ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Μια αληθινή Αμερικανική ιστορία: Η τραγική ζωή της Μπίλι Χόλιντεϊ

Η σπουδαιότερη τραγουδίστρια της τζαζ έζησε μία ζωή που η παιδικότητα είχε χαθεί πριν ακόμη ξεκινήσει

" Ευχήθηκα στο φεγγάρι για κάτι που δεν γνώρισα ποτέ, ευχήθηκα στο φεγγάρι για περισσότερα από όσα ήξερα ποτέ. Ένα πιο γλυκό τριαντάφυλλο, έναν πιο απαλό ουρανό...", η Μπίλι Χόλιντεϊ άφησε κομμάτια της ζωής και της καρδιάς της μέσα στην σύντομη δισκογραφική της πορεία και κατάφερε να χαρακτηριστεί ως η σπουδαιότερη φωνή της τζαζ.

Γεννήθηκε στις 7 Απριλίου το 1915 στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, και έζησε μια ταραχώδης παιδική ζωή που στιγμάτισε την ψυχή της και δημιούργησε "δαίμονες" που δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει. Ο πατέρας της την εγκατέλειψε για να ακολουθήσει μία καριέρα ως κιθαρίστας της τζαζ, ενώ και η μητέρα της την εγκατέλειπε συνεχώς σε διαφορετικούς συγγενείς κάθε φορά.

Όταν ήταν μόλις 11 ετών, την παραμονή των Χριστουγέννων, η μητέρα της γυρνάει στο σπίτι και βρίσκει την Μπίλι να αντιστέκεται σε έναν γείτονα που προσπαθούσε να τη βιάσει. Η παιδική ζωή της Μπίλι Χόλιντεϊ σύμφωνα αργότερα με την αυτοβιογραφία της "Lady Sings the Blues" ήταν απλά μια ξεχασμένη ανάμνηση.

Η πορνεία και η αναγνώριση του μουσικού ταλέντου της

Σε ηλικία 13 ετών, η Μπίλι ακολουθεί την μητέρα της στη Νέα Υόρκη και ξεκινά να εργάζεται μαζί της σε ένα οίκο ανοχής στο Χάρλεμ για 5$ τον κάθε πελάτη. Ένα χρόνο μετά συλλαμβάνονται και οι δυο για πορνεία.

Το 1930, ξεκινάει το τραγούδι σε μικρούς χώρους του Μπρούκλιν, και εκεί ο μουσικός παραγωγός και κυνηγός ταλέντων, Τζον Χάμοντ, ξεχωρίζει την φωνή της. Η Μπίλι Χόλιντεϊ βρήκε επιτέλους την λύτρωσή της μέσα από την τζαζ μουσική, και οι εμπειρίες που κρατούσε για χρόνια βρήκαν καταφύγιο στους στίχους και την μελωδία.

Έγινε το απόλυτο μουσικό φαινόμενο της τζαζ, αφού το τραγούδι της "Strange Fruit" παραμένει ένα από τα πιο δυνατά και επαναστατικά τραγούδια στην ιστορία της μουσικής βιομηχανίας. To τραγούδι διαμαρτύρεται για την βία ενάντια των μαύρων Αμερικανών και συγκρίνει τα θύματα με καρπούς δέντρων. Το "Strange Fruit" έχει ονομαστεί "μια δήλωση" και "η αρχή του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων".

Η επιτυχία που σημείωσε χάρη σε αυτό το κομμάτι της έφερε αναγνώριση, κινηματογραφικές προτάσεις και κύρος. Δυστυχώς, όμως, η λάμψη αυτή οδήγησε την Μπίλι Χόλιντει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, ναρκωτικά και κακοποιητικές σχέσεις.

Τα ναρκωτικά και το πρόωρο τέλος της σπουδαιότερης τραγουδίστριας της τζαζ

Από μικρή ηλικία, είχε συνδέσει την κάνναβη και το αλκοόλ με την ζωή της,καθώς μεγάλωσε στην νυχτερινή ζωή του Χάρλεμ στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Ωστόσο, όταν ήρθε η επιτυχία, η Μπίλι Χόλιντει υπέκυψε οριστικά στους "δαίμονες" της παιδικής της ηλικίας.

Το 1947, συλλαμβάνεται για κατοχή ναρκωτικών και ξεκινάει η δίκη της που ονομάστηκε από πολλούς " Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εναντίον της Μπίλι Χόλιντεϊ". Κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαμάχης , άκουσε ότι ο δικηγόρος της δεν θα ερχόταν στη δίκη για να την εκπροσωπήσει. "Σε απλά αγγλικά, αυτό σήμαινε ότι κανείς στον κόσμο δεν ενδιαφερόταν να με προσέχει", δήλωσε η Χόλιντει αργότερα.

Τελικά, δήλωσε ένοχη και αφέθηκε λίγο καιρό μετά ελεύθερη λόγω καλής συμπεριφοράς. Συνέχισε να κάνει σκληρά ναρκωτικά, αλλά ο κόσμος λάτρευε ακόμη την καλλιτεχνική της υπόσταση γεμίζοντας τα θέατρα και τους συναυλιακούς χώρους.

Τον Μάιο του 1959, διαγνώστηκε με κίρρωση του ήπατος και μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Μία νοσοκόμα βρίσκει στο κρεβάτι της ηρωίνη και καλεί τους αστυνομικούς, οι οποίοι την συλλαμβάνουν και την κρατούν με χειροπέδες στο κρεβάτι. Δύο μήνες μετά, στις 10 Ιουλίου η Μπίλι Χόλιντει πεθαίνει. Πάνω από 3.000 άτομα παρακολούθησαν την κηδεία της, αλλά σχεδόν κανείς δεν την είχε επισκεφτεί στο μικροσκοπικό διαμέρισμά της στην 26th West 87th Street κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

Όπως οι Tζέιμς Ντιν, Μέριλιν Μονρόε, Τζιμ Μόρισον και πολλοί άλλοι, η ζωή της Μπίλι Χόλιντει χάραξε μία σύντομη διαδρομή προς την αιωνιότητα, και ο μύθος της έχει πλέον μεγαλώσει περισσότερο από την ζωή που πρόλαβε να γευτεί.

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

02 Μαϊ 2024

Οι άγνωστες σπουδές της Ελένης Μενεγάκη πριν γίνει παρουσιάστρια

Ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το επάγγελμα της Ελένης Μενεγάκη, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα φώτα της δημοσιότητας.

02 Μαϊ 2024

Η ασύλληπτη γκάφα της Μπάρμπρα Στρέιζαντ προς την Μελίσσα ΜακΚάρθι: "Πήρες Ozempic";

Η τραγουδίστρια έσβησε αμέσως μετά το σχόλιο που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις.

Περισσότερα από

News

02 Μαϊ 2024

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου φόρεσε το τζιν παντελόνι που κάνει τη σιλουέτα να δείχνει ψιλόλιγνη

Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου αγαπά τη μόδα και αυτό φαίνεται από τις στυλιστικές της επιλογές.

02 Μαϊ 2024

Αν βρεθείς στο Λονδίνο μην χάσεις την μαγική έκθεση του Marc Quinn στο Kew Gardens

Μια έκθεση εντυπωσιακών γλυπτών που συνομιλούν με τον φυτικό κόσμο περιμένουν τους επισκέπτες του Kew Gardens, ενός από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της μητρόπολης.

02 Μαϊ 2024

Τάιρα Μπανκς - Χάιντι Κλουμ: Η ζωή αρχίζει στα 50

Μια εμφάνιση- έκπληξη στην συναυλία της Μαράια Κάρεϊ στο Λας Βέγκας, έκαναν τα δυο τοπ μόντελς και το γλέντησαν πραγματικά.

02 Μαϊ 2024

Δημήτρης Παπανικολάου: "Δεν μπορώ να είμαι περήφανος, επειδή γεννήθηκα 2 μέτρα και καρφώνω καλύτερα, Στόχος μου είναι να εμπνέω τους ανθρώπους"

Για αυτό και συμφωνούμε απόλυτα μαζί του: σημασία δεν έχουν μόνο τα δώρα που μας χάρισε απλώς η Φύση, αλλά ό,τι κατακτούμε με το πνεύμα και την ψυχή μας.

02 Μαϊ 2024

Γιατί η Τζένιφερ Άνιστον αναστάτωσε το διαδίκτυο με τη νέα ανάρτησή της στο Instagram;

Παρότι ήταν μια ανάρτηση για προϊόν η Τζένιφερ Άνιστον έβαλε φωτιές.

02 Μαϊ 2024

Όταν η Ρούνεϊ Μάρα υποδύθηκε τη Μαρία Μαδγαληνή δίπλα στον Χοακίν Φίνιξ

Τότε η ηθοποιός είχε δηλώσει πως η Μαρία Μαγδαληνή υπήρξε "ριζοσπαστική" γυναίκα.

02 Μαϊ 2024

Τομ Χανκς- Ρίτα Γουίλσον: "Ακόμα δεν πιστεύω πως η γυναίκα μου βγαίνει μαζί μου"

Οι δύο καλλιτέχνες μετρούν 36 χρόνια γάμου και έχουν πολλά να πουν για τις σχέσεις.

02 Μαϊ 2024

Ο πρίγκιπας William μιλά για πρώτη φορά για την υγεία της Kate

Τη δική της μάχη με τον καρκίνο δίνει η πριγκίπισσα Kate Middleton, και ο πρίγκιπας William θέλησε να ενημερώσει σχετικά με την εξέλιξη της υγείας της.

01 Μαϊ 2024

Πολ Όστερ:Το συγκλονιστικό βιβλίο του για την οπλοκατοχή και το οικογενειακό δράμα που κρύβεται από πίσω

Ο σπουδαίος συγγραφέας Πολ Όστερ προσπαθεί να εξηγήσει ένα αμιγώς αμερικανικό φαινόμενο, που κρύβει και ένα οικογενειακό δράμα.

01 Μαϊ 2024

O Κιάνου Ριβς φιλά (ξανά) την σύντροφό του με ανοιχτά μάτια - Μήπως είναι το νέο dating trend;

Για ακόμα μια φορά ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε το φιλί του ηθοποιού Keanu Reeves στη σύντροφό του Alexandra Grand.