ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

H διάσημη επιγραφή του Hollywood υπόσχεται όνειρο και δόξα- ποιά είναι όμως η πραγματική ιστορία της;

Σαν παλιό κινηματογραφικό πλατό, είναι μια ψευδαίσθηση, όπως και το Χόλιγουντ.

Σήμερα, η πινακίδα του Hollywood είναι το σύμβολο της βιομηχανίας του κινηματογράφου, είναι η καρδιά του. "Η επιγραφή του Hollywood είναι μια τέλεια απεικόνιση της περιοχής του Χόλιγουντ" λέει ο Michael Schulman, δημοσιογράφος του New Yorker και συγγραφέας του βιβλίου Oscar Wars: A History of Hollywood in Gold, Sweat and Tears. "Σαν παλιό κινηματογραφικό πλατό, είναι μια ψευδαίσθηση, όπως και το Χόλιγουντ: δισδιάσταση στην πρόσοψη, αλλά ευπαρουσίαστη μόνο από μπροστά".

Η ιστορία ξεκινά στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν η περιοχή που ήταν γνωστή ως Χόλιγουντ άρχισε να έλκει τη μπουρζουαζία του κινηματογράφου από όλες τις ΗΠΑ. Μια περιοχή που ανέπτυξε ο κτηματομεσίτης Harvey Henderson Wilcox το 1887, μια κοινότητα που ζωντάνεψε υπό τον H.J. Whitley που απέκτησε το παρατσούκλι "Father of Hollywood”, καθώς ήταν εκείνος που προσπάθησε να τη μετατρέψει σε ένα πολύβουο μελίσσι αστέρων.

Το πρώτο κινηματογραφικό στούντιο άνοιξε στο Sunset Boulevard το 1911 και τα επόμενα 7 χρόνια θα ακολουιούσαν περισσότερς από 12 εταιρίες. Ο λόγος ήταν πως προσέφερε το τέλειο κλίμα για γυρίσματα, διέθετε ποικιλομορφία τοπίων και μακριά από την Ανατολική Άκτη, όπου ο Thomas Edison έστελνε κατά κόρον μηνύσεις προς τα στούντιο για υποκλοπή των τεχνολογικών του εφευρέσων. Συκγεκριμένα υποστήριχε πως του έκλεαβαν την την πατέντα του κινητοσκόπιου, κι έτσι οι εταιρίες μετακόμιζαν στο Νιου Τζέρσεϊ, στην Κούβα και τελικά στα βοσκοτόπια της Καλιφόρνια.

Το πρώτα χρόνια του Χόλιγουντ

Το Χόλιγουντ ήταν ταυτόχρονα ένας μαγικός κόσμος, αλλά και ένα μέρος με σκληρούς κανόνες, που υπαγόρευε το "σύστημα των στούντιο" -των πέντε στούντιο δηλαδή που κυριάρχησαν στην κινηματογραφική βιομηχανία εκείνη την εποχή αντικαθιστώνατς την ανεξάρτητη κινηματογραφική παραγωγή. Και που επιπροσθέτως ασκούσαν πρωτοφανή έλεγχο στη ζωή των ηθοποιών. Μετά την κατασκευή φανταχτερών κινηματογραφικών παλατιών, όπως το Grauman's Egyptian Theater το 1922 και το Grauman's Chinese Theater το 1927, η γειτονιά έγινε μια μεγάλη αρένα διασημοτήτων και παπαράτσι.

Η ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας δημιούργησε επίσης ευκαιρίες για ακίνητα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, οι μεγιστάνες των σιδηροδρόμων Eli P. Clark και Moses Sherman συνεργάστηκαν με τον εκδότη των Los Angeles Times Harry Chandler και τους κτηματομεσίτες Tracy E. Shoults και Sidney H. Woodruff για να χτίσουν μια αποκλειστική κοινότητα στην πλαγιά του λόφου που ονομαζόταν Hollywoodland. Όπως γράφει ο Braudy, η προσθήκη της κατάληξης "land" ήταν πιθανότατα μέρος ενός έξυπνου σχεδίου μάρκετινγκ, ίσως ως φόρος τιμής στις περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων του Lewis Carroll ή στη "Χώρα του Ποτέ" του Peter Pan του J.M. Barrie.

Για να προωθήσει την ανάπτυξη, το συνδικάτο έστησε μια διαφημιστική πινακίδα με το όνομά του. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα του έργου -και ποιος είχε την ιδέα για την πινακίδα- αμφισβητείται, αλλά το Hollywood Sign Trust σημειώνει ότι η κατασκευή ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1923. Μάλιστα επένδυσαν σε αυτή 21.000 δολάρια τότε (περίπου 370.000 δολάρια σήμερα). Μέχρι το τέλος του έτους, περίπου 4.000 φώτα κοσμούσαν την πρόσοψη, την οποία η εφημερίδα Los Angeles Evening Express περιέγραψε ως "γιγαντιαία ηλεκτρική πινακίδα, τη μεγαλύτερη στον κόσμο, [η οποία] συναγωνίζεται τα αστέρια σε ομορφιά". Αρχικά είχε προγραμματιστεί να παραμείνει σε λειτουργία για μόλις 18 μήνες, αλλά η πινακίδα παρέμεινε όρθια πολύ περισσότερο.

Στα χρόνια που ακολούθησαν το ντεμπούτο της πινακίδας, η εφημερίδα Los Angeles Times του Τσάντλερ έβγαζε τακτικά διαφημίσεις που προωθούσαν την ανάπτυξη του Χόλιγουντλαντ "ως καταφύγιο από τη ζωή στην πόλη". Όμως, η Μεγάλη Ύφεση επηρέασε και τα κτημοταμεσιτικά (για να μην αναφέρουμε την κινηματογραφική βιομηχανία), το οποίο διαλύθηκε το 1933. Η εταιρεία M.H. Sherman Company, νέα ιδιοκτήτρια της πινακίδα, βρήκε την ηλεκτρική οθόνη πολύ ακριβή για να τη συντηρήσει και σύντομα αποφάσισε να την εγκαταλείψει.

Η αυτοκτονία της στάρλετ στοιχειώνει την πινακίδα

Έπειτα τα πράγματα πήραν μια πολύ περίεργη και σκοτεινή τροπή. Στις 16 Σεπτεμβρίου 1932, η Πεγκ Εντουίστλ, μια 24χρονη Βρετανίδα ηθοποιός του θεάτρου που είχε μετακομίσει στο Λος Άντζελες για να ακολουθήσει καριέρα στον κινηματογράφο, πήγε ως την πινακίδα, σκαρφάλωσε στο γράμμα "H" και πήδηξε στο κενό. Δύο ημέρες αργότερα, ένας πεζοπόρος βρήκε την τσάντα της , η οποία περιείχε ένα σημείωμα αυτοκτονίας που έγραφε: "Φοβάμαι ότι είμαι δειλή. Λυπάμαι για όλα. Αν το είχα κάνει αυτό πολύ καιρό πριν, θα με είχε γλιτώσει από πολύ πόνο .P.E."

Και μολονότι η Εντουίστλ δεν αναφέρθηκε ευθέως στον χώρο του κινηματογράφου και στις απαιτήσεις που προέβαλλε τότε στους φερέλπιδες ηθοποιούς, κανείς δεν μπορούσε να το δει ανεξάρτητα. Πόσο μάλλον οι εφημερίδες. Οι πηχυαίοι τίτλοι τους ηθικοποιούσαν την τραγωδία και υπαινίχθηκαν παράλληλα και άλλες κρυφές κοινωνικές ανησυχίες που διαχέονταν στο Χόλιγουντ. Η ιστορία "ήταν εν μέρει μύθος, αλλά [επίσης] αντανακλούσε μια πραγματική ανησυχία για τις ορδές των ανθρώπων που εγκατέλειπαν τις πόλεις τους που είχαν υποστεί οικονομική ύφεση για να δοκιμάσουν την τύχη τους στον κινηματογράφο", λέει ο Schulman.

Η πινακίδα στοιχειώθηκε από την αυτοκτονία της κοπέλας. Επιπλέον, εγκαταλείφθηκε στην τύχη της, καθώς η υπεύθυνη εταιρεία δεν την συντηρούσε. Σύμφωνα με ένα φυλλάδιο που δημοσίευσε το Hollywood Sign Trust, το δεύτερο "Ο" κατέρρευσε κατά τη διάρκεια μιας ανεμοθύελλας τον Σεπτέμβριο του 1936 και ακολούθησαν άλλα δύο γράμματα τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Μέχρι το 1944, η πινακίδα είχε χάσει και το αρχικό "H" από τους ισχυρούς ανέμους. (Ένας αστικός μύθος κατηγόρησε ψευδώς τον πρώην επιστάτη της πινακίδας, τον Albert Kothe, ότι έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του ενώ ήταν μεθυσμένος και έπεσε πάνω στο γιγαντιαίο γράμμα). Τον Δεκέμβριο του 1944, η εταιρεία M.H. Sherman Company δώρισε τη γερασμένη πινακίδα και την περιβάλλουσα έκταση 425 στρεμμάτων στην πόλη του Λος Άντζελες, η οποία αποδέχτηκε επίσημα την προσφορά τον Ιανουάριο του 1945.

Το 1947, η Επιτροπή Αναψυχής και Πάρκων του Λος Άντζελες την αποκάλεσε ενοχλητική και ήθελε να κατεδαφιστεί, αλλά μετά από διαμαρτυρίες των ντόπιων, το Εμπορικό Επιμελητήριο του Χόλιγουντ παρενέβη και προσφέρθηκε να την αποκαταστήσει. Μέχρι το τέλος του 1949, η πινακίδα είχε ανακαινιστεί και η κατάληξη "land" είχε αφαιρεθεί και έτσι ξεκίνησε μια νέα εποχή στην ιστορία της. Αλλά και πάλι θα έχανε την αίγλη της, μαζί με το τρίτο "ο" ως αποτέλεσμα βανδαλισμού, αλλά και τη βάση του "l" καμένη, σε άλλη μια φάρσα πιτσιρικάδων.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του 1940 και του '50, το Λος Άντζελες προβαλλόταν στις ταινίες και στην τηλεόραση ως μια πόλη εγκλήματος, διαφθοράς και νεανικής εξέγερσης. Η πινακίδα δεν τα πήγε καλύτερα στη διατήρηση της εικόνας της (ή του ανακαινισμένου καθεστώτος της), καθώς έγινε "τόπος χρήσης ναρκωτικών και περιστασιακού σεξ, αντανακλώντας τη γενική μεταμόρφωση του ίδιου του Λος Άντζελες από τη λάμψη και τη γοητεία της δεκαετίας του 1930 στο φιλμ νουάρ της δεκαετίας του 1950", λέει ο Braudy. Πράγματι, η ταινία Down Three Dark Streets του 1954 δείχνει μια ανταλλαγή πυροβολισμών να λαμβάνει χώρα δίπλα στην τότε φθαρμένη από τις καιρικές συνθήκες, ρημαγμένη πινακίδα.

Αναπάντεχοι σωτήρες

Κι εδώ μπαίνει στην ιστορία μας, από το πουθενά, ο θείος Χιου, ο ιδιοκτήτης του "Playboy" Χιου Χέφνερ, ο οποίος το 1978 φιλοξένησε ένα ακόμη ξέφρενο πάρτι στη βίλα του. Εκεί συζήτησε το θέμα με καλούς φίλους και ο ίδιος και 8 από αυτούς, μεταξύ τους και ο Άλις Κούπερ, έβγαλαν από την τσέπη τους 28 χιλιάρικα ο καθένας για να τη συντηρήσουν εκ νέου από ένα γράμμα.

Τρεις μήνες πέρασαν και το βουνό έμενε φαλακρό σε κείνο το σημείο ώσπου να στηθεί και πάλι η ταμπέλα. Η νέα πινακίδα είχε τις ίδιες ακριβώς διαστάσεις με την παλιά, ήταν όπως πιο γερή κατασκευή, με χαλύβδινα στηρίγματα τώρα και 194 τόνους σκυροδέματος και σμάλτου.

Έκτοτε συντηρείται όταν κρίνεται απαραίτητο. Η τελευταία αναστήλωση πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2013.

Και παρά τις περιπέτειες, τις εκάστοτε φθορές και τα σκαμπανεβάσματα της ιστορίας, η πινακίδα επέζησε για να ψιθυρίζει στο κόσμο τη δύναμη του ονείρου, της επιτυχίας και της λάμψης. Κι όπως φωνάζει ένας περαστικός off screen στο τέλος του Pretty Woman "στο Χόλιγουντ πάντα μπορείς να ονειρεύεσαι".

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

02 Μαϊ 2024

Η ανοιξιάτικη Πρωτομαγιά της Μιμής Ντενίση στον ολάνθιστο κήπο της στον Θεολόγο

Η Μιμή Ντενίση καλωσορίζει τον αγαπημένο της μήνα με μια ανοιξιάτικη φωτογραφία.

02 Μαϊ 2024

Δεκάχρονος παρίστανε τον "νεκρό" για να μην τον σκοτώσει η μητέρα του

Σε ηλικία μόλις 10 ετών το αγοράκι παρίστανε τον πεθαμένο προκειμένου να ξεφύγει από την αδίστακτη μητέρα του.

Περισσότερα από

News

02 Μαϊ 2024

Οι άγνωστες σπουδές της Ελένης Μενεγάκη πριν γίνει παρουσιάστρια

Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το επάγγελμα της Ελένης Μενεγάκη, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα φώτα της δημοσιότητας.

02 Μαϊ 2024

"Πήρες Ozempic;" Η ασύλληπτη γκάφα της Μπάρμπρα Στρέιζαντ προς την Μελίσσα ΜακΚάρθι πήρε την καλύτερη "πληρωμένη" απάντηση από την ηθοποιό

Η τραγουδίστρια έσβησε αμέσως μετά το σχόλιο που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Η απάντηση της ηθοποιού όμως κέρδισε τις εντυπώσεις.

02 Μαϊ 2024

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου φόρεσε το τζιν παντελόνι που κάνει τη σιλουέτα να δείχνει ψιλόλιγνη

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου αγαπά τη μόδα και αυτό φαίνεται από τις στυλιστικές της επιλογές.

02 Μαϊ 2024

Αν βρεθείς στο Λονδίνο μην χάσεις την μαγική έκθεση του Marc Quinn στο Kew Gardens

Μια έκθεση εντυπωσιακών γλυπτών που συνομιλούν με τον φυτικό κόσμο περιμένουν τους επισκέπτες του Kew Gardens, ενός από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της μητρόπολης.

02 Μαϊ 2024

Τάιρα Μπανκς - Χάιντι Κλουμ: Η ζωή αρχίζει στα 50

Μια εμφάνιση- έκπληξη στην συναυλία της Μαράια Κάρεϊ στο Λας Βέγκας, έκαναν τα δυο τοπ μόντελς και το γλέντησαν πραγματικά.

02 Μαϊ 2024

Δημήτρης Παπανικολάου: "Δεν μπορώ να είμαι περήφανος, επειδή γεννήθηκα 2 μέτρα και καρφώνω καλύτερα, Στόχος μου είναι να εμπνέω τους ανθρώπους"

Για αυτό και συμφωνούμε απόλυτα μαζί του: σημασία δεν έχουν μόνο τα δώρα που μας χάρισε απλώς η Φύση, αλλά ό,τι κατακτούμε με το πνεύμα και την ψυχή μας.

02 Μαϊ 2024

Γιατί η Τζένιφερ Άνιστον αναστάτωσε το διαδίκτυο με τη νέα ανάρτησή της στο Instagram;

Παρότι ήταν μια ανάρτηση για προϊόν η Τζένιφερ Άνιστον έβαλε φωτιές.

02 Μαϊ 2024

Όταν η Ρούνεϊ Μάρα υποδύθηκε τη Μαρία Μαδγαληνή δίπλα στον Χοακίν Φίνιξ

Τότε η ηθοποιός είχε δηλώσει πως η Μαρία Μαγδαληνή υπήρξε "ριζοσπαστική" γυναίκα.

02 Μαϊ 2024

Τομ Χανκς- Ρίτα Γουίλσον: "Ακόμα δεν πιστεύω πως η γυναίκα μου βγαίνει μαζί μου"

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν 36 χρόνια γάμου και έχουν πολλά να πουν για τις σχέσεις.

02 Μαϊ 2024

Ο πρίγκιπας William μιλά για πρώτη φορά για την υγεία της Kate

Τη δική της μάχη με τον καρκίνο δίνει η πριγκίπισσα Kate Middleton, και ο πρίγκιπας William θέλησε να ενημερώσει σχετικά με την εξέλιξη της υγείας της.