ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Θεσσαλονίκη: Ράβοντας ιαπωνικά κιμονό στην καρδιά της πόλης!

Ραφείο αφιερωμένο στο παραδοσιακό ιαπωνικό ένδυμα, το κιμονό, λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης φιλοδοξώντας να "ντύσει" με το κομψό αυτό ρούχο ακόμη περισσότερους... δυτικούς. Δημιουργός της επιχείρησης με την ονομασία "Momo" που σημαίνει ροδάκινο, είναι ο Θανάσης Γερογιάννης, λάτρης της ιαπωνικής κουλτούρας και όλων των μυστικών που κρύβει η ραφή του ιδιαίτερου αυτού ρούχου.

"Μιλάμε για τεχνική και όχι για ραφή στη δημιουργία του κιμονό το οποίο όταν διπλωθεί πρέπει να έχει ένα απόλυτο γεωμετρικό σχήμα, ή τετράγωνο ή ορθογώνιο, καθώς από κει κρίνεται η ποιότητα της ραφής" εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γερογιάννης. Ο ίδιος έχει εγκαταστήσει μέσα στο μικροσκοπικό μαγαζί του, στην πλατεία Ιπποδρομίου, έναν πάγκο εργασίας και πάνω εκεί σχεδιάζει και ράβει τα κιμονό, χρησιμοποιώντας, εκτός από βελόνα και κλωστή και… Chopsticks ως βασικό εργαλείο για να ανοίγει τις ραφές!

"Το κιμονό είναι κάτι προσωπικό γι' αυτό και στην Ιαπωνία ράβεται κατά παραγγελία. Πρέπει να συμμετέχει ο ιδιοκτήτης του στην επιλογή του υφάσματος και των διακοσμητικών και φυσικά να ραφτεί με τα μέτρα του. Δεν επέλεγαν δηλαδή κιμονό από βιτρίνες αλλά πήγαιναν σε τεχνίτες κιμονό, όπως τους αποκαλούν, και όχι ράφτες" λέει.

Για τον κ. Γερογιάννη, στη Δύση έχουμε συνδέσει το κιμονό με τις γκέϊσες κάτι που είναι εσφαλμένο αφού αποτελεί ένδυμα για όλο τον λαό στην Ιαπωνία και φοριέται στην καθημερινότητά του, με ενδεικτικό το γεγονός ότι το φοράει το 30% των ανθρώπων που ζουν στην επαρχία.

Ιδιο πατρόν για γυναίκες και άνδρες

Το κιμονό που υπάρχει από τον 8ο αιώνα, αποτελείται από ένα ενιαίο, μακρύ κομμάτι υφάσματος με φαρδιά μανίκια και ζώνη που δένει γύρω από τη μέση. Είναι λινό κατά βάση, βαμβακερό ή μεταξωτό και κλείνει σε συγκεκριμένο σημείο στο σώμα με ζώνη στη μέση.

"Το πατρόν είναι ίδιο για γυναίκες και άνδρες και αν και φαίνεται απλό, κρύβει πολλές δυσκολίες" αναφέρει ο κ.Γερογιάννης ο οποίος παρακολούθησε επί 2 χρόνια διαδικτυακό σεμινάριο κατασκευής από γερμανίδα δασκάλα που κατοικεί στο Κιότο.

Με σπουδές στις κοινωνικές επιστήμες, ο κ.Γερογιάννης εξομολογείται ότι έτρεφε πάντα θαυμασμό για τον ιαπωνικό πολιτισμό και τον συγκινούσε ιδιαίτερα η εμμονή στην τελειότητα και η αίσθηση υπερηφάνειας που έχουν οι Ιάπωνες για τις δημιουργίες τους.

"Επιπλέον, τα υφάσματά τους ήταν για μένα μια μεγάλη έλξη και έρωτας και γι΄αυτό στο κατάστημά μου, παραγγέλνω υφάσματα από την Ιαπωνία, ακόμη και το δικό τους ντένιμ" αναφέρει τονίζοντας πως ξεκίνησε να ράβει πριν από 5-6 χρόνια κιμονό το οποίο δημιουργεί την "απόλυτη θηλυκή σιλουέτα, καλύπτοντας όλο το κορμί".

Αυτός είναι ο λόγος κιόλας που οι Γιαπωνέζες, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν φορούν κοσμήματα με το κιμονό, παρά μόνο ίσως ένα στολίδι στα μαλλιά που τα σηκώνουν ψηλά και κρατούν ένα τσαντάκι το οποίο "κρύβεται", μέσα στα φαρδιά μανίκια του ρούχου. Τέτοια μικροσκοπικά τσαντάκια, ράβει και ο κ.Γερογιάννης, όπως και σουπλά για σούσι αλλά και χαορί (haori) που είναι το παραδοσιακό ιαπωνικό πανωφόρι και φοριέται πάνω από το κιμονό.

"Στόχος μου είναι να επικοινωνήσω την αισθητική και την τεχνική των ιαπωνικών κιμονό τα οποία μπορούν να φορεθούν ευρέως από δυτικούς, αν προσαρμοστούν αναλόγως και δεν παραπέμπουν σε ρόμπα σπιτιού. Μπορούν για παράδειγμα, να γίνουν προσαρμογές στα μανίκια και να μην είναι τόσο μεγάλα γιατί για τους Ιάπωνες, το χυτό και μπόλικο ύφασμα, ήταν δείγμα πλούτου, όπως άλλωστε και η επιλογή του υφάσματος και της διακόσμησης" καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ (Νατάσα Καραθάνου)

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

26 Ιουλ 2024

Αρετή Κετιμέ: Πώς είναι σήμερα το κορίτσι-θαύμα που πριν από 20 χρόνια μάγεψε τον κόσμο στην "Αθήνα 2004";

Πριν από 20 χρόνια μία 15χρονη και το σαντούρι της μεσουρανούσαν στην ελληνική μουσική σκηνή.

26 Ιουλ 2024

Κόλαφος η απάντηση της ΕΣΗΕΑ στην Ακρίτα για την επίθεση στην Παναγοπούλου: "Οι δημοσιογράφοι έχουμε μεγάλη ευθύνη για τον δημόσιο λόγο που εκφέρουμε"

"Σε μια εποχή που ο κακοποιητικός λόγος ισοπεδώνει τη γυναικεία προσωπικότητα, οι δημοσιογράφοι έχουμε μεγάλη ευθύνη για τον δημόσιο λόγο που εκφέρουμε και στον χώρο των social media" αναφέρει η ανακοίνωση.

Περισσότερα από

News

26 Ιουλ 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Φρενίτιδα με τη Σελίν Ντιόν- Ποιο τραγούδι θα ερμηνεύσει και πώς την αποθεώνει ο κόσμος

Η μεγάλη ντίβα ανταποδίδει την αγάπη που της δείχνει ο κόσμος και εκθειάζει το Παρίσι στο Instagram της.

26 Ιουλ 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: To λαμπερό πάρτι της Louis Vuitton- Όλοι οι διάσημοι καλεσμένοι

Πλήθος αστέρων παρευρέθηκαν στο πάρτυ που παρέθεσε ο γαλλικός οίκος λίγο πριν την τελετή έναρξης των Αγώνων στο Παρίσι.

26 Ιουλ 2024

"Μη στρίβετε τη μούρη σας κυρία μου. Σε σας το λέω, έχετε ένα μόνιμο στρίψιμο του στόματος. Είναι εκνευριστικό να το βλέπω"

Ο Παύλος Πολάκης για άλλη μια φορά "παραδίδει μαθήματα ευγένειας", τα οποία προφανώς και διδάχτηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ. Και αποχώρησε αμετανόητος και προφανώς ατιμώρητος.

26 Ιουλ 2024

Μαρία Μενούνος: Χειροκροτεί την κόρη της, Αθηνά, την ώρα που κάνει τα πρώτα της βήματα

Η Μαρία Μενούνος φαίνεται ενθουσιασμένη καθώς η Αθηνά μεγαλώνει.

26 Ιουλ 2024

Παρίσι 2024: Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρέβα Γκραμπόφσκι στο δείπνο Μακρόν στο Λούβρο

Καλεσμένοι ήταν αρχηγοί κρατών, βασιλείς, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και αθλητικών φορέων και φυσικά ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

26 Ιουλ 2024

Δώρα Τσαμπάζη προς Αντετοκούνμπο και Ντρισμπιώτη: "Απόψε θα ζήσετε ίσως την κορυφαία στιγμή της καριέρα σας"

Η Δώρα Τσαμπάζη θυμάται σε ανάρτηση της τη στιγμή που ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης κράτησε ψηλά την ελληνική σημαία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

26 Ιουλ 2024

Η Βασιλική Τρουφάκου στο χωριό με τον δύο μηνών γιο της

Βιώνει την απόλυτη ευτυχία η Βασιλική Τρουφάκου.

26 Ιουλ 2024

Lady Gaga: Διέρρευσαν τα πρώτα πλάνα με τις πρόβες της στον Σηκουάνα

Πυρετώδεις προετοιμασίες για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024.

26 Ιουλ 2024

20 χρόνια πριν- Η Ναόμι Κάμπελ αναπολεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας

Η ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram.