ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τουρισμός: 7 σπουδαία πράγματα που μάθαμε για την Ισλανδία από την Πρώτη Κυρία της χώρας

Δημοσιογράφος και συγγραφέας στο επάγγελμα η Eliza Reid μιλά για την έκρηξη του τουρισμού στη χώρα που "υιοθέτησε".

H Eliza Reid, σύζυγος του Προέδρου Gudni Johannesson, χαιρετίζει την άφιξη τόσων τουριστών στη χώρα και έχει να πει πολλά για τον τουρισμό, καθώς όπως κι εμείς έτσι και η Ισλανδία των 388,000 κατοίκων βιώνει μια έκρηξη σε αυτόν τον τομέα.

H Eliza Reid είναι δημοσιογράφος (αρθρογραφούσε σε περιοδικά) και συγγραφέας, ενώ διατέλεσε Πρέσβειρα Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών. Η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Καναδά, στο Οντάριο, πριν μετακομίσει στην Ισλανδία.

Έχει γράψει το βιβλίο "Secrets of the Sprakkar: Iceland’s Extraordinary Women and How They Are Changing the World", έναν συνδυασμό ταξιδιωτικού μυθιστορήματος και εορτασμού των φεμινιστικών κατακτήσεων.

Καταγράφουμε λοιπόν όσα μάθαμε για την χώρα της μέσα από εκείνη:

1. Ο τουρισμός μας άνοιξε τον κόσμο στους Ισλανδούς.

"Ο τουρισμός μάς έδωσε μεγαλύτερη πρόσβαση σε τόσα πολλά πράγματα εδώ. Μπορείτε να το διαπιστώσει κανείς από τον αριθμό των προορισμών στους οποίους μπορεί να πετάξει απευθείας από την Ισλανδία, στον αριθμό των εστιατορίων και καφέ στο Ρέικιαβικ. Τα καταστήματα και άλλα μέρη έχουν επίσης μεγαλύτερο ωράριο λειτουργίας από ό,τι παλαιότερα.

Θα έλεγα επίσης ότι ο λαός της Ισλανδίας είναι ένας πληθυσμός που ταξιδεύει. Έχουν πραγματική περιέργεια και ενδιαφέρον για τον έξω κόσμο και χαίρονται πολύ όταν ο έξω κόσμος ενδιαφέρεται για εμάς. Θα το δείτε αυτό στις στατιστικές σχετικά με το πώς αισθάνονται οι Ισλανδοί απέναντι στον τουρισμό εδώ, επειδή έχει συμβάλει σημαντικά στην οικονομία μας και είμαστε πολύ περήφανοι για τη χώρα".

2. Η οικονομική κρίση και η έκρηξη του ηφαιστείου ως ευκαιρίες

"Ήταν δύο πράγματα που εκ πρώτης όψεως θα μπορούσαν να θεωρηθούν πολύ αρνητικά, αλλά στην πραγματικότητα βοήθησαν κατά κάποιο τρόπο. Δεν θέλω να πως ότι κάποιος ήταν χαρούμενος που περάσαμε την οικονομική κρίση. Αλλά το θετικό ήταν ότι ξαφνικά η Ισλανδία έγινε πιο προσιτή.

Και λίγα χρόνια αργότερα, το ηφαίστειο ξέσπασε και έκλεισαν την εναέρια κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, και όλοι συνειδητοποίησαν ότι η Ισλανδία ήταν πολύ πιο κοντά απ' ό,τι νόμιζαν. Δεν είναι κάποιο μακρινό, δυσπρόσιτο νησί, και όμως με κάποιο τρόπο μοιάζει εξωτικό και ενδιαφέρον. Μετά από αυτό, είδαμε αυτή την έκρηξη στον τουρισμό.

Ξέρετε, άρχισα να επισκέπτομαι πριν από 25 χρόνια, και τότε συναντούσα ανθρώπους που έλεγαν: "Τι, εννοείτε την Ιρλανδία;". Και τώρα όλοι λένε: "Ω, θα πάω εκεί", ή "Ο γείτονάς μου πάει", ή "Θέλω να πάω". Είναι πολύ περισσότερο μες στο μυαλό των ανθρώπων (σ.σ: τα ταξίδια και οι προορισμοί)"

3. Οι πρωτότυπες διαφημιστικές καμπάνιες της Ισλανδίας

Όταν το ηφαίστειο εξερράγη ο τουρισμός της χώρας δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα. Τότε, ζητήθηκε από τον λαό να μοιραστεί θετικές εμπειρίες για τη χώρα μέσω των social media, σε μια πρωτοφανή συλλογική προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε το 1/4 τουλάχιστον του πληθυσμού που συμμετείχε στην καμπάνια Inspired by Iceland. Σχετικά με το εγχείρημα αυτό η Eliza Reid σημειώνει:

"Όλοι έπρεπε να πουν σε όλους τους φίλους τους να έρθουν στην Ισλανδία. Εγώ το έκανα αυτό σίγουρα, και πολλοί άλλοι το έκαναν επίσης. Υπήρξαν μερικές ιδιοφυείς εκστρατείες, και πολλές από αυτές έχουν σημαντικά μηνύματα σχετικά με την αειφορία, όπως η "ισλανδική υπόσχεση", μια δέσμευση για υπεύθυνα ταξίδια που μπορεί να αναλάβει και να υπογράψει ο καθένας στο διαδίκτυο. Νομίζω ότι οι ταξιδιώτες θέλουν να μαθαίνουν για τις χώρες που επισκέπτονται και για το τι μπορούμε να κάνουμε για να προσφέρουμε, αλλά μερικές φορές δεν ξέρουμε πώς να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες. Και η "ισλανδική υπόσχεση" είναι ένας καλός τρόπος για να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους να είναι ευγενικοί με τη φύση και να βεβαιώνονται ότι έχουν ένα ταξιδιωτικό σχέδιο σε περίπτωση που συμβεί κάτι.

4. "Αν θες να γνωρίσεις έναν Ισλανδό, πήγαινε σε μια πισίνα"

"Λένε ότι αν θέλεις να γνωρίσεις έναν Βρετανό, πήγαινε σε μια παμπ- αν θέλεις να γνωρίσεις έναν Γάλλο, πήγαινε σε μια καφετέρια. Και σίγουρα εδώ στην Ισλανδία, πας σε μια πισίνα, γιατί εκεί μπορείς να γνωρίσεις κόσμο - πρωί, απόγευμα ή βράδυ. Και συνιστώ στους επισκέπτες να δοκιμάζουν διαφορετικές πισίνες, επειδή όλες έχουν το δικό τους χαρακτήρα και προσωπικότητα και μπορείτε να γνωρίσετε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων. Είναι καθαρές και προσιτές, και είναι κάτι που κάνουν όλοι οι ντόπιοι".

5. Στην Ισλανδία ο ένας ξέρει τον άλλον

"Το Σαββατοκύριακο, έπρεπε να αγοράσω σουτιέν - το οποίο, ξέρετε, είναι μια πολύ διασκεδαστική εμπειρία. Μιλούσα με τη γυναίκα που δούλευε στο κατάστημα, και η γυναίκα στα αποδυτήρια δίπλα μου λέει: "Την ξέρω αυτή τη φωνή". Και ήταν ο επικεφαλής γιατρός μας - κάτι σαν σαν τον Anthony Fauci (σ.σ: τον λοιμοξωλόγο που καθοδηγούσε τον λαό στις ΗΠΑ κατά την πανδημία) της Ισλανδίας. Και γελούσαμε γιατί μόνο στην Ισλανδία θα μπορούσαμε να συναντηθούμε τυχαία σε ένα κατάστημα εσωρούχων. Και μετά την ξανασυνάντησα στο παντοπωλείο την επόμενη μέρα. Και απλά σκέφτεσαι: Αυτή είναι μια μικρή χώρα".

6. Για τον υπερβολικό τουρισμό

"Νομίζω ότι ο "υπερτουρισμός" είναι λίγο άδικη ορολογία. Ναι, ο αριθμός των τουριστών αυξήθηκε και η ποσοστιαία αύξηση ήταν τεράστια, αλλά πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με την εποχικότητα. Παλαιότερα όλοι ερχόντουσαν το καλοκαίρι, επειδή τον χειμώνα δεν μπορούσες να μείνεις πουθενά στην ύπαιθρο. Τώρα όμως τα δύο τρίτα των ανθρώπων που επισκέπτονται την περιοχή έρχονται εκτός των καλοκαιρινών μηνών. Έρχονται όλο το χρόνο και ταξιδεύουν πολύ περισσότερο σε όλη τη χώρα. Εξακολουθεί να είναι εύκολο να έρθεις εδώ και να μην δεις άλλους τουρίστες.

Στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης, υπάρχουν προκλήσεις ως προς τη διαμονή και την προσιτή στέγαση και το να παραμείνουν οι κοινότητες βιώσιμες για τους κατοίκους. Το έχουμε δει αυτό και εδώ. Αλλά συνολικά πιστεύω ότι ο τουρισμός είναι καλό πράγμα, αν γίνεται σωστή διαχείριση και έχουμε μακροπρόθεσμα βιώσιμα σχέδια. Τελικά, φέρνει χρήματα στην οικονομία. Γι' αυτό είναι καλό να έχουμε πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις. Χρειαζόμαστε τους μεγάλους ομίλους- πληρώνουν πολλούς φόρους. Αλλά πρέπει να υπάρχει ένα μείγμα".

7. Τι θα μας μείνει από ένα ταξίδι στην χώρα;

"Νομίζω ότι όταν ταξιδεύουμε, θυμόμαστε τους ανθρώπους που συναντάμε, τις πολιτιστικές εμπειρίες που έχουμε και όλα όσα συνοδεύουν αυτό το ταξίδι. Διαβάζω το βιβλίο του Stanley Tucci και αποκαλεί το ισλανδικό φαγητό "αποκάλυψη". Νομίζω ότι περίμενε όρχεις κριαριού τουρσί και σάπιο καρχαρία - αλλά είχε αυτό το καταπληκτικό γεύμα. Και αυτά είναι τα πράγματα που θυμόμαστε από τα ταξίδια μας".

Πηγή: The New York Times

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

19 Απρ 2024

20 χρόνια πριν: Η Τατιάνα Στεφανίδου σε σπάνιο κλικ με τον Νίκο Ευαγγελάτο και την κόρη τους, Λυδία

Σπάνιες οικογενειακές στιγμές από το διάσημο ζευγάρι της τηλεόρασης στη Χαλκίδα.

Περισσότερα από

News

19 Απρ 2024

Με μαγιό χωρίς ίχνος ρετούς η Κωνσταντίνα Μιχαήλ στην παραλία

Η ηθοποιός εντυπωσιάζει με τις αναλογίες της

19 Απρ 2024

Έλλη Στάη: "Έχουμε μπει σε έναν αιώνα που οι γυναίκες αρχίζουν να δείχνουν τα δόντια τους"

Δημοσιογράφος, anchorwoman, μητέρα, σήμερα γιαγιά. Η Έλλη Στάη επιστρέφει στο "σπίτι" της, στο Womantoc και μιλά για την πολιτική σκηνή, τα μίντια, τη μητέρα της και το χάρισμα που τη γοητεύει διαχρονικά στους ανθρώπους.

19 Απρ 2024

"Αγάπα όπως μία μαμά": Η νέα καμπάνια της Μέγκαν Μαρκλ για τη γιορτή της μητέρας

Για μία νέα πρωτοβουλία του "Alliance of Moms", η Μέγκαν Μάρκλ ένωσε τις δυνάμεις της με την πρώην συμπρωταγωνίστρια της στο "Suits", Abigail Spencer και την ιδρύτρια του οργανισμού Kelly McKee Zajfen.

19 Απρ 2024

Τι ισχύει για το δώρο του Πάσχα και πότε θα καταβληθεί

H Επιθεώρηση εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση.

19 Απρ 2024

Χάτσικο: Ο σκύλος που απάντησε στην ανθρωπότητα για το αν τα ζώα έχουν συναισθήματα

Ο Χάτσικο από την Ιαπωνία υπήρξε πρωταγωνιστής μιας από τις σπουδαιότερες ιστορίες αγάπης.

19 Απρ 2024

Ο Νικ Κέιβ συμφιλιώθηκε με καλλιτέχνες που τον έχουν "απογοητεύσει"

"Υποψιάζομαι ότι μέσα στη μουσική όλοι θα βρούμε ο ένας τον άλλον" είπε για την αφρόκρεμα των μουσικών που κατά καιρούς έχουν απογοητεύσει και τον ίδιο.

19 Απρ 2024

Με άνετο outfit και sneakers στις ανθισμένες κερασιές η Άντζελα Γκερέκου

Οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που δημοσίευσε η ηθοποιός και πρόεδρος του ΕΟΤ

19 Απρ 2024

ΟΗΕ: Συστάσεις ειδικά για την Ελλάδα εξέδωσε ο Οργανισμός για την εξάλειψη της έμφυλης βίας

Η Επιτροπή του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) αποφάσισε να κάνει 10 συγκεκριμένες συστάσεις στην Ελλάδα.

19 Απρ 2024

Άννα Βίσση: Άπλωσε την πετσέτα της στην άμμο και έκανε το πρώτο μπάνιο της στη θάλασσα

Η Ελληνίδα σταρ άπλωσε την πετσέτα της στην αμμουδιά και απόλαυσε χαλαρές στιγμές κάτω από τον ήλιο.