ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη ανακοινώνει ανοικτό κάλεσμα για το 2ο Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Έρευνας & Φιλοξενίας 2023

Open call σε καλλιτέχνες κάθε είδους, επιμελητές, ακτιβιστές, αρχιτέκτονες, ερευνητές, ποιητές, συγγραφείς, μεταφραστές, ακαδημαϊκούς

Μαμιδάκης residency

Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη ανακοινώνει ανοιχτό κάλεσμα (Open Call) συμμετοχής στο 2ο Residency πρόγραμμα (Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Έρευνας & Φιλοξενίας) 2023.

Το κάλεσμα απευθύνεται σε Έλληνες επαγγελματίες από το χώρο των τεχνών και του πολιτισμού, των οποίων η δουλειά βασίζεται σε έρευνα, πειραματισμό και συνεργασίες: καλλιτέχνες κάθε είδους, επιμελητές, ακτιβιστές, αρχιτέκτονες, ερευνητές, ποιητές, συγγραφείς, μεταφραστές, ακαδημαϊκούς. Το Πρόγραμμα θα φιλοξενήσει 8-10 fellows, είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο, και θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης από τις 14 μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2023.

Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με αποστολή την ενίσχυση και προώθηση της σύγχρονης τέχνης και πολιτισμού, τη μετάδοση γνώσης και τη στήριξη της αέναης παιδείας. Πέρα από το Βραβείο Τέχνης που θεσπίστηκε το 2019, τη στήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, την υποστήριξη πολιτιστικών φορέων και νέων καλλιτεχνών, το Ίδρυμα ξεκίνησε το 2022 το θεσμό του Προγράμματος Φιλοξενίας – Residency. Πρόκειται για ένα εβδομαδιαίο, εντατικό, συλλογικό πρόγραμμα γεμάτο συζητήσεις, προβληματισμούς, workshops και επιτόπια έρευνα, με στόχο να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα για διάλογο, συλλογική μάθηση, έρευνα και πειραματισμό σε ζητήματα σύγχρονου προβληματισμού, να παρασχεθεί χώρος για συνύπαρξη και ώσμωση και να αναπτυχθούν δίκτυα συνέργειας και συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων από το χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.


Το περσινό πρόγραμμα φιλοξένησε εννέα fellows, οι οποίοι/ες, μαζί και με εισηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πειραματίστηκαν και μελέτησαν την έννοια της φροντίδας σε όλες τις εκφάνσεις της, αλλά και τις συνέπειες της έλλειψής της. Δουλεύοντας επάνω στις σχετικές έννοιες, που κυριαρχούν στη σύγχρονη διεθνή έρευνα, αλλά στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμα ερευνηθεί ιδιαιτέρως, δημιουργήθηκε μέσα από το περσινό residency μια πρώτη μαγιά για περαιτέρω εξέλιξη τόσο στην έρευνα και τη διάχυση της θεματικής στην Ελλάδα, όσο και στην προσωπική και επαγγελματική πορεία του κάθε συμμετέχοντα. Από το πρόγραμμα έχει προκύψει μια πρόσφατη έκδοση με τη χορηγία του Ιδρύματος και την επιμέλεια των μελών του residency και κυρίως έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο ανθρώπων που έχει μάθει την αξία της φροντίδας και της αλληλεγγύης σε μια κρίσιμη εποχή.

Το φετινό residency πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος Care Ecologies, συγχρηματοδοτείται από το Creative Europe και θα εστιάσει στις Οικολογίες της Φροντίδας. Όπως πάντα, στοχεύει στην έρευνα, στην παραγωγή νέας γνώσης και στον εμπλουτισμό της ελληνικής βιβλιογραφίας.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος θα πραγματοποιηθούν διαδραστικά ερευνητικά και βιωματικά εργαστήρια (workshops) με συνεργάτες-επαγγελματίες του χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό επάνω σε επιμέρους θεματικές, όπως η φροντίδα και η επιμέλεια, η πολιτική και η ηθική της φροντίδας και του καταναλωτισμού, η φροντίδα και η γλώσσα, η φροντίδα και η ηγεσία.

Οι προσεγγίσεις του θέματος και τα αποτελέσματα του προγράμματος θα παρουσιαστούν την επόμενη χρονιά με τη μορφή έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσίευσης.


Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Η υποβολή της αίτησης πραγματοποιείται αποκλειστικά από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος ΕΔΩ. Η αίτηση μπορεί να συμπληρωθεί είτε στα ελληνικά, είτε στα αγγλικά. Αιτήσεις μέσω email, τηλεφωνικώς ή με άλλο τρόπο εκτός της επίσημης αίτησης στην ιστοσελίδα δεν γίνονται δεκτές.


Η ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων είναι η Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023, 23:59.

Το Πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο Minos Beach art hotel, το οποίο φιλοξενεί μια από τις σημαντικότερες συλλογές σύγχρονης γλυπτικής στην Ελλάδα στο Sculpture Garden. Με περισσότερα από 50 έργα σε μόνιμη έκθεση, η συλλογή αποτελεί παράθυρο των καλλιτεχνικών πειραματισμών από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα.

Read Next

28 Μαϊ 2024

Κώστας Σλούκας: Τα καυτά φιλιά με την έγκυο σύζυγό του

Πρωταθλητής Ευρώπης ο Κώστας Σλούκας με τον Παναθηναϊκό

28 Μαϊ 2024

Οι Κάννες έχουν τη νέα τους βασίλισσα. Και ονομάζεται Ντέμι Μουρ

Η Ντέμι Μουρ, μετά από 27 χρόνια επέστρεψε στις Κάννες και ανακυρήχθηκε ως η νέα "βασίλισσα της Κρουαζέτ". Τα 5 υπέροχα look της "μιλούν" από μόνα τους.

Περισσότερα από

News

28 Μαϊ 2024

Σελίν Ντιόν: "Αν δεν μπορώ να περπατήσω, θα μπουσουλήσω"

Μόνον η λέξη "συγκλονιστικό" ταιριάζει για να περιγράψει το πρώτο επίσημο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ "I Am: Celine Dion", για τη ζωή της σπουδαίας ερμηνεύτριας, που έρχεται στις 25 Ιουνίου στο Prime.

28 Μαϊ 2024
27 Μαϊ 2024

Κώστας Καραφώτης- Μάρω Λύτρα: Το χρονικό του μεγαλύτερου έρωτα στην ιστορία της τηλεόρασης

Η σχέση του Κώστα Καραφώτη και της Μάρως Λύτρας πριν από πολλά χρόνια, ήταν κάτι που απασχολήσει πολύ τα ΜΜΕ κατά την διάρκεια της παραμονής τους στο Fame Story.

27 Μαϊ 2024

Έξαλλοι πανηγυρισμοί από την Ελεονώρα Ζουγανέλη για τον Παναθηναϊκό | Η εμφάνιση μέσα στην Uber Arena

Μέχρι το Βερολίνο έφτασε η Ελεονώρα Ζουγανέλη προκειμένου να υποστηρίξει την αγαπημένη της ομάδα.

27 Μαϊ 2024

Η Lady Gaga ντύθηκε "αυτοκίνητο"

Η ανατρεπτική εμφάνιση της Lady Gaga με πόρτα αυτοκινήτου στην πρεμιέρα της ταινίας της στο Λος Άντζελες.

27 Μαϊ 2024

Άντι Μακ Ντάουελ: "Φοβόμουν να πάω στις Κάννες γιατί ντρεπόμουν για το σώμα μου"

Η 66χρονη ηθοποιός ειναι σύμβολο της γυναικείας ενδυνάμωσης.

27 Μαϊ 2024

Η Βασιλική Τρουφάκου στο νεογέννητο μωρό της: "Τα καταφέραμε αγοράκι μου"

Συγκινημένη η Βασιλική Τρουφάκου κρατά στην αγκαλία της το νεογέννητο μωρό της.