ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Νάντια Ναντίμ: η πρόσφυγας που δραπέτευσε από το Αφγανιστάν για να γίνει κορυφαία ποδοσφαιρίστρια και γιατρός

Είναι σταρ του ποδοσφαίρου, πρότυπο για τα κορίτσια, σπούδασε ιατρική, μιλάει 9 γλώσσες και σχεδιάζει να ειδικευτεί ως χειρουργός.

"Είναι σπαραξικάρδιο. Μου είναι πολύ δύσκολο να συλλάβω πόσο άδικο είναι" λέει η Νάντια Ναντίμ για το καθεστώς των Ταλιμπάν που βύθισε το Αφγανιστάν και πάλι στον Μεσαίωνα, απαγορεύοντας σχεδόν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα για τις γυναίκες.

Η Ναντίμ έμαθε να παίζει ποδόσφαιρο σ΄ένα κέντρο υποδοχής προσύφγων και σήμερα αγωνίζεται ως επιθετικός στον ποδοσφαιρικό σύλλογο Ρέισινγκ Λούισβιλ ΦΚ των ΗΠΑ, ενώ συμμετέχει και στην εθνική ομάδα της Δανίας. Στο παρελθόν έχει επίσης αγωνιστεί για τη Μάντσεστερ Σίτι και την Παρί Σαν Ζερμέν, ενώ έχει σκοράρει 200 γκολ συνολικά στην επαγγελματική της πορεία.

Παράλληλα με τον αθλητισμό, η Ναντίμ σπούδασε ιατρική και σχεδιάζει, μετά το πέρας της ποδοσφαιρικής της καριέρας να γίνει χειρουργός, ενώ μιλάει εννιά γλώσσες.

Δραπετεύοντας από το Αφγανιστάν

Η Νάντια ήταν μόλις 10 ετών όταν οι Ταλιμπάν εκτέλεσαν εν ψυχρώ τον πατέρα της, ο οποίος ήταν ανώτατος στρατιωτικός της χώρας. Τότε η μητέρα της πούλησε όλα τους τα υπάρχοντα για να φύγουν στο εξωτερικό. Αρχικός στόχος ήταν η Μ. Βρετανία. Έφτασαν με πλαστά διαβατήρια στην Ιταλία και από οδηγήθηκαν στη Δανία μέσα σε ένα φορτηγό, για να ανακαλύψουν εκεί πως τελικά δεν είχαν φτάσει ποτέ στην Αγγλία. Τα πρώτα της χρόνια στη Δανία ήταν εξαιτερικά δύσκολα, καθώς ήταν και εκείνη θύμα του ρατσισμού.

"Το δέρμα μου ήταν πιο σκούρο απ' ό,τι τώρα γιατί καθόμουν συνέχεια στον ήλιο. Τα παιδιά με φώναζαν "Perker", το αντίστοιχο του Paki δηλαδή της Αγγλίας (σ.σ: έτσι αποκαλούν κοροϊδευτικά και υποτιμητικά τους ανθρώπους από το Πακιστάν)" έχει δηλώσει σε συνέντευξή της η Ναντίμ. "Αλλά το παίρνω σαν καύσιμο για το κίνητρο μου. Γίνομαι καλύτερη όταν τσαντίζομαι".

Τι άλλο της έχουν κάνει; Την έχουν φτύσει (κυριολεκτικά), την έχει τρολάρει πολιτικός στα social media και την έχουν περιθωριοποιήσει λόγω καταγωγής. "Αν δώσεις μια ευκαιρία στους πρόσφυγες, μπορούν να συνεισφάρουν στην κοινωνία και να την κάνουν καλύτερη. Δείτε εμένα, είμαι πια γιατρός, η αδερφή μου είναι γιατρός επίσης και οι δύο άλλες μου αδερφές νοσηλεύτριες". Κι όταν μίλησε στην τηλεόραση της Δανίας για τον ρατσισμό, την είπαν και αχάριστη.

Σήμερα, η Νάντια είναι πρέσβειρα της UNESCO για το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση.

Πώς πολεμάει κανείς τον ρατσισμό; "Να είμαστε απλώς καλοί άνθρωποι. Πραγματικά. Να είμαστε λιγότερο εγωπαθείς και να έχουμε περισσότερη συμπόνια. Να χαμογελάμε σε κάποιον στον δρόμο, πραγματικά μπορεί να κάνει πολλά. Να κάνουμε δωρεές και να συζητάμε για αυτά τα ζητήματα στα social media. Κάντε ό,τι μπορείτε. Να είμαστε ευγενικοί" εξηγεί η αθλήτρια.

Μιλώντας για την πατρίδα της είπε στους Los Angeles Times πως "όσο ήμουν στο Αφγανιστάν δεν συμπεριλαμβανόμουν πουθενά. Ούτε βέβαια και στην εκπαίδευση, πουθενά". Και συνεχίζει: "Είναι καταστροφικό (ό,τι συνέβη στο Αφγανιστάν). Πίστευα ότι ήμασταν σε καλό δρόμο για τα δικαιώματα των γυναικών στο μέλλον. Και δώσαμε το κλειδί πίσω στους ανόητος που η σκέψη τους ανήκει σε άλλον αιώνα" λέει για τους Ταλιμπάν.

H διαμάχη για τον ρόλο της Πρέσβειρας στο Μουντιάλ του Κατάρ

Τον Δεκέμβριο του 2021 η Ναντίμ δέχτηκε σφοδρές επιθέσεις από τα μίντια και τους Δανούς πολίτες για το γεγονός πως δέχτηκε να γίνει Πρέσβειρα του Μουντιάλ ανδρών που διεξήχθη στο Κατάρ.

Οι πολέμιοι της υποστήριξαν πως δεν θα έπρεπε να δεχθεί να συμμετάσχει, όταν το Κράτος οφείλεται για τον θάνατο χιλιάδων μεταναστών που έφτασαν στη χώρα για να βρουν δουλειά στα έργα υποδομών για τους αγώνες, αλλά τούς εξανάγκασαν να δουλέψουν υπό άθλιες συνθήκες που τελικά οδήγησαν στον θάνατό τους. Την κατηγόρησαν ότι προτίμησε τα λεφτά από την αξιοπρέπεια.

Η Ναντίμ υποστήριξε πως ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για να δείξει στα κορίτσια του κόσμου -και ιδίως στις μουσουλμανικές χώρες- πως και οι γυναίκες έχουν θέση στο ποδόσφαιρο και στις μεγάλες διοργανώσεις, όπως είναι το Μουντιάλ. Μάλιστα, στο Viaplay (σκανδιναβική πλατφόρμα) υπάρχει ντοκιμαντέρ για το συγκεκριμένο ζήτημα. Την ίδια περίοδο η Ναντίμ επανερχόταν από έναν σοβαρό τραυματισμό στο γόνατό της. Στο ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε τη διαδρομή της προς το Κατάρ και όσα συμβαίνουν ένθεν κι ένθεν.

Πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριξαν πως δεν θα πρέπει να συμμετέχει πλέον στην Εθνική Ομάδα της Δανίας, την οποία έχει εκπροσωπήσει 98 φορές.

Στις 23 Νοεμβρίου του 2022 η Ναντίμ θα δεχόταν ένα ισχυρότερο πλήγμα: η μητέρα της σκοτώθηκε σε ατύχημα σε ηλικία 57 ετών.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

Περισσότερα από

News

22 Σεπ 2023
22 Σεπ 2023

Λακής Γαβαλάς: "Σε ένα πάρτι ο Στέφανος Κασσελάκης πήγε με φούστα και γόβες και ήταν εξαιρετικός"

Ο Λάκη Γαβαλάς παρευρέθηκε σε θεματικό πάρτι με τον Στέφανο Κασσελάκη.

22 Σεπ 2023

Η Σίντι Κρόφορντ ξέρει τι κατέστρεψε τον γάμο της με τον Ρίτσαρντ Γκιρ και παίρνει την ευθύνη πάνω της

Το supermodel και ο πιο περιζήτητος εργένης της εποχής παντρεύτηκαν όταν εκείνη ήταν μόλις 26 ετών και αυτός 42. Ο γάμος τους δεν κράτησε για πολύ.

22 Σεπ 2023

Viral: Ο γάτος "Pepper" πέρασε μια βόλτα και από το στούντιο του Skai

Έτυχε να επισκεφθεί το στούντιο όταν ήταν καλεσμένος ο Νίκος Φίλης για να συζητήσουν όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

22 Σεπ 2023

Οικογένεια κάνει μήνυση στην Google για τον πνιγμό 47χρονου

Τα γενέθλια της κόρης του άτυχου άντρα μετατράπηκαν σε μια αληθινή οικογενειακή τραγωδία.

22 Σεπ 2023

Ντέμι Μουρ: Η εμφάνιση- έκπληξη στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου

Το Fendi σύνολο που κέρδισε τις εντυπώσεις.

22 Σεπ 2023

Πόσα ρούχα χρειάζεται μια γυναίκα τον χρόνο;

Πόσα ρούχα είναι τελικά απαραίτητα για έναν άνθρωπο; Μια έρευνα απαντά.

22 Σεπ 2023

Ναόμι Κάμπελ: " Σκότωνα τον εαυτό μου σιγά- σιγά"

Ο θρύλος της πασαρέλας σε μία άκρως προσωπική εξομολόγηση.

21 Σεπ 2023

Τζούλιαν Μουρ: Στα 62 χωρίς ίχνος μακιγιάζ

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός ακολουθεί πιστά το " less is more" στο street style.