ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Φρανζουάζ Ζιλό: η μούσα του Πικάσο (και η μόνη γυναίκα που τον εγκατέλειψε) έφυγε από τη ζωή στα 101 της χρόνια

Καταξιωμένη ζωγράφος και συγγραφέας, μητέρα της Παλόμα και του Κλοντ Πικάσο, η Φρανσουάζ Ζιλό ήταν η ενσάρκωση του δυναμισμού.

Η σχέση της με τον κατά πολύ μεγαλύτερό της Πικάσο επισκίασε το έργο της. Πολλοί την θυμούνται ως τη μούσα του δημιουργού, ως το δροσερό κορίτσι κάτω από την ομπρέλα που κρατάει εκείνος, στη διάσημη φωτογραφία του ζευγαριού.

Προφανώς, η Ζιλό ήταν πολύ περισσότερα. Καταγόταν από εύπορη οικογένεια και ήταν ήδη ζωγράφος και η ίδια όταν γνώρισε τον Πικάσο σε ένα εστιατόριο στη Γαλλία, όταν ήταν μόλις 21 ετών. Έμειναν μαζί για δέκα σχεδόν χρόνια και έφερε στον κόσμο την Παλόμα, την λατρεμένη κόρη του Πικάσο που κατόπιν έγινε σχεδιάστρια κοσμημάτων και τον Κλοντ, ο οποίος διευθύνει σήμερα το Picasso Administration.

Υπήρξε η μόνη από τις γυναίκες του Πικάσο που τον εγκατέλειψε, κάτι που δεν της συγχώρεσε ποτέ βέβαια ο ζωγράφος. "Νομίζεις ότι ο κόσμος θα ενδιαφεθεί για εσένα;", την είχε ρωτήσει. "Δεν θα ενδιαφερθούν ποτέ πραγματικά για εσένα. Θα είναι μόνο περιέργοι για εσένα επειδή άγγιξες τη δική μου ζωή" της είχε πει ο ίδιος.

Και δυστυχώς σ' έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, ήταν πολύ πιο δύσκολο για εκείνη να καταξιωθεί ως καλλιτέχνης -πόσο μάλλον όταν ο Πικάσο είχε ζητήσει από τις γκαλερί να της αποκλείσουν.

Όμως, η Ζιλό έφτιαξε και πάλι τη ζωή της. Συνέχισε να παράγει και να παρουσιάζει τα έργα της, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται τώρα στις μόνιμες συλλογές Μουσείων, όπως στα Metropolitan Museum of Art στη Νέα Υόρκη και στο Centre Pompidou στο Παρίσι. Μάλιστα ένα από τα πορτρέτα της κόρης της που φιλοτέχενησε το 1965 πωλήθηκε 1.3 εκ δολάρια το 2021.

Η Φρανσουάζ δεν είχε τελειώσει όμως με τις εκπλήξεις. Το 1964 κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για όσα βίωσε δίπλα στον καλλιτέχνη, το Life with Picasso, το οποίο έγινε παγκόσμιο best seller. Εκείνος κατέβαλε βέβαια κάθε προσπάθεια να αναχαιτίσει τη δημοσίευση του βιβλίου, όμως δεν τα κατάφερε. Έπειτα από την κυκλοφορία του, ο Πικάσο σταμάτησε να επικοινωνεί τόσο με εκείνη, όσο και με τα παιδιά του! Η ιστορία του ζευγαριού και του χωρισμού τους είχε γίνει ταινία το 1996 (Surviving Picasso), με πρωταγωνιστή τον Άντονι Χόπκινς.

Η Ζιλό δεν έμεινε στο Πικάσο. Παντρεύτηκε τον καλλιτέχνη Λουκ Σιμόν το 1955, με τον οποίο απέκτησαν μια κόρη, την Αουρέλια. Χώρισαν το 1962 κι έπειτα η ζωγράφος παντρεύτηκε τον Τζόνας Σαλκ, ερευνητή που συνέβαλε στην ανακάλυψη των εμβολίων κατά της πολιομυελίτιδας. Το ζευγάρι ζούσε ανάμεσα στην Καλιφόρνια και στη Γαλλία, όπου βρισκόταν το στούντιο της Ζιλό. Εκείνη έγραψε ένα ακόμη βιβλίο το 1975 και την επόμενη χρονιά έγινε πρόεροδς στο τμήμα τέχνης του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Μετά τον θάνατο του τρίτου συζύγου της μετακόμισε στο Μανχάταν, όπου συνέχισε να ζωγραφίζει και να εκθέτει τα έργα της. Μάλιστα αυτή την περίοδο η τέχνη της ανανεώθηκε και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το 2018, στα 96 της χρόνια, ήταν έτοιμο και το τρίτο της βιβλίο που περιείχε σκίτσα από ταξίδια της στην Ινδία, τη Σενεγάλη και τη Βενετία.

Πηγή: Guardian

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

25 Απρ 2024
25 Απρ 2024

Μπρους Γουίλις και της Ντέμι Μουρ: Κόρες και εγγονή ποζάρουν με ροζ μαγιό

Οι κόρες των διάσημων σταρ, μοιράστηκαν στιγμιότυπα από τις οικογενειακές τους διακοπές.

Περισσότερα από

News

25 Απρ 2024

Πέθανε ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου - Η περιπέτεια για ένα κρεβάτι ΜΕΘ και οι καταγγελίες του βουλευτή

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης του πατέρα του, εκφράζοντας μάλιστα και τα παράπονά του για τον τρόπο που αντιμετώπισαν την οικογένεια στο νοσοκομείο.

25 Απρ 2024

Όταν οι εκπαιδευτικοί μας σώζουν κυριολεκτικά τη ζωή των μαθητών τους

Βράβευση εκπαιδευτικών που έσωσαν τη ζωή παιδιών εν ώρα υπηρεσίας από τον Υπουργό Παιδείας.

25 Απρ 2024

Θεσσαλονίκη: Λαμπάδες όλο τρέλα- από σούσι ως τενεκέ ελαιόλαδου

Λαμπάδες πιτόγυρο; Γίνεται. Ελαιόλαδο; Γίνεται. Σούσι; Και βέβαια. Φαίνεται πως στην Ελλάδα το φαγητό είναι το Ν.1 σε ζήτηση.

25 Απρ 2024

Κατερίνα Βρανά: "Κλείνω 7 χρόνια φέτος από την ημέρα που δεν πέθανα"

Αυτή είναι η "εορταστκή εβδομάδα επιβίωσης" όπως λέει χαρακτηριστικά η ίδια που 7 χρόνια πριν έδωσε μάχη για τη ζωή της.

24 Απρ 2024

"Προσκυνητής" στο Πανεπιστήμιο Columbia o Αλκίνοος Ιωαννίδης- η ομιλία του και η ακύρωση της συναυλίας

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης βρίσκεται στο πλευρό των φοιτητών αμερικανικών πανεπιστημίων που μάχονται για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των παλαιστινιακών εδαφών. Τοὺς τραγούδησε τον "Προσκυνητή".

24 Απρ 2024

Κάρις Ζέτα Ντάγκλας: Έκλεισε τα 21 με ένα iconic φόρεμα της μαμάς της - Το είχε φορέσει πριν από 25 χρόνια

Το μεταξωτό ροζ φόρεμα Ungaro με τη δαντέλα που είχε φορέσει η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς το 1999, όταν βραβεύτηκε για τον ρόλο της στην ταινία "Η μάσκα του Ζορρό".

24 Απρ 2024

Βίκυ Καγιά: "Καλό ταξίδι μπαμπά μου. Σ’αγαπώ"

Πέθανε ο πατέρας της Βίκυς Καγιά: Το συγκινητικό αντίο.