ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

What is hortopita?- Σεφ από τη Θεσσαλονίκη συστήνουν την ελληνική κουζίνα στο Λονδίνο

Όλα όσα εντυπωσίασαν τους επισκέπτες του Fodd Festival στο Ίσλινγκτον του Λονδίνου.

Πρωί Σαββάτου και ο κόσμος αρχίζει να συγκεντρώνεται σιγά σιγά κάτω από τον γυάλινο θόλο του Business Design Centre, ενός διατηρητέου κτιρίου στην περιοχή Islington του Λονδίνου που άνοιξε το 1862 για να φιλοξενεί αγροτικές εκθέσεις.

Στον ίδιο χώρο, που σήμερα λειτουργεί ως Κέντρο Επιχειρηματικού Σχεδιασμού, οι σεφ από τη Θεσσαλονίκη ετοιμάζουν το αλεύρι από σκληρό σιτάρι, πλένουν τα μυρώνια, τις τσουκνίδες και τα λάπατα και βάζουν τηγάνι στη φωτιά για να τσιγαρίσουν φρέσκο κρεμμυδάκι. Στη συνέχεια ανοίγουν φύλλο, τρίβουν την φέτα και ετοιμάζουν την περίφημη χορτόπιτα, (hortopita) σήμα κατατεθέν της φετινής παρουσίας του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης στο Food Festival του περιοδικού National Geographic Traveler. Μια ώρα αργότερα οι πύλες ανοίγουν για το κοινό που αρχίζει να πλησιάζει και να δοκιμάζει γεύσεις από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο.

"Βλέπαμε ότι το 80% όσων ήρθαν στο Food Festival είχε πάνω του τα αυτοκόλλητα "hortopita", "mezedes" και "bougatsa". Αυτό αποδείκνυε ότι όλοι αυτοί επισκέφθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο το περίπτερο του Οργανισμού και δοκίμασαν τις νοστιμιές που σερβίραμε" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. Η ίδια σημείωσε ότι τα αυτοκόλλητα απεικόνιζαν κάθε μια από τις γεύσεις που παρουσίασε ο Οργανισμός στη διοργάνωση και συγκεκριμένα: τη χορτόπιτα, το ξινόμαυρο κρασί, την μπουγάτσα, τη ρετσίνα, το τσουρέκι, τον φραπέ, τη φέτα, το γύρο, το κρασί, το κουλούρι, το χωριάτικο λουκάνικο, το κασέρι και τους μεζέδες.

What is hortopita?- Σεφ από τη Θεσσαλονίκη συστήνουν την ελληνική κουζίνα στο Λονδίνο

Ανάρπαστη η χορτόπιτα

"Όσα χρόνια και αν επισκέπτομαι το Λονδίνο, δεν έχω ξαναδεί ποτέ τόσο πολύ κόσμο. Ειδικά στη διοργάνωση του National Geographic Traveler, από το πρωί του Σαββάτου ως τις 5 το απόγευμα της Κυριακής, το περίπτερο του Οργανισμού δεν έμεινε ποτέ χωρίς ουρά. Οι περισσότεροι, όταν δοκίμαζαν χορτόπιτα, προσπαθούσαν να μην απομακρύνονται από το σημείο, για να ζητήσουν και δεύτερο κομμάτι. Δυστυχώς, είχαμε στη διάθεσή μας μόνο δύο φούρνους και προσφέραμε συνολικά είκοσι ταψιά χορτόπιτα. Τελικά δεν έμεινε ούτε ψίχουλο. Την Κυριακή μάλιστα έρχονταν πολλοί που ζητούσαν να δοκιμάσουν και πάλι χορτόπιτα, η οποία όμως έκανε την επίσημη εμφάνισή της το Σάββατο" είπε χαρακτηριστικά η κ. Πατουλίδου.

Όσο για τη γέμιση της χορτόπιτας, αυτή φαίνεται να κίνησε το ενδιαφέρον όσων των δοκίμασαν καθώς οι περισσότεροι ρωτούσαν τι είδους χόρτα περιείχε. Η απάντηση που λάμβαναν ήταν ότι η γέμιση είχε τσουκνίδα, μυρώνια, καυκαλήθρες, λάπατα, σέσκουλα, σπανάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο, όλα τους από τη γη της Μακεδονίας ενώ τα υλικά "ταξίδεψαν" με το αεροπλάνο ώστε να μαγειρευτούν στο Λονδίνο σε μια εκδοχή vegan χορτόπιτας και σε μιαν άλλη vegetarian χορτόπιτας με φέτα ΠΟΠ Θεσσαλονίκης που "συνοδεύτηκε" με Μαλαγουζιά.

food festival λονδίνο

Εντύπωση προκάλεσε το άνοιγμα του φύλλου με τον πλάστη

Εντύπωση προκάλεσε, άλλωστε, η διαδικασία του ανοίγματος του φύλλου με τον παραδοσιακό πλάστη. "Ο πλάστης, που έφερε την ένδειξη "Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης" ήταν για τους επισκέπτες ένα εντυπωσιακό εργαλείο που δεν είχαν ξαναδεί. Οι ίδιοι διαπίστωσαν ότι με ένα τόσο απλό εργαλείο και με μια εξαιρετική τεχνική μπορεί να επιτευχθεί ένα τόσο καλό γευστικό αποτέλεσμα", δήλωσε, από την πλευρά του ο σεφ και καθηγητής γαστρονομίας Γιώργος Παλησίδης που συμμετείχε στην αποστολή. "Ο πλάστης είναι πολύ καλός διότι παρουσιάζει την αυθεντικότητα, την παράδοση και την τέχνη της δημιουργίας μέσα από τη βιώσιμη διατροφή και την εξέλιξη της γαστρονομίας", πρόσθεσε.

Συγκεκριμένα, φύλλο "άνοιξαν" στο Λονδίνο οι σεφ Γιώργος Παλησίδης, Λυδία Γρανούζη, Αιμίλιος Sant και Στέλιος Πάνορμος ενώ τη συνολική παρουσία του Οργανισμού επιμελήθηκαν η Διευθύντρια του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής Μαρία Πουλουκτσή, ο Διευθυντής Μάρκετινγκ του Οργανισμού Γρηγόρης Τούλιας και το μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Χρύσα Γρανούζη.

Τέσσερις εθελοντές από το κοινό συμμετείχαν στο σόου του ανοίγματος του φύλλου ενώ πενήντα πλάστες και δέκα ποδιές με το λογότυπο του Οργανισμού μοιράστηκαν σε όσους κέρδισαν το κουίζ που διοργανώθηκε και απάντησαν σωστά σε ερωτήσεις όπως "που βρίσκεται η Θεσσαλονίκη", "πώς πήρε το όνομά της", "ποια είναι η ιστορία της" κ.α.

food festival λονδίνο

Οι περισσότεροι δεν γνώριζαν την χορτόπιτα

Όπως, ανέφερε, εξάλλου ο κ. Παλησίδης, οι περισσότεροι επισκέπτες του Food Festival δεν γνώριζαν τη χορτόπιτα καθώς το πλησιέστερο έδεσμα - σνακ που ξέρουν είναι η τάρτα και η κισ λορέν με σπανάκι. "Η χορτόπιτα που προσφέραμε ήταν μια έκπληξη για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Λονδίνου" τόνισε η κ. Πατουλίδου.

Οι εκδηλώσεις του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης στο Food Festival έγιναν παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρίας Καραγιάννη. Στο πλαίσιο αυτό ο σεφ 'Αρης Τσάβος και η δημιουργική ομάδα των εστιατορίων Estrella ετοίμασαν και προσέφεραν στους συμμετέχοντες ένα all day breakfast & brunch με αυθεντικά στοιχεία της Θεσσαλονίκης και άριστες πρώτες ύλες.

Πήγη: ΑΠΕ (Π.Γιούλτση)

Read Next

03 Μαϊ 2024

Εύα Μέντες: "Δεν θα μπορούσα να είχα κάνει παιδιά σε άλλη ηλικία" λέει η σταρ και κάποιες από εμάς συμφωνούμε- πολύ

Η Εύα Μέντες εξηγεί τους λόγους που αποφάσισε να κάνει παιδιά μετά τα 40 κι εμείς αναρωτιόμαστε αν όντως έχει δίκιο.

03 Μαϊ 2024

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το app των "άπιστων" και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων

Το Ashley Madison είναι ένα app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση. Το 2015 μετρώντας 37 εκ. χρήστες υπέστη πανωλεθρία καθώς χάκερ δημοσιοποίησαν τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων χρηστών.

Περισσότερα από

News

03 Μαϊ 2024

Ματούλα Τανιμανίδη: Ο χορός με τον γιο της, Σάκη για μία ξεχωριστή στιγμή

Ο Σάκης Τανιμανίδης μαζί με τη μητέρα του, Ματούλα Τανιμανίδη.

03 Μαϊ 2024

Τζένιφερ Κόνελι: Της ταιριάζει πολύ total Louis Vuitton outfit

Εντυπωσίασε η ηθοποιός με την ανατρεπτική επιλογή της για την πρεμιέρα του Dark Matter.

03 Μαϊ 2024

Η τρυφερή φωτογραφία της Victoria για τα γενέθλια του David Beckham

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο "θρύλος" του ποδοσφαίρου David Beckham.

03 Μαϊ 2024

Put Your Hands Up: 80χρονοι παρτάρουν σε night club και ανεβάζουν το κέφι για όλους

Οι οίκοι ευγηρίας στις Βρυξέλλες γίνονται δημιουργικοί και χαρίζουν ξανά ζωή στους ηλικιωμένους με πρωτότυπους τρόπους. Και μας αρέσει πολύ!

03 Μαϊ 2024

Οι άγνωστες σπουδές της Ελένης Μενεγάκη πριν γίνει παρουσιάστρια

Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το επάγγελμα της Ελένης Μενεγάκη, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα φώτα της δημοσιότητας.

02 Μαϊ 2024

Σε πακέτο της Amazon βρέθηκε η γάτα που είχε χαθεί από το σπίτι της!

Η γάτα τρύπωσε κατά λάθος σε πακέτο επιστροφής προς την εταιρία και για 1 εβδομάδα ταξίδευε ανά τις ΗΠΑ. Ευτυχώς επιβίωσε μες στο κουτί!

02 Μαϊ 2024

"Και ναι, είσαι @eleftherios_petrounias ο καλύτερος αθλητής όλων των εποχών στην Ευρώπη! Ευλογημένος, άξιος και εμείς υπερήφανες δίπλα σου πάντα"

Η γεμάτη χαρά και υπερηφάνια δήλωση της Βασιλικής Μιλλούση για τον σύζυγό της Λευτέρη Πετρούνια.

02 Μαϊ 2024

Η ανοιξιάτικη Πρωτομαγιά της Μιμής Ντενίση στον ολάνθιστο κήπο της στον Θεολόγο

Η Μιμή Ντενίση καλωσορίζει τον αγαπημένο της μήνα με μια ανοιξιάτικη φωτογραφία.

02 Μαϊ 2024

Δεκάχρονος παρίστανε τον "νεκρό" για να μην τον σκοτώσει η μητέρα του

Σε ηλικία μόλις 10 ετών το αγοράκι παρίστανε τον πεθαμένο προκειμένου να ξεφύγει από την αδίστακτη μητέρα του.