ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

O Σερ Πολ ΜακΚάρτνεϊ στη National Portrait Gallery του Λονδίνου ως φωτογράφος αυτή τη φορά

Στην έκθεση "Paul McCartney Photographs 1963-64: Eyes of the Storm" στη National Portrait Gallery του Λονδίνου...

Το Λονδίνο γιορτάζει το γεγονός πως μόλις άνοιξε πάλι η National Portrait Gallery, το εμβληματικό μουσείο της μητρόπολης, μετά τη γενναία ανακαίνισή της. Μία από τις πρώτες εκθέσεις που παρουσιάζει τώρα φωτίζει μια άγνωστης πτυχή του Πολ ΜακΚάρτνεϊ: αυτή του φωτογράφου. Πρόκειται για την έκθεση "Paul McCartney Photographs 1963-64: Eyes of the Storm".

Στην έκθεση παρουσιάζονται εικόνες που φωτογράφισε το "Σκαθάρι" καλύπτοντας εκείνες τις λίγες εβδομάδες μέσα στις οποίες οι Beatles μετατράπηκαν από μια τοπική μπάντα σε παγκόσμιο φαινόμενο. Οι φωτογραφίες που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ έως σήμερα τραβήχτηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 1963 και Φεβρουαρίου 1964, καταγράφοντας μια κομβική στιγμή της παγκόσμιας ποπ κουλτούρας.

Η έκθεση περιλαμβάνει λοιπόν 250 εικόνες από τα παρασκήνια και στιγμές από τον ελεύθερο χρόνο του γκρουπ. Η οπτική αφήγηση αρχίζει από το Liverpool Empire, τη θριαμβευτική επιστροφή του συγκροτήματος στην πατρίδα του κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της με τη συναυλία στο Finsbury Park Astoria στο βόρειο Λονδίνο.

Στη συνέχεια, στις αρχές του νέου έτους, έρχονται 18 sold-out ημέρες και νύχτες στο εμβληματικό Olympia music hall στο Παρίσι, όπου το γκρουπ έπαιζε δύο και μερικές φορές τρεις παραστάσεις την ημέρα για την αχόρταγη νέα γενιά των θαυμαστών τους.

Έπειτα το γκρουπ βρέθησε στη Νέα Υόρκη, όπους εμφανίστηκαν στο Ed Sullivan Show αλλάζοντας για πάντα τον ρου της ιστορίας τους, καθώς το κοινό των ΗΠΑ τους λάτρεψε και τους εκτόξευσε στην κορυφή. Ήταν οι στιγμή που οι Beatles έγιναν διάσημοι σε όλο τον πλανήτη.

Όσο οι Beatles ταξιδεύαν τότε από τη χιονισμένη Ουάσινγκτον στο ηλιόλουστο Μαϊάμι, το I Want to Hold Your Hand βρέθηκε στην κορυφή των αμερικανικών charts και η "βρετανική εισβολή" έχει αρχίσει.

Ο ΜακΚάρτνεϊ δεν ήταν φωτογράφος, αν και αργότερα θα παντρευόταν μια επαγγελματία φωτογράφο, τη μητέρα των τεσσάρων παιδιών του, Λίντα Ίσταμν. Ωστόσο, είχε μια γενική αίσθηση για τη φωτογραφική τέχνη, άλλωστε ο μικρότερος αδελφός του έχει επίσης εργαστεί ως φωτογράφος (μάλιστα η θαυμάσια σπουδή του αδερφού του Μάικ που έδειχνε τον Πολ με τον Τζον Λένον να παίζουν μαζί ακουστικές κιθάρες, με τα κεφάλια κάτω καθώς δουλεύουν πάνω σε ένα τραγούδι, αποτελεί μέρος αυτής της έκθεσης).

Ο Πολ είχε πάρει στην περιοδεία την "Kodak box Brownie" των γονιών του και είχε περάσει ένα ρολό φιλμ και έτσι έχουμε σήμερα αυτή τη σειρά σπάνιων εικόνων από το συγκρότημα που θα έγραφε ιστορία, αλλά δεν το ήξερε εκείνη τη χρονική περίοδο.

Το 1963, η Beatlemania σάρωσε τη Βρετανία και βέβαια είχαν πλέον επίσημα μαζί τους επαγγελματίες φωτογράφους που κατέγραφαν τις συναυλίες και τη διαδρομή τους. Όμως, ο Πολ δεν ξέχασε το χόμπι του. Και μετά από εκείνο το πρώτο βάπτισμα του πυρός, απέκτησε μια Pentax 35mm. Αρκετά μικρή για να τη μεταφέρει μαζί του σε περιοδείες, του επέτρεπε να απαθανατίζει στιγμές εκτός σκηνής με τους συμπαίκτες του και τη συνοδεία τους.

Με πληροφορίες από τη Guardian.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

29 Απρ 2024

Η Λίντα Εβαντζελίστα με τον μοναχογιό της, τον 17χρονο Αγκουστίν

Η Λίντα Εβαντζελίστα έχει έναν μοναχογιό που είναι καρπός της σχέσης της με τον Γάλλο μεγιστάνα Φρανσουά Πινό.

Περισσότερα από

News

29 Απρ 2024

Μαρία Μενούνος: Βάφτισε την κόρη της και η τελετή ήταν μια αληθινή γιορτή

Η Μαρία Μενούνος και ο σύζυγός της, Κέβιν Άντεργκάρο, βάφτισαν την Κυριακή 28 Απριλίου την κόρη τους, με το όνομα Αθηνά -Αλεξάνδρα.

29 Απρ 2024

Φέιθ Κίντμαν- Ούρμπαν: Η κόρη της Νικόλ Κίντμαν μεγαλώνει και γίνεται καλλονή

H δεύτερη κόρη της από τον γάμο της με τον Kέιθ Ούρμπαν εντυπωσιάζει καθώς μοιάζει τόσο πολύ στη μητέρα της.

28 Απρ 2024

"Έχει την καρδιά λέαινας": H Νικόλ Κίντμαν τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο του κινηματογράφου, το AFI Life Achievement Award

"Είναι δύσκολο να μη ζηλέψει κανείς τη Νικόλ, είναι επίσης αδύνατο να μη τη θαυμάσει" είπε η Μέριλ Στριπ στην Κίντμαν παραδίδοντας της το εμβληματικό βραβείο. Kαι η Κίντμαν υποκλίθηκε κυριολεκτικά σε εκείνη.

28 Απρ 2024

Παναγιώτης Φασούλας: Η σπάνια φωτογραφία με τη σύζυγό του Μάσα και την κόρη τους

Η Μαριέλλα Φασούλα, μπήκε στα 18 και πλέον παίζει μπάσκετ επαγγελματικά.

28 Απρ 2024

Συνάντηση κορυφής: Τα πιο ακριβοπληρωμένα super models των '90s και πάλι μαζί

Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ, Λίντα Εβαντζελίστα και Κρίστι Τέρλινγκτον σε μια κοινή εμφάνιση.

28 Απρ 2024

Η Σάλμα Χάγιεκ γιορτάζει τη Βικτόρια Μπέκαμ

Η Βικτόρια Μπέκαμ έγινε 50 ετών και το γιόρτασε στο Λονδίνο με συντροφιά αγαπημένων φίλων, μεταξύ των οποίων η Χάγιεκ συνοδευόμενη από τον Πινό.