ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Επικίνδυνη Αποστολή": Να γιατί ο Τομ Κρουζ είναι ο απόλυτος κινηματογραφικός σταρ

Η δυναμική επιστροφή του Ίθαν Χαντ μάς συστήνεται με το πιο παράτολμο σταντ στην ιστορία του σινεμά και μας υπόσχεται πως θα ξεχάσουμε κάθε προηγούμενη "Αποστολή" τού hi-tech μυστικού πράκτορα.

tom

Το 2008 ο Τομ Κρουζ γύρισε την ιστορική περιπέτεια "Επιχείρηση Βαλκυρία" του Μπράιαν Σίνγκερ, υποδυόμενος τον Γερμανό συνταγματάρχη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, έναν από τους πρωταίτιους της αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας του Χίτλερ στις 20 Ιουλίου του 1944. Ήταν η πρώτη του γνωριμία με το σεναριογράφο Κρίστοφερ ΜακΚουόρι, βραβευμένο με Όσκαρ για τους "Συνήθεις Υπόπτους" (και πάλι του Σίνγκερ). Από τότε θα ξεκινήσει μαζί του μια γόνιμη συνεργασία, με τον Αμερικανό σούπερ σταρ, ο οποίος έχει βασικό λόγο σε όλες τις ταινίες στις οποίες συμμετέχει, να εμπιστεύεται στον ΜακΚουόρι σχεδόν όλα τα φιλόδοξα σχέδιά του. Από την κινηματογραφική μεταφορά των περιπετειών του "Jack Reacher" (2012), όπου ο ΜακΚουόρι είχε και τη σκηνοθετική επιμέλεια, ως το σενάριο της μελλοντολογικής φαντασίας "Στα Όρια του Αύριο" (2014), του τρομο-ριμέικ της "Μούμιας" (2017) και του σίκουελ "Top Gun: Maverick" (2022).

Αποστολή εξετελέσθη

Πριν και πάνω απ’ όλα, όμως, ο Κρίστοφερ ΜακΚουόρι ήταν αυτός ο οποίος άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ο Κρουζ χειριζόταν το franchise των "Επικίνδυνων Αποστολών", στις ταινίες του οποίου είναι και παραγωγός. Στην πρώτη "…Αποστολή" του 1996, μάλιστα, ήταν και η παρθενική φορά στην καριέρα του που ο ίδιος ανέλαβε τέτοιο ρόλο. Έως και το "Πρωτόκολλο: Φάντασμα" (2011) λοιπόν, την τέταρτη ταινία των περιπετειών του Ίθαν Χαντ, ο Κρουζ επέλεγε διαφορετικούς κάθε φορά βασικούς συντελεστές – από σεναριογράφους και σκηνοθέτες έως συμπρωταγωνίστριες και συνθέτες – φρεσκάροντας διαρκώς το στιλ και τις ιδέες της σειράς. Τότε ήταν η σειρά του Μπράιαν Μπερντ να κάτσει πίσω από την κάμερα, με τον ΜακΚουόρι να επιστρατεύεται στη μέση των γυρισμάτων για αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο σενάριο των Τζος Άπλμπαουμ και Αντρέ Νέμετς. Η παρέμβασή του θεωρήθηκε καθοριστική, ενώ το φιλμ έκανε τις μεγαλύτερες εισπράξεις (695 εκατομμύρια δολάρια) σε σχέση με όλα τα προηγούμενα. Το "Μυστικό Έθνος" (2015) που ακολούθησε έγινε αποκλειστική υπόθεση του ΜακΚουόρι, πείθοντας τον Τομ Κρουζ να του αναθέσει όλη την εξέλιξη του franchise, με το "Επικίνδυνη Αποστολή: Η Πτώση" (2018) να γίνεται η μεγαλύτερη εμπορική (792 εκατ.) και καλλιτεχνική (85/100 στο Metascore) επιτυχία της σειράς, η οποία έχει φέρει συνολικά στα ταμεία 3,6 δις.

Fast & furious

Υπάρχουν πολλών ειδών σταρ. Ο Ρότζερ Μουρ έλεγε πως χρειαζόταν κασκαντέρ για να πάει από τον έναν καναπέ στον άλλον ως Τζέιμς Μποντ, ενώ ο Τομ Κρουζ γυρίζει ο ίδιος τις περισσότερες από τις παράτολμες σκηνές των ταινιών του - κρεμάστηκε στο εξωτερικό του ψηλότερου κτηρίου του κόσμου στο Ντουμπάι για το "Πρωτόκολλο Φάντασμα" και στο πλάι ενός Airbus A400M εν πτήσει για το "Μυστικό Έθνος", ενώ έπεσε από ύψος 8.000 μέτρων, ανοίγοντας το αερόστατό του μόλις 700 μέτρα από το έδαφος, ως ο πρώτος άνθρωπος που εκτέλεσε ποτέ ένα Χαμηλό Άνοιγμα από Υψηλό Υψόμετρο, ή HALO, σε κινηματογραφική ταινία, για την "Πτώση". Κι όταν τον ρωτάνε γιατί το κάνει, όπως κατά τη διάρκεια του masterclass που έδωσε στο περσινό φεστιβάλ Καννών, απαντάει: "Κανείς δεν ρώτησε ποτέ τον Τζιν Κέλι γιατί έκανε το δικό του χορό".

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2020, όμως, ο Κρουζ ξεπέρασε τον εαυτό του. Την πρώτη μέρα των γυρισμάτων του "Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση - Μέρος Πρώτο" οδήγησε με ταχύτητα μια Honda CRF 250 σε μια ειδικά κατασκευασμένη ράμπα στην άκρη ενός γκρεμού στο βουνό Χελσετκόπεν της Νορβηγίας και βούτηξε στο κενό. Μετά από πτώση 800 μέτρων, άνοιξε το αλεξίπτωτό του 170 μέτρα από το έδαφος και προσγειώθηκε με ασφάλεια. Όλα ΟΚ; Όχι ακριβώς. Ο Κρουζ επιχείρησε το άλμα άλλες εφτά φορές, μέχρι να βεβαιωθούν όλοι ότι είχαν το τέλειο πλάνο. Ήταν "το πιο παράτολμο σταντ στην ιστορία του σινεμά", το οποίο σχεδιαζόταν για έναν ολόκληρο χρόνο κατά τη διάρκεια του preproduction, με τον Κρουζ να επιχειρεί στη διάρκειά του πάνω από 500 πτώσεις με αλεξίπτωτο και 13.000 άλματα μότοκρος!

Διαβάστε περισσότερα στο athinorama.gr

Read Next

02 Μαϊ 2024

Οι άγνωστες σπουδές της Ελένης Μενεγάκη πριν γίνει παρουσιάστρια

Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το επάγγελμα της Ελένης Μενεγάκη, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα φώτα της δημοσιότητας.

02 Μαϊ 2024

Τάιρα Μπανκς - Χάιντι Κλουμ: Η ζωή αρχίζει στα 50

Μια εμφάνιση- έκπληξη στην συναυλία της Μαράια Κάρεϊ στο Λας Βέγκας, έκαναν τα δυο τοπ μόντελς και το γλέντησαν πραγματικά.

Περισσότερα από

News

02 Μαϊ 2024

Η ασύλληπτη γκάφα της Μπάρμπρα Στρέιζαντ προς την Μελίσσα ΜακΚάρθι: "Πήρες Ozempic";

Η τραγουδίστρια έσβησε αμέσως μετά το σχόλιο που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις.

02 Μαϊ 2024

Δημήτρης Παπανικολάου: "Δεν μπορώ να είμαι περήφανος, επειδή γεννήθηκα 2 μέτρα και καρφώνω καλύτερα, Στόχος μου είναι να εμπνέω τους ανθρώπους"

Για αυτό και συμφωνούμε απόλυτα μαζί του: σημασία δεν έχουν μόνο τα δώρα που μας χάρισε απλώς η Φύση, αλλά ό,τι κατακτούμε με το πνεύμα και την ψυχή μας.

02 Μαϊ 2024

Γιατί η Τζένιφερ Άνιστον αναστάτωσε το διαδίκτυο με τη νέα αντάρτησή της στο Instagram;

Παρότι ήταν μια ανάρτηση για προϊόν η Τζένιφερ Άνιστον έβαλε φωτιές, αφού δεν φορούσε σουτιέν.

02 Μαϊ 2024

Όταν η Ρούνεϊ Μάρα υποδύθηκε τη Μαρία Μαδγαληνή δίπλα στον Χοακίν Φίνιξ

Τότε η ηθοποιός είχε δηλώσει πως η Μαρία Μαγδαληνή υπήρξε "ριζοσπαστική" γυναίκα.

02 Μαϊ 2024

Τομ Χανκς- Ρίτα Γουίλσον: "Ακόμα δεν πιστεύω πως η γυναίκα μου βγαίνει μαζί μου"

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν 36 χρόνια γάμου και έχουν πολλά να πουν για τις σχέσεις.

02 Μαϊ 2024

Ο πρίγκιπας William μιλά για πρώτη φορά για την υγεία της Kate

Τη δική της μάχη με τον καρκίνο δίνει η πριγκίπισσα Kate Middleton, και ο πρίγκιπας William θέλησε να ενημερώσει σχετικά με την εξέλιξη της υγείας της.

01 Μαϊ 2024

Πολ Όστερ:Το συγκλονιστικό βιβλίο του για την οπλοκατοχή και το οικογενειακό δράμα που κρύβεται από πίσω

Ο σπουδαίος συγγραφέας Πολ Όστερ προσπαθεί να εξηγήσει ένα αμιγώς αμερικανικό φαινόμενο, που κρύβει και ένα οικογενειακό δράμα.

01 Μαϊ 2024

O Κιάνου Ριβς φιλά (ξανά) την σύντροφό του με ανοιχτά μάτια - Μήπως είναι το νέο dating trend;

Για ακόμα μια φορά ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε το φιλί του ηθοποιού Keanu Reeves στη σύντροφό του Alexandra Grand.

01 Μαϊ 2024

"Αγκαλιά μου": Η Ελένη Ράντου σε σπάνια φωτογραφία με τη μητέρα της

Ένα σπάνιο στιγμιότυπο με τη μητέρα της μοιράστηκε η Ελένη Ράντου

01 Μαϊ 2024

Η Τατιάνα Μπλάτνικ αποκαλύπτει το "κοινωνικό" της πρόσωπο

Η πρώτη ανάρτηση της Τατιάνα Μπλάτνικ μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου με τον Νικόλαο, αφορούσε την πλατφόρμα ψυχικής υγείας που έχει δημιουργήσει.