ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τουρισμός: 7 σπουδαία πράγματα που μάθαμε για την Ισλανδία από την Πρώτη Κυρία της χώρας

Δημοσιογράφος και συγγραφέας στο επάγγελμα η Eliza Reid μιλά για την έκρηξη του τουρισμού στη χώρα που "υιοθέτησε".

H Eliza Reid, σύζυγος του Προέδρου Gudni Johannesson, χαιρετίζει την άφιξη τόσων τουριστών στη χώρα και έχει να πει πολλά για τον τουρισμό, καθώς όπως κι εμείς έτσι και η Ισλανδία των 388,000 κατοίκων βιώνει μια έκρηξη σε αυτόν τον τομέα.

H Eliza Reid είναι δημοσιογράφος (αρθρογραφούσε σε περιοδικά) και συγγραφέας, ενώ διατέλεσε Πρέσβειρα Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών. Η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Καναδά, στο Οντάριο, πριν μετακομίσει στην Ισλανδία.

Έχει γράψει το βιβλίο "Secrets of the Sprakkar: Iceland’s Extraordinary Women and How They Are Changing the World", έναν συνδυασμό ταξιδιωτικού μυθιστορήματος και εορτασμού των φεμινιστικών κατακτήσεων.

Καταγράφουμε λοιπόν όσα μάθαμε για την χώρα της μέσα από εκείνη:

1. Ο τουρισμός μας άνοιξε τον κόσμο στους Ισλανδούς.

"Ο τουρισμός μάς έδωσε μεγαλύτερη πρόσβαση σε τόσα πολλά πράγματα εδώ. Μπορείτε να το διαπιστώσει κανείς από τον αριθμό των προορισμών στους οποίους μπορεί να πετάξει απευθείας από την Ισλανδία, στον αριθμό των εστιατορίων και καφέ στο Ρέικιαβικ. Τα καταστήματα και άλλα μέρη έχουν επίσης μεγαλύτερο ωράριο λειτουργίας από ό,τι παλαιότερα.

Θα έλεγα επίσης ότι ο λαός της Ισλανδίας είναι ένας πληθυσμός που ταξιδεύει. Έχουν πραγματική περιέργεια και ενδιαφέρον για τον έξω κόσμο και χαίρονται πολύ όταν ο έξω κόσμος ενδιαφέρεται για εμάς. Θα το δείτε αυτό στις στατιστικές σχετικά με το πώς αισθάνονται οι Ισλανδοί απέναντι στον τουρισμό εδώ, επειδή έχει συμβάλει σημαντικά στην οικονομία μας και είμαστε πολύ περήφανοι για τη χώρα".

2. Η οικονομική κρίση και η έκρηξη του ηφαιστείου ως ευκαιρίες

"Ήταν δύο πράγματα που εκ πρώτης όψεως θα μπορούσαν να θεωρηθούν πολύ αρνητικά, αλλά στην πραγματικότητα βοήθησαν κατά κάποιο τρόπο. Δεν θέλω να πως ότι κάποιος ήταν χαρούμενος που περάσαμε την οικονομική κρίση. Αλλά το θετικό ήταν ότι ξαφνικά η Ισλανδία έγινε πιο προσιτή.

Και λίγα χρόνια αργότερα, το ηφαίστειο ξέσπασε και έκλεισαν την εναέρια κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, και όλοι συνειδητοποίησαν ότι η Ισλανδία ήταν πολύ πιο κοντά απ' ό,τι νόμιζαν. Δεν είναι κάποιο μακρινό, δυσπρόσιτο νησί, και όμως με κάποιο τρόπο μοιάζει εξωτικό και ενδιαφέρον. Μετά από αυτό, είδαμε αυτή την έκρηξη στον τουρισμό.

Ξέρετε, άρχισα να επισκέπτομαι πριν από 25 χρόνια, και τότε συναντούσα ανθρώπους που έλεγαν: "Τι, εννοείτε την Ιρλανδία;". Και τώρα όλοι λένε: "Ω, θα πάω εκεί", ή "Ο γείτονάς μου πάει", ή "Θέλω να πάω". Είναι πολύ περισσότερο μες στο μυαλό των ανθρώπων (σ.σ: τα ταξίδια και οι προορισμοί)"

3. Οι πρωτότυπες διαφημιστικές καμπάνιες της Ισλανδίας

Όταν το ηφαίστειο εξερράγη ο τουρισμός της χώρας δέχθηκε ισχυρότατο πλήγμα. Τότε, ζητήθηκε από τον λαό να μοιραστεί θετικές εμπειρίες για τη χώρα μέσω των social media, σε μια πρωτοφανή συλλογική προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε το 1/4 τουλάχιστον του πληθυσμού που συμμετείχε στην καμπάνια Inspired by Iceland. Σχετικά με το εγχείρημα αυτό η Eliza Reid σημειώνει:

"Όλοι έπρεπε να πουν σε όλους τους φίλους τους να έρθουν στην Ισλανδία. Εγώ το έκανα αυτό σίγουρα, και πολλοί άλλοι το έκαναν επίσης. Υπήρξαν μερικές ιδιοφυείς εκστρατείες, και πολλές από αυτές έχουν σημαντικά μηνύματα σχετικά με την αειφορία, όπως η "ισλανδική υπόσχεση", μια δέσμευση για υπεύθυνα ταξίδια που μπορεί να αναλάβει και να υπογράψει ο καθένας στο διαδίκτυο. Νομίζω ότι οι ταξιδιώτες θέλουν να μαθαίνουν για τις χώρες που επισκέπτονται και για το τι μπορούμε να κάνουμε για να προσφέρουμε, αλλά μερικές φορές δεν ξέρουμε πώς να έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες. Και η "ισλανδική υπόσχεση" είναι ένας καλός τρόπος για να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους να είναι ευγενικοί με τη φύση και να βεβαιώνονται ότι έχουν ένα ταξιδιωτικό σχέδιο σε περίπτωση που συμβεί κάτι.

4. "Αν θες να γνωρίσεις έναν Ισλανδό, πήγαινε σε μια πισίνα"

"Λένε ότι αν θέλεις να γνωρίσεις έναν Βρετανό, πήγαινε σε μια παμπ- αν θέλεις να γνωρίσεις έναν Γάλλο, πήγαινε σε μια καφετέρια. Και σίγουρα εδώ στην Ισλανδία, πας σε μια πισίνα, γιατί εκεί μπορείς να γνωρίσεις κόσμο - πρωί, απόγευμα ή βράδυ. Και συνιστώ στους επισκέπτες να δοκιμάζουν διαφορετικές πισίνες, επειδή όλες έχουν το δικό τους χαρακτήρα και προσωπικότητα και μπορείτε να γνωρίσετε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων. Είναι καθαρές και προσιτές, και είναι κάτι που κάνουν όλοι οι ντόπιοι".

5. Στην Ισλανδία ο ένας ξέρει τον άλλον

"Το Σαββατοκύριακο, έπρεπε να αγοράσω σουτιέν - το οποίο, ξέρετε, είναι μια πολύ διασκεδαστική εμπειρία. Μιλούσα με τη γυναίκα που δούλευε στο κατάστημα, και η γυναίκα στα αποδυτήρια δίπλα μου λέει: "Την ξέρω αυτή τη φωνή". Και ήταν ο επικεφαλής γιατρός μας - κάτι σαν σαν τον Anthony Fauci (σ.σ: τον λοιμοξωλόγο που καθοδηγούσε τον λαό στις ΗΠΑ κατά την πανδημία) της Ισλανδίας. Και γελούσαμε γιατί μόνο στην Ισλανδία θα μπορούσαμε να συναντηθούμε τυχαία σε ένα κατάστημα εσωρούχων. Και μετά την ξανασυνάντησα στο παντοπωλείο την επόμενη μέρα. Και απλά σκέφτεσαι: Αυτή είναι μια μικρή χώρα".

6. Για τον υπερβολικό τουρισμό

"Νομίζω ότι ο "υπερτουρισμός" είναι λίγο άδικη ορολογία. Ναι, ο αριθμός των τουριστών αυξήθηκε και η ποσοστιαία αύξηση ήταν τεράστια, αλλά πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με την εποχικότητα. Παλαιότερα όλοι ερχόντουσαν το καλοκαίρι, επειδή τον χειμώνα δεν μπορούσες να μείνεις πουθενά στην ύπαιθρο. Τώρα όμως τα δύο τρίτα των ανθρώπων που επισκέπτονται την περιοχή έρχονται εκτός των καλοκαιρινών μηνών. Έρχονται όλο το χρόνο και ταξιδεύουν πολύ περισσότερο σε όλη τη χώρα. Εξακολουθεί να είναι εύκολο να έρθεις εδώ και να μην δεις άλλους τουρίστες.

Στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης, υπάρχουν προκλήσεις ως προς τη διαμονή και την προσιτή στέγαση και το να παραμείνουν οι κοινότητες βιώσιμες για τους κατοίκους. Το έχουμε δει αυτό και εδώ. Αλλά συνολικά πιστεύω ότι ο τουρισμός είναι καλό πράγμα, αν γίνεται σωστή διαχείριση και έχουμε μακροπρόθεσμα βιώσιμα σχέδια. Τελικά, φέρνει χρήματα στην οικονομία. Γι' αυτό είναι καλό να έχουμε πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις. Χρειαζόμαστε τους μεγάλους ομίλους- πληρώνουν πολλούς φόρους. Αλλά πρέπει να υπάρχει ένα μείγμα".

7. Τι θα μας μείνει από ένα ταξίδι στην χώρα;

"Νομίζω ότι όταν ταξιδεύουμε, θυμόμαστε τους ανθρώπους που συναντάμε, τις πολιτιστικές εμπειρίες που έχουμε και όλα όσα συνοδεύουν αυτό το ταξίδι. Διαβάζω το βιβλίο του Stanley Tucci και αποκαλεί το ισλανδικό φαγητό "αποκάλυψη". Νομίζω ότι περίμενε όρχεις κριαριού τουρσί και σάπιο καρχαρία - αλλά είχε αυτό το καταπληκτικό γεύμα. Και αυτά είναι τα πράγματα που θυμόμαστε από τα ταξίδια μας".

Πηγή: The New York Times

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

23 Μαϊ 2024

Πανσέληνος Μαΐου: Σήμερα θα δούμε το "Φεγγάρι των Λουλουδιών

Η Πανσέληνος Μαΐου 2024 θα ανατείλει κοντά σε ένα κόκκινο υπεργίγαντα αστέρα, τον Αντάρη.

22 Μαϊ 2024

Η τελευταία φωτογραφία της Αλίκης από τον φακό του Κλεισθένη

Ήταν ο φωτογράφος που απαθανάτισε την Ελληνίδα σταρ στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών λίγο μετά τον θάνατό της

Περισσότερα από

News

22 Μαϊ 2024

H Πάμελα Άντερσον μας καλωσορίζει στο υπέροχο σπίτι της

Η Πάμελα Άντερσον φαίνεται να απολαμβάνει τις μικρές καθημερινές στιγμές της ζωής.

22 Μαϊ 2024

H Νίνα Φλορ στα κίτρινα, σε privé δείπνο στο Λονδίνο

Οι φωτογραφίες με την καλή της φίλη.

22 Μαϊ 2024

Φεστιβάλ Καννών 2024: Το εξωφρενικό μιούζικαλ "Emilia Pérez" έκλεψε τις καρδιές του κοινού

Μια μαύρη γκανγκστερική τραγικωμωδία που σπάει τα στεγανά των κινηματογραφικών ειδών με τρανς πρωταγωνίστρια.

22 Μαϊ 2024
22 Μαϊ 2024

Θέμα συζήτησης η εμφάνιση της πριγκίπισσας της Ουαλίας στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ

Αρχές Ιουνίου αναμένεται να γιορταστεί με κάθε μεγαλοπρέπεια το Trooping the Colour, δηλαδή τα επίσημα γενέθλια του βασιλιά Καρόλου. Μέχρι στιγμής το Μπάκιγχαμ δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση σχετικά με τα σχέδια της μεγάλης διοργάνωσης.

22 Μαϊ 2024

Φεστιβάλ Καννών 2024: Η Κατρίν Ντενέβ και η Κιάρα Μαστρογιάννι στο κόκκινο χαλί για την πρεμιέρα του τόσο προσωπικού ‘Marcello Mio’

Το ‘Marcello Mio’ είναι μια τρελή, υπαρξιακή κωμωδία για την οικογένεια τους- την Κατρίν, τον Μαρτσέλο και την Κιάρα.

22 Μαϊ 2024

Η Ελληνίδα καλλονή που έχει σχέση με τον Κόλιν του "Bridgerton"

Ο πρωταγωνιστής της σειράς του netflix, "Bridgerton" είναι ξανά ερωτευμένος με μάλιστα με ελληνίδα.

22 Μαϊ 2024

Με μπαντάνα στα μαλλιά η Άννα Βίσση σε βραδιά με φίλους στη Βουκουρεστίου

Μαζί με τους φίλους της, Μαρία Βερνικός και Χρύσανθρος Πανάς, επέλεξε να περάσει το βράδυ της η Άννα Βίσση.