ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

CookinAthens: Η Μαριλένα Μιχαλίτση μαθαίνει στους ξένους να μαγειρεύουν ένα τέλειο ελληνικό γεύμα

"Μου ζητάνε μουσακά, αλλά δεν είναι το μόνο που θέλω να τους δείξω" λέει η Μαριλένα Μιχαλίτση που δείχνει τα μυστικά της ελληνικής κουζίνας στους επισκέπτες (κι όχι μόνο) της Αθήνας.

CookinAthens:  πρέσβης της ελληνικής κουζίνας

Δεν είναι λίγο να γνωρίζεις έναν άνθρωπο που έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Ο λόγος για τη Μαριλένα Μιχαλίτση που αγαπά τη μαγειρική, την κουζίνα και, προφανώς την επικοινωνία. Όμως για χρόνια σταδιοδρομούσε στον τραπεζικό κλάδο που δεν φαίνεται να ήταν ο δικός της δρόμος. Παράλληλα, διατηρούσε το μπλογκ της, Marislurp, στο οποίο μοιραζόταν τις εμπειρίες της στην κουζίνα προσφέροντας σε όλους εμάς πρακτικά tips και ιδέες. Δηλαδή το πρωί τραπεζικός, το βράδυ ορκισμένη μαγείρισσα.

Αλλάζουν όμως οι καιροί. Πριν από 11 μήνες η Μαριλένα πήρε τη μεγάλη απόφαση να παραιτηθεί από τη δουλειά της και να κυνηγήσει το όνειρό της. Όταν βρήκε τον χώρο στην οδό Ευρυπίδου κατάλαβε πως είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου.

CookinAthens: Η Μαριλένα Μιχαλίτση μαθαίνει στους ξένους να μαγειρεύουν ένα τέλειο ελληνικό γεύμα

Όχι, δεν ήθελε να κάνει έναν ακόμη χώρο εστίασης στην Αθήνα. Ήθελε να μαγειρεύει μαζί με άλλους ανθρώπους. Τι καλύτερο λοιπόν από το να δείχνει σε ξένους επισκέπτες της χώρας μας τα μυστικά της ελληνικής, μαμαδίστικης κουζίνας, μαγειρεύοντας μαζί τους;

Κι έτσι εγένετο το CookinAthens. Ένα στούντιο μαγειρικής στο κέντρο της Αθήνας, με θέα- έκπληξη. Γιατί από το μπαλκόνι του στούντιο μοιάζει σαν να τραβάει κανείς μια κουρτίνα από τσιμέντο και να αποκαλύπτει την Ακρόπολη.

Καταμεσής του χώρου πρωταγωνιστεί ο πάγκος εργασίας. Πριν ακόμα φτάσουν οι "μαθητές" έχει στηθεί το πόστο τους. Ένα ξύλο κοπής, μαχαίρια, μπολάκια και όλες οι πρώτες ύλες ζυγισμένες και έτοιμες.

CookinAthens:  πρέσβης της ελληνικής κουζίνας

Σήμερα οι συμμαθητές μου είναι τέσσερα ζευγάρια από την Αμερική. Πιάνουμε όλοι να φτιάξουμε ζύμη από την αρχή. Ανακατεύουμε το νερό με το αλεύρι, πλάθουμε σε μπαλάκι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί. Στο μεταξύ ξεκινάμε τις εργασίες για το υπόλοιπο μενού: μελιτζάνες ιμάμ, κλέφτικο χοιρινό, τυρόπιτα, τζατζίκι, χωριάτικη σαλάτα, μπακλαβά.

cookinathens:  πρέσβης της ελληνικής κουζίνας

Η Μαριλένα χορογραφεί τις εργασίες. Πιάνουμε το ένα στάδιο, αφήνουμε το άλλο. Τόσα καλά έχει οργανώσει το πώς θα δουλέψουμε πως σε δυο ώρες σχεδόν έχουν μαγειρευτεί και ψηθεί τα πάντα. Όλοι φαίνονται να διασκεδάζουν με το άνοιγμα του φύλλου για την τυρόπιτα. Υπάρχει αμηχανία με τα χέρια και με τέτοιες δουλειές που δεν συνηθίζουμε να κάνουμε. Γι’ αυτό και μοιάζει τόσο διασκεδαστικό. Και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά των μαθημάτων του CookinAthens- γιατί εδώ οι συμμετέχοντες έχουν όλοι μια hands on εμπειρία. Δεν παρακολουθούν κάποιον να μαγειρεύει. Μαγειρεύουν και οι ίδιοι ταυτόχρονα. Όλοι μαζί ως κοινότητα, έστω και πρόσκαιρη.

CookinAthens:  πρέσβης της ελληνικής κουζίνας

Ο χώρος έχει γεμίσει με μυρωδιές που ξεπηδούν από τους φούρνους. Δίπλα, σε μια αίθουσα που έχει διαμορφωθεί και που πάντα επικοινωνεί με την κουζίνα λαμβάνει χώρα το β’ μέρος του μαθήματος. Εκεί δεσπόζει ένα μεγάλο κοινό τραπέζι όπου στρώνεται με όλα όσα έφτιαξαν οι μαθητές. Είναι η στιγμή της απόλαυσης των κόπων τους.

CookinAthens:  πρέσβης της ελληνικής κουζίνας

"Με χαροποιεί ιδιαίτερα που βρίσκουν πολύ καλό το φαγητό, πολύ καλύτερο από κάποιες ταβέρνες και εστιατόρια" λέει η Μαριλένα. Η ίδια φροντίζει να εναλλάσσει τα πιάτα του μενού που δείχνει στους επισκέπτες. "Η συντριπτική πλειοψηφία ζητά μουσακά και σπανακόπιτα. Η ελληνική κουζίνα έχει όμως τόσο ωραία πιάτα που είναι κρίμα να επικοινωνούμε και άλλα" εξηγεί. Εξάλλου, μετά από το μάθημα στέλνει σε όσους συμμετείχαν παραπάνω από 25 αναλυτικές συνταγές ελληνικής κουζίνας. "Το σημαντικό για εμένα είναι να μπορούν με απλά βήματα να ξαναμαγειρέψουν κάποια πιάτα στην πατρίδα τους, στην καθημερινότητα. Όχι να έχουν απλώς μια καλή εμπειρία εδώ" συνεχίζει.

Είναι μόνο για ξένους;

Άνθρωποι από όλο τον κόσμο φτάνουν εδώ, με την πλειοψηφία να έρχεται από τις Η.Π.Α.. "Από όλα τα μαθήματα μας πάντα μένει κάτι, ένας άνθρωπος, μια ατάκα, ένα συναίσθημα. Μια πολύ ωραία στιγμή ήταν όταν μας επισκέφτηκε μια χορωδία από το Maine, που για να μας ευχαριστήσει στο τέλος του μαθήματος τραγούδησε για μας. Επίσης, θυμάμαι έντονα και το τελευταίο μάθημα πριν την πανδημία, μια κοπέλα που είχε ερθει μόνη από τη Νέα Ζηλανδία για να κάνει εξωσωματική" μας λέει η Μαριλένα.

Είναι όμως μόνο για ξένους; Όχι βέβαια. Όποιοι και όποιες "ακαμάτρες" (που θα έλεγαν οι μαμάδες και οι θείες μας) θέλουν μπορούν να έρθουν και να μάθουν, είτε με δικό τους γκρουπ είτε συμμετέχοντες σε γκρουπ με ξένους επισκέπτες. Εξάλλου είναι ένα alternative πάρτι για bachelorettes που θέλουν απλώς να φάνε και να γελάσουν παρέα.

Η αγάπη για τη μαγειρική

"Απ' όταν με θυμάμαι... μαγειρεύω. Στο δημοτικό, οι φίλες της μαμάς μου με ρώταγαν πότε θα φτιάξω τάρτα με φράουλες για να έρθουν να φάνε, στο μεταπτυχιακό έφτιαχνα λαχανοντολμάδες για τους ξενιτεμένους φίλους μου, στη δουλειά πήγαινα συνέχεια με ταπεράκια και γλυκά. Κάποια στιγμή, ίσως περισσότερο για να έχω κάπου συγκεντρωμένες όλες μου τις συνταγές, έφτιαξα το Marislurp, ένα blog μαγειρικής με συνταγες που κάθε φορά συνοδευόντουσαν και από μουσική" εξηγεί η Μαριλένα.

CookinAthens:  πρέσβης της ελληνικής κουζίνας

"Το ένα πράγμα έφερε το άλλο και κάποια στιγμή βρέθηκα να διοργανώνω δείπνα και μαθήματα στο σπίτι μου για τουρίστες που ήθελαν να γευτούν την πραγματική ελληνική κουζίνα. Μετά από ένα ταξίδι όπου συμμετείχα και εγώ ως μαθήτρια σε ένα μάθημα μαγειρικής αλλά και την ανάγκη μου να ξεφύγω από μια δουλειά που δεν με χαροποιούσε γεννήθηκε το CookinAthens" συνεχίζει.

"Στην προηγούμενή μου δουλειά σπανίως έβλεπες τους πελάτες να χαμογελούν. Τώρα βλέπω μεγάλους ανθρώπους να χαίρονται σαν μικρά παιδιά όταν καταφέρνουν να ανοίξουν φύλλο και να φτιάξουν το τέλειο τζατζίκι. Αυτό δεν πληρώνεται με τίποτα! Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν έρθει πριν 3 χρόνια και ακόμα μου στέλνουν mails για να μάθουν τι κάνω" συμπληρώνει η Μαριλένα.

CookinAthens:  πρέσβης της ελληνικής κουζίνας

Το δικό της αγαπημένο φαγητό είναι το κοκκινιστό μοσχαράκι με μακαρόνια. "Όσο κακή και να είναι μια μέρα, πιστεύει ότι ένα καλό φαγητό μπορεί να τη διορθώσει" λέει η Μαριλένα. Και αν αναζητάτε και εσείς τη συνταγή υπάρχει στο blog της, μια συνταγή που έχει μαγειρέψει μαζί με μια πολυ αγαπημένη της φίλη.

Ακλουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

30 Απρ 2024

Κόρντεϊ Κοξ: "Με χώρισε την ώρα της συνεδρίας χωρίς να το περιμένω!"

Η διάσημη ηθοποιός μίλησε για μια σκληρή εμπειρία που την οδήγησε όμως σε μια αποκάλυψη.

30 Απρ 2024

H επιστροφή του βασιλιά Κάρολου: Συμβολική η πρώτη του επίσκεψη- συνάντησε καρκινοπαθείς

Το βασιλικό ζεύγος επισκέφθηκε το Macmillan Cancer Centre του University College Hospital στο Λονδίνο.

Περισσότερα από

News

30 Απρ 2024

Η Κατερίνα Γερονικολού μας θύμισε κάτι από Ρουσλάνα

Σε πρόσφατη εμφάνιση της με τον Γιάννη Τσιμιτσέλη

30 Απρ 2024
30 Απρ 2024

Μαρίνα Σάττι: Το outfit που είδαμε στην πρώτη πρόβα της Μαρίνας Σάττι για την Eurovision 2024

Ποιος είναι ο Bερολινέζικος οίκος μόδας που είναι γνωστός για τα avant garde ρούχα του;

30 Απρ 2024

Μπιγιονσέ: Η 70χρονη μητέρα της "δανείστηκε" την τζιν ολόσωμη φόρμα της

Η 70χρονη μητέρα της Μπιγιονσέ μοιάζει πολύ στην κόρη της.

30 Απρ 2024

30 χρόνια πριν: Όταν η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ήταν ζευγάρι με τον Αλέκο Συσσοβίτη

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Αλέκος Συσσοβίτης έζησαν έναν μεγάλο έρωτα

30 Απρ 2024

Φίλιππος Μιχόπουλος: Γελαστός στην πρώτη του ανάρτηση μετά την ανακοίνωση του διαζυγίου

Το ζευγάρι εξέδωσε την ανακοίνωση του χωρισμού του, την περασμένη Παρασκευή, αμέσως αφού έκλεισαν τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα.

30 Απρ 2024

13 νέα βιβλία από τις εκδόσεις Διόπτρα αμέσως μετά το Πάσχα

13 νέες προτάσεις μας περιμένουν, μεταξύ των οποίων δύο εκδόσεις για τον Νίκο Καζαντζάκη.

30 Απρ 2024

Τραγωδία στο Μάτι: Θύελλα αντιδράσεων για τις ποινές- χάδι που επιβλήθηκαν στους κατηγορούμενους

Εκτιτέα τα πέντε έτη, δυνατότητα μετατροπής σε χρηματική ποινή.

30 Απρ 2024

13 χρόνια μαζί: Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ μοιράστηκαν μια νέα φωτογραφία από τον γάμο τους

Η δύσκολη επέτειος και το love story ενός ζευγαριού με πολύ γερά θεμέλια.