ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μελίνα Μερκούρη, Νίκος Κούρκουλος, Μάνος Χατζιδάκις στο Μπρόντγουεϊ

Οι τρεις θρύλοι ποζάρουν μαζί στα παρασκήνια του μιούζικαλ " Ίλια Ντάρλινγκ".

Το "Ποτέ την Κυριακή" σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ζυλ Ντασέν είναι μία από τις διασημότερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου, ενώ έχει αποσπάσει Όσκαρ για τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.

Ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία, που ο σκηνοθέτης δέχεται πρόταση να μεταφέρουν την ταινία ως μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ με τίτλο "Ίλια Ντάρλινγκ". Μελίνα Μερκούρη, Νίκος Κούρκουλος, Δέσπω Διαμαντίδου, Μάνος Χατζιδάκις και, φυσικά, Ζυλ Ντασέν είναι μερικοί από το " χρυσό" καστ που ταξίδεψε στην Αμερική και έδωσε το στίγμα του ελληνικού πνεύματος στην τέχνη του θεάτρου και της μουσικής.

Στις 17 Ιανουαρίου του 1967, το " Ίλια Ντάρλινγκ" κάνει πρεμιέρα στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ με πρωταγωνιστές την Μελίνα Μερκούρη και τον Νίκο Κούρκουλο ( αντικατέστησε τον Γιώργο Φούντα). Λίγους μήνες αργότερα, το πετυχημένο μιούζικαλ κάνει πρεμιέρα και στη Νέα Υόρκη, στο Μπρόντγουεϊ. Το κοινό καταχειροκροτεί την ερμηνεία της Μελίνας και του Νίκου, ενώ οι κριτικές δεν είναι το ίδιο καλές για την σκηνοθεσία του Ντασέν. Ωστόσο, η παράσταση θα παίζεται με sold out από το 1967 έως το 1968.

Μερικές ημέρες μετά το Μπρόντγουεϊ, μεσάνυχτα της 21ης Απριλίου του 1967, το τηλέφωνο στο διαμέρισμα του Ντυσέν και της Μελίνας χτυπά. " Έγινε χούντα στην Ελλάδα" είναι τα λόγια που προκαλούν μία εκκωφαντική σιωπή στο δωμάτιο, την ώρα που αυτοί ζούσαν το "μεγάλο όνειρό" τους. Κι όμως, ήταν τότε που η Μελίνα είπε το ιστορικό: "Γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα. Ο Παττακός γεννήθηκε φασίστας και θα πεθάνει φασίστας”.

Μελίνα Μερκούρη & Νίκος Κούρκουλος: Ποζάρουν μαζί στα παρασκήνια του μιούζικαλ " Ίλια Ντάρλινγκ"

Ο δημοσιογράφος και storyteller, Άρης Λουπάσης, δημοσίευσε σπάνιο στιγμιότυπο από το χρυσό καστ του " Ίλια Ντάρλινγκ" το 1967 στη Νέα Υόρκη. Στην φωτογραφία απεικονίζονται οι δύο θρύλοι του ελληνικού κινηματογράφου, Μελίνα Μερκούρη και Νίκος Κούρκουλος, ενώ δίπλα τους είναι και άλλα μέλη της ομάδας.

"Ο Νίκος Κούρκουλος (κέντρο), με τους (από αριστερά) Δέσπω Διαμαντίδου, Μελίνα Μερκούρη, Θεώνη Βαχλιώτη -Όλντριτζ, Μάνο Χατζιδάκι και Έλληνες ηθοποιούς και χορευτές (κάτω), στα παρασκήνια του θεάτρου "Mark Hellinger" στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης τον Απρίλιο του 1967 μετά την πρεμιέρα της παράστασης "Ίλια Ντάρλινγκ". Το καλοκαίρι του 1966 ο Ζυλ Ντασέν αποδέχεται την πρόταση Αμερικανών παραγωγών να μεταφέρει στην σκηνή την μεγάλη κιν/φική του επιτυχία "Ποτέ την Κυριακή" που προβάλλεται τον Οκτώβριο του 1960 σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο Νίκος Κούρκουλος αναλαμβάνει τον ρόλο που υποδύεται στην ταινία ο Γιώργος Φούντας, βιώνοντας μια από τις ομορφότερες περιόδους της ζωής του καθώς κατά την διάρκεια των παραστάσεων μαθαίνει τα χαρμόσυνα νέα από την Ελλάδα ότι θα γίνει για πρώτη φορά πατέρας. Η Μελίνα βρίσκεται στην απόλυτη καλλιτεχνική της ωριμότητα μετά από επιτυχημένες εμφανίσεις τόσο στο θέατρο όσο και στο σινεμά που της προσφέρουν διεθνή αναγνώριση και αγάπη από το κοινό. Την μουσική αναλαμβάνει ο Μάνος Χατζιδάκις και τα κοστούμια η Θεώνη Βαχλιώτη -Όλντριτζ που υπήρξε από τις διασημότερες και πολυβραβευμένες ενδυματολόγους του Χόλιγουντ με μια σπουδαία παρακαταθήκη από μυθικά κοστούμια σε περισσότερα από 300 θεατρικά και κιν/φικά έργα δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού και διεθνούς στερεώματος. Ο θίασος καταφθάνει στο Μανχάταν το φθινόπωρο του 1966 και μετά από εντατικές πρόβες το έργο ανεβαίνει στις 17 Ιανουαρίου του 1967 στην Φιλαδέλφεια για να συνεχίσει σε περιοδεία σε είκοσι πόλεις της Αμερικής και να καταλήξει τον Απρίλιο στο Μπρόντγουεϊ όπου θα συνεχίσει το ίδιο θριαμβευτικά μέχρι και τον Ιανουάριο του 1968. Το μιούζικαλ "Ίλια Ντάρλινγκ" θα είναι υποψήφιο για 6 βραβεία "Τόνυ": Καλύτερου μιούζικαλ, ανδρικής και γυναικείας ερμηνείας (Νίκος Κούρκουλος- Μελίνα Μερκούρη), μουσικής (Μάνος Χατζιδάκις), σκηνοθεσίας (Ζυλ Ντασέν) και χορογραφίας (Όννα Γουάιτ). Για άλλη μια φορά το μεγαλείο της ελληνικής υποκριτικής τέχνης καταφέρνει να μαγέψει το παγκόσμιο κοινό που υποκλίθηκε και συνεχίζει να υποκλίνεται στην χώρα η οποία γέννησε το θέατρο, τις τέχνες και τον πολιτισμό"

Aκολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

01 Μαϊ 2024

"Αγκαλιά μου": Η Ελένη Ράντου σε σπάνια φωτογραφία με τη μητέρα της

Ένα σπάνιο στιγμιότυπο με τη μητέρα της μοιράστηκε η Ελένη Ράντου

01 Μαϊ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ αποκαλύπτει το "κοινωνικό" της πρόσωπο

Η πρώτη ανάρτηση της Τατιάνα Μπλάτνικ μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου με τον Νικόλαο, αφορούσε την πλατφόρμα ψυχικής υγείας που έχει δημιουργήσει.

Περισσότερα από

News

01 Μαϊ 2024

Sporty chic: Η total black εμφάνιση της Άντζελας Γκερέκου και τα sneakers που θα φορέσουμε φέτος την άνοιξη

Πρωινή βόλτα στη Γλυφάδα με μαύρο σύνολο και τα αθλητικά που θα είναι hot την φετινή άνοιξη.

01 Μαϊ 2024

"Becoming Karl Lagerfeld": Τον Ιούνιο η πρεμιέρα της βιογραφικής σειράς

Η σειρά εστιάζει σε έναν έρωτα του Καρλ που πυροδότησε και τη μεγάλη αντιπαλότητα με τον Ιβ Σεν Λοράν.

01 Μαϊ 2024

Γιατί η Τζένιφερ Άνιστον αναστάτωσε το διαδίκτυο με τη νέα αντάρτησή της στο Instagram;

Παρότι ήταν μια ανάρτηση για προϊόν η Τζένιφερ Άνιστον έβαλε φωτιές, αφού δεν φορούσε σουτιέν.

01 Μαϊ 2024

Τζούλι Άντριους: Η σπάνια εμφάνιση της 88χρονης σταρ στα Χάμπτονς

Η αξέχαστη Mary Poppins κομψή και στα 88 της χρόνια.

01 Μαϊ 2024

Πέθανε ο συγγραφέας Πολ Όστερ στα 77 του χρόνια από καρκίνο του πνεύμονα

Ο Πολ Όστερ είχε γράψει 34 βιβλία, μεταξύ των οποίων και η φημισμένη "Τριλογία της Νέας Υόρκης".

01 Μαϊ 2024

Ευγενία Σαμαρά - Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος: Είναι μαζί και πολύ ερωτευμένοι - Η εμφάνιση στα Πετράλωνα

Αγκαλιά στα Πετράλωνα το νέο ζευγάρι της σόουμπιζ - Η γνωριμία των δύο ηθοποιών στο θέατρο και ο κεραυνοβόλος έρωτας.

01 Μαϊ 2024

Ζεράρ Ντεπαρντιέ: Η μυθιστορηματική ζωή του 75χρονου σταρ που δεν μπορεί να ξεκολλήσει από τον βούρκο

Σε δίκη τον Οκτώβριο ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ για σεξουαλική επίθεση. Δύο γυναίκες κατήγγειλαν τον Γάλλο ηθοποιό για σεξουαλική επίθεση το 2021 στα γυρίσματα της ταινίας "Les Volets verts".

30 Απρ 2024

Δημήτρης Κόκοτας: Άνοιξε τα μάτια του, αντιδρά στα βαθιά ερεθίσματα και αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη

"Είναι Μεγάλη Τρίτη έγινε ένα θαύμα. Από την Κυριακή και μετά έγινε ένα θαύμα"

30 Απρ 2024
30 Απρ 2024

Κόρντεϊ Κοξ: "Με χώρισε την ώρα της συνεδρίας χωρίς να το περιμένω!"

Η διάσημη ηθοποιός μίλησε για μια σκληρή εμπειρία που την οδήγησε όμως σε μια αποκάλυψη.