ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Νάντια Ναντίμ: η πρόσφυγας που δραπέτευσε από το Αφγανιστάν για να γίνει κορυφαία ποδοσφαιρίστρια και γιατρός

Είναι σταρ του ποδοσφαίρου, πρότυπο για τα κορίτσια, σπούδασε ιατρική, μιλάει 9 γλώσσες και σχεδιάζει να ειδικευτεί ως χειρουργός.

"Είναι σπαραξικάρδιο. Μου είναι πολύ δύσκολο να συλλάβω πόσο άδικο είναι" λέει η Νάντια Ναντίμ για το καθεστώς των Ταλιμπάν που βύθισε το Αφγανιστάν και πάλι στον Μεσαίωνα, απαγορεύοντας σχεδόν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα για τις γυναίκες.

Η Ναντίμ έμαθε να παίζει ποδόσφαιρο σ΄ένα κέντρο υποδοχής προσύφγων και σήμερα αγωνίζεται ως επιθετικός στον ποδοσφαιρικό σύλλογο Ρέισινγκ Λούισβιλ ΦΚ των ΗΠΑ, ενώ συμμετέχει και στην εθνική ομάδα της Δανίας. Στο παρελθόν έχει επίσης αγωνιστεί για τη Μάντσεστερ Σίτι και την Παρί Σαν Ζερμέν, ενώ έχει σκοράρει 200 γκολ συνολικά στην επαγγελματική της πορεία.

Παράλληλα με τον αθλητισμό, η Ναντίμ σπούδασε ιατρική και σχεδιάζει, μετά το πέρας της ποδοσφαιρικής της καριέρας να γίνει χειρουργός, ενώ μιλάει εννιά γλώσσες.

Δραπετεύοντας από το Αφγανιστάν

Η Νάντια ήταν μόλις 10 ετών όταν οι Ταλιμπάν εκτέλεσαν εν ψυχρώ τον πατέρα της, ο οποίος ήταν ανώτατος στρατιωτικός της χώρας. Τότε η μητέρα της πούλησε όλα τους τα υπάρχοντα για να φύγουν στο εξωτερικό. Αρχικός στόχος ήταν η Μ. Βρετανία. Έφτασαν με πλαστά διαβατήρια στην Ιταλία και από οδηγήθηκαν στη Δανία μέσα σε ένα φορτηγό, για να ανακαλύψουν εκεί πως τελικά δεν είχαν φτάσει ποτέ στην Αγγλία. Τα πρώτα της χρόνια στη Δανία ήταν εξαιτερικά δύσκολα, καθώς ήταν και εκείνη θύμα του ρατσισμού.

"Το δέρμα μου ήταν πιο σκούρο απ' ό,τι τώρα γιατί καθόμουν συνέχεια στον ήλιο. Τα παιδιά με φώναζαν "Perker", το αντίστοιχο του Paki δηλαδή της Αγγλίας (σ.σ: έτσι αποκαλούν κοροϊδευτικά και υποτιμητικά τους ανθρώπους από το Πακιστάν)" έχει δηλώσει σε συνέντευξή της η Ναντίμ. "Αλλά το παίρνω σαν καύσιμο για το κίνητρο μου. Γίνομαι καλύτερη όταν τσαντίζομαι".

Τι άλλο της έχουν κάνει; Την έχουν φτύσει (κυριολεκτικά), την έχει τρολάρει πολιτικός στα social media και την έχουν περιθωριοποιήσει λόγω καταγωγής. "Αν δώσεις μια ευκαιρία στους πρόσφυγες, μπορούν να συνεισφάρουν στην κοινωνία και να την κάνουν καλύτερη. Δείτε εμένα, είμαι πια γιατρός, η αδερφή μου είναι γιατρός επίσης και οι δύο άλλες μου αδερφές νοσηλεύτριες". Κι όταν μίλησε στην τηλεόραση της Δανίας για τον ρατσισμό, την είπαν και αχάριστη.

Σήμερα, η Νάντια είναι πρέσβειρα της UNESCO για το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση.

Πώς πολεμάει κανείς τον ρατσισμό; "Να είμαστε απλώς καλοί άνθρωποι. Πραγματικά. Να είμαστε λιγότερο εγωπαθείς και να έχουμε περισσότερη συμπόνια. Να χαμογελάμε σε κάποιον στον δρόμο, πραγματικά μπορεί να κάνει πολλά. Να κάνουμε δωρεές και να συζητάμε για αυτά τα ζητήματα στα social media. Κάντε ό,τι μπορείτε. Να είμαστε ευγενικοί" εξηγεί η αθλήτρια.

Μιλώντας για την πατρίδα της είπε στους Los Angeles Times πως "όσο ήμουν στο Αφγανιστάν δεν συμπεριλαμβανόμουν πουθενά. Ούτε βέβαια και στην εκπαίδευση, πουθενά". Και συνεχίζει: "Είναι καταστροφικό (ό,τι συνέβη στο Αφγανιστάν). Πίστευα ότι ήμασταν σε καλό δρόμο για τα δικαιώματα των γυναικών στο μέλλον. Και δώσαμε το κλειδί πίσω στους ανόητος που η σκέψη τους ανήκει σε άλλον αιώνα" λέει για τους Ταλιμπάν.

H διαμάχη για τον ρόλο της Πρέσβειρας στο Μουντιάλ του Κατάρ

Τον Δεκέμβριο του 2021 η Ναντίμ δέχτηκε σφοδρές επιθέσεις από τα μίντια και τους Δανούς πολίτες για το γεγονός πως δέχτηκε να γίνει Πρέσβειρα του Μουντιάλ ανδρών που διεξήχθη στο Κατάρ.

Οι πολέμιοι της υποστήριξαν πως δεν θα έπρεπε να δεχθεί να συμμετάσχει, όταν το Κράτος οφείλεται για τον θάνατο χιλιάδων μεταναστών που έφτασαν στη χώρα για να βρουν δουλειά στα έργα υποδομών για τους αγώνες, αλλά τούς εξανάγκασαν να δουλέψουν υπό άθλιες συνθήκες που τελικά οδήγησαν στον θάνατό τους. Την κατηγόρησαν ότι προτίμησε τα λεφτά από την αξιοπρέπεια.

Η Ναντίμ υποστήριξε πως ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για να δείξει στα κορίτσια του κόσμου -και ιδίως στις μουσουλμανικές χώρες- πως και οι γυναίκες έχουν θέση στο ποδόσφαιρο και στις μεγάλες διοργανώσεις, όπως είναι το Μουντιάλ. Μάλιστα, στο Viaplay (σκανδιναβική πλατφόρμα) υπάρχει ντοκιμαντέρ για το συγκεκριμένο ζήτημα. Την ίδια περίοδο η Ναντίμ επανερχόταν από έναν σοβαρό τραυματισμό στο γόνατό της. Στο ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε τη διαδρομή της προς το Κατάρ και όσα συμβαίνουν ένθεν κι ένθεν.

Πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριξαν πως δεν θα πρέπει να συμμετέχει πλέον στην Εθνική Ομάδα της Δανίας, την οποία έχει εκπροσωπήσει 98 φορές.

Στις 23 Νοεμβρίου του 2022 η Ναντίμ θα δεχόταν ένα ισχυρότερο πλήγμα: η μητέρα της σκοτώθηκε σε ατύχημα σε ηλικία 57 ετών.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

30 Απρ 2024
30 Απρ 2024

Μαρίνα Σάττι: Το outfit που είδαμε στην πρώτη πρόβα της Μαρίνας Σάττι για την Eurovision 2024

Ποιος είναι ο Bερολινέζικος οίκος μόδας που είναι γνωστός για τα avant garde ρούχα του;

Περισσότερα από

News

30 Απρ 2024

Μπιγιονσέ: Η 70χρονη μητέρα της "δανείστηκε" την τζιν ολόσωμη φόρμα της

Η 70χρονη μητέρα της Μπιγιονσέ μοιάζει πολύ στην κόρη της.

30 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: Όταν η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ήταν ζευγάρι με τον Αλέκο Συσσοβίτη

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Αλέκος Συσσοβίτης έζησαν έναν μεγάλο έρωτα

30 Απρ 2024

Φίλιππος Μιχόπουλος: Γελαστός στην πρώτη του ανάρτηση μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου

Το ζευγάρι εξέδωσε την ανακοίνωση του χωρισμού του, την περασμένη Παρασκευή, αμέσως αφού έκλεισαν τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα.

30 Απρ 2024

13 νέα βιβλία από τις εκδόσεις Διόπτρα αμέσως μετά το Πάσχα

13 νέες προτάσεις μας περιμένουν, μεταξύ των οποίων δύο εκδόσεις για τον Νίκο Καζαντζάκη.

30 Απρ 2024

Τραγωδία στο Μάτι: Θύελλα αντιδράσεων για τις ποινές- χάδι που επιβλήθηκαν στους κατηγορούμενους

Εκτιτέα τα πέντε έτη, δυνατότητα μετατροπής σε χρηματική ποινή.

30 Απρ 2024

13 χρόνια μαζί: Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ μοιράστηκαν μια νέα φωτογραφία από τον γάμο τους

Η δύσκολη επέτειος και το love story ενός ζευγαριού με πολύ γερά θεμέλια.

30 Απρ 2024

Η Άννα Βίσση τραγουδά σε μίνι μάρκετ στην Σκύρο και γίνεται viral

Στη Σκύρο βρίσκεται η αγαπημένη τραγουδίστρια και βρήκε ευκαιρία να κάνει ένα φανταστικό Tik Tok μέσα από το μίνι μάρκετ που μπήκε να κάνει τα ψώνια της.

30 Απρ 2024

Παράτησε το Χόλιγουντ και έγινε επιχειρηματίας: Η Εύα Μέντες στα 50 της ζει μια άλλη ζωή

Η λατίνα καλλονή έκλεψε και πάλι την παράσταση (και τα likes).

30 Απρ 2024

Η Κατερίνα Γερονικολού με την κούκλα μαμά της: Πόσο μοιάζουν

Μία σπάνια φωτογραφία με τη μητέρα της δημοσίευσε η Κατερίνα Γερονικολού.