ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

H Μέριλιν Μονρόε δεν πόζαρε ποτέ για το εξώφυλλο του Playboy- η εξαπάτηση και το πάθος του Χιού Χέφνερ

Ο Χιού Χέφνερ θησαύρισε από το Playboy, το πρώτο τεύχος του οποίου είχε ως εξώφυλλο τη νεαρή ανερχόμενη ηθοποιό Μέριλιν Μονρόε.

Όταν η Μέριλιν Μονρόε τραγούδησε «Happy Birthday» στον Κένεντι

Μέριλιν Μονρόε γυμνή". Αυτός ήταν ο τίτλος που χτύπησε στο πρώτο εξώφυλλο του περιοδικού του ο Χιού Χέφνερ, τον Δεκέμβριο του 1953, το παντελώς άγνωστο τότε Playboy.

Μόνο που δεν είχε πάρει ποτέ την άδεια της Μέριλιν για μια φωτογράφιση που είχε κάνει τέσσερα χρόνια πριν την έκδοση, με άλλον φωτογράφο με αμοιβή μόλις 50 δολαρίων προκειμένου να πληρώσει για το αυτοκίνητό της.

Ο Χέφνερ δεν την ενημέρωσε ποτέ, ούτε ήρθε καν σε επαφή μαζί της. Η Μέριλιν που μόλις είχε αρχίσει να δουλεύει στον χώρο του κινηματογράφου και είχε κάνει τις πρώτες της ταινίες. Μάλιστα το 1953 το όνομά της είχε εκτοξευτεί στα ύψη χάρη στην προβολή των ταινιών "Πώς να παντρευτείτε έναν εκατομμυριούχο" και το "Οι άντρες προτιμούν τις ξανθές". Τι καλύτερο λοιπόν από την νέα κουκλίτσα του Χόλιγουντ και μάλιστα γυμνή για το λανσάρισμα ενός νέου ανδρικού περιοδικού;

Πώς ξεκίνησε η όλη ιστορία

Το 1949, η Μονρόε ήταν ακόμη άνεργη και χρειαζόταν μετρητά. Έτσι, όταν ένας φωτογράφος, ο Τομ Κέλεϊ της πρότεινε να την φωτογραφίσει γυμνή, εκείνη δέχτηκε. Και μάλιστα για μόλις 50 δολάρια. Για αυτό το γεγονός έχει γράψει στο βιβλίο του ο φίλος της, φωτογράφος Τζορτζ Μπάρις, Marilyn: Her Life in Her Own Words (1995). Ο Μπάρις σημείωσε επίσης ότι η φωτογράφιση διήρκεσε δύο ώρες και η η Μονρόε είχε βάλει τον φωτογράφο να υποσχεθεί ότι θα ήταν αγνώριστη στις φωτογραφίες.

Ο Κέλεϊ πούλησε τελικά τις φωτογραφίες για 900 δολάρια στην Western Lithograph Co. και οι εικόνες δημοσιεύτηκαν αργότερα ως μέρος ενός ημερολογίου pinup "Golden Dreams". Εν τω μεταξύ, μόλις ένα χρόνο αφότου πόζαρε για τις φωτογραφίες από απελπισία, η Μονρόε είχε αρχίσει να σημειώνει μεγάλη επιτυχία ως ηθοποιός.

Ο Χιού Χέφνερ ήταν ξετρελαμένος με την Μέριλιν

Ο Χέφνερ ήταν ένας ακόμα που ξερογλειφόταν με τη Μονρόε. Έτσι, το φθινόπωρο του 1953 αγόρασε τα δικαιώματα των γυμνών φωτογραφιών της από την εταιρεία έναντι 500 μόνο δολαρίων. Όπως αναφέρει και το πρώτο τεύχος του Playboy: "Στην πραγματικότητα υπήρχαν δύο πόζες που τραβήχτηκαν au naturel το '49, λίγο πριν η πανέμορφη ξανθιά έχει την πρώτη της κινηματογραφική ευκαιρία. Όταν εμφανίστηκαν ως τέχνη ημερολογίου, συνέβαλαν στην καταξίωσή της στο αστέρι. Επιλέξαμε την καλύτερη από τις δύο ως την πρώτη μας Playboy Sweetheart"( σ.σ: το Sweetheart of the Month ήταν ο πρόδρομος του Playmate of the Month).

H Μέριλιν Μονρόε δεν πόζαρε ποτέ για το εξώφυλλο του Playboy- η εξαπάτηση και το πάθος του Χιού Χέφνερ

Το Playboy κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα περίπτερα τον Δεκέμβριο του 1953 με τιμή 50 σεντς, με εξώφυλλο μια την ασπρόμαυρη φωτογραφία της Μονρόε, ντυμένης, δίνοντας όμως την υπόσχεση στον αναγνώστη για μια έγχρωμης φωτογραφίας, γυμνής στο εσωτερικό του.

Όπως εξήγησε ο Χέφνερ στο E! "Οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν ακούσει γι' αυτό, αλλά σχεδόν κανείς δεν το είχε δει και κανείς δεν το είχε δει επειδή το ταχυδρομείο είχε πάρει τη θέση ότι δεν μπορούσες να στείλεις γυμνό μέσω ταχυδρομείου. Και εγώ είμαι το παιδί που δεν πίστευε ότι το ταχυδρομείο είχε αυτό το δικαίωμα. Έτσι δημοσιεύσαμε αυτή τη φωτογραφία και προκάλεσε αίσθηση".

Πράγματι, ο αντίκτυπος της Μονρόε ήταν αδιαμφισβήτητος - αν και ποτέ δεν πληρώθηκε περισσότερο από την αρχική επιταγή των 50 δολαρίων από τον Κέλεϊ και όπως ομολόγησε η ίδια στον φίλο της Μπάρις "χρειάστηκε να αγοράσει η ίδια και ένα αντίτυπο του περιοδικού για να δει τον εαυτό της σε αυτό".

Η ίδια και ο Χέφνερ δεν συναντήθηκαν ποτέ από κοντά (αν και ο τελευταίος ισχυρίστηκε ότι μίλησε μια φορά με τη Μονρόε μέσω τηλεφώνου και ότι ήταν στην τάξη υποκριτικής του αδελφού του). "Δεν έλαβα ποτέ ούτε ένα ευχαριστώ από όλους εκείνους που έβγαλαν εκατομμύρια από μια γυμνή φωτογραφία της Μέριλιν", είπε η ηθοποιός στον Μπάρις.

Οι εταιρίες παραγωγής της ζήτησαν να πει ότι δεν πόζαρε

Στελέχη του Χόλιγουντ ζήτησαν στη Μονρόε να αρνηθεί ότι πόζαρε για τις φωτογραφίες.

Εξάλλου, οι φωτογραφίες του Playboy θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την καριέρα της. Φοβόντουσαν ότι δεν θα πήγαιναν καλά οι ταινίες της που μόλις είχαν βγει στους κινηματογράφους. Πόσο αφελείς τότε.

"Παραδέχτηκα ότι εγώ ήμουν αυτή που πόζαρε για το γυμνό ημερολόγιο, ακόμη και όταν τα στελέχη της Fox πίστευαν ότι αυτό θα προκαλούσε την καταστροφή οποιωνδήποτε ταινιών στις οποίες θα εμφανιζόμουν, αλλά και το τέλος της κινηματογραφικής μου καριέρας", φέρεται να είπε, αυτό αναφέρει στο βιβλίο του Μπάρις.

"Φυσικά έκαναν λάθος. Οι θαυμαστές, το κοινό μου, ζητωκραύγασαν όταν παραδέχτηκα ότι ήμουν εγώ, και εκείνο το ημερολόγιο και εκείνη η δημοσιότητα του Playboy στην πρώτη έκδοση βοήθησαν την καριέρα μου".

Ο Χέφνερ και η Μονρόε δεν συναντήθηκαν ποτέ

Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης φέρεται μάλιστα να ξόδεψε 75.000 δολάρια το 1992 για να αγοράσει τον τάφο δίπλα στη Μονρόε στο νεκροταφείο Westwood Village Memorial Park.

"Πιστεύω στους συμβολισμούς", είχε δηλώσει παλαιότερα στους Los Angeles Times ο Χέφνερ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 91 ετών το 2017. "Το να περάσω την αιωνιότητα δίπλα στη Μέριλιν είναι πολύ γλυκό για να το προσπεράσω", μιλώντας βέβαια πάντα για τις δικές του επιθυμίες, όχι των άλλων, μένοντας πιστός στον ναρκισσισμό του ως το τέλος.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

Περισσότερα από

News

03 Μαϊ 2024

Πάσχα στο χωριό

Μικρές αλλά πολύτιμες αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια.

03 Μαϊ 2024

Swipe right για την Ευρώπη: Μια εφαρμογή τύπου Tinder μας δείχνει με ποιους υποψήφιους των Ευρωεκλογών... ταιριάζουμε

Μια ομάδα νέων σκέφτηκε μια λύση για να αυξήσει τη συμμετοχή των νέων στις εκλογές της ΕΕ.

03 Μαϊ 2024

Σία Κοσιώνη – Κώστας Μπακογιάννης: Το "δικό τους" Πάσχα στο Καρπενήσι

Η Σία Κοσιώνη και ο Κώστας Μπακογιάννης μοιράζονται στιγμιότυπα από το "Πάσχα στο χωριό".

03 Μαϊ 2024

Εύα Μέντες: "Δεν θα μπορούσα να είχα κάνει παιδιά σε άλλη ηλικία" λέει η σταρ και κάποιες από εμάς συμφωνούμε- πολύ

Η Εύα Μέντες εξηγεί τους λόγους που αποφάσισε να κάνει παιδιά μετά τα 40 κι εμείς αναρωτιόμαστε αν όντως έχει δίκιο.

03 Μαϊ 2024

Ashley Madison: Sex, Lies & Scandal: Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix αποκαλύπτει τι συνέβη με το app των "άπιστων" και τη διαρροή των προσωπικών τους στοιχείων

Το Ashley Madison είναι ένα app για παντρεμένους και δεσμευμένους που ψάχνουν για παράνομη σχέση. Το 2015 μετρώντας 37 εκ. χρήστες υπέστη πανωλεθρία καθώς χάκερ δημοσιοποίησαν τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων χρηστών.

03 Μαϊ 2024

Ματούλα Τανιμανίδη: Ο χορός με τον γιο της, Σάκη για μία ξεχωριστή στιγμή

Ο Σάκης Τανιμανίδης μαζί με τη μητέρα του, Ματούλα Τανιμανίδη.

03 Μαϊ 2024

Τζένιφερ Κόνελι: Της ταιριάζει πολύ το total Louis Vuitton outfit

Εντυπωσίασε η ηθοποιός με την ανατρεπτική επιλογή της για την πρεμιέρα του Dark Matter.

03 Μαϊ 2024

Η τρυφερή φωτογραφία της Victoria για τα γενέθλια του David Beckham

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο "θρύλος" του ποδοσφαίρου David Beckham.

03 Μαϊ 2024

Put Your Hands Up: 80χρονοι παρτάρουν σε night club και ανεβάζουν το κέφι για όλους

Οι οίκοι ευγηρίας στις Βρυξέλλες γίνονται δημιουργικοί και χαρίζουν ξανά ζωή στους ηλικιωμένους με πρωτότυπους τρόπους. Και μας αρέσει πολύ!