ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

H Μέριλιν Μονρόε δεν πόζαρε ποτέ για το εξώφυλλο του Playboy- η εξαπάτηση και το πάθος του Χιού Χέφνερ

Ο Χιού Χέφνερ θησαύρισε από το Playboy, το πρώτο τεύχος του οποίου είχε ως εξώφυλλο τη νεαρή ανερχόμενη ηθοποιό Μέριλιν Μονρόε.

Όταν η Μέριλιν Μονρόε τραγούδησε «Happy Birthday» στον Κένεντι

Μέριλιν Μονρόε γυμνή". Αυτός ήταν ο τίτλος που χτύπησε στο πρώτο εξώφυλλο του περιοδικού του ο Χιού Χέφνερ, τον Δεκέμβριο του 1953, το παντελώς άγνωστο τότε Playboy.

Μόνο που δεν είχε πάρει ποτέ την άδεια της Μέριλιν για μια φωτογράφιση που είχε κάνει τέσσερα χρόνια πριν την έκδοση, με άλλον φωτογράφο με αμοιβή μόλις 50 δολαρίων προκειμένου να πληρώσει για το αυτοκίνητό της.

Ο Χέφνερ δεν την ενημέρωσε ποτέ, ούτε ήρθε καν σε επαφή μαζί της. Η Μέριλιν που μόλις είχε αρχίσει να δουλεύει στον χώρο του κινηματογράφου και είχε κάνει τις πρώτες της ταινίες. Μάλιστα το 1953 το όνομά της είχε εκτοξευτεί στα ύψη χάρη στην προβολή των ταινιών "Πώς να παντρευτείτε έναν εκατομμυριούχο" και το "Οι άντρες προτιμούν τις ξανθές". Τι καλύτερο λοιπόν από την νέα κουκλίτσα του Χόλιγουντ και μάλιστα γυμνή για το λανσάρισμα ενός νέου ανδρικού περιοδικού;

Πώς ξεκίνησε η όλη ιστορία

Το 1949, η Μονρόε ήταν ακόμη άνεργη και χρειαζόταν μετρητά. Έτσι, όταν ένας φωτογράφος, ο Τομ Κέλεϊ της πρότεινε να την φωτογραφίσει γυμνή, εκείνη δέχτηκε. Και μάλιστα για μόλις 50 δολάρια. Για αυτό το γεγονός έχει γράψει στο βιβλίο του ο φίλος της, φωτογράφος Τζορτζ Μπάρις, Marilyn: Her Life in Her Own Words (1995). Ο Μπάρις σημείωσε επίσης ότι η φωτογράφιση διήρκεσε δύο ώρες και η η Μονρόε είχε βάλει τον φωτογράφο να υποσχεθεί ότι θα ήταν αγνώριστη στις φωτογραφίες.

Ο Κέλεϊ πούλησε τελικά τις φωτογραφίες για 900 δολάρια στην Western Lithograph Co. και οι εικόνες δημοσιεύτηκαν αργότερα ως μέρος ενός ημερολογίου pinup "Golden Dreams". Εν τω μεταξύ, μόλις ένα χρόνο αφότου πόζαρε για τις φωτογραφίες από απελπισία, η Μονρόε είχε αρχίσει να σημειώνει μεγάλη επιτυχία ως ηθοποιός.

Ο Χιού Χέφνερ ήταν ξετρελαμένος με την Μέριλιν

Ο Χέφνερ ήταν ένας ακόμα που ξερογλειφόταν με τη Μονρόε. Έτσι, το φθινόπωρο του 1953 αγόρασε τα δικαιώματα των γυμνών φωτογραφιών της από την εταιρεία έναντι 500 μόνο δολαρίων. Όπως αναφέρει και το πρώτο τεύχος του Playboy: "Στην πραγματικότητα υπήρχαν δύο πόζες που τραβήχτηκαν au naturel το '49, λίγο πριν η πανέμορφη ξανθιά έχει την πρώτη της κινηματογραφική ευκαιρία. Όταν εμφανίστηκαν ως τέχνη ημερολογίου, συνέβαλαν στην καταξίωσή της στο αστέρι. Επιλέξαμε την καλύτερη από τις δύο ως την πρώτη μας Playboy Sweetheart"( σ.σ: το Sweetheart of the Month ήταν ο πρόδρομος του Playmate of the Month).

H Μέριλιν Μονρόε δεν πόζαρε ποτέ για το εξώφυλλο του Playboy- η εξαπάτηση και το πάθος του Χιού Χέφνερ

Το Playboy κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα περίπτερα τον Δεκέμβριο του 1953 με τιμή 50 σεντς, με εξώφυλλο μια την ασπρόμαυρη φωτογραφία της Μονρόε, ντυμένης, δίνοντας όμως την υπόσχεση στον αναγνώστη για μια έγχρωμης φωτογραφίας, γυμνής στο εσωτερικό του.

Όπως εξήγησε ο Χέφνερ στο E! "Οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν ακούσει γι' αυτό, αλλά σχεδόν κανείς δεν το είχε δει και κανείς δεν το είχε δει επειδή το ταχυδρομείο είχε πάρει τη θέση ότι δεν μπορούσες να στείλεις γυμνό μέσω ταχυδρομείου. Και εγώ είμαι το παιδί που δεν πίστευε ότι το ταχυδρομείο είχε αυτό το δικαίωμα. Έτσι δημοσιεύσαμε αυτή τη φωτογραφία και προκάλεσε αίσθηση".

Πράγματι, ο αντίκτυπος της Μονρόε ήταν αδιαμφισβήτητος - αν και ποτέ δεν πληρώθηκε περισσότερο από την αρχική επιταγή των 50 δολαρίων από τον Κέλεϊ και όπως ομολόγησε η ίδια στον φίλο της Μπάρις "χρειάστηκε να αγοράσει η ίδια και ένα αντίτυπο του περιοδικού για να δει τον εαυτό της σε αυτό".

Η ίδια και ο Χέφνερ δεν συναντήθηκαν ποτέ από κοντά (αν και ο τελευταίος ισχυρίστηκε ότι μίλησε μια φορά με τη Μονρόε μέσω τηλεφώνου και ότι ήταν στην τάξη υποκριτικής του αδελφού του). "Δεν έλαβα ποτέ ούτε ένα ευχαριστώ από όλους εκείνους που έβγαλαν εκατομμύρια από μια γυμνή φωτογραφία της Μέριλιν", είπε η ηθοποιός στον Μπάρις.

Οι εταιρίες παραγωγής της ζήτησαν να πει ότι δεν πόζαρε

Στελέχη του Χόλιγουντ ζήτησαν στη Μονρόε να αρνηθεί ότι πόζαρε για τις φωτογραφίες.

Εξάλλου, οι φωτογραφίες του Playboy θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την καριέρα της. Φοβόντουσαν ότι δεν θα πήγαιναν καλά οι ταινίες της που μόλις είχαν βγει στους κινηματογράφους. Πόσο αφελείς τότε.

"Παραδέχτηκα ότι εγώ ήμουν αυτή που πόζαρε για το γυμνό ημερολόγιο, ακόμη και όταν τα στελέχη της Fox πίστευαν ότι αυτό θα προκαλούσε την καταστροφή οποιωνδήποτε ταινιών στις οποίες θα εμφανιζόμουν, αλλά και το τέλος της κινηματογραφικής μου καριέρας", φέρεται να είπε, αυτό αναφέρει στο βιβλίο του Μπάρις.

"Φυσικά έκαναν λάθος. Οι θαυμαστές, το κοινό μου, ζητωκραύγασαν όταν παραδέχτηκα ότι ήμουν εγώ, και εκείνο το ημερολόγιο και εκείνη η δημοσιότητα του Playboy στην πρώτη έκδοση βοήθησαν την καριέρα μου".

Ο Χέφνερ και η Μονρόε δεν συναντήθηκαν ποτέ

Ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης φέρεται μάλιστα να ξόδεψε 75.000 δολάρια το 1992 για να αγοράσει τον τάφο δίπλα στη Μονρόε στο νεκροταφείο Westwood Village Memorial Park.

"Πιστεύω στους συμβολισμούς", είχε δηλώσει παλαιότερα στους Los Angeles Times ο Χέφνερ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 91 ετών το 2017. "Το να περάσω την αιωνιότητα δίπλα στη Μέριλιν είναι πολύ γλυκό για να το προσπεράσω", μιλώντας βέβαια πάντα για τις δικές του επιθυμίες, όχι των άλλων, μένοντας πιστός στον ναρκισσισμό του ως το τέλος.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

05 Σεπ 2025

Πρίγκιπας William | Θα εμφανιστεί σε δημοφιλή εκπομπή - Κυκλοφόρησε το τρέιλερ

Ποια εκπομπή υποδέχεται ο πρίγκιπας της Ουαλίας στο Κάστρο του Windsor.

Περισσότερα από

News

05 Σεπ 2025

Πένθος στη βρετανική βασιλική οικογένεια | Η επίσημη ανακοίνωση από το παλάτι του Buckingham

Η Katharine Worsley είχε παντρευτεί τον ξάδερφο της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ, το 1961.

05 Σεπ 2025

Η Σίλια Κριθαριώτη αποχαιρετά τον Giorgio Armani με μία κοινή τους φωτογραφία

Πώς επέλεξε η διεθνώς καταξιωμένη σχεδιάστρια να πει "αντίο" στον Ιταλό σχεδιαστή.

05 Σεπ 2025

"Η Kate Middleton φοράει περούκα;": Ο πρώην κομμωτής της Diana μιλά για το νέο ξανθό look της πριγκίπισσας της Ουαλίας

Ο δημιουργός της iconic καρέ κουπ της Lady Di απάντησε στα "κακεντρεχή σχόλια" που δέχεται η Kate για το νέο χρώμα στα μαλλιά της.

05 Σεπ 2025

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου | Το "μαμαδίστικο" φαγητό που επιλέγει στην παραλία

Η παρουσιάστρια εκμεταλλέυεται τον καλό καιρό και συνεχίζει τις βουτιές της.

05 Σεπ 2025

Πρίγκιπας Harry | Οι τρεις αμφιλεγόμενοι όροι που έθεσε για να συναντήσει τον Κάρολο στο Λονδίνο

Ένας όρος είναι την υπόκλιση ολόκληρης της βασιλικής οικογένειας στη Meghan Markle!.

05 Σεπ 2025

15 διεθνείς προσωπικότητες τιμούν και θυμούνται τον Giorgio Armani

Τι έγραψαν οι συνάδελφοι και οι σταρ που έντυσε ο "maestro" της ιταλικής μόδας

05 Σεπ 2025

Η Τζένη Μελιτά μάς βάζει στην αίθουσα χορού | Το εντυπωσιακό βίντεο με τον παρτενέρ της

Η παρουσιάστρια μοιράστηκε με τους θαυμαστές της ένα ακόμη αγαπημένο της χόμπι.