ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Αγόρια στο Ντους": Η απάντηση του σκηνοθέτη στις αντιδράσεις για την ταινία που προβλήθηκε σε σχολείο

Ο σκηνοθέτης απαντά στις αντιδράσεις γονέων δημοτικού σχολείου και του Κυριάκου Βελόπουλου για την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας.

Shower Boys

Η ταινία "Αγόρια στο Ντους" προβλήθηκε στις 12 Μαϊου σε δημοτικό σχολείο. Πρόκειται για την πολυβραβευμένη ταινία του Σουηδού σκηνοθέτη Κρίστιαν Ζέτεμπεργκ με κεντρικό θέμα τις φιλίες των αγοριών και τα πρότυπα της αρρενωπότητας. Μετά από έναν αγώνα με εντάσεις δυο φίλοι προκαλούν ο ένας τον άλλον. Στο μεταξύ ένας εκπαιδευτικός τους έχει θέσει το ερώτημα "τι είναι αυτό που τους κάνει άντρες;". Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει σκηνή με φιλί μεταξύ δύο αγοριών ηλικίας 12 ετών.

Η ταινία, σημειωτέον, έχει βραβευτεί από την ECFA, την Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικών Ταινιών. Βράβευση που ισοδυναμεί με την απόλυτη αναγνώριση της ποιότητας ταινιών που αφορούν παιδιά και εφήβους. Και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί "ερωτική ταινία" (αξίζει να αναρωτηθεί κανείς αν θα είχαν προκληθεί οι ίδιες αντιδράσεις αν η ταινία έδειχνε το φιλί ενός κοριτσιού και ενός αγοριού στην ίδια ηλικία).

"Αγόρια στο Ντους": Η απάντηση του σκηνοθέτη στις αντιδράσεις για την ταινία που προβλήθηκε σε σχολείο

Η ταινία απευθύνεται γενικά σε παιδιά από 11 έως 18 ετών. Παράλληλα, έχει εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, η ταινία προβλέπεται για μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Προβλήθηκε ωστόσο σε δημοτικό σχολείο, προκαλώντας την αντίδραση γονιών και νομικές ενέργειες εκ μέρους τους της οικογένειας ενός μαθητή.

"Σε πρώτη φάση η αγωγή θα είναι εναντίον της δασκάλας και ανάλογα με την απάντηση που θα λάβουμε και από το υπουργείο Παιδείας, θα δούμε αν θα υπάρξει και νομική συνέχεια εναντίον άλλων εμπλεκομένων. Λόγω των εκλογών υπάρχει δικαιολογητική βάση για την καθυστέρηση της απάντησης, οπότε αναμένουμε για να δούμε τι θα κάνουμε από εκεί και πέρα", είπε στο enikos ο δικηγόρος, Χάρης Κατσιβαρδάς που εκπροσωπεί οικογένεια μαθητή ο οποίος ήταν παρών.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσιβαρδά, "το παιδί είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και σε σοκ καθώς πρόκειται για ένα αποτροπιαστικό θέαμα. Μιλάμε για ομοφυλοφιλικές περιπτύξεις αγοριών σε τουαλέτες που παρουσιάστηκαν σε μαθητές Δημοτικού".

Την οργή των γονιών συμμερίστηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος, επικεφαλής του κόμματος "Ελληνική Λύση".

Η υπόθεση, σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι υπό διερεύνηση από τη γενική γραμματεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής. Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επίσημα.

Η παρέμβαση του σκηνοθέτη Κρίστιαν Ζέτεμπεργκ:

"Υπέπεσε στην αντίληψη μας πως η ταινία μας, ‘Αγόρια στο Ντους’, βρέθηκε στη δημοσιότητα στα ελληνικά ΜΜΕ. Ο λόγος αφορά στη φερόμενη καταγγελία ενός γονιού, εις βάρος μίας καθηγήτριας που έδειξε την ταινία σε μία ομάδα παιδιών.

Υπήρξαν ισχυρισμοί πως αυτό το μικρού μήκους φιλμ είναι ερωτικού χαρακτήρα και απεικονίζει σεξουαλικές περιπτύξεις μεταξύ παιδιών. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι χωρίς καμία λογική και, ως σκηνοθέτες, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως η ταινία και η θεματική της θα μπορούσε να ερμηνευτεί καθ’ αυτόν τον τρόπο. Η ταινία αυτή δε δείχνει απολύτως τίποτα τέτοιο.

Αυτή η παραπληροφόρηση που έχει γιγαντωθεί σε κάποια ελληνικά μέσα είναι σοκαριστικά λανθασμένη και, πραγματικά, έχουμε σοβαρές αμφιβολίες πως κάποιος από τους ιθύνοντες αυτών των ισχυρισμών έχει δει την ταινία.

Τα ‘Αγόρια στο Ντους’ αφηγείται μία ιστορία αρσενικής φιλίας, πως δύο πολύ καλοί φίλοι εξερευνούν τις νόρμες της αρρενωπότητας, τι σημαίνει το να ‘γίνεις άνδρας’ και, σε τελική ανάλυση, πως η φιλία τους αυτή δέχεται ταυτόχρονα αμφιβολίες, αλλά και στήριξη από τους ενήλικες γύρω τους. Είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο φιλμ, με πολλαπλά βραβεία στο ενεργητικό του, συμπεριλαμβανομένου του Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Μικρού Μήκους για Παιδιά, από το σημαίνον ECFA (Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικών Ταινιών), το οποίο μάλιστα φέρει την αιγίδα πολλών ευρωπαϊκών κινηματογραφικών Ινστιτούτων, ανάμεσά τους και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Το ‘Αγόρια στο Ντους’ χρησιμοποιείται καθημερινά σε εκπαιδευτικές πλατφόρμες σε ολόκληρη την Ευρώπη και το έχουν δει χιλιάδες παιδιά, από την πρώτη του προβολή, το 2021. Στηρίζουμε απερίφραστα την απόφαση της δασκάλας να χρησιμοποιήσει την ταινία στη σχολική αίθουσα. Οι ταινίες πρέπει να συζητιούνται και να υπάρχει διάλογος, μα είναι αναμφισβήτητα προβληματικό όταν γίνονται ισχυρισμοί πάνω σε μία ολωσδιόλου λανθασμένη βάση.

Ελπίζουμε πως το ελληνικό κοινό θα δείξει την κριτική σκέψη, φιλτράροντας τις πληροφορίες που ανακινούνται αυτή τη στιγμή, και ότι οι άνθρωποι θα βρουν χρόνο να παρακολουθήσουν την ταινία εάν τους δοθεί η ευκαιρία."

Κρίστιαν Ζέτεμπεργκ, σκηνοθέτης

25/05/2023

Η απάντηση της Orlando LGBT+ (επιστημονικού φορέα για την ψυχική υγεία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων):

"Η βραβευμένη νεανική ταινία Shower Boys είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μπορεί να αρχίσει μια απαραίτητη συζήτηση για τα έμφυλα στερεότυπα, τον ομοτρανσφοβικό εκφοβισμό και την τοξική αρρενωπότητα στο σχολικό περιβάλλον.

Είναι αναρίθμητα τα ερευνητικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν όχι μόνο τη μη βλαπτική, αλλά αντίθετα την ευεργετική επίδραση που παρόμοια ερεθίσματα μπορούν να έχουν σε παιδιά και έφηβα άτομα, καθώς η αμφισβήτηση επιβλαβών έμφυλων στερεοτύπων προάγει την ψυχική υγεία, βελτιώνει τις έμφυλες σχέσεις των παιδιών και τις σεξουαλικές σχέσεις εφήβων και νέων, μειώνει την επίδραση των διακρίσεων, ενισχύει τα δημοκρατικά αντανακλαστικά και το αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ ομηλίκων, και καλλιεργεί εν τέλει καλύτερους πολίτες.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα όχι τόσο η μεμονωμένη αντίδραση γονέων, αλλά κυρίως η διαχείριση του θέματος από τα ΜΜΕ με την καλλιέργεια ενός κλίματος ηθικού πανικού. Η αναφορά σε ταινία "ερωτικού περιεχομένου" για μια νεανική ταινία με νεαρά αγόρια ενάντια στα έμφυλα στερεότυπα, η αναφορά σε "ψυχικό τραύμα" των παιδιών λόγω της "έκθεσης" σε αυτή και ο τρόπος που διεξάγεται ο διάλογος, δυστυχώς φέρνουν στο νου ακραία συντηρητικά αντανακλαστικά. Ταυτόχρονα, οι ίδιες τηλεοπτικές εκπομπές και τα άλλα μέσα που έχουν ως τώρα ασχοληθεί με το θέμα το κάνουν μονομερώς και δεν έχουν διασφαλίσει με κανέναν τρόπο την αντικειμενική του μετάδοση.

Μας ανησυχεί επίσης ότι παρόμοια επιχειρήματα μεταδιδόμενα με ανάλογο τρόπο έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλα πλαίσια, όπως τώρα στις συντηρητικότερες πολιτείες των ΗΠΑ, συνοδεύοντας ακροδεξιά ρητορική γύρω από ζητήματα αυτοδιάθεσης, ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων κ.ά.

Η ίδια η ιδέα ότι οποιαδήποτε μορφή εκδήλωσης της ποικιλομορφίας στην έκφραση και επιτέλεση του φύλου και της σεξουαλικότητας μπορεί να "τραυματίσει" ψυχικά παιδιά και έφηβα άτομα είναι μία στυγνή εργαλειοποίηση των σχετικών εννοιών και των ίδιων των ΛΟΑΤΚΙ+/κουήρ παιδιών, και αν δεν αντιμετωπίζεται άμεσα οδηγεί σε βαριές συνέπειες.

Ταυτόχρονα τα ίδια αυτά παιδιά, τα ΛΟΑΤΚΙ+ και ειδικότερα τα τρανς παιδιά και έφηβα άτομα, είναι αυτά που θυματοποιούνται συνεχώς στο σχολικό πλαίσιο και αλλού, και η δική τους σωματική ακεραιότητα και ψυχοσυναισθηματική σταθερότητα δεν έχουν ακόμα με κανέναν τρόπο διασφαλιστεί, ούτε φαίνεται να αφορούν τον δημόσιο λόγο.

Έχει ενδιαφέρον μάλιστα πώς πλανάται η υπόθεση ότι όλα τα παιδιά που μπορεί να έβλεπαν μια τέτοια ταινία είναι στρέιτ (ή σις/όχι τρανς). Στην πραγματικότητα γνωρίζουμε ότι τρανς/γκέι/ίντερσεξ παιδιά βρίσκονται στα ελληνικά σχολεία και κακοποιούνται καθημερινά. Θέλουμε λοιπόν να υπογραμμίσουμε με κάθε τρόπο, απέναντι στις ακραίες συντηρητικές φωνές διαφύλαξης των έμφυλων στερεοτύπων, ότι ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΛΟΑΤΚΙ+ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕΤΡΑΝΕ.

Και βέβαια θυμίζουμε ότι κάθε παιδί, κάθε έμφυλης επιτέλεσης και σεξουαλικού προσανατολισμού, ευεργετείται στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και την αυτοπραγμάτωσή του όταν μεγαλώνει μακριά από συντηρητικά αντανακλαστικά -σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και ελευθερίας".

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

05 Ιουν 2023

Ντουμπάι: Ο πρώτος αεροδιάδρομος για ιπτάμενα ταξί

Η βιομηχανία προηγμένης εναέριας κίνησης θα αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι θα μετακινούνται.

05 Ιουν 2023

Τζένιφερ Κούλιτζ: "Έκανα σεξ με 200 άτομα"

Η MILF του "American Pie" έζησε την πιο ερωτική περίοδο της ζωής στα τέλη των 90's και την απόλαυσε στο maximum.

Περισσότερα από

News

05 Ιουν 2023

Άρμι Χάμερ: Οι κατηγορίες για βιασμό από πρώην σύντροφο του, με την οποία διατηρούσε τέσσερα χρόνια σχέση

Δεν θα αντιμετωπίσει κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση. Η αντίδραση της γυναίκας που τον κατηγόρησε

05 Ιουν 2023

"Δε θυμάμαι τίποτα από το Euro 2004...": O πανέμορφος γιος του Αντώνη Νικοπολίδη, Γιάννης, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη

Ο 22χρονος γιος του Αντώνη Νικοπολίδη και της Βάσως Στασινού, μιλά για τη ζωή του.

05 Ιουν 2023

Hugo Boss: Η Κίνα καθορίζει τις παγκόσμιες τάσεις της Μόδας

Οι οίκοι Μόδας έχουν το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα.

04 Ιουν 2023

Λονδίνο: Μια πολυκατοικία μόνο για γυναίκες

Ένα συγκρότημα 102 διαμερισμάτων πρόκειται να αναγερθεί στο δυτικό Λονδίνο και ταδιαμερίσματα έχουν σχεδιαστεί ειδικά για γυναίκες.

04 Ιουν 2023

Κέιτ Χάντσον | Μιλά για την σκληρότητα των μίντια στα πρώτα βήματα της καριέρας της και το body shaming

Η Κέιτ Χάντσον σε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο podcast της Κέλι Ρίπα.

04 Ιουν 2023

Αιμιλία Υψηλάντη: "Οι ήρωες δεν γεννιούνται, δημιουργούνται από τις περιστάσεις"

Η κυρία του θεάτρου μιλά στο "α" με αφορμή την "Σκιά του Μαρτ" του Στιγκ Ντάγκερμαν όπου πρωταγωνιστεί στη Μικρή Σκηνή του θεάτρου "Αργώ", σε σκηνοθεσία της Χρύσας Καψούλη.

03 Ιουν 2023
03 Ιουν 2023

Έλενα Φερεντίνου: Μας δείχνει για πρώτη φορά το πρόσωπο του ενός έτους γιου της, καρπό του έρωτά της με τον Νίκο Καρβέλα

Πριν από λίγες μέρες, ο μονάκριβος γιος της τραγουδίστριας και του γνωστού μουσικοσυνθέτη έγινε ενός έτους.

03 Ιουν 2023

Η Άννα Γουίντουρ ετοιμάζει την απάντηση του MET Gala στο Λονδίνο

Η Άννα Γουίντουρ και η ομάδα της σχεδιάζουν ένα μεγάλο γκαλά για φιλανθρωπικό σκοπό, εφάμιλλο του Met Gala, τον Σεπτέμβριο.