ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

La Borda: Μία συνεταιριστική κατοικία φέρνει την επανάσταση στην έννοια της ιδιοκτησίας

Συνεταιριστική κατοικία στην Βαρκελώνη μετατρέπεται σε συλλογικό εγχείρημα με σκοπό την αξιοπρεπή, οικονομική και οικολογική στέγαση.

Ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί τους περισσότερους και ιδιαίτερα τη νέα γένια, είναι η απόκτηση ιδιωτικής κατοικίας με αξιοπρεπείς συνθήκες, σε προσιτές τιμές, κάτι που όσο αυξάνεται η μισθωτική αξία των ακινήτων, γίνεται όλο και πιο ανέφικτη. Άτομα γύρω στα 30-40 ετών, που θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια ψάχνουν ένα διαμέρισμα, με τις απαραίτητες παροχές, προκειμένου να κάνουν μία αρχή.

Τους προβληματισμούς αυτούς έλαβαν υπ' όψιν στη Βαρκελώνη και δημιούργησαν το μοντέλο συνεταιριστικής κατοικίας, παράδειγμα προς μίμηση, La Borda. Το κτίριο, το οποίο κέρδισε πέρσι το βραβείο Αναδυόμενης Αρχιτεκτονικής στα ευρωπαϊκά βραβεία Mies van der rohe, αποτελεί μία λύση αξιοπρεπούς, μη κερδοσκοπικής στέγασης, βασισμένης στην έννοια της συνδιαχείρησης και του συμμετοχικού σχεδιασμού. Τα διαμερίσματα εδώ δεν είναι ιδιόκτητα, αλλά ανήκουν στον συνεταιρισμό, ενώ όσοι θέλουν, μπορούν να μείνουν εκεί για όλη τους της ζωή, δίνοντας ένα ποσό κάθε μήνα σαν ενοίκιο, το οποίο όμως δεν αυξάνεται.

Παρά την ύπαρξη κάποιων νομικών θεμάτων που εμπόδιζαν την έναρξη του εγχειρήματος, ο Δήμος Βαρκελώνης παραχώρησε βιομηχανικό πάρκο στην οργάνωση των κατοίκων της περιοχής La Bordeta, ύστερα από την καθιστική διαμαρτυρία τους. Η ακτιβίστρια και δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, στηρίζει ενεργά το έργο, ενώ η χρηματοδότηση του έγινε από εισφορές κατοίκων και μελών και από πρόγραμμα οικονομικής επιχορηγούμενης οικίας.

Το έργο της αρχιτεκτονικής κοοπερατίβας, Lacol, απαρτίζεται από 28 διαμερίσματα 40, 60 και 75 τ.μ και κοινόχρηστους χώρους 300τ.μ., οι οποίοι είναι ο χώρος με την κουζίνα-τραπέζι-καθιστικό, πλυσταριό, χώρος επισκεπτών, αίθριο και δύο μεγάλες βεράντες στα δωμάτια.

Όλα περιστρέφονται γύρω από μία κεντρική αυλή, έναν μεγάλο χώρο σχέσεων που θυμίζει τα ''corralas'', ένα είδος λαϊκής κατοικίας που συναντούμε στα κεντρικά και νότια μέρη της Ισπανίας.

Έμφαση δόθηκε επίσης στη βιώσιμη και περιβαλλοντική, αρχιτεκτονική σύνθεση. Για το λόγο αυτό η κατασκευή έγινε σε έξι στάθμες σχεδόν εξ'ολοκλήρου, από υψηλή ποιότητα ανανεώσιμης ξυλείας, αντί για μπετά (CLT).

Σκοπός του συνεταιρισμού ήταν το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος και η παράταση της διάρκειας της ζωής των κτιρίων.

Τέλος, η αρχιτεκτονική των Lacol, έχουν ως στόχο την κοινωνικοποίηση και τη δημιουργία μιας αίσθησης κοινότητας, καθώς ο σχεδιασμός τους προτρέπει τους ενοίκους να συναντιούνται μεταξύ τους, σε χώρους άνετους και εύκολους.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

29 Απρ 2024

Η Λίντα Εβαντζελίστα με τον μοναχογιό της, τον 17χρονο Αγκουστίν

Η Λίντα Εβαντζελίστα έχει έναν μοναχογιό που είναι καρπός της σχέσης της με τον Γάλλο μεγιστάνα Φρανσουά Πινό.

Περισσότερα από

News

29 Απρ 2024

Μαρία Μενούνος: Βάφτισε την κόρη της και η τελετή ήταν μια αληθινή γιορτή

Η Μαρία Μενούνος και ο σύζυγός της, Κέβιν Άντεργκάρο, βάφτισαν την Κυριακή 28 Απριλίου την κόρη τους, με το όνομα Αθηνά -Αλεξάνδρα.

29 Απρ 2024

Φέιθ Κίντμαν- Ούρμπαν: Η κόρη της Νικόλ Κίντμαν μεγαλώνει και γίνεται καλλονή

H δεύτερη κόρη της από τον γάμο της με τον Kέιθ Ούρμπαν εντυπωσιάζει καθώς μοιάζει τόσο πολύ στη μητέρα της.

28 Απρ 2024

"Έχει την καρδιά λέαινας": H Νικόλ Κίντμαν τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο του κινηματογράφου, το AFI Life Achievement Award

"Είναι δύσκολο να μη ζηλέψει κανείς τη Νικόλ, είναι επίσης αδύνατο να μη τη θαυμάσει" είπε η Μέριλ Στριπ στην Κίντμαν παραδίδοντας της το εμβληματικό βραβείο. Kαι η Κίντμαν υποκλίθηκε κυριολεκτικά σε εκείνη.

28 Απρ 2024

Παναγιώτης Φασούλας: Η σπάνια φωτογραφία με τη σύζυγό του Μάσα και την κόρη τους

Η Μαριέλλα Φασούλα, μπήκε στα 18 και πλέον παίζει μπάσκετ επαγγελματικά.

28 Απρ 2024

Συνάντηση κορυφής: Τα πιο ακριβοπληρωμένα super models των '90s και πάλι μαζί

Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ, Λίντα Εβαντζελίστα και Κρίστι Τέρλινγκτον σε μια κοινή εμφάνιση.

28 Απρ 2024

Η Σάλμα Χάγιεκ γιορτάζει τη Βικτόρια Μπέκαμ

Η Βικτόρια Μπέκαμ έγινε 50 ετών και το γιόρτασε στο Λονδίνο με συντροφιά αγαπημένων φίλων, μεταξύ των οποίων η Χάγιεκ συνοδευόμενη από τον Πινό.