ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ηράκλειο: Με θέα την πόλη της καρδιάς του, η τοιχογραφία του Νίκου Καζαντζάκη

Μια τεράστια τοιχογραφία που απεικονίζει τον μεγάλο Έλληνα στοχαστή ο οποίος συνδέθηκε, αγάπησε και ποτέ δεν έπαψε να σκέφτεται την πόλη που τον γέννησε, βρίσκεται πλέον σε ένα από τα κεντρικότερο σημεία του Ηρακλείου. Τη μορφή του Νίκου Καζαντζάκη δημιούργησε σε μια από τις πλευρές κεντρικού ξενοδοχείου, που βρίσκεται μια "ανάσα" από την Πλατεία Ελευθερίας, ο καλλιτέχνης Αλέξανδρος Ραπτάκης, στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Τέχνη καθ' οδόν", όπου κάθε χρόνο μεταξύ άλλων, με τοιχογραφίες κοσμούνται διάφορα σημεία της πόλης, τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια.

"Η τοιχογραφία του μεγάλου διανοητή και συγγραφέα σε κεντρικό σημείο, συμβολίζει τη σημαντική ιστορία της πόλης στα γράμματα και τις τέχνες. Ιστορία την οποία πρέπει να σεβόμαστε, να τιμούμε και να υπενθυμίζουμε στους νεότερους" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου Αριστέα Πλεύρη, και επισήμανε ότι το Ηράκλειο έχει τη μεγάλη τύχη να είναι η γενέτειρα του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος μάλιστα το ύμνησε και το περιέγραψε πολλές φορές στα έργα του.

"Οφείλουμε, συνεπώς, να αναδείξουμε τη μορφή του σε κεντρικό σημείο της πόλης. Επιλέξαμε το σημείο εισόδου της παλαιάς πόλης, του Μεγάλου Κάστρου, όπως έλεγε ο ίδιος, από την ανατολική πλευρά. Θέλαμε να καλωσορίζει τον επισκέπτη αυτή η εμβληματική μορφή. Άλλωστε, είναι απέναντι από το σημαντικότατο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου, το οποίο δέχεται πολλούς επισκέπτες καθημερινά".

Αγναντεύοντας την πόλη στην οποία μεγάλωσε και του έδωσε τα πρώτα ερεθίσματα, ο Νίκος Καζαντζάκης μέσω της τοιχογραφίας, γίνεται και ο ίδιος μια μοναδική θέα για τους ντόπιους και τους επισκέπτες.

"Σε μια πόλη όπου κυριαρχεί το μπετόν, όπως άλλωστε σε όλες τις πόλεις, η πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου να εικονογραφήσει κτίρια με θέματα από τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου, είναι πραγματικά αξιέπαινη" είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Παραρτήματος Ελλάδας της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Κατερίνα Ζωγραφιστού, η οποία πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία για την τοιχογραφία στο κέντρο του Ηρακλείου ήταν μια όμορφη έκπληξη και για τους προσκεκλημένους της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, που ήρθαν στο Ηράκλειο από όλες τις ηπείρους για την Παγκόσμια επετειακή συνάντηση 3-5 Αυγούστου 2023.

"Όταν αντίκρισαν το υπέροχα δουλεμένο graffiti με την πιο χαρακτηριστική φωτογραφία του μεγάλου μας συγγραφέα, η στιγμή ήταν μοναδική. Μας συγκίνησε ιδιαίτερα, ο θαυμασμός των τριών μαθητών (Βέλγιο και Ελλάδα) που τα έργα τους βραβεύτηκαν στον διεθνή μαθητικό διαγωνισμό και η απονομή των βραβείων έγινε σε εκδήλωση στο ίδιο ξενοδοχείο. Ένα μεγάλο μπράβο στον καλλιτέχνη, στο ξενοδοχείο που δέχτηκε την εικονογράφηση και στο Δήμο Ηρακλείου".

"Είναι πράγματι συγκινητικό να βλέπεις ομάδες ανθρώπων να στέκουν κάτω από την τοιχογραφία να συζητούν. Ο Καζαντζάκης είναι γνωστός σε όλον τον κόσμο και είμαστε σίγουροι, πως δεν κάνει μόνον εξαιρετική εντύπωση, αλλά δίνει και αφορμή για προβληματισμούς και συζητήσεις" συμπλήρωσε από την πλευρά της η κ. Πλεύρη.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

28 Απρ 2024

Συνάντηση κορυφής: Τα πιο ακριβοπληρωμένα super models των '90s και πάλι μαζί

Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ, Λίντα Εβαντζελίστα και Κρίστι Τέρλινγκτον σε μια κοινή εμφάνιση.

28 Απρ 2024

Η Σάλμα Χάγιεκ γιορτάζει τη Βικτόρια Μπέκαμ

Η Βικτόρια Μπέκαμ έγινε 50 ετών και το γιόρτασε στο Λονδίνο με συντροφιά αγαπημένων φίλων, μεταξύ των οποίων η Χάγιεκ συνοδευόμενη από τον Πινό.

Περισσότερα από

News

28 Απρ 2024

Time 100 Gala: Ούμα Θέρμαν, Μάικλ Τζ. Φοξ, Κάιλι Μινόγκ- οι λαμπερές αφίξεις στο εμβληματικό πάρτι

Το πάρτι για τον εορτασμό της λίστας των 100 πιο επιδραστικών ανθρώπων είναι κάθε χρόνο ένα πολυαναμενόμενο γεγονός.

28 Απρ 2024

Βασιλιάς Κάρολος: H νέα ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ για την υγεία του

Τέλος στις φήμες για επιδείνωση της υγείας του βασιλιά Κάρολου θέλησε να βάλει το Παλάτι με μια ανακοίνωση, αλλά και μια νέα φωτογραφία του βασιλικού ζεύγους.

28 Απρ 2024

Πώς θα τιμήσει η παρέα των Friends τη γλυκόπικρη επέτειο των 20 χρόνων

Η τηλεοπτική παρέα των Friends αποχαιρέτησε τον περασμένο Οκτώβριο τον Mάθιου Πέρι.

28 Απρ 2024

Μουσείο Ακρόπολης: "Παρθενώνας και Βύρωνας. Με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βύρωνα"

Τα τελευταία λόγια του λόρδου Βύρωνα πριν πεθάνει λέγεται ότι ήταν για την Ελλάδα.

28 Απρ 2024

Τζον Λένον-Πολ ΜακΚάρτνεϊ: Οι γιοι τους είναι ολόιδιοι με τους μπαμπάδες και κυκλοφορούν νέο single

Μια νέα συνεργασία Λένον- ΜακΚάρτνεϊ είναι το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε κανείς.

27 Απρ 2024

Φούτζι: Οι Ιάπωνες μπλοκάρουν" την θέα του όρους Φούτζι στους τουρίστες

Δραστικά μέτρα λαμβάνει η Ιαπωνία καθώς δεν μπορεί να ανεχτεί πια τις κακές συμπεριφορές.

27 Απρ 2024
27 Απρ 2024

Νάνα Μούσχουρη: Συγκλόνισε η 89χρονη διεθνούς φήμης τραγουδίστρια στο Καλλιμάρμαρο

Στην τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας η Νάνα Μούσχουρη ερμήνευσε τους εθνικούς ύμνους Γαλλίας και Ελλάδας.

27 Απρ 2024

Ανδρέας Μικρούτσικος: "Στη Super Κατερίνα ένιωσα καταπιεσμένος και ότι δεν υπήρχε σεβασμός"

Ανδρέας Μικρούτσικος: "Στη Super Κατερίνα ένιωσα καταπιεσμένος και ότι δεν υπήρχε σεβασμός"