανοιχτά μάτια - Μήπως είναι το νέο dating trend;

Για ακόμα μια φορά ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε το φιλί του ηθοποιού Keanu Reeves στη σύντροφό του Alexandra Grand.