ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ένα γλυπτό που "παίζει μουσική" τοποθετήθηκε στο κάστρο Ακροκορίνθου

Εμπνεόμενο από τον Ίκαρο, το έργο των Coti K. και Δημήτρη Γεωργακόπουλου έχει ως αφετηρία τα δύο κομβικά στοιχεία του μύθου, την αλαζονεία και την πτώση.

ptosi

Ο Coti K. και ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος παρουσιάζουν την υπαίθρια ηχητική εγκατάσταση Πτώση στο κάστρο Ακροκορίνθου. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού.

Εμπνεόμενο από τον Ίκαρο, το έργο έχει ως αφετηρία τα δύο κομβικά στοιχεία του μύθου, την αλαζονεία και την πτώση. Η πτώση στην οποία αναφέρεται το έργο έχει να κάνει με το συνεπακόλουθο της αλαζονείας του ανθρώπου, που είναι αρχικά η συνειδητοποίηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει έξω και πάνω από τη φύση, καθώς και ότι η δύναμή της είναι ικανή να εξαφανίσει κάθε νοητική κατασκευή του που δεν της ανήκει. Την πτώση ακολουθεί η συμφιλίωση, όπου ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τη σχέση του με τη φύση ως αναπόσπαστο κομμάτι της. Η υπαίθρια ηχητική εγκατάσταση Πτώση είναι ένα γλυπτό που λειτουργεί ως αιολική άρπα. Πρόκειται για μια ξύλινη κατασκευή με μεταλλικό σκελετό, που αποτελείται από δυο συγκλίνουσες ορθογώνιες επιφάνειες. Ο αέρας που εισέρχεται στο στενό πέρασμα ανάμεσά τους συμπιέζεται και εξέρχεται με δύναμη περνώντας μέσα από μία σειρά από χορδές. Ο απαλός ήχος που προκύπτει έχει ένα χαρακτήρα απόκοσμο αλλά και μαγευτικό.

Ένα γλυπτό που "παίζει μουσική" τοποθετήθηκε στο κάστρο Ακροκορίνθου

Αποφεύγοντας συνειδητά τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας, το έργο θέτει το ερώτημα σε ποιο βαθμό μπορούμε να δημιουργήσουμε χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον. Τα υλικά της κατασκευής είναι επαναχρησιμοποιημένα ξύλα οικοδομής ενώ το ηχητικό μέρος λειτουργεί αποκλειστικά με τον αέρα. Η εγκατάσταση διερευνά πώς θα μπορούσε ο άνθρωπος να βρει μια ισορροπία ζώντας συνειδητά μέσα στη φύση ως κομμάτι της και ταυτόχρονα διατηρώντας την ευφυΐα που του επιτρέπει να επινοεί και να κατασκευάζει εξελιγμένα εργαλεία. Τοποθετημένο στην είσοδο του κάστρου Ακροκορίνθου, το ηχητικό γλυπτό συνομιλεί με τα ερείπια της ακρόπολης ως θραύσμα ενός εκλιπόντος πολιτισμού κυριαρχίας. Η κατασκευή μοιάζει σαν ένα ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο που έπεσε από ψηλά και καρφώθηκε στο έδαφος, ενώ πλησιάζοντας προς τη χαμηλότερη πλευρά του ορθογωνίου η διάταξη των ξύλινων σανίδων διαταράσσεται δίνοντας σταδιακά τη θέση της σε μια άναρχη δομή που φαινομενικά ακολουθεί τη φορά του αέρα, σαν να παρασέρνεται από αυτόν. Το έργο Πτώση αφήνει στον επισκέπτη την επιλογή να το δει σαν ένα ναό των στοιχείων της φύσης, ή ένα ερείπιο θραύσμα ενός πολιτισμού που ηττήθηκε και επιστράφηκε στη γη.

Συντελεστές:

Ιδέα, μελέτη, σχεδιασμός, επιμέλεια κατασκευής: Δημήτρης Γεωργακόπουλος & Coti K. Aρχιτεκτονικός σύμβουλος: Μαρθα Γιαννακοπούλου

ΑΜΚΕ: Plectrum

Πληροφορίες: Διάρκεια: 23/7/2023 -29/8/2023

Παρουσίαση: Κυριακή 23 και Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023, Ώρα έναρξης: 19.00 Κάστρο Ακροκορίνθου, Κορινθία

Ωράριο: Προσβάσιμο καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας

Είσοδος Δωρεάν

Read Next

23 Σεπ 2023

Ένα νέο ντοκιμαντέρ στο Netflix μας αποκαλύππτει όλα όσα κάνουν οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο

Το νέο ντοκιμαντέρ του Buettner στο Netflix, "Live to 100: Secrets of the Blue Zones", αποκαλύππτει όλα όσα κάνουν οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο για να παραμένουν υγιείς και ευτυχισμένοι

23 Σεπ 2023

Vera Wang: Η 74χρονη σχεδιάστρια με την 30χρονη κόρη της είναι σαν δίδυμες

Η Vera Wang γιόρτασε τα 30α γενέθλια της κόρης της και πραγματικά μοιάζουν σαν δίδυμες.

Περισσότερα από

News

23 Σεπ 2023

Μαριάννα Κιμούλη:"Δεν θέλω να μιλήσω για τις υποθέσεις που αφορούν στον πατέρα μου"

Τι απάντησε η κόρη του Γιώργου Κιμούλη, Μαριάννα αναφορικά με τις υποθέσεις και καταγγελίες σε βάρος του πατέρα της.

23 Σεπ 2023

Χιου Τζάκμαν: Πώς θα μοιράσει την περιουσία αξίας 290 εκατομμυρίων με την πρώην σύζυγό του

Το ζευγάρι ετοιμάζεται να μοιράσει την κοινή περιουσία τους μετά την ανακοίνωση του διαζυγιού τους.

23 Σεπ 2023

Πόπι Ντελεβίν: Η 37χρονη σύντροφος του Κωνσταντίνου Γλύξμπουρκ έχει μια διάσημη αδερφή

Ποια είναι η σύντροφος του πρωτότοκου γιου του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ;

23 Σεπ 2023

Γεννητούρια στο Αττικό Πάρκο: Ένα σπάνιο (και) αξιολάτρευτο κόκκινο πάντα γεννήθηκε

Ένα κόκκινο πάντα γεννήθηκε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο πριν από περίπου 2 μήνες, όπως ανακοίνωσε το Πάρκο με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

22 Σεπ 2023
22 Σεπ 2023

Λακής Γαβαλάς: "Σε ένα πάρτι ο Στέφανος Κασσελάκης πήγε με φούστα και γόβες και ήταν εξαιρετικός"

Ο Λάκη Γαβαλάς παρευρέθηκε σε θεματικό πάρτι με τον Στέφανο Κασσελάκη.

22 Σεπ 2023

Η Σίντι Κρόφορντ ξέρει τι κατέστρεψε τον γάμο της με τον Ρίτσαρντ Γκιρ και παίρνει την ευθύνη πάνω της

Το supermodel και ο πιο περιζήτητος εργένης της εποχής παντρεύτηκαν όταν εκείνη ήταν μόλις 26 ετών και αυτός 42. Ο γάμος τους δεν κράτησε για πολύ.

22 Σεπ 2023

Viral: Ο γάτος "Pepper" πέρασε μια βόλτα και από το στούντιο του Skai

Έτυχε να επισκεφθεί το στούντιο όταν ήταν καλεσμένος ο Νίκος Φίλης για να συζητήσουν όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.