ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Ο Νονός": ο ρόλος της πραγματικής Μαφίας στην ταινία- τα εμπόδια, οι απειλές και οι διαπραγματεύσεις

Όταν είπαν στους παραγωγούς να φύγουν από το Little Italy του Μανχάταν, γιατί διαφορετικά θα "έφευγαν αλλιώς".

O Νονός

Ο "Νονός" θεωρείται κλασικό έργο του Χόλιγουντ, μια από τις ταινίες με τα υψηλότερα έσοδα όλων των εποχών. Όμως τα γυρίσματα της ταινίας που απεικονίζει τον κόσμο της Μαφίας ξεκίνησαν με πολλές δυσκολίες, όπως περιγράφει ο συγγραφέας Matt Birkbeck στο βιβλίο του "Η ζωή που επιλέξαμε: William 'Big Billy' D'Elia and The Last Secrets of America's Most Powerful Mafia Family" (William Morrow). Απαιτήθηκαν πολλές διαπραγματεύσεις και σκληρά παζάρια - με ανθρώπους που γνώριζαν πολύ καλά τη Μαφία. Ο William "Big Billy" D'Elia, επικεφαλής της άλλοτε πανίσχυρης εγκληματικής οικογένειας Bufalino και προστατευόμενος του αφεντικού της μαφίας Russell Bufalino, ανήκε σε αυτή την ομάδα.

Ήταν τέλη του χειμώνα του 1971 όταν χτύπησε το τηλέφωνο στο ABS Contracting, ένα από τα πολλά κομμωτήρια που ανήκαν στον Russell Bufalino στη βορειοανατολική Πενσυλβάνια.

Όταν το σήκωσε ο Μπίλι, άκουσε μια γνώριμη φωνή.

"Γεια σας, είμαι ο Μάρλον Μπράντο και ζητώ τον κ. Bufalino".

Ο Billy δεν το πίστευε. Έβαλε το τηλέφωνο στο στήθος του και φώναξε στον Russel: "Κάποιος γ* τύπος στο τηλέφωνο παριστάνει τον Μάρλον Μπράντο!".

Ο Βilly γελούσε, θεωρώντας ότι επρόκειτο για φάρσα, αλλά ο Russel τον κατακεραύνωσε και του φώναξε: "Δώσε μου το γ* το τηλέφωνο!".

"Εμπρός, Μάρλον;" είπε ο Russel. "Ναι, είμαι καλά. Εσύ πώς είσαι;"

"Ο Νονός": ο ρόλος της πραγματικής Μαφίας στην ταινία- τα εμπόδια, οι απειλές και οι διαπραγματεύσεις

Αμφισβητούσαν τον Μπράντο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο

Ο Μπράντο είχε επιλεγεί για να υποδυθεί τον Βίτο Κορλεόνε στην επερχόμενη ταινία "Ο Νονός", η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει τα κύρια γυρίσματα στη Νέα Υόρκη. Ο Μπράντο είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία κατά τη δεκαετία του 1950, κερδίζοντας το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στα βραβεία Όσκαρ το 1955 για την ταινία "On the Waterfront". Όμως, η δημοτικότητά του είχε μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο σκηνοθέτης Φράνσις Φορντ Κόπολα θεώρησε ότι ο Μπράντο ήταν ιδανικός για μια ταινία που ήταν το αντίθετο από τις στερεότυπες ταινίες μαφίας γεμάτες ψυχωτικούς γκάνγκστερ και αίμα που τρέχει στους δρόμους. Όμως το στούντιο και τα στελέχη της Paramount Pictures δεν τον ήθελαν καθόλου για τον ρόλο. Τότε ο Μπράντο, παρά το βεληνεκές του ως ηθοποιός, δέχτηκε ακόμα και να περάσει από κανονική οντισιόν για τον ρόλο.

Ήταν ο μόνος διάσημος ανάμεσα σε μια πλειάδα ηθοποιών που προσέλαβε τότε ο παραγωγός Al Ruddy και που τότε ήταν άγνωστοι... όπως οι James Caan, Robert Duvall, Al Pacino, Diane Keaton, John Cazale και Abe Vigoda.

Γνωστός για τη σχολαστική προετοιμασία του, ο Μπράντο οραματίστηκε τον Βίτο Κορλεόνε ως ισχυρό αλλά με ήπιο λόγο, εγκεφαλικό αλλά ισχυρό. Ως έναν οικογενειάρχη δηλαδή που έβλεπε τον εαυτό του ως θύμα της τύχης, ο οποίος θα μπορούσε να είχε γίνει ηγέτης μιας απλής εταιρείας, αντί για αφεντικό της Μαφίας.

Αλλά ο Μπράντο χρειαζόταν έμπνευση και πληροφορίες για τον ρόλο του και την αναζήτησε στην... πηγή. Ρωτώντας ανθρώπους της παραγωγής βρήκε τελικά τον Russel. Γιατί ο Russel είχε βρεθεί στα πλατό, αφού ήταν εκείνος που διαμεσολάβησε μεταξύ της παραγωγής και του Italian American Civil Rights League. Μιας ένωσης που όταν έμαθε για τη νέα ταινία της Paramount αντέδρασε δυναμικά, αφού οι Ιταλοί θα απεικονίζοντας ως... Μαφιόζοι.

Η Ένωση ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1970 από τον Joe Colombo, επικεφαλής της ομώνυμης οικογένειας της Νέας Υόρκης. Ένας από τους γιούς του είχε συλληφθεί με την κατηγορία ότι έλιωνε ασημένια νομίσματα των ΗΠΑ, όμως ο πατέρας του ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για αστυνομική παρενόχληση με ρατσιστικά κίνητρα. Έτσι, ίδρυσε την ένωση για να προστατεύσει τους Ιταλούς πολίτες από αντίστοιχες καταστάσεις.

Ωστόσο, μια μικρή τοπική εφημερίδα, η The Staten Island Advance, έκανε λόγο σε άρθρα της για παράνομες δράσεις της Ένωσης, όπως εκβιασμούς κ.ά. Όταν διαδήλωσαν έξω από τα γραφεία της εφημερίδας όλως τυχαίως κάηκε ένα φορτηγάκι της και ξυλοκοπήθηκαν οι δύο οδηγοί.

O Νονός
Αριστερά ο Russel, η πηγή πληροφοριών για τον ρόλο.

Ποια ταινία;

Τα γυρίσματα της ταινίας είχαν προγραμματιστεί στη γειτονιά του Μανχάταν Little Italy. Και το έμαθε η Ένωση. Η Ένωση είχε αναγκάσει τους εμπόρους της περιοχής να τοποθετήσουν αυτοκόλλητα της στις βιτρίνες των καταστημάτων τους ήδη, μεταφέροντας έτσι το μήνυμα πως η περιοχή ήταν δική τους. Έπειτα μέλη της οργάνωσης διέταξαν τους φορτηγατζήδες και τα μέλη του κινηματογραφικού συνεργείου να απομακρυνθούν, ενώ απειλούσαν τα στελέχη της ταινίας με τηλεφωνήματα που τους έλεγαν να "φύγουν από την πόλη, αλλιώς".

Τότε το στούντιο ζήτησε μια συνάντηση με τον Colombo (τον ιδρυτή της ένωσης) προκειμένου να διαπραγματευτούν. Το ραντεβού πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Park Sheraton στο Μανχάταν, όπου η ένωση είχε έκτακτη συνεδρίαση.

Ο Russel και ο Billy ήταν παρόντες σε εκείνη τη συνάνηση και άκουσαν προσεκτικά τον Αλ Ράντι. Θα έπρεπε λοιπόν να αφαιρεθεί η λέξη "Μαφία" από το σενάριο, το στούντιο θα έδινε ένα εκατομμύριο [δολάρια] στην ένωση, και θα σταματούσε να πουλάει το επιτραπέζιο παιχνίδι "Νονός" που σχεδίαζε, ενώ η ταινία θα έπρεπε να κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη", θα έλεγε αργότερα ο Billy.

"Ο Ράντι, παραγωγός της ταινίας, έλεγε ξανά και ξανά ότι η ταινία δεν αφορούσε διεφθαρμένους Ιταλούς αλλά μια διεφθαρμένη κοινωνία. Ο Russel το λάτρευε αυτό. Ήδη κινούσε τα νήματα στο παρασκήνιο, καθώς ήταν σύμβουλος του Κολόμπο συμβουλευόταν αυτόν, κι έτσι το big boss συμφώνησε, υπό τον όρο ότι ο Russel θα ήταν διαρκώς παρών. Το ίδιο ήταν και διάφορα μέλη της ένωσης που βρισκόντουσαν στην περιοχή, στα καφέ και στα εστιατόρια και παρακολουθούσαν τι γινόταν στα γυρίσματα. Δεν παρακολουθούσαν μόνο, κάποιοι έγιναν και κομπάρσοι στην ταινία.

Ο Russel δεν πολυήθελε τον Μπράντο όμως δέχτηκε να τον δει και να τον καθοδηγήσει. "Ο Russel αφιέρωσε πολύ στον Μπράντο", είπε ο Billy. "Τού έδειξε πώς να μιλάει, το ύφος του, κάποιες μανιέρες, αλλά και πώς να παραμένει ήσυχος- κάτι που χρησιμοποίησε έντονα ο Μπράντο στην ταινία. Κάθε φορά που ο Μπράντο είχε μια ερώτηση, καλούσε τον Russel. Δεν το πίστευα την πρώτη φορά που άκουσα τη φωνή του στο τηλέφωνο. Νόμιζα ότι ήταν ένα αστείο. Αλλά ήταν αυτός. Ο Russel είχε την αίσθηση ότι ο Μπράντο πίστευε ότι ήταν ανώτερός του, και αυτό δεν το κάνεις ποτέ στον Russel. Έτσι στο τέλος πίστεψε ότι ήταν ένας αλήτης".

Μετά από μια κουραστική μέρα γυρισμάτων της μεγάλης σκηνής του γάμου που ανοίγει την ταινία, ο Μπράντο, ο οποίος έπινε όλη μέρα, αποφάσισε να κατεβάσει το παντελόνι του μπροστά σε εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονταν στο πλήθος.

O Νονός

Ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι πολλοί από τους κομπάρσους που στέκονταν εκεί ήταν άντρες που είχαν σχέση με την οικογένεια Buffalino. Τρομοκρατημένος, ανέβασε γρήγορα το παντελόνι του και έστειλε μήνυμα ότι δεν ήθελε να δείξει καμία ασέβεια στον κ. Buffalino. Ας τολμούσε.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

17 Μαϊ 2024

Σούρι Κρουζ: Άλλαξε το επίθετό της κόβοντας κάθε σχέση με τον αδιάφορο πατέρα της

Σκυθρωπή στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση η κόρη του Τομ Κρουζ μετά την αλλαγή του ονόματός της

17 Μαϊ 2024

Μαρία Τζομπανάκη: Η σπάνια εικόνα από τη ζωή της στη Νέα Υόρκη με τον σύζυγό της

Τα τελευταία χρόνια η Μαρία Τζομπανάκη μοιράζεται τη ζωή της μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής.

Περισσότερα από

News

17 Μαϊ 2024

Θανάσης Μπάφας: Έφυγε ο θρύλος των ειδικών δυνάμεων - Έζησε τη φρίκη του πολέμου

Η τελευταία συνέντευξη του Θανάση Μπάφα, που διηγείται ιστορίες από επικίνδυνες αποστολές στον πόλεμο.

17 Μαϊ 2024

"Megalopolis": Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα αποκαλύπτει την πρώτη σκηνή της νέας (και προφανώς συγκλονιστικής) ταινίας του

40 χρόνια και 300 σενάρια, χρειάστηκε ο Φράνσις Φορντ Κόπολα μέχρι να τελειοποιήσει το Megalopolis. Και το πρώτο τρέιλερ της νέας του ταινίας, είναι επιτέλους εδώ.

16 Μαϊ 2024

Η κίνηση του William για να μη διαταραχτεί η ιδιωτικότητα της Kate που συνεχίζει τις θεραπείες της

H απόφαση του διαδόχου του θρόνου με σκοπό να προστατεύσει τη σύζυγό του

16 Μαϊ 2024

"Ο Διάβολος φοράει Prada": 10 πράγματα που δεν ήξερες για την κωμωδία

Η αμοιβή της Στριπ, σε ποιον βάσισε την ερμηνεία της, οι σχεδιαστές που δεν έδιναν από φόβο ρούχα τους και πολλά, πολλά ακόμη!

16 Μαϊ 2024

Διαζύγιο για την Τζένιφερ Λόπεζ και τον Μπεν Άφλεκ; "Απλά δεν μπορούν να το κάνουν να δουλέψει"

Πηγή κοντά στο ζευγάρι αποκάλυψε ότι πρακτικά έχουν ήδη χωρίσει.

16 Μαϊ 2024

Piano City Athens: Το πρώτο φεστιβάλ ¨δρόμου" που συμβαίνει κυριολεκτικά σε όλη την πόλη.

Mετά το πρώτο φεστιβάλ τον Μάιο 2023, το αγαπημένο φεστιβάλ δρόμου επιστρέφει για δεύτερη χρονιά!16, 17, 18, 19 ΚΑΙ 20 Μαΐου όλη η Αθήνα θα γεμίσει μουσική.

16 Μαϊ 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι drag queen που θα κρατήσουν την Ολυμπιακή Φλόγα

"Είναι σημαντικό για όλο τον κόσμο να δει ότι στη Γαλλία μπορείς να είσαι drag queen και να μεταφέρεις την Ολυμπιακή Φλόγα" δήλωσε η drag queen, Miss Martini.

16 Μαϊ 2024

Λένα Μαντά: "Ο πατέρας μου πέθανε με άνοια. Καθόλου δεν με ένοιαξε"

Η Λένα Μαντά μίλησε για το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο σύζυγός της αλλά και τη δύσκολη σχέση με τους γονείς της.

16 Μαϊ 2024

Το καλοκαίρι της Ελένης Μενεγάκη | Τα ωραιότερα beach looks της

Η παρουσιάστρια απολαμβάνει το καλοκαίρι της, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, ιδιωτικά μαζί με τα αγαπημένα της πρόσωπα.

16 Μαϊ 2024

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ μεταφέρει στο Μπρόντγουεϊ την επιτυχία του "Good Night, and Good Luck"

"Είναι τιμή μου, μετά από όλα αυτά τα χρόνια, να επιστρέφω στη σκηνή, και ειδικά στο Μπρόντγουεϊ", ανέφερε ο Κλούνεϊ σε δήλωσή του.