ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Olivia Travels : κρουαζιέρες και ταξίδια μόνο για λεσβίες

Οι επιχείρηση Olivia ξεκίνησε ως δισκογραφική εταιρία που στήριζε λεσβίες δημιουργούς για να μετεξελιχθεί σε επιτυχημένο τουριστικό οργανισμό.

Τα πενήντα της χρόνια κλείνει φέτος το brand Olivia, που ξεκίνησε το 1973 ως μια ριζοσπαστική γυναικεία δισκογραφική εταιρεία. Από το 1990 άρχισε να προσφέρει κρουαζιέρες, έχοντας πλέον φιλοξενήσει περισσότερες από 350.000 ΛΟΑΤΚΙ+ γυναίκες σε κρουαζιέρες και διακοπές σε θέρετρα από την Ευρώπη έως την Αφρική.

Μάλιστα ακόμα και η πρεμιέρα της πρωτοποριακής λεσβιακής τηλεοπτικής σειράς The L Word πραγματοποιήθηκε σε κρουαζιέρα της Olivia. Οι βραβευμένες με Grammy kd lang, Melissa Etheridge και Mary Chapin Carpenter έχουν εμφανιστεί σε εκδηλώσεις της Olivia. Η θρυλική τενίστρια Billie Jean King έχει υπάρξει προσκεκλημένη ομιλήτρια επτά φορές. Ενώ λίγους μήνες πριν από το θάνατό της, η Μάγια Αγγέλου έδωσε μια από τις τελευταίες δημόσιες ομιλίες της σε μια σύνοδο κορυφής της Olivia.

Στην ουσία δεν είναι απλώς μια επιχείρηση, είναι ένας θεσμός που ανέκαθεν είχε ως σκοπό να δημιουργήσει χώρο για τις λεσβίες, έναν χώρο όπου θα μπορούσαν να είναι ελεύθερες να είναι απλώς ο εαυτός τους, σε μια εποχή που αυτό έμοιαζε άπιαστο όνειρο.

Στις κρουαζιέρες του Olivia άλλαξε η ζωή πολλών γυναικών. Άλλες βρήκαν το ταίρι τους, άλλες τη δύναμη να κάνουν coming out.

Για παράδειγμα το 2015, η Ντόνα Σάντς εργαζόταν για την εταιρία, όταν είδε μια φιλοξενούμενη, την Κασσάνδρα Μπάτλερ, να περπατάει δίπλα στην πισίνα. "Ήταν σχεδόν σαν ένας χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων όπου τα μάτια σου κάνουν "boing!"" είπε η Σαντς στην εφημερίδα Guardian. "Φορούσε ένα χαριτωμένο μαγιό". Οι δυο τους μιλούσαν για μια ώρα στην πισίνα, με την Μπάτλερ να λέει: "Ήταν μια στιγμή πραγματικής σύνδεσης". Τώρα είναι παντρεμένες και ζουν στο Μέριλαντ.

Μία παράσταση που έδωσε σε κρουαζιέρα του Olivia βοήθησε την κωμικό Τζίνα Γιασέρε να κάνει coming out. "Σίγουρα με βοήθησε να γίνω πιο ανοιχτή για το ποια είμαι, γιατί δεν ήμουν τόσο ανοιχτή πριν", λέει η ίδια. "Σκεφτόμουν: αν κάνω αυτά τα ταξίδια με την Olivia, θα μπορώ να είμαι αυτή που είμαι". Θυμάται εκείνο το θορυβώδες, όπως ακούγεται, πρώτο ταξίδι σε ένα all-inclusive θέρετρο στο Κανκούν του Μεξικού, το 2010. "Ήταν σαν ανοιξιάτικες διακοπές για γυναίκες... Ήμουν τόσο μεθυσμένη. Κατέληξα να πέσω στην ίδια μου τη βαλίτσα!"

Όλα ξεκίνησαν από μία κρουαζιέρα στις Μπαχάμες, το 1990. Έκτοτε, η Olivia έχει καθιερωθεί ως ένας από τους ηγέτες της LGBTQ+ ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

Η εταιρεία προσφέρει μια σειρά all-inclusive διακοπών. Κρουαζιέρες που μεταφέρουν έως και 1.400 επισκέπτες μέχρι μικρά ποταμόπλοια, ενώ διοργανώνουν επίσης διαμονή σε θέρετρα και συμμετοχή σε σαφάρι. Για κάθε ταξίδι η εταιρία νοικιάζει ολόκληρο το πλοίο ή το θέρετρο, προκειμένου να είναι σίγουρες ότι οι πελάτισσες θα αισθάνονται ελεύθερες.

"Το πιο σημαντικό πράγμα που κάνει η Olivia είναι να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου οι γυναίκες έρχονται και αισθάνονται πιο δυνατές όταν φεύγουν", λέει η Judy Dlugacz, πρόεδρος της Olivia Travel. Πέρυσι, η Olivia Travel πραγματοποίησε περισσότερα από 30 ταξίδια, μεταξύ των οποίων σε ένα θέρετρο στο Providenciales, στο αρχιπέλαγος Turks and Caicos, και ένα ταξίδι από το Βερολίνο στη Βουδαπέστη σε μια κρουαζιέρα με ποταμόπλοιο.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Η ιστορία ξεκινά όμως πολύ πιο πριν. Στα τέλη της δεκαετίας του '80, η Dlugacz ήταν στα πρόθυρα να κλείσει την Olivia Records, μια ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, την οποία είχε ιδρύσει μαζί με μια κολεκτίβα εννέα άλλων λεσβιών. Η δισκογραφική είχε ως στόχο να "μιλήσει" με τόλμη για τις λεσβιακές σχέσεις σε μια εποχή κατά την οποία ακόμα και οι μητέρες κινδύνευαν να χάσουν την επιμέλεια των παιδιών τους αν έκαναν coming out. Όπως θυμάται η Cris Williamson, ιδρυτικό μέλος της επιχείρησης, εκείνη την εποχή "οι λεσβίες έχαναν τις δουλειές τους, τα παιδιά τους, τα εισοδήματά τους".

Αν και η Olivia Records πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο δίσκους, στα μέσα της δεκαετίας του '80 η κολεκτίβα είχε διαλυθεί, αφήνοντας τον Dlugacz μόνη. Τα χρήματα ήταν ένα θέμα. "Η Olivia είχε επιβιώσει από καθαρή αγάπη και τσαγανό", λέει ο Dlugacz. Και έτσι, μετά από μια σειρά συναυλιών για τη 15η επέτειο, συμπεριλαμβανομένης μιας sold-out συναυλίας στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης, σχεδίαζε να ανακοινώσει το τέλος της Olivia Records. Μόνο που, φυσικά, δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

Αντίθετα, στην πρώτη από αυτές τις συναυλίες για τη 15η επέτειο, στο Σιάτλ, η Dlugacz θαύμασε την ενέργεια που δημιουργούσε ένα γυναικείο πλήθος 2.000 ατόμων. "Σκέφτηκα: "Πώς μπορώ να σταματήσω να μην δουλευώ για αυτό;"" θυμάται. Μετά τη συναυλία, μια γυναίκα την πλησίασε και της πρότεινε να κάνει μια συναυλία σ' ένα λιμάνι. Αυτή η συζήτηση ήταν που έδωσε το έναυσμα στην Dlugacz να μεταμορφώσει το brand Olivia σε ταξιδιωτική εταιρεία.

Η Dlugacz έστειλε επιστολές στη λίστα επαφών που είχε από την Olivia Records. Διαφήμισε μια κρουαζιέρα τεσσάρων διανυκτερεύσεων στις Μπαχάμες και χρειαζόταν εξακόσιες γυναίκες για να πραγματοποιηθεί. Η κρουαζιέρα έγινε ανάρπαστη. Όταν πρόσφερε μια δεύτερη κρουαζιέρα, συνέβη το ίδιο.

"Υπήρχαν τόσες πολλές διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, και ιδίως των λεσβιών, που θέλαμε οι γυναίκες να αισθάνονται ελεύθερες να βγουν και να είναι ο εαυτός τους", λέει η Dlugacz.

Ο καπετάνιος από τη Λέσβο

Ποιο πλοίο όμως θα φιλοξενούσε εκατοντάδες λεσβίες; "Κανείς δεν ήθελε να ναυλώσει πλοίο για εμάς", συνεχίζει η Dlugacz. Ένα συμφώνησε, αλλά μετά απέσυρε την προσφορά. Στο τέλος, η Dlugacz βρήκε μια ελληνική οικογενειακή εταιρεία. Θυμάται μια συγκινητική ανταλλαγή απόψεων με τον καπετάνιο, όταν εκείνος -για να την καθησυχάσει- τη ρώτησε αν ήξερε από πού καταγόταν η Σαπφώ, καθώς η αρχαία ποιήτρια είχε γράψει για την αγάπη της για τις γυναίκες. "Δίστασα", λέει η Dlugacz, "και μου απάντησε: "Από το νησί της Λέσβου [απ' όπου προέρχεται η λέξη "λεσβία"], και από εκεί είμαι εγώ! Οπότε δεν θα υπάρξουν προβλήματα σε αυτό το πλοίο!"" Τον Φεβρουάριο του 1990, απέπλευσε εκείνο το πρώτο πλοίο.

Αρχικά, η λέξη "λεσβία" δεν χρησιμοποιούνταν καν στο branding της Olivia. "Είχαμε κατανοήσει πόσο προσεκτικές έπρεπε να είμαστε για να προστατεύσουμε τις γυναίκες που αποτελούσαν την κοινότητά μας", λέει η Dlugacz. Για χρόνια, η αλληλογραφία παραδιδόταν σε απλές καφέ συσκευασίες. Πολλές γυναίκες που ταξίδευαν στις κρουαζιέρες της Olivia δεν έβγαιναν καν από το σπίτι τους.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, η Olivia Travel έχει πιστό πελατολόγιο. Πρόκειται για γυναίκες επαγγελματίες ηλικίας κυρίως 30 ετών και άνω. Οι τιμές ανά άτομο κυμαίνονται από 999 δολάρια για διαμονή επτά διανυκτερεύσεων και μπορεί να φτάσει έως και πάνω από 12.000 ευρώ).

Προσπαθώντας να εξυπηρεήσει ευρύτερα την κοινότητα των LGBTQ+ γυναικών, το πρακτορείο απευθύνεται πλέον και σε γυναίκες τρανσέξουαλ, μη δυαδικά άτομα και ακόμη και ετεροφυλόφιλες γυναίκες. "Η Olivia, ως εταιρία είναι έντονα προσανατολισμένη στη γυναικεία εμπειρία", λέει ο Dlugacz. "Οπότε, όπως κι αν αισθάνεστε ότι ανήκετε σε αυτό, είστε ευπρόσδεκτες".

Απόδοση από άρθρο της εφημερίδας Guardian.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

26 Απρ 2024

Κιάρα Μαρκέζη: Η εγγονή του Άκη Τσοχατζόπουλου στην πασαρέλα της Athens Fashion Week

Η 24χρονη που έγινε γνωστή από το My Style Rocks, περπάτησε στην πασαρέλα της Kathy Heyndels.

26 Απρ 2024

Συλλεκτικό βίντεο: Η (μελαχρινή) Βίκυ Χατζηβασιλείου λέει στη Βουγιουκλάκη ότι τη θαύμαζε... η πρόγιαγιά της!

Η Αλίκη σε κέφια, ένα πρωινό του Μαρτίου το 1994, στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα".

Περισσότερα από

News

26 Απρ 2024

Σοφία Μπους: "Είμαι queer και επιτέλους νιώθω ότι μπορώ να ανασάνω"

Μετά τις φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό, η Σοφία Μπους έκανε coming out και μίλησε για τη σχέση της με την Άσλιν Χάρις.

26 Απρ 2024

Τζέιν Φόντα: Η σπάνια δημόσια εμφάνιση της 86χρονης ηθοποιού με την 21χρονη εγγονή της Βίβα Βαντίμ

Η Τζέιν Φόντα με την εγγονή της, στα βραβεία TIME Earth Awards Gala στη Νέα Υόρκη.

26 Απρ 2024

Η 57χρονη Σάλμα Χάγιεκ σε άγνωστες φωτογραφίες από το γάμο της με τον μεγιστάνα Φρανσουά-Ανρί Πινό

H Σάλμα Χάγιεκ και ο Φρανσουά Ανρί Πινό συμπλήρωσαν 15 χρόνια γάμου. Η εξωτική Μεξικανή ηθοποιός αποκάλυψε στο Instagram αδημοσίευτες φωτογραφίες τους.

26 Απρ 2024

Για safari η Αμαλία Κωστοπούλου με τον σύντροφό της με τα παπούτσια της σεζόν

Οι εντυπωσιακές λήψεις που δημοσίευσε η Αμαλία.

26 Απρ 2024

Κρίστι Τέρλινγκτον: Ποζάρει (σχεδόν) τόπλες στα 55 της και είναι άψογη

"Αισθάνομαι τυχερή που έχω την επιλογή να κάνω το μοντέλο. Ακόμα βιοπορίζομαι από αυτήν την δουλειά"

26 Απρ 2024

Ένα θαύμα στα Μετέωρα: Ο "εργένης των Μετεώρων" βρήκε ταίρι

Ο ασπροπάρης (είδος γύπα) γυρνούσε για χρόνια μόνος στη φωλιά του, φέτος η τύχη του άλλαξε!

26 Απρ 2024

Ράιαν Γκόσλινγκ – Έμιλι Μπλαντ: Εντυπωσιακοί σε ειδική προβολή του "The Fall Guy" στο Λονδίνο

"The Fall Guy" θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 6 Μαΐου

26 Απρ 2024
26 Απρ 2024

Η Τζένιφερ Άνιστον ετοιμάζει το ριμέικ της θρυλικής ταινίας "9 to 5"

Η πρωτότυπη ταινία του 1980 είχε πρωταγωνίστριες τις Jane Fonda, Lily Tomlin και Dolly Parton.