ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Απεργία των ηθοποιών στο Χόλιγουντ: "είμαστε τα θύματα" φωνάζει η Φραν Ντρέσερ, Πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών

Η Φραν Ντρέσερ, η αγαπημένη πρωταγωνίστρια του σίριαλ "Νταντά" είναι η Πρόεδρος της ένωσης ηθοποιών SAG-AFTRA και τώρα πρωτοστατεί στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των φετινών υποψηφιοτήτων για τα Emmy και δύο μήνες μετά την απεργία των συγγραφέων του Χόλιγουντ, οι ηθοποιοί ψήφισαν να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Το SAG-AFTRA, το συνδικάτο του οποίου ηγείται η ηθοποιός Φραν Ντρέσερ, και το οποίο εκπροσωπεί περίπου 160.000 ηθοποιούς του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ψήφισε υπέρ της απεργίας την Πέμπτη, αφού δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τα μεγάλα στούντιο.

Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, οι ηθοποιοί και οι σεναριογράφοι έχουν ξεκινήσει τη διπλή απεργία τους για πρώτη φορά από το 1960.

"Οι εταιρείες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν ουσιαστικά σε ορισμένα θέματα και σε άλλα μας πάγωσαν εντελώς", δήλωσε η ηθοποιός σύμφωνα με την Washington Post. "Μέχρι να διαπραγματευτούν με καλή πίστη, δεν μπορούμε να αρχίσουμε να καταλήγουμε σε συμφωνία".

Τα βασικά αιτήματα της απεργίας τους είναι η αύξηση των μισθών (και μην σκέφτεστε τις αμοιβές που παίρνουν οι σούπερ σταρ, αλλά και οι υπόλοιποι ηθοποιοί), πνευματικά δικαιώματα για έργα τους που παίζουν στις πλατφόρμες, όπως και το αίτημα τους να μην αντικατασταθούν στο μέλλον από την τεχνητή νοημοσύνη.

Μάλιστα, η πρόσφατη πύρινη ομιλία της Ντρέσερ εντυπωσίασε: "Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι σημαντικό, γιατί αυτό που συμβαίνει σε εμάς συμβαίνει σε όλους τους κλάδους εργασίας, όταν οι εργοδότες βάζουν ως προτεραιότητα τη Wall Street και την απληστία τους και λησμονούν τους κινητήριους μοχλούς της μηχανής. Εμείς είμαστε τα θύματα εν προκειμένω. Θυματοποιούμαστε από μια πολύ άπληστη οντότητα. Έχω σοκαριστεί με τον τρόπο που μας συμπεριφέρονται άτομα με τα οποία συνεργαζόμαστε. Ειλικρινά αδυνατώ να πιστέψω πόσο απέχουμε σε τόσο πολλά πράγματα. Πώς επικαλούνται τη φτώχεια και λένε ότι χάνουν λεφτά δεξιά κι αριστερά όταν δίνουν εκατομμύρια δολάρια στους διευθύνοντες συμβούλους τους. Είναι αηδιαστικό. Ντροπή τους. Βρίσκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας".

Έτσι, αυτή τη στιγμή "παγώνουν" παραγωγές όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα το Gladiator που γυριζόταν στη Μάλτα και το νέο Avatar. Οι ηθοποιοί όχι μόνο απέχουν, αλλά δεν πρόκειται να παρευρεθούν σε επίσημες εκδηλώσεις και πρεμιέρες για την προώθηση των ταινιών και των τηλεοπτικών σειρών στις οποίες συμμετέχουν.

Οι ηθοποιοί Ματ Ντέιμον, Έμιλι Μπλαντ, Φλόρενς Πιου και Σίλιαν Μέρφι αποχώρησαν από την πρεμιέρα της ταινίας Oppenheimer του Κρίστοφερ Νόλαν, στο Λονδίνο μόλις ανακοινώθηκε η απεργία των ηθοποιών.

Ενώ παράλληλοι ηθοποιοί μεταφέρουν το μήνυμα τους μέσω των social media, όπως η Σίνθια Νίξον του Sex and the City, η Τζέιμι Λι Κέρτις και πολλοί άλλοι.

Πώς απειλούνται οι ηθοποιοί και οι σεναριογάφοι από το ΑΙ

Οι διαδηλώσεις των ηθοποιών θα ξεκινήσουν το πρωί της Παρασκευής έξω από τα κεντρικά γραφεία του Netflix στην Καλιφόρνια και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στις Paramount, Warner Bros και Disney.

Για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες σχετικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, τα μεγάλα στούντιο έχουν προσφέρει αυτό που αποκαλούν "πρωτοποριακή πρόταση", η οποία θα προστατεύει το ψηφιακό ομοίωμα των ηθοποιών και θα απαιτεί τη συγκατάθεσή τους όταν χρησιμοποιούνται ψηφιακά αντίγραφα σε παραστάσεις ή γίνονται τροποποιήσεις.

Όμως το συνδικάτο απέρριψε την προσφορά της Ένωσης Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (Alliance of Motion Picture and Television Producers - AMPTP).

Ο επικεφαλής για τις διαπραγματεύσης της SAG, Duncan Crabtree-Ireland, δήλωσε ότι η πρότασή τους ήταν απαράδεκτη. "Αυτό που προτείνουν είναι να επιτρέπεται να σκανάρουν τους κομπάρσους, οι οποίοι θα πληρώνονται για δουλειά μίας ημέρας μόνο, και ότι η εικόνα τους θα ανήκει έπειτα στην εταιρία παραγωγής, και θα μπορούν να την χρησιμοποιούν όπως θέλουν στην αιωνιότητα" επεσήμανε. Και πρόσθεσε: "αν θεωρείτε πρωτοποριακή την πρότασή σας, ξανασκεφτείτε το".

Η AMPTP με τη σειρά της δήλωσε ότι η απεργία "σίγουρα δεν ήταν το αποτέλεσμα που ελπίζαμε, καθώς τα στούντιο δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τους καλλιτέχνες που δίνουν ζωή στις τηλεοπτικές σειρές και τις ταινίες μας".

"Το συνδικάτο επέλεξε δυστυχώς έναν δρόμο που θα οδηγήσει σε οικονομικές δυσκολίες για αμέτρητες χιλιάδες ανθρώπους που εξαρτώνται από τη βιομηχανία", προστίθεται στην ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

02 Μαϊ 2024

Η ανοιξιάτικη Πρωτομαγιά της Μιμής Ντενίση στον ολάνθιστο κήπο της στον Θεολόγο

Η Μιμή Ντενίση καλωσορίζει τον αγαπημένο της μήνα με μια ανοιξιάτικη φωτογραφία.

02 Μαϊ 2024

Δεκάχρονος παρίστανε τον "νεκρό" για να μην τον σκοτώσει η μητέρα του

Σε ηλικία μόλις 10 ετών το αγοράκι παρίστανε τον πεθαμένο προκειμένου να ξεφύγει από την αδίστακτη μητέρα του.

Περισσότερα από

News

02 Μαϊ 2024

Οι άγνωστες σπουδές της Ελένης Μενεγάκη πριν γίνει παρουσιάστρια

Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το επάγγελμα της Ελένης Μενεγάκη, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα φώτα της δημοσιότητας.

02 Μαϊ 2024

"Πήρες Ozempic;" Η ασύλληπτη γκάφα της Μπάρμπρα Στρέιζαντ προς την Μελίσσα ΜακΚάρθι πήρε την καλύτερη "πληρωμένη" απάντηση από την ηθοποιό

Η τραγουδίστρια έσβησε αμέσως μετά το σχόλιο που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις. Η απάντηση της ηθοποιού όμως κέρδισε τις εντυπώσεις.

02 Μαϊ 2024

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου φόρεσε το τζιν παντελόνι που κάνει τη σιλουέτα να δείχνει ψιλόλιγνη

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου αγαπά τη μόδα και αυτό φαίνεται από τις στυλιστικές της επιλογές.

02 Μαϊ 2024

Αν βρεθείς στο Λονδίνο μην χάσεις την μαγική έκθεση του Marc Quinn στο Kew Gardens

Μια έκθεση εντυπωσιακών γλυπτών που συνομιλούν με τον φυτικό κόσμο περιμένουν τους επισκέπτες του Kew Gardens, ενός από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της μητρόπολης.

02 Μαϊ 2024

Τάιρα Μπανκς - Χάιντι Κλουμ: Η ζωή αρχίζει στα 50

Μια εμφάνιση- έκπληξη στην συναυλία της Μαράια Κάρεϊ στο Λας Βέγκας, έκαναν τα δυο τοπ μόντελς και το γλέντησαν πραγματικά.

02 Μαϊ 2024

Δημήτρης Παπανικολάου: "Δεν μπορώ να είμαι περήφανος, επειδή γεννήθηκα 2 μέτρα και καρφώνω καλύτερα, Στόχος μου είναι να εμπνέω τους ανθρώπους"

Για αυτό και συμφωνούμε απόλυτα μαζί του: σημασία δεν έχουν μόνο τα δώρα που μας χάρισε απλώς η Φύση, αλλά ό,τι κατακτούμε με το πνεύμα και την ψυχή μας.

02 Μαϊ 2024

Γιατί η Τζένιφερ Άνιστον αναστάτωσε το διαδίκτυο με τη νέα ανάρτησή της στο Instagram;

Παρότι ήταν μια ανάρτηση για προϊόν η Τζένιφερ Άνιστον έβαλε φωτιές.

02 Μαϊ 2024

Όταν η Ρούνεϊ Μάρα υποδύθηκε τη Μαρία Μαδγαληνή δίπλα στον Χοακίν Φίνιξ

Τότε η ηθοποιός είχε δηλώσει πως η Μαρία Μαγδαληνή υπήρξε "ριζοσπαστική" γυναίκα.

02 Μαϊ 2024

Τομ Χανκς- Ρίτα Γουίλσον: "Ακόμα δεν πιστεύω πως η γυναίκα μου βγαίνει μαζί μου"

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν 36 χρόνια γάμου και έχουν πολλά να πουν για τις σχέσεις.

02 Μαϊ 2024

Ο πρίγκιπας William μιλά για πρώτη φορά για την υγεία της Kate

Τη δική της μάχη με τον καρκίνο δίνει η πριγκίπισσα Kate Middleton, και ο πρίγκιπας William θέλησε να ενημερώσει σχετικά με την εξέλιξη της υγείας της.