ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

You're simply the best: Η Τίνα Τέρνερ, η βασίλισσα του ροκ εν ρολ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών

Η Τίνα Τέρνερ πέρασε δια πυρός και σιδήρου για να καταξιωθεί στο μουσικό στερέωμα, αλλά, κυρίως, για να οδηγηθεί στην πραγματική ευτυχία.

Η Τίνα Τέρνερ, σταρ του ροκ εν ρολ και ποπ είδωλο τη δεκαετία του 1980, πέθανε σε ηλικία 83 ετών μετά από μακρά ασθένεια. Τα τελευταία χρόνια υπέφερε από προβλήματα υγείας, καθώς διαγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου το 2016 και υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού το 2017.

Η Τέρνερ με το μοναδικό ερμηνευτικό της στιλ στις ζωντανές της εμφανίσεις άφησε εποχή, ενώ ο Μικ Τζάγκερ έχει παραδεχθεί ότι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για τον ίδιο.

Έπειτα από δύο δεκαετίες συνεργασίας με τον κακοποιητικό σύζυγό της, Ike Turner, στάθηκε στα πόδια της και κατόρθωσε να λάμψει ως ένα από τα βασικά ποπ είδωλα της δεκαετίας του 1980 γράφοντας ιστορία με το αξέχαστο άλμπουμ Private Dancer.

Η ζωή της καταγράφηκε σε τρία απομνημονεύματα, μια βιογραφική ταινία, ένα μιούζικαλ και το 2021, το αναγνωρισμένο ντοκιμαντέρ Tina.

Σε δήλωσή του το βράδυ της Τετάρτης, ο εκπρόσωπός της Bernard Doherty δήλωσε: "Η Τίνα Τέρνερ, η "Βασίλισσα του Rock'n Roll" πέθανε ειρηνικά σήμερα σε ηλικία 83 ετών μετά από μακρά ασθένεια στο σπίτι της στο Κούσναχτ κοντά στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Μαζί της, ο κόσμος χάνει έναν θρύλο της μουσικής και ένα πρότυπο".

Μια δύσκολη, πολύ δύσκολη πορεία

Η Τέρνερ γεννήθηκε ως Anna Mae Bullock στις 26 Νοεμβρίου 1939 και μεγάλωσε στο Nutbush του Tennessee, όπου θυμάται ότι μάζευε βαμβάκι μαζί την οικογένειά της όταν ήταν παιδί. Τραγουδούσε στην εκκλησιαστική χορωδία της μικρής πόλης. Στην εφηβεία της έφηβη έκανε δοκιμαστικό για να μπει στο συγκρότημα του Άικ (Ike) στο Σεντ Λούις: εκείνος είχε απορρίψει το αίτημά της να γίνει μέλος, μέχρι που την άκουσε να πιάνει το μικρόφωνο κατά τη διάρκεια μιας παράστασης των Kings of Rhythm σε μια εκτέλεση του You Know I Love You του BB King.

Αφού φάνηκε το φωνητικό της ταλέντο, ο Άικ της έδωσε το όνομα "Tina Turner" - και το κατοχύρωσε ως εμπορικό σήμα σε περίπτωση που τον εγκατέλειπε και ήθελε να την αντικαταστήσει στο σχήμα του. Γρήγορα έγινε βίαιος: όταν η Τέρνερ προσπάθησε να εγκαταλείψει το συγκρότημα νωρίς, αφού είχε πάρει μια ιδέα για τον ασταθή χαρακτήρα του, τη χτύπησε με ένα ξύλινο καλαπόδι.

"Η σχέση μου με τον Άικ ήταν καταδικασμένη την ημέρα που κατάλαβε ότι θα έβγαζε λεφτά από εμένα", έγραψε η Τέρνερ στη βιογραφία της My Love Story το 2018. "Έπρεπε να με ελέγχει, οικονομικά και ψυχολογικά, ώστε να μην μπορέσω ποτέ να τον αφήσω".

Έκανε το δισκογραφικό της ντεμπούτο με το όνομα Ike and Tina Turner με το single A Fool in Love τον Ιούλιο του 1960, το οποίο μπήκε στο Top 30 των ΗΠΑ και ξεκίνησε μια σειρά αξιοσέβαστων επιτυχιών στα charts. Αλλά ήταν οι ζωντανές τους εμφανίσεις που προκαλούσαν αίσθηση.

Το 1964, υπέγραψαν συμβόλαιο με τη θυγατρική της Warner Bros, την Loma Records, η οποία κυκλοφόρησε το πρώτο τους άλμπουμ που μπήκε στα charts: Live! The Ike & Tina Turner Show.

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '60, το δίδυμο φλέρταραν ορισμένα από τα σπουδαιότερα ονόματα της ροκ σκηνής. Ο Phil Spector έκανε την παραγωγή του single River Deep - Mountain High του 1966-, και οι δυο τους άνοιγαν τις συναυλίες των Rolling Stones στο Ηνωμένο Βασίλειο και αργότερα στις ΗΠΑ, και αστέρες όπως ο David Bowie, ο Sly Stone, η Cher, ο Elvis Presley και ο Elton John παρακολούθησαν τις παραστάσεις τους στο Las Vegas.

Μαζί έκαναν κούρσα στα charts και κέρδισαν Grammy στη δεκαετία του 1970 - μια πορεία που τελείωσε όταν η Τέρνερ εγκατέλειψε τον Άικ, ο οποίος ήταν συνεχώς βίαιος και άπιστος. Το τελευταίο της single με το γκρουπ ήταν το Baby, Get It On.

Η Tέρνερ, η οποία είχε ήδη κυκλοφορήσει δύο σόλο άλμπουμ έπρεπε να φτάσει στο πέμπτο, το Private Dancer του 1984, και να ανανεώσει το προφίλ της καλλιτεχνικά. Εκείνη πίστευε πως ήταν ο Βουδισμός και η πρακτική της ψαλμωδίας που επηρέασε θετικά τη ζωή της τη δεκαετία του 1980.

Παράλληλα ασχολήθηκε και με τον κινηματογράφο. Άφησε εποχή πρωταγωνιστώντας στην ταινία Mad Max Beyond Thunderdome δίπλα στον Mel Gibson το 1985. Δημοσίευσε επίσης τα πρώτα της απομνημονεύματα, το παγκόσμιο μπεστ σέλερ I, Tina, το 1986, το οποίο αργότερα μεταφέρθηκε στην ταινία What's Love Got to Do With It του 1993, στον οποίο την υποδύθηκε η Άντζελα Μπάσετ. Και βέβαια το 1995, τραγούδησε το μουσικό θέμα της ταινίας GoldenEye του Τζέιμς Μποντ.

Η Τέρνερ ανακοίνωσε ότι θα αποχωρούσε από τη μουσική το 2000, ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του τελευταίου σόλο άλμπουμ της, Twenty Four Seven. Το 2008 εμφανίστηκε όμως στα βραβεία Grammy μαζί με την Beyoncé, και για μια τελευταία περιοδεία με αφορμή τα 50 χρόνια της καριέρας της.

Αυτό ήταν οριστικά το τέλος. "Είχα απλώς κουραστεί να τραγουδάω και να τους κάνω όλους ευτυχισμένους", δήλωσε στους New York Times το 2019. "Αυτό είχα κάνει μόνο στη ζωή μου".

Η Τέρνερ συνεργάστηκε στο μιούζικαλ Tina με τη Phyllida Lloyd, το οποίο έκανε πρεμιέρα το 2018 και κέρδισε τα βραβεία Laurence Olivier και Tony για τις αντίστοιχες παραστάσεις του στο West End και στο Broadway. "Αυτό το μιούζικαλ δεν έχει να κάνει με τη διασημότητά μου", δήλωσε η Turner για την παραγωγή. "Καταγράφει τη διαδρομή που έκανα για να φτάσω εκεί. Κάθε βράδυ θέλω οι θεατές να καταλαβαίνουν από την παράσταση ότι μπορείς να μετατρέψεις το δηλητήριο σε γιατρικό".

Η Τέρνερ συχνά έλεγε ότι δεν μπορούσε να ταυτιστεί με την "αήτητη" προσωπικότητα που της είχαν φορέσει οι άλλοι. "Δεν θέλω απαραίτητα να είμαι ένα "δυνατό" άτομο", δήλωσε στους New York Times. "Είχα μια δύσκολη ζωή. Απλώς συνέχισα να προχωράω. Απλώς συνεχίζεις και ελπίζεις ότι κάτι θα έρθει".

Το 2020, ένα remix της επιτυχίας της What's Love Got to Do With It? του 1984 από τον Νορβηγό παραγωγό Kygo έκανε την Tέρνερ την πρώτη καλλιτέχνιδα που είχε μια επιτυχία στο Top 40 του Ηνωμένου Βασιλείου επί επτά συνεχόμενες δεκαετίες.

Το 2021, το όνομά της μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame για την σόλο πορεία της, 30 χρόνια μετά την είσοδο του διδύμου Ike και Tina Turner.

Η Τέρνερ έζησε ευτυχισμένη όμως στο πλευρό του δεύτερου συζύγου της, του Γερμανού μουσικού διευθυντή Erwin Bach. Παντρεύτηκαν τον Ιούλιο του 2013 μετά από 27 χρόνια κοινής ζωής και ζούσαν στην Ελβετία. Το 2013, η Τέρνερ παραιτήθηκε από την αμερικανική υπηκοότητα για να γίνει Ελβετίδα πολίτης.

Το πρώτο της παιδί, ο Κρεγκ Ρέιμοντ Τέρνερ, πέθανε τον Ιούλιο του 2018. Πέρυσι, η Τέρνερ δήλωσε μετά τον θάνατο του άλλου της γιου, του Ρόνι, σε ηλικία 62 ετών, ότι "έφυγε πολύ νωρίς από τον κόσμο". Είχε επίσης υιοθετήσει τους δύο γιους του Άικ, τον Ike Turner Jr και τον Michael Turner.

Το 2020, η Τέρνερ δήλωσε στον Guardian ότι, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής της βίωσε την ιδεατή ευτυχία.

"Η αληθινή και διαρκής ευτυχία προέρχεται από την ύπαρξη ενός ακλόνητου, αισιόδοξου πνεύματος που μπορεί να λάμψει, ό,τι κι αν συμβεί", είπε. "Αυτό έχω πετύχει και είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μου να βοηθήσω και άλλους να γίνουν πραγματικά ευτυχισμένοι".

Πηγή: Guardian

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

Περισσότερα από

News

28 Απρ 2024

"Έχει την καρδιά λέαινας": H Νικόλ Κίντμαν τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο του κινηματογράφου, το AFI Life Achievement Award

"Είναι δύσκολο να μη ζηλέψει κανείς τη Νικόλ, είναι επίσης αδύνατο να μη τη θαυμάσει" είπε η Μέριλ Στριπ στην Κίντμαν παραδίδοντας της το εμβληματικό βραβείο. Kαι η Κίντμαν υποκλίθηκε κυριολεκτικά σε εκείνη.

28 Απρ 2024

Παναγιώτης Φασούλας: Η σπάνια φωτογραφία με τη σύζυγό του Μάσα και την κόρη τους

Η Μαριέλλα Φασούλα, μπήκε στα 18 και πλέον παίζει μπάσκετ επαγγελματικά.

28 Απρ 2024

Συνάντηση κορυφής: Τα πιο ακριβοπληρωμένα super models των '90s και πάλι μαζί

Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ, Λίντα Εβαντζελίστα και Κρίστι Τέρλινγκτον σε μια κοινή εμφάνιση.

28 Απρ 2024

Η Σάλμα Χάγιεκ γιορτάζει τη Βικτόρια Μπέκαμ

Η Βικτόρια Μπέκαμ έγινε 50 ετών και το γιόρτασε στο Λονδίνο με συντροφιά αγαπημένων φίλων, μεταξύ των οποίων η Χάγιεκ συνοδευόμενη από τον Πινό.

28 Απρ 2024

Time 100 Gala: Ούμα Θέρμαν, Μάικλ Τζ. Φοξ, Κάιλι Μινόγκ- οι λαμπερές αφίξεις στο εμβληματικό πάρτι

Το πάρτι για τον εορτασμό της λίστας των 100 πιο επιδραστικών ανθρώπων είναι κάθε χρόνο ένα πολυαναμενόμενο γεγονός.

28 Απρ 2024

Βασιλιάς Κάρολος: H νέα ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ για την υγεία του

Τέλος στις φήμες για επιδείνωση της υγείας του βασιλιά Κάρολου θέλησε να βάλει το Παλάτι με μια ανακοίνωση, αλλά και μια νέα φωτογραφία του βασιλικού ζεύγους.

28 Απρ 2024

Πώς θα τιμήσει η παρέα των Friends τη γλυκόπικρη επέτειο των 20 χρόνων

Η τηλεοπτική παρέα των Friends αποχαιρέτησε τον περασμένο Οκτώβριο τον Mάθιου Πέρι.

28 Απρ 2024

Μουσείο Ακρόπολης: "Παρθενώνας και Βύρωνας. Με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βύρωνα"

Τα τελευταία λόγια του λόρδου Βύρωνα πριν πεθάνει λέγεται ότι ήταν για την Ελλάδα.

28 Απρ 2024

Τζον Λένον-Πολ ΜακΚάρτνεϊ: Οι γιοι τους είναι ολόιδιοι με τους μπαμπάδες και κυκλοφορούν νέο single

Μια νέα συνεργασία Λένον- ΜακΚάρτνεϊ είναι το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε κανείς.