ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Iμάν: "Έχω μόνο δύο φωτογραφίες απ’ την παιδική μου ηλικία. Είμαι η προσωποποίηση του πρόσφυγα"

Το super model από τη Σομαλία που μάγεψε μεγάλους σχεδιαστές και έκλεψε την καρδιά του Ντέιβιντ Μπόουι έκλεισε τα 68 της χρόνια

Το super model από τη Σομαλία ήταν μια γυναίκα σύμβολο, που μάγεψε μεγάλους σχεδιαστές και πασαρέλες, πριν κατακτήσει και την καρδιά του Ντέιβιντ.

Η Ιμάν Μοχάμεντ Αμπντουλμαχίντ γεννιέται στις 25 Ιουλίου 1955 στο Μογκαντίσου της Σομαλίας με τη γυναικολόγο μητέρα της να την ονομάζει Ιμάν, "Πίστη" στα αραβικά, θεωρώντας πως έτσι θα την προετοιμάσει καλύτερα για τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε ως γυναίκα στη μουσουλμανική Ανατολική Αφρική. Η οικογένειά της ήταν προοδευτική και ο διπλωμάτης πατέρας της, πρεσβευτής της χώρας στην Τανζανία, επέμενε να μεγαλώνει τη μοναχοκόρη του όσο πιο φιλελεύθερα γινόταν. Πήγε σε ιδιωτικό σχολείο στην Αίγυπτο κι όταν το 1986 ξέσπασε επανάσταση στη Σομαλία η Ιμάν για να σωθεί, έφυγε ως πρόσφυγας κι εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στη Κένυα, όπου σπούδασε πολιτικές επιστήμες.

Στη Σομαλία, η Ιμάν θυμάται να ζει μέσα στη φτώχεια. Δεν τους έλειπε το φαγητό, αλλά η μητέρα της πούλησε όλα της τα κοσμήματα για να μπορέσει να δώσει στην κόρη της μόρφωση. Το 1986 ξέσπασε επανάσταση στη Σομαλία και η Ιμάν από κόρη πρέσβη, μετατράπηκε σε πρόσφυγα. "Έχω μόνο δύο φωτογραφίες απ’ την παιδική μου ηλικία. Είμαι η προσωποποίηση του πρόσφυγα. Οι πρόσφυγες είναι, στο 99% των περιπτώσεων, άνθρωποι που έφυγαν απ’ τις χώρες τους γιατί φοβούνται για τη ζωή τους. Δεν είναι άνθρωποι που θέλουν να πάνε σε άλλες χώρες και να ζουν στο περιθώριο" έχει πει στις συνεντεύξεις της.

Το 1973 θα βρει την Ιμάν πρωτοετή φοιτήτρια στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ναϊρόμπι, δουλεύοντας παράλληλα ως διερμηνέας και μεταφράστρια για να καλύπτει τα δίδακτρα. Στους δρόμους του Ναϊρόμπι την εντόπισε ο φωτογράφος μόδας Peter Beard και μαγεύτηκε αμέσως από τη φινετσάτη και εξωτική ομορφιά της.

Αφού την ακολούθησε για ώρα, βρήκε τελικά το θάρρος να τη ρωτήσει αν είχε φωτογραφηθεί ποτέ για περιοδικά μόδας. "Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν ότι με ήθελε για πορνεία ή για γυμνές φωτογραφίες", θεώρησε η Ιμάν, καθώς "δεν είχα δει ποτέ τη Vogue, δεν διάβαζα περιοδικά μόδας, παρά μόνο το Time και το Newsweek", όπως εξομολογήθηκε χρόνια αργότερα.

Όταν όμως ο φωτογράφος προσφέρθηκε να την πληρώσει και μάλιστα αδρά, σε κάτι που ισοδυναμούσε με τα ετήσια δίδακτρά της, εκείνη δέχτηκε τελικά με χαρά.

Ο Peter Beard τράβηξε πολλά φιλμ με την αφρικανική του ανακάλυψη και επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, περνώντας τους επόμενους τέσσερις μήνες προσπαθώντας να πείσει τη μούσα του να εγκαταλείψει την Κένυα για να ασχοληθεί επαγγελματικά με το modeling. Ο φωτογράφος άρχισε να διαρρέει στον Τύπο άρθρα για την πρωτόγνωρη μαύρη ομορφιά της, υπερβάλλοντας κάπως για την καταγωγή της, ισχυριζόμενος ότι ήταν απόγονος αφρικανών βασιλιάδων και πως την είχε ανακαλύψει στη ζούγκλα. Σύμφωνα με άλλη ιστορία του, την είχε βρει τσομπάνη στην έρημο!

Κι έτσι όταν η Ιμάν προσγειώθηκε στη Νέα Υόρκη, ο μύθος της προηγούνταν και δεκάδες φωτογράφοι την υποδέχτηκαν με τα φλας τους στο αεροδρόμιο. Στη συνέντευξη Τύπου της ίδιας ημέρας ήταν ήδη διασημότητα πριν καν ποζάρει για την πρώτη της φωτογράφιση. "Ήμουν έκπληκτη αλλά και ένιωσα προσβεβλημένη που τόσο εύπιστα πίστεψαν όλοι ότι οι Αφρικανοί προέρχονταν από τις ζούγκλες", για να συνεχίσει: "Η Σομαλία είναι έρημος. Ζούγκλα δεν είχα δει ποτέ στη ζωή μου. Και ένιωσα ακόμα χειρότερα όταν άρχισαν να μιλάνε μόνο στον Peter, γιατί θεωρούσαν πως δεν μπορούσα να μιλήσω αγγλικά. Μπορούσα να μιλήσω αγγλικά και άλλες πέντε γλώσσες"!

Έφτασε στην Αμερική τον Οκτώβριο του 1975, χωρίς βίζα και μέσα σε ένα χρόνο είχε εμφανιστεί στο πρωτοσέλιδο της Vogue. Έγινε ένα από τα διασημότερα και πιο ακριβοπληρωμένα μοντέλα στον κόσμο, η μούσα μεγάλων σχεδιαστών και κυρίως του Yves Saint Laurent!

Μια όμορφη ιστορία αγάπης

Ο Ντέιβιντ Μπόουι και η Ιμάν μοιράστηκαν μια ιστορία αγάπης που συγκίνησε τα 90s. Βρίσκονταν και οι δύο στο απόγειο της καριέρας τους όταν συναντήθηκαν και το ρομάντζο τους έμοιαζε τόσο παραμυθένιο, που νόμιζε κανείς ότι αυτοί οι δύο άνθρωποι ήταν γραφτό να ζήσουν μαζί. Αυτό και έκαναν για τα επόμενα 24 χρόνια, ως τον θάνατο του Bowie από καρκίνο. Γνωρίστηκαν από κοινούς φίλους το 1990 και όπως εκείνος εκείνος είπε ήταν "έρωτας με την πρώτη ματιά”.

Ο αντικομφορμισμός του Ντέιβιντ Μπόουι, η αχαλίνωτη ορμή του, (ο ίδιος είχε παραδεχτεί σε εκπομπή του BBC το 1977 ότι "την έπεφτε σε όλους και όλες"), ήταν πράγματα που άφησε πίσω όταν γνώρισε την Ιμάν, η οποία τον μεταμόρφωσε από "αμφιφυλόφιλο, ασύδοτο, μανιακό του σεξ σε έναν ρομαντικό, απόλυτα ερωτευμένο εραστή", όπως αναφέρει στη βιογραφία του, ο καλλιτέχνης.

Η ρομαντική πρόταση γάμου

Ένα χρόνο αργότερα της έκανε πρόταση γάμου πάνω σε ένα bateau mouche στο Σηκουάνα. Ο David είχε ζητήσει κάθε φορά που θα περνούσαν από μια γέφυρα να ανάβουν τα φώτα. Η Iman θυμάται και την τελευταία λεπτομέρεια από την ημέρα του γάμου τους εκείνο το καλοκαίρι του 1992. Ήταν μια πριβέ τελετή σε μια μικρή εκκλησία στη Φλωρεντία και ακολούθησε μια όμορφη δεξίωση σε μια έπαυλη των Μεδίκων.

Πολλοί έχουν ζητήσει από την Ιμάν να γράψει την ιστορία της με τον εμβληματικό σταρ από την ημέρα που εκείνος έφυγε από την ζωή, όμως η ίδια δεν μπόρεσε ποτέ να βρει τον τρόπο να μιλήσει για μια τόσο υπέροχη σχέση. Και τελικά "μίλησε” με το σχεδόν αυτοβιογραφικό άρωμά της!

Το παιδί που άργησε

Το όνειρό τους για ένα παιδί γίνεται πραγματικότητα μετά από πολλές αποτυχημένες εξωσωματικές και τη σκέψη για υιοθεσία, όταν προκύπτει μια εγκυμοσύνη-έκπληξη. Ο Ziggy Stardust και η Iman καλωσόρισαν την κόρη τους, Αλεξάνδρια, το 2000.

Το ζευγάρι έζησε μια jet-set ζωή με όση δημοσιότητα μπορούσαν να διαχειριστούν. Διατήρησε την ιδιωτικότητά του και έμενε διακριτικά απομονωμένο στα σπίτια που διατηρούσε σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και στο νησί Mustique.

Read Next

02 Μαϊ 2024

Η ανοιξιάτικη Πρωτομαγιά της Μιμής Ντενίση στον ολάνθιστο κήπο της στον Θεολόγο

Η Μιμή Ντενίση καλωσορίζει τον αγαπημένο της μήνα με μια ανοιξιάτικη φωτογραφία.

02 Μαϊ 2024

Δεκάχρονος παρίστανε τον "νεκρό" για να μην τον σκοτώσει η μητέρα του

Σε ηλικία μόλις 10 ετών το αγοράκι παρίστανε τον πεθαμένο προκειμένου να ξεφύγει από την αδίστακτη μητέρα του.

Περισσότερα από

News

02 Μαϊ 2024

Οι άγνωστες σπουδές της Ελένης Μενεγάκη πριν γίνει παρουσιάστρια

Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το επάγγελμα της Ελένης Μενεγάκη, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα φώτα της δημοσιότητας.

02 Μαϊ 2024

"Πήρες Ozempic;" Η ασύλληπτη γκάφα της Μπάρμπρα Στρέιζαντ προς την Μελίσσα ΜακΚάρθι πήρε την καλύτερη "πληρωμένη" απάντηση από την ηθοποιό

Η τραγουδίστρια έσβησε αμέσως μετά το σχόλιο που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Η απάντηση της ηθοποιού όμως κέρδισε τις εντυπώσεις.

02 Μαϊ 2024

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου φόρεσε το τζιν παντελόνι που κάνει τη σιλουέτα να δείχνει ψιλόλιγνη

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου αγαπά τη μόδα και αυτό φαίνεται από τις στυλιστικές της επιλογές.

02 Μαϊ 2024

Αν βρεθείς στο Λονδίνο μην χάσεις την μαγική έκθεση του Marc Quinn στο Kew Gardens

Μια έκθεση εντυπωσιακών γλυπτών που συνομιλούν με τον φυτικό κόσμο περιμένουν τους επισκέπτες του Kew Gardens, ενός από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της μητρόπολης.

02 Μαϊ 2024

Τάιρα Μπανκς - Χάιντι Κλουμ: Η ζωή αρχίζει στα 50

Μια εμφάνιση- έκπληξη στην συναυλία της Μαράια Κάρεϊ στο Λας Βέγκας, έκαναν τα δυο τοπ μόντελς και το γλέντησαν πραγματικά.

02 Μαϊ 2024

Δημήτρης Παπανικολάου: "Δεν μπορώ να είμαι περήφανος, επειδή γεννήθηκα 2 μέτρα και καρφώνω καλύτερα, Στόχος μου είναι να εμπνέω τους ανθρώπους"

Για αυτό και συμφωνούμε απόλυτα μαζί του: σημασία δεν έχουν μόνο τα δώρα που μας χάρισε απλώς η Φύση, αλλά ό,τι κατακτούμε με το πνεύμα και την ψυχή μας.

02 Μαϊ 2024

Γιατί η Τζένιφερ Άνιστον αναστάτωσε το διαδίκτυο με τη νέα ανάρτησή της στο Instagram;

Παρότι ήταν μια ανάρτηση για προϊόν η Τζένιφερ Άνιστον έβαλε φωτιές.

02 Μαϊ 2024

Όταν η Ρούνεϊ Μάρα υποδύθηκε τη Μαρία Μαδγαληνή δίπλα στον Χοακίν Φίνιξ

Τότε η ηθοποιός είχε δηλώσει πως η Μαρία Μαγδαληνή υπήρξε "ριζοσπαστική" γυναίκα.

02 Μαϊ 2024

Τομ Χανκς- Ρίτα Γουίλσον: "Ακόμα δεν πιστεύω πως η γυναίκα μου βγαίνει μαζί μου"

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν 36 χρόνια γάμου και έχουν πολλά να πουν για τις σχέσεις.

02 Μαϊ 2024

Ο πρίγκιπας William μιλά για πρώτη φορά για την υγεία της Kate

Τη δική της μάχη με τον καρκίνο δίνει η πριγκίπισσα Kate Middleton, και ο πρίγκιπας William θέλησε να ενημερώσει σχετικά με την εξέλιξη της υγείας της.