ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Ikigai: Το ιαπωνικό μυστικό της μακροζωίας

Οι 10 κανόνες των Γιαπωνέζων για μια ευτυχισμένη ζωή.

Το "Ikigai" είναι μία γιαπωνέζικη λέξη που σε ελεύθεση μετάφραση σημαίνει "λόγος ύπαρξης". Ουσιαστικά, έχει να κάνει με το να βρούμε τι μας κάνει χαρούμενους και τι μας κρατάει σε εγρήγορση. Ο Hector Garcia, συγγραφέας του Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life, εξηγεί πως η λέξη χρησιμοποιεί τους χαρακτήρες "iki" ή αλλιώς "ζωή" και "kai", που σημαίνει το αποτέλεσμα μίας πράξης. Αφορά το να βρεθεί η απάντηση σε εκείνη την ερώτηση που τριγυρνάει στο πίσω μέρος του μυαλού μας κάθε μέρα: "Τι να κάνω με τη ζωή μου;" Ωστόσο, το "ikigai" δεν έχει να κάνει μόνο με την προσωπική πληρότητα.

Συγκεκριμένα, η ιδέα έχει τις ρίζες της στο Ιαπωνικό νησί της Οκινάουα που λέγεται πως έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό αιωνόβιων στον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, πιστεύεται πως το ikigai μπορεί όχι μόνο να κρατάει το κλειδί της ευτυχίας, αλλά και της μακροζωίας.

Εκεί πήγαν και οι συγγραφείς του βιβλίου García και Miralles και πήραν συνεντεύξεις από μερικούς από τους γηραιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Πώς λειτουργεί

O Ken Mogi, ένας νευροεπιστήμονας και συγγραφέας του Awakening Your Ikigai, εξηγεί πως το να βρεις τον σκοπό σου στη ζωή χρησιμοποιώντας αυτή τη lifestyle ιδέα έχει να κάνει με το να επικεντρωθείς σε αυτό που περιγράφει ως ' 5 πυλώνες': ξεκινάς με μικρά βήματα, αποδέχεσαι τον εαυτό σου, συνδέεσαι με τον κόσμο γύρω σου (μέσα από άλλους ανθρώπους και το περιβάλλον), αναζητάς μικρές χαρές και ζεις στο εδώ και το τώρα.

Με σκοπό να βρουν το Ikigai τους, οι άνθρωποι θα πρέπει να θέσουν στους εαυτούς τους τις εξής ερωτήσεις:

1. Τι αγαπώ;

2. Σε τι είμαι καλή/ος;

3. Γιατί θα μπορούσε κάποιος να με πληρώνει αυτή τη στιγμή -ή τι είναι αυτό που θα μπορούσε να γίνει το μελλοντικό μου εισόδημα;

4. Τι χρειάζεται ο κόσμος;

Οι 10 κανόνες του ikigai

1. Μείνετε ενεργοί, μην συνταξιοδοτηθείτε: Πολλοί από τους μακροβιότερους ανθρώπους στον κόσμο εργάζονται μέχρι τα 80 και τα 90 τους ή δεν συνταξιοδοτούνται. Πάρτε για παράδειγμα, την Jayne Burns, μια 100χρονη γυναίκα που εργάζεται σε ένα κατάστημα χειροτεχνίας στο Οχάιο. Η ίδια είπε χαριτολογώντας, ότι η μόνη της επιθυμία για τα γενέθλιά της μετά τα 100 ήταν "να συνεχίσει να δουλεύει".

2. Αργά-αργά: Μπορεί να αισθάνεστε ότι είναι φυσιολογικό να βιάζεστε, αλλά αυτό ίσως να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής σας, σύμφωνα με τους García και Miralles. Αντίθετα, συνιστούν να αφιερώσετε χρόνο και να δείτε τι προσθέτει περισσότερο νόημα στη ζωή σας.

3. Μην καταναλώνετε πολλές ποσότητες φαηγητού: Οι αιωνόβιοι με τους οποίους μίλησαν οι συγγραφείς πρότειναν να τρώτε μόνο το 80% από αυτό που έχετε στο πιάτο σας. "Το επιπλέον συνοδευτικό, το σνακ που τρώμε όταν ξέρουμε ότι δεν το χρειαζόμαστε πραγματικά, η μηλόπιτα μετά το μεσημεριανό γεύμα – όλα αυτά θα μας προσφέρουν ευχαρίστηση βραχυπρόθεσμα, αλλά το να μην τα έχουμε θα μας κάνουν πιο ευτυχισμένους μακροπρόθεσμα".

4. Να είστε πάντα περιτριγυρισμένοι από καλούς φίλους: Το να έχει κανείς εξαιρετικές σχέσεις στη ζωή του έχει συνδεθεί με την ευτυχία και τη μακροζωία, σύμφωνα με μια 85χρονη μελέτη του Χάρβαρντ. Οι αιωνόβιοι στην Οκινάουα, από τους οποίους μίλησαν ο García και ο Miralles, έδιναν προτεραιότητα στο να περνούν χρόνο μαζί σε κέντρα ηλικιωμένων στο χωριό τους, ενώ συχνά παίρνουν μέρος σε φιλικούς αθλητικούς αγώνες.

5. Ασκηθείτε μέχρι τα επόμενα γενέθλιά σας: Η άσκηση είναι ένα σημαντικό συστατικό που συμβάλλει στη μακροζωία. Ακόμα κι αν οι επίπονες ασκήσεις δεν είναι το φόρτε σας, υπάρχουν κινήσεις πέντε λεπτών που κάνουν καθημερινά οι γηραιότεροι κάτοικοι της Οκινάουα.

6. Χαμογελάστε: "Είναι καλό να αναγνωρίζουμε τα πράγματα που δεν είναι τόσο σπουδαία, αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τι προνόμιο είναι να βρισκόμαστε σε έναν κόσμο γεμάτο με τόσες δυνατότητες", έγραψαν οι García και Miralles.

7. Επανασυνδεθείτε με τη φύση: Βρείτε χρόνο για να αναπνεύσετε λίγο καθαρό αέρα και κάντε μια βόλτα, ακόμα κι αν ζείτε σε πόλη. Το να περνάτε χρόνο στη φύση μπορεί να φαίνεται σαν χάσιμο χρόνου, αλλά μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητά σας, να βελτιώσει τη διάθεσή σας και τη μνήμη σας.

8. Να είστε ευγνώμονες: Η ευγνωμοσύνη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας όλα τα θετικά πράγματα στη ζωή σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να μοιραστείτε την ευγνωμοσύνη σας για την οικογένειά σας, τους υπέροχους φίλους ή ακόμα και τον εαυτό σας.

9. Ζήστε τη στιγμή: "Σταματήστε να μετανιώνετε για το παρελθόν και να φοβάστε για το μέλλον. Το σήμερα είναι το μόνο που έχετε. Αξιοποιήστε το στο έπακρο", έγραψαν οι García και Miralles.

10. Ακολουθήστε το ikigai σας: Ανακαλύψτε ποιο είναι το πάθος σας και αφήστε το να σας οδηγήσει. Το να έχετε ένα ikigai προσθέτει σκοπό στη ζωή σας και μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη ευτυχία.

Read Next

29 Απρ 2024

Η Λίντα Εβαντζελίστα με τον μοναχογιό της, τον 17χρονο Αγκουστίν

Η Λίντα Εβαντζελίστα έχει έναν μοναχογιό που είναι καρπός της σχέσης της με τον Γάλλο μεγιστάνα Φρανσουά Πινό.

Περισσότερα από

News

29 Απρ 2024

Μαρία Μενούνος: Βάφτισε την κόρη της και η τελετή ήταν μια αληθινή γιορτή

Η Μαρία Μενούνος και ο σύζυγός της, Κέβιν Άντεργκάρο, βάφτισαν την Κυριακή 28 Απριλίου την κόρη τους, με το όνομα Αθηνά -Αλεξάνδρα.

29 Απρ 2024

Φέιθ Κίντμαν- Ούρμπαν: Η κόρη της Νικόλ Κίντμαν μεγαλώνει και γίνεται καλλονή

H δεύτερη κόρη της από τον γάμο της με τον Kέιθ Ούρμπαν εντυπωσιάζει καθώς μοιάζει τόσο πολύ στη μητέρα της.

28 Απρ 2024

"Έχει την καρδιά λέαινας": H Νικόλ Κίντμαν τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο του κινηματογράφου, το AFI Life Achievement Award

"Είναι δύσκολο να μη ζηλέψει κανείς τη Νικόλ, είναι επίσης αδύνατο να μη τη θαυμάσει" είπε η Μέριλ Στριπ στην Κίντμαν παραδίδοντας της το εμβληματικό βραβείο. Kαι η Κίντμαν υποκλίθηκε κυριολεκτικά σε εκείνη.

28 Απρ 2024

Παναγιώτης Φασούλας: Η σπάνια φωτογραφία με τη σύζυγό του Μάσα και την κόρη τους

Η Μαριέλλα Φασούλα, μπήκε στα 18 και πλέον παίζει μπάσκετ επαγγελματικά.

28 Απρ 2024

Συνάντηση κορυφής: Τα πιο ακριβοπληρωμένα super models των '90s και πάλι μαζί

Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ, Λίντα Εβαντζελίστα και Κρίστι Τέρλινγκτον σε μια κοινή εμφάνιση.

28 Απρ 2024

Η Σάλμα Χάγιεκ γιορτάζει τη Βικτόρια Μπέκαμ

Η Βικτόρια Μπέκαμ έγινε 50 ετών και το γιόρτασε στο Λονδίνο με συντροφιά αγαπημένων φίλων, μεταξύ των οποίων η Χάγιεκ συνοδευόμενη από τον Πινό.