ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Σε αυτό το νησί οι κάτοικοι κατάφεραν να κρατήσουν τους τουρίστες μακριά από τις παραλίες τους

Πίσω από την πρωτότυπη αυτή πρωτοβουλία κρύβεται η οργή των ντόπιων απέναντι στον μαζικό τουρισμό.

Και ενώ στη Βενετία οι Αρχές άρχισαν να επιβάλλουν χρεώσεις για την είσοδο στην πόλη, στη Μαγιόρκα, οι κάτοικοι ακολουθούν μια διαφορετική τακτική για να αποθαρρύνουν τους τουρίστες. Η ομάδα ακτιβιστών Caterva αναρτά στις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού ταμπέλες, που προειδοποιούν τους τουρίστες και τους μη εξοικειωμένους με αυτές για "επικίνδυνες τσούχτρες", "πτώση βράχων", "απαγόρευση του κολυμπιού" ή μακράς διαρκείας πεζοπορία για την πρόσβαση στη θάλασσα.

Η ομάδα ακτιβιστών Caterva αναρτά στις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού ταμπέλες που προειδοποιούν τους τουρίστες για "επικίνδυνες τσούχτρες", "πτώση βράχων", "απαγόρευση του κολυμπιού" ή μακρά πεζοπορία για την πρόσβαση στη θάλασσα. Όμως, κάτω από αυτές τις προειδοποιήσεις που είναι γραμμένες στα αγγλικά, οι ντόπιοι μπορούν να διαβάσουν διαφορετικά μηνύματα που απευθύνονται μόνο σε αυτούς. Γραμμένα με πιο μικρά γράμματα, στα καταλανικά, διευκρινίζουν ότι "το πρόβλημα δεν είναι οι πτώσεις βράχων, αλλά ο μαζικός τουρισμός" ή ότι "η παραλία είναι ανοικτή εκτός για τους ξένους και για τις τσούχτρες".

Πίσω από την πρωτότυπη αυτή πρωτοβουλία κρύβεται η οργή των ντόπιων απέναντι στον μαζικό τουρισμό. Το 2022, οι Βαλεαρίδες Νήσοι προσέλκυσαν πάνω από 16 εκατ. επισκέπτες, καθώς τον Αύγουστο, ο αριθμός των επισκεπτών στη Μαγιόρκα ξεπέρασε τον πληθυσμό των μόνιμων κατοίκων του νησιού. Φέτος, τα νούμερα εκτιμάται ότι είναι ακόμα υψηλότερα. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 2,3 εκατ. Βρετανοί επισκέπτονται τη Μαγιόρκα, αποτελώντας το ένα τέταρτο της συνολικής τουριστικής κίνησης στο νησί.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι παραλίες της Μαγιόρκας μετατρέπονται σε "πεδίο μάχης", όπου ντόπιοι και τουρίστες ανταγωνίζονται για μια ξαπλώστρα ή για ένα μέρος να απλώσουν την πετσέτα τους. Και το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις παραλίες. Τόσο η Μαγιόρκα όσο και τα άλλα ισπανικά νησιά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τους τουρίστες οι οποίοι παρεκτρέπονται, συνήθως υπό την επήρεια αλκοόλ. Οι αρχές έχουν αναγκαστεί να πάρουν μέτρα, όπως για παράδειγμα να περιορίσουν τον αριθμό των αλκοολούχων ποτών που μπορούν να καταναλώσουν οι τουρίστες στα all inclusive ξενοδοχεία ή να απαγορεύσουν το κάπνισμα στις παραλίες. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τον περιορισμό του αριθμού των ξένων επισκεπτών και πρωτοβουλίες για την καλλιέργεια του υπεύθυνου τουρισμού.

Si voleu utilitzar les imatges i imprimir cartells només ens les heu de demanar i vos les passarem en bona qualitat. Seguim amb la lluita! pic.twitter.com/8W1XiYLifU

— Caterva (@Caterva_mnc) August 11, 2023

Βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι οι πινακίδες των ακτιβιστών πλήττουν την εικόνα του νησιού και δημιουργούν αρνητικά αισθήματα στους ξένους επισκέπτες. "Λατρεύω τη Μαγιόρκα και την επισκέπτομαι τα περισσότερα χρόνια, αλλά εάν αυτή είναι η στάση τους, τότε συγγνώμη, αλλά δεν θα πάρω. Δεν θέλω να βρίσκομαι κάπου όπου είμαι ανεπιθύμητος", λέει σε βρετανική εφημερίδα ένας τουρίστας. "Θα πάρω τα χρήματα και την πετσέτα μου κάπου άλλου. Και υποψιάζομαι ότι το ίδιο θα κάνουν και εκατομμύρια άλλοι Βρετανοί".

Read Next

29 Απρ 2024

Η Λίντα Εβαντζελίστα με τον μοναχογιό της, τον 17χρονο Αγκουστίν

Η Λίντα Εβαντζελίστα έχει έναν μοναχογιό που είναι καρπός της σχέσης της με τον Γάλλο μεγιστάνα Φρανσουά Πινό.

Περισσότερα από

News

29 Απρ 2024

Μαρία Μενούνος: Βάφτισε την κόρη της και η τελετή ήταν μια αληθινή γιορτή

Η Μαρία Μενούνος και ο σύζυγός της, Κέβιν Άντεργκάρο, βάφτισαν την Κυριακή 28 Απριλίου την κόρη τους, με το όνομα Αθηνά -Αλεξάνδρα.

29 Απρ 2024

Φέιθ Κίντμαν- Ούρμπαν: Η κόρη της Νικόλ Κίντμαν μεγαλώνει και γίνεται καλλονή

H δεύτερη κόρη της από τον γάμο της με τον Kέιθ Ούρμπαν εντυπωσιάζει καθώς μοιάζει τόσο πολύ στη μητέρα της.

28 Απρ 2024

"Έχει την καρδιά λέαινας": H Νικόλ Κίντμαν τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο του κινηματογράφου, το AFI Life Achievement Award

"Είναι δύσκολο να μη ζηλέψει κανείς τη Νικόλ, είναι επίσης αδύνατο να μη τη θαυμάσει" είπε η Μέριλ Στριπ στην Κίντμαν παραδίδοντας της το εμβληματικό βραβείο. Kαι η Κίντμαν υποκλίθηκε κυριολεκτικά σε εκείνη.

28 Απρ 2024

Παναγιώτης Φασούλας: Η σπάνια φωτογραφία με τη σύζυγό του Μάσα και την κόρη τους

Η Μαριέλλα Φασούλα, μπήκε στα 18 και πλέον παίζει μπάσκετ επαγγελματικά.

28 Απρ 2024

Συνάντηση κορυφής: Τα πιο ακριβοπληρωμένα super models των '90s και πάλι μαζί

Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ, Λίντα Εβαντζελίστα και Κρίστι Τέρλινγκτον σε μια κοινή εμφάνιση.

28 Απρ 2024

Η Σάλμα Χάγιεκ γιορτάζει τη Βικτόρια Μπέκαμ

Η Βικτόρια Μπέκαμ έγινε 50 ετών και το γιόρτασε στο Λονδίνο με συντροφιά αγαπημένων φίλων, μεταξύ των οποίων η Χάγιεκ συνοδευόμενη από τον Πινό.