ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Κίνημα "Tourists go home": Οι λαοί των δημοφιλών προορισμών, όπως η Ελλάδα, δεν θέλουν άλλους τουρίστες

Σε σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα εξελίσσεται ο υπερτουρισμός, χωρίς το κράτος να έχει κανένα σχέδιο για το πώς μπορεί να εξισορροπηθεί.

Κουρασμένοι και απηυδισμένοι είναι πλέον οι πολίτες των κρατών που κατακλύζονται από τον τουρισμό, ιδίως το καλοκαίρι. Το φαινόμενο του υπερτουρισμού αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο προκαλώντας ως άλλο ντόμινο πολλαπλά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.

Ρύπανση, οικολογική καταστροφή, αλλοίωση του φυσικού τοπίου, καταπάτηση νόμων και βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αύξηση ατυχημάτων, κατάληψη παραλιών, εκτόξευση των τιμών σε εισιτήρια, ξενοδοχεία (χωρίς βέβαια καμία μέριμνα για τους ντόπιους) και εστιατόρια (με 12 ευρώ την χωριάτικη σαλάτα στην Ελλάδα), αύξηση των ενοικίων λόγω airbnb, αδυναμία να βρει κανείς σπίτι για τον ίδιο ή το προσωπικό της επιχείρησης του και βέβαια καμία απολύτως δυνατότητα να απολαύσει κανείς τον τόπο του. Για να μη μιλήσουμε για την ακόμη πιο σκοτεινή πλευρά: τις απειλές και τον εκφοβισμό του τοπικού πληθυσμού και των υπαλλήλων κρατικών φορέων, τη βία και τα ναρκωτικά.

Οι Ισπανοί πρωτοστατούν τώρα στις αντιδράσεις. Στη Μαγιόρκα, όπου συρρέουν εκατομμύρια τουρίστες από την κεντρική Ευρώπη κυρίως και την Αμερική, οι κάτοικοι γέμισαν τώρα τις παραλίες με ψεύτικες πινακίδες πως δήθεν δεν πρέπει να κολυμπάει ο κόσμος γιατί υπάρχουν τσούχτρες, ότι κάποιες παραλίες είναι κλειστές, ότι πέφτουν βράχια, ότι απαγορεύεται η πρόσβαση σε συγκεκριμένες τοποθεσίες κ.ά. προσπαθώντας να βρουν επιτέλους την ησυχία τους.

Δεν χρειάζεται παρά να κάνει κανείς μια βόλτα στην Οία την ώρα του ηλιοβασιλέματος ή να επισκεφθεί την Fontana di Trevi στην Ιταλία για να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος του προβλήματος. Στη Σαντορίνη είναι πια σοβαρό θέμα το κυκλοφοριακό, και τα ατυχήματα στους δρόμους του νησιού που δεν έχουν σχεδιαστεί για τέτοια ροή κίνησης. Και βέβαια μπορεί συνέχεια να δίνουμε ως παράδειγμα τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, αλλά ας μην ξεχνάμε πως κατά πόδας ακολουθούν όλα τα νησιά, ιδίως των Κυκλάδων.

Το "κίνημα της πετσέτας", με το οποίο οι κάτοικοι των νησιών διεκδικούν επιτέλους τις παραλίες από τα μπιτσόμπαρα που θησαυρίζουν, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε (θυμηθείτε και την εικόνα της καρέτα- καρέτα που δεν έβρισκε πού να γεννήσει σε μια παραλία καλυμμένη με ξαπλώστρες).

Κίνημα "Tourists go home": Οι λαοί των δημοφιλών προορισμών, όπως η Ελλάδα, δεν θέλουν άλλους τουρίστες

Είναι κάπως εύκολο να ζητωκραυγάζουμε για το "θαύμα του ελληνικού τουρισμού" χωρίς να έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπιστεί ο υπερτουρισμός, αλλά και πού θα μείνει (και υπό ποιες συνθήκες) και όλο το εργατικό δυναμικό που δουλεύει νυχθημερόν σε τόσο δύσκολες συνθήκες στα νησιά. Το ίδιο ισχύει και για τη διαμονή των δασκάλων, των γιατρών, των νοσηλευτών και των αστυνομικών στα νησιά και στους τουριστικούς προορισμούς.

"Οι τουρίστες περιμένουν περισσότερες από δύο ώρες για να επισκεφθούν την Ακρόπολη στην Αθήνα", ανέφερε πρόσφατα το άρθρο του Associated Press. "Οι ουρές των ταξί στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης διαρκούν εξίσου πολύ. Και τόσοι πολλοί επισκέπτες συγκεντρώνονται γύρω από την πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία που τα πλήθη σχηματίζουν μποτιλιάρισμα στις γέφυρες - ακόμη και τις καθημερινές".

"Τα παρθένα δάση, οι παραλίες και οι γραφικές μικρές πόλεις είναι μερικές φορές τόσο γεμάτες από κόσμο που οι επισκέπτες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ακολουθήσουν την κατεύθυνση του πλήθους. Τα μουσεία μπορεί να είναι τόσο μποτιλιαρισμένα που για να δει κανείς ένα δημοφιλές έκθεμα απαιτεί κρατήσεις που έχουν γίνει μήνες πριν. Και ακόμη και τότε, είναι δύσκολο να δει και να εκτιμήσει κανείς τα έργα τέχνης λόγω των ποσοτήτων ανθρώπων που τα περιβάλλουν" γράφει το Forbes.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει ότι μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, η ροή των διεθνών τουριστών θα ξεπεράσει τα δύο δισεκατομμύρια κόσμου. Τώρα, οι Κυβερνήσεις όλων των τουριστικών χωρών καλούνται να λάβουν μέτρα.

Το παράδειγμα της Ιταλίας

Η Ιταλία απαγόρευσε τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια στην ιστορική λιμνοθάλασσα της Βενετίας, έχει επιβάλει μέτρα στη Ρώμη για τον περιορισμό της πρόσβασης στη Φοντάνα ντι Τρέβι και τα Ισπανικά Σκαλοπάτια. Άρχισε επίσης να επιβάλλει τέλη εισόδου για την επίσκεψη στο Πάνθεον σε μια προσπάθεια να ελέγξει τα πλήθη και να προστατεύσει το διάσημο αρχιτεκτονικό θαύμα.

Στο μεταξύ υπηρεσία πολιτισμού των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η πόλη της Βενετίας λόγω του μαζικού τουρισμού και της κλιματικής αλλαγής και συνέστησε να συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε κίνδυνο.

Από τον Ιούνιο, η πόλη της Φλωρεντίας απαγορεύει τις νέες βραχυπρόθεσμες ιδιωτικές μισθώσεις διακοπών στο ιστορικό της κέντρο, το οποίο αποτελεί προστατευόμενο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Στο Πορτοφίνο, μια από τις πιο γοητευτικές παραθαλάσσιες πόλεις της χώρας στην ιταλική Ριβιέρα, η τοπική κυβέρνηση θέσπισε νομοθεσία για να αποθαρρύνει τους τουρίστες που παραμένουν για selfies στις "ζώνες απαγόρευσης αναμονής", οι οποίες περιλαμβάνουν τα πιο φωτογενή hotspots. Τα πρόστιμα φτάνουν τα 275 ευρώ, αναφέρει το BBC.

"Ο δήμαρχος του Portofino, Matteo Viacava, δήλωσε ότι το "άναρχο χάος" δημιουργήθηκε από τους τουρίστες που σταματούσαν για να βγάλουν φωτογραφίες και είχε ως αποτέλεσμα μαζικά μποτιλιαρίσματα και αποκλεισμένους δρόμους".

Όπως εξηγεί ο Guardian, τα μέτρα αυτά "είναι από τα πιο πρόσφατα σε μια σειρά δρακόντειων αποφάσεων που έχουν υιοθετηθεί από τα ιταλικά συμβούλια για να αντιμετωπίσουν τα κοπάδια των παραθεριστών: πρόστιμα ύψους 2.500 ευρώ για το περπάτημα στα μονοπάτια πάνω από τα Cinque Terre (πέντε χωριά στη Λιγουρία) με σαγιονάρες ή σανδάλια- απαγορεύσεις για κατανάλωση σνακ έξω στο κέντρο της Βενετίας ή σε τέσσερις κεντρικούς δρόμους της Φλωρεντίας- πρόστιμο 250 ευρώ απλώς και μόνο για το κάθισμα στα Ισπανικά Σκαλοπάτια της Ρώμης.

Το παράδειγμα της Ισπανίας

Ένας από τους πιο δημοφιλείς προσκυνηματικούς προορισμούς, το Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα σχεδιάζει να θεσπίσει τουριστικό φόρο ως μέσο καταπολέμησης του υπερτουρισμού. "Με την πόλη να δέχεται περισσότερους από 300.000 τουρίστες καθώς και προσκυνητές κάθε χρόνο, οι αρχές δεν θέλουν πλέον το Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα να είναι ένα "θεματικό πάρκο"", αναφέρει το Schengenvisa. Οι τοπικοί αξιωματούχοι σχεδιάζουν επίσης να θέσουν ελέγχους στον αριθμό των τουριστών στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Στη Μαγιόρκα, η οποία μετά την Ίμπιζα είναι το πιο hot spot των Βαλεαρίδων νησιών, γίνεται εστία αντιτουριστικών διαμαρτυριών:"Η Μαγιόρκα χτυπάει πάτο!" γράφει η εφημερίδα The Mallorca Daily Bulletin σε άρθρο της για την οργή των κατοίκων της περιοχής για τις σχεδόν γυμνές τουρίστριες που περιφέρονται στα καταστήματα και τους δρόμους των γραφικών κωμοπόλεων.

Στην Ίμπιζα, μια ομάδα ακτιβιστών μελών του κινήματος "Futuro Vegetal" έβαλε στο στόχαστρο ένα σούπερ γιοτ αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ αυτόν τον μήνα. Ψέκασαν με κόκκινη μπογιά το μεγα-γιοτ Kaos που ανήκει στη Νάνσι Γουόλτον Λόρι, την δισεκατομμυριούχο κληρονόμο της εταιρείας Walmart.

Επίσης, έριξαν μαύρη μπογιά στα κεράσια της διάσημης ντισκοτέκ Pacha, εισέβαλαν με πανό στο πολυτελές παραλιακό κλαμπ Blue Marlin στην Cala Jondal, στόχευσαν ένα ιδιωτικό τζετ στο αεροδρόμιο της Ίμπιζα και έβαψαν με σπρέι μια Lamborghini.

Και με πληροφορίες από το Forbes

Read Next

01 Μαϊ 2024

"Αγκαλιά μου": Η Ελένη Ράντου σε σπάνια φωτογραφία με τη μητέρα της

Ένα σπάνιο στιγμιότυπο με τη μητέρα της μοιράστηκε η Ελένη Ράντου

01 Μαϊ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ αποκαλύπτει το "κοινωνικό" της πρόσωπο

Η πρώτη ανάρτηση της Τατιάνα Μπλάτνικ μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου με τον Νικόλαο, αφορούσε την πλατφόρμα ψυχικής υγείας που έχει δημιουργήσει.

Περισσότερα από

News

01 Μαϊ 2024

Sporty chic: Η total black εμφάνιση της Άντζελας Γκερέκου και τα sneakers που θα φορέσουμε φέτος την άνοιξη

Πρωινή βόλτα στη Γλυφάδα με μαύρο σύνολο και τα αθλητικά που θα είναι hot την φετινή άνοιξη.

01 Μαϊ 2024

"Becoming Karl Lagerfeld": Τον Ιούνιο η πρεμιέρα της βιογραφικής σειράς

Η σειρά εστιάζει σε έναν έρωτα του Καρλ που πυροδότησε και τη μεγάλη αντιπαλότητα με τον Ιβ Σεν Λοράν.

01 Μαϊ 2024

Γιατί η Τζένιφερ Άνιστον αναστάτωσε το διαδίκτυο με τη νέα αντάρτησή της στο Instagram;

Παρότι ήταν μια ανάρτηση για προϊόν η Τζένιφερ Άνιστον έβαλε φωτιές, αφού δεν φορούσε σουτιέν.

01 Μαϊ 2024

Τζούλι Άντριους: Η σπάνια εμφάνιση της 88χρονης σταρ στα Χάμπτονς

Η αξέχαστη Mary Poppins κομψή και στα 88 της χρόνια.

01 Μαϊ 2024

Πέθανε ο συγγραφέας Πολ Όστερ στα 77 του χρόνια από καρκίνο του πνεύμονα

Ο Πολ Όστερ είχε γράψει 34 βιβλία, μεταξύ των οποίων και η φημισμένη "Τριλογία της Νέας Υόρκης".

01 Μαϊ 2024

Ευγενία Σαμαρά - Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος: Είναι μαζί και πολύ ερωτευμένοι - Η εμφάνιση στα Πετράλωνα

Αγκαλιά στα Πετράλωνα το νέο ζευγάρι της σόουμπιζ - Η γνωριμία των δύο ηθοποιών στο θέατρο και ο κεραυνοβόλος έρωτας.

01 Μαϊ 2024

Ζεράρ Ντεπαρντιέ: Η μυθιστορηματική ζωή του 75χρονου σταρ που δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τον βούρκο

Σε δίκη τον Οκτώβριο ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ για σεξουαλική επίθεση. Δύο γυναίκες κατήγγειλαν τον Γάλλο ηθοποιό για σεξουαλική επίθεση το 2021 στα γυρίσματα της ταινίας "Les Volets verts".

30 Απρ 2024

Δημήτρης Κόκοτας: Άνοιξε τα μάτια του, αντιδρά στα βαθιά ερεθίσματα και αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη

"Είναι Μεγάλη Τρίτη έγινε ένα θαύμα. Από την Κυριακή και μετά έγινε ένα θαύμα"

30 Απρ 2024
30 Απρ 2024

Κόρντεϊ Κοξ: "Με χώρισε την ώρα της συνεδρίας χωρίς να το περιμένω!"

Η διάσημη ηθοποιός μίλησε για μια σκληρή εμπειρία που την οδήγησε όμως σε μια αποκάλυψη.