ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"I have a dream": 60 χρόνια από τον ιστορικό λόγο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Σαν σήμερα γινόταν η ιστορική πορεία στην Ουάσινγκτον, μια κραυγή 250.000 ανθρώπων κατά του ρατσισμού.

Χιλιάδες Αμερικανοί συγκεντρώθηκαν στην αμερικανική πρωτεύουσα για να τιμήσουν την 60ή επέτειο της Πορείας στην Ουάσιγκτον, ενός κομβικού γεγονότος στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα της δεκαετίας του 1960, κατά το οποίο ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ εκφώνησε την κινητήρια ομιλία του "Έχω ένα όνειρο".

Η πορεία του 1963 έφερε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους στην πρωτεύουσα της χώρας για να πιέσουν για τον τερματισμό των διακρίσεων λόγω φυλής, χρώματος, θρησκείας, φύλου ή εθνικής καταγωγής. Πολλοί αποδίδουν στην επίδειξη δύναμης την ψήφιση του νόμου για τα πολιτικά δικαιώματα του 1964.

Η φετινή πορεία, που διοργανώνεται από την Εθνική Ένωση για την Προώθηση των Έγχρωμων και άλλες ομάδες για τα πολιτικά δικαιώματα, πραγματοποιείται στο Μνημείο Λίνκολν, το σημείο όπου εκφώνησε τον παθιασμένο λόγο του ο Κινγκ για ισότητα.

Η Μάργκαρετ Χουάνγκ, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής ομάδας υπεράσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων Southern Poverty Law Center, δήλωσε στο πλήθος το Σάββατο ότι η πορεία πριν από 60 χρόνια άνοιξε πόρτες και έδωσε ώθηση σε νέα εργαλεία για την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων.

Όμως, οι νέοι νόμοι σε όλη τη χώρα που "ροκανίζουν το δικαίωμα ψήφου" και στοχοποιούν την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ απειλούν να εξαλείψουν ορισμένα από αυτά τα κέρδη, δήλωσε η Χουάνγκ.

"Αυτές οι εκστρατείες κατά των ψηφοδελτίων μας, των σωμάτων μας, των σχολικών μας βιβλίων, όλα συνδέονται μεταξύ τους. Όταν το δικαίωμά μας να ψηφίζουμε πέφτει, όλα τα άλλα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να πέσουν επίσης, αλλά είμαστε εδώ σήμερα για να πούμε "όχι στη δική μας βάρδια"".

Η Κίμπερλι Κρενσόου, εκτελεστική διευθύντρια του Φόρουμ Αφροαμερικανικής Πολιτικής, δήλωσε ότι η επέτειος συνέβη σε μια ανησυχητική στιγμή.

"Η ίδια η ιστορία που τιμά η πορεία όχι μόνο αμφισβητείται αλλά και διαστρεβλώνεται", δήλωσε ο Κρένσοου, αναφερόμενος στις απαγορεύσεις σε αρκετές πολιτείες των βιβλίων και της διδασκαλίας στην τάξη που βασίζονται στη λεγόμενη "κριτική θεωρία της φυλής", η οποία θεωρεί ότι η κληρονομιά του ρατσισμού διαμορφώνει την αμερικανική ιστορία.

60 χρόνια I have a dream, Μάρτιν Λούθερ Κινγ
O γιός του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, στη σημερινή πορεία.

Reuters

Χαρακτήρισε αυτή και άλλες κινήσεις, όπως η αφαίρεση ενός μαθήματος αφροαμερικανικών σπουδών από τα δημόσια σχολεία στη Φλόριντα και το Αρκάνσας, ως "συντονισμένη προσπάθεια να αποσιωπηθεί η συζήτηση σχετικά με αυτή την ιστορία".

Οι αντίπαλοι της κριτικής φυλετικής θεωρίας έχουν υποστηρίξει ότι διαστρεβλώνει την ιστορία και είναι άσκοπα διχαστική και αναστατωτική για τους μαθητές.

Στην πορεία θα μιλήσουν ηγέτες των πολιτικών δικαιωμάτων, όπως ο αιδεσιμότατος Αλ Σάρπτον, ο γιος του Κινγκ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ΙΙΙ, η εγγονή του Γιολάντα Ρενέ Κινγκ και ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις.

Όσον αφορά τους στόχους που οραματίζεται το "όνειρο" του Κινγκ, η χώρα έχει διανύσει πολύ δρόμο από το 1963, δήλωσε ο Τζόναθαν Γκρίνμπλατ, εθνικός διευθυντής της Anti-Defamation League, η οποία έπαιξε ρόλο στην εκστρατεία για την ψήφιση του νόμου για τα πολιτικά δικαιώματα.

Αλλά, είπε, οι πρόσφατες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου που έθεσαν σε δεύτερη μοίρα τη θετική δράση και την πρόσβαση στην άμβλωση αποτελούν αιτία ανησυχίας.

"Είδαμε μια επέκταση του αντισημιτισμού, είδαμε μια εντατικοποίηση του ρατσισμού", δήλωσε ο Greenblatt.

60 χρόνια I have a dream, Μάρτιν Λούθερ Κινγ
Και η εγγονή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Γιολάντα Ρενέ Κινγκ.

Reuters

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα συναντηθούν τη Δευτέρα με τους διοργανωτές της πορείας στον Λευκό Οίκο με αφορμή τη συνάντηση του 1963 μεταξύ των διοργανωτών της αρχικής πορείας και της κυβέρνησης του προέδρου Τζον Κένεντι.

Πηγή: Al Jazeera

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

30 Απρ 2024

Κόρντεϊ Κοξ: "Με χώρισε την ώρα της συνεδρίας χωρίς να το περιμένω!"

Η διάσημη ηθοποιός μίλησε για μια σκληρή εμπειρία που την οδήγησε όμως σε μια αποκάλυψη.

30 Απρ 2024

H επιστροφή του βασιλιά Κάρολου: Συμβολική η πρώτη του επίσκεψη- συνάντησε καρκινοπαθείς

Το βασιλικό ζεύγος επισκέφθηκε το Macmillan Cancer Centre του University College Hospital στο Λονδίνο.

Περισσότερα από

News

30 Απρ 2024

Η Κατερίνα Γερονικολού μας θύμισε κάτι από Ρουσλάνα

Σε πρόσφατη εμφάνιση της με τον Γιάννη Τσιμιτσέλη

30 Απρ 2024
30 Απρ 2024

Μαρίνα Σάττι: Το outfit που είδαμε στην πρώτη πρόβα της Μαρίνας Σάττι για την Eurovision 2024

Ποιος είναι ο Bερολινέζικος οίκος μόδας που είναι γνωστός για τα avant garde ρούχα του;

30 Απρ 2024

Μπιγιονσέ: Η 70χρονη μητέρα της "δανείστηκε" την τζιν ολόσωμη φόρμα της

Η 70χρονη μητέρα της Μπιγιονσέ μοιάζει πολύ στην κόρη της.

30 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: Όταν η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ήταν ζευγάρι με τον Αλέκο Συσσοβίτη

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Αλέκος Συσσοβίτης έζησαν έναν μεγάλο έρωτα

30 Απρ 2024

Φίλιππος Μιχόπουλος: Γελαστός στην πρώτη του ανάρτηση μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου

Το ζευγάρι εξέδωσε την ανακοίνωση του χωρισμού του, την περασμένη Παρασκευή, αμέσως αφού έκλεισαν τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα.

30 Απρ 2024

13 νέα βιβλία από τις εκδόσεις Διόπτρα αμέσως μετά το Πάσχα

13 νέες προτάσεις μας περιμένουν, μεταξύ των οποίων δύο εκδόσεις για τον Νίκο Καζαντζάκη.

30 Απρ 2024

Τραγωδία στο Μάτι: Θύελλα αντιδράσεων για τις ποινές- χάδι που επιβλήθηκαν στους κατηγορούμενους

Εκτιτέα τα πέντε έτη, δυνατότητα μετατροπής σε χρηματική ποινή.

30 Απρ 2024

13 χρόνια μαζί: Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ μοιράστηκαν μια νέα φωτογραφία από τον γάμο τους

Η δύσκολη επέτειος και το love story ενός ζευγαριού με πολύ γερά θεμέλια.