ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ο ελβετικός οίκος Μόδας Akris κλείνει τα...100 του χρόνια

Συνώνυμο της φινέτσας και των σπουδαίων κεντημάτων της ελβετικής υπαίθρου ο οίκος γιορτάζει τώρα τη μεγάλη επέτειο με μία έκθεση.

Το 2023 είναι χρονιά εορτασμών για τον Akris· ο οικογενειακός οίκος μόδας που είναι η μοναδική ελβετική φίρμα η οποία συμμετέχει στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού εορτάζει τα 100στά γενέθλιά του και οι εορτασμοί περιελάμβαναν την έκδοση βιβλίου με επιτομή της διαδρομής του, το show για την κολεξιόν 'Ανοιξη-Καλοκαίρι 2023 που έλαβε χώρα στο Palais de Tokyo κάτω από ένα γλυπτό του Ugo Rondinone και μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Museum für Gestaltung της Ζυρίχης, η οποία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από έναν μήνα.

Ένας ελβετικός οίκος μόδας

Η Akris ιδρύθηκε στο St. Gallen της Ελβετίας το 1922 από την Alice Kriemler-Schoch ως εργαστήρι για ποδιές. Σύντομα η Alice έντυσε τις πιο κομψές γυναίκες της χώρας χρησιμοποιώντας μόνο τοπικά υφάσματα, με χαρακτηριστικό τα κεντήματα, που ακόμη αποτελούν σήμα- κατατεθέν του οίκου.

Το 1944, ο γιος της Alice, Max Kriemler, εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση. Ονόμασε τον οίκο Akris, από τα αρχικά του ονόματός της. Βοήθησε στην ανάπτυξη των έτοιμων ενδυμάτων και συνεργάστηκε με παριζιάνικους οίκους υψηλής ραπτικής, όπως ο Ted Lapidus και ο Givenchy, για τους οποίους τα ατελιέ Akris παρήγαγαν και εμπορεύτηκαν επίσης σε συλλογές τη δεκαετία του 1970.

Το 1980, σε ηλικία 19 ετών, ο γιος του Max, Albert, είχε προγραμματίσει να μετακομίσει στο Παρίσι και να εργαστεί ως μαθητευόμενος στον Hubert de Givenchy. Όταν ο συνέταιρος του πατέρα του απεβίωσε απροσδόκητα, έμεινε στο St.Gallen και ανέλαβε χωρίς δεύτερη σκέψη τις σχεδιαστικές ευθύνες της Akris. Από εκεί και πέρα, ο Albert μετέτρεψε σταδιακά τον οίκο στο διεθνές σύμβολο της διακριτικής πολυτέλειας που είναι σήμερα.

Από την ίδρυσή της, το σπίτι της Akris είναι το St.Gallen. Η ελβετική πόλη των 75.000 κατοίκων έχει τη φήμη μιας από τις κορυφαίες κλωστοϋφαντουργικές πρωτεύουσες του κόσμου και φημίζεται για τα μοναδικά της κεντήματα. Γύρω στο 1910, περισσότερο από το πενήντα τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής κεντημάτων προερχόταν από τη γραφική πόλη της βόρειας Ελβετίας

Καλλιτεχνικός διευθυντής σήμερα του οίκου είναι ο Albert Kriemler. Ο ίδιος πιστεύει πως σκοπός της μόδας είναι να κάνει τη ζωή μιας γυναίκας λιγότερο περίπλοκη και να ενισχύει, αντί να κρύβει, τη φυσική ομορφιά και τη χάρη της. Για τον Albert, η σημασία της μόδας εκτείνεται πολύ πέρα από τις αισθητικές της ιδιότητες. Τη βλέπει ως ένα προστατευτικό περίβλημα που μπαίνει σε έναν αισθησιακό διάλογο με το σώμα της γυναίκας που το φοράει.

Για το λόγο αυτό, το ύφασμα είναι πάντα το σημείο εκκίνησης του Albert. Ο ίδιος εξηγεί: "Όταν αγγίζω ένα ύφασμα, μου λέει τι μπορώ να κάνω με αυτό. Τότε αρχίζω να ζωγραφίζω". Από εκεί και πέρα, ο Albert εξετάζει τον τρόπο ζωής μιας γυναίκας -που πηγαίνει, τι κάνει, πώς θέλει να αισθάνεται- και συνεχίζει δημιουργώντας τα πιο εκλεπτυσμένα κομμάτια για κάθε στιγμή της πολυάσχολης ζωής της. Τα διακριτικά πολυτελή σχέδια συμπληρώνουν το σώμα της και εκφράζουν την ατομικότητά της. Ο Albert μοιράζεται: "Όταν μια γυναίκα μπαίνει σε ένα δωμάτιο, θέλω οι άνθρωποι να παρατηρούν πρώτα την προσωπικότητά της και μετά τα ρούχα της".

Ο Albert έχει πάθος για την τέχνη και συχνά συνεργάζεται για τις συλλογές του με εξαιρετικούς ζωγράφους, γλύπτες, φωτογράφους και αρχιτέκτονες. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως οι Carmen Herrera, Geta Brătescu, Rodney Graham και Thomas Ruff.

Οι συνεργασίες λοιπόν με προσωπικότητες από την τέχνη και την αρχιτεκτονική ορίζουν εδώ και πάνω από μια δεκαετία τον Akris και ο διευθυντής δημιουργικού Albert Kriemler κλίνει, με κάθε κολεξιόν, περισσότερο προς την ατραπό ενός επιμελητή τέχνης παρά προς αυτήν ενός παραδοσιακού σχεδιαστή μόδας. Και αυτό αποτυπώνεται και στην έκθεση.

Είναι μια έκθεση μόδας με πολλά φορέματα, παλτά και αξεσουάρ, καθώς και φωτογραφίες από ντεφιλέ και καμπάνιες αλλά αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η εντυπωσιακή ποικιλία έργων τέχνης που επιμελήθηκε για την έκθεση ο Kriemler· ανάμεσα σε αυτά, έργα των Carmen Herrera, Greta Brâtescu, Thomas Ruff και Reinhard Voigt, μεταξύ άλλων.

*Η έκθεση "Akris. Fashion. selbstverständlich (Akris. Μόδα. Φυσικά)" ολοκληρώνεται στις 24 Σεπτεμβρίου.

Και με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

06 Μαϊ 2024

Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ απαντά μετά από 60 χρόνια στη δήλωση αγάπης θαυμάστριάς του

"Έντριεν από το Μπρούκλιν, αν ακούς, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ από το Λίβερπουλ σε αγαπάει επίσης"

Περισσότερα από

News

06 Μαϊ 2024

Ελένη Μενεγάκη: Φόρεσε τη νέα εκδοχή του κλασσικού κουστουμιού και όλες το λάτρεψαν

Το μοντέρνο κουστούμι που φόρεσε η Ελένη Μενεγάκη είναι η τάση της φετινής άνοιξης και του καλοκαιριού.

06 Μαϊ 2024

Eurovision 2024: Μαρίνα Σάττι και Έλενα Παπαρίζου τραγουδούν μαζί

Τα τραγούδια τους και η σφιχτή αγκαλιά.

06 Μαϊ 2024

Η πρώτη φορά που θα ήθελα να είμαι αθλήτρια: Για να τρώω το μενού που ετοιμάζουν οι Γάλλοι για τους Ολυμπιακούς

Και θα έτρεχα και ξιφασκία θα έκανα και break dance θα χόρευα, αν ήταν να γευτώ όσα ετοιμάζουν οι Γάλλοι σεφ- ακόμα και τριάστερος μες στο παιχνίδι.

05 Μαϊ 2024

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια: O μπασίστας και η φωνή των Socrates

Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ρόκερ και ιδρυτικό μέλος των Socrates Drank the Conium

05 Μαϊ 2024

Eurovision 2024: Η συνάντηση της Μαρίνας Σάττι με την Ελένη Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στο Μάλμε για το act της στη Eurovision και συνάντησε την εκπρόσωπό μας στον διεθνή μουσικό διαγωνισμό Μαρίνα Σάττι.

05 Μαϊ 2024

60χρονη στέφθηκε Miss Buenos Aires και θα διαγωνιστεί για τον τίτλο Μις Υφήλιος

Μία 60χρονη δικηγόρος και δημοσιογράφος από την La Plata της Αργεντινής θα εκπροσωπήσει τη χώρα της στον διαγωνισμό Miss Universe.

05 Μαϊ 2024

Γράφεται ιστορία στο Euro 2024: Οι πρώτες φυλετικά ουδέτερες τουαλέτες είναι γεγονός

Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε από την UEFA προς τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως ουδέτερα.

05 Μαϊ 2024

11 ζευγάρια διδύμων θα αποφοιτήσουν φέτος από το Λύκειο στην Πενσυλβάνια

"Λέτε να έχει κάτι το νερό;" αστειεύτηκε ο διευθυντής του σχολείου για την ξεχωριστή αποφοίτηση.

05 Μαϊ 2024

Με φόντο το απέραντο γαλάζιο η καλοκαιρινή φώτο της Κατερίνας Λέχου

Η Κατερίνα Λέχου, έκανε την καλοκαιρινή της εξόρμηση και μας το έδειξε με μια αποκαλυπτική φωτογραφία στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram.