ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

"Δώστε πίσω το διαμάντι του σκήπτρου", λένε οι Νοτιοαφρικανοί στους Βρετανούς

Είναι γνωστό ως το "Αστέρι της Αφρικής" και παρόλαυτα κοσμεί το σκήπτρο που θα κρατά ο βασιλιάς Κάρολος το Σάββατο.

Μερικοί Νοτιοαφρικανοί ζητούν από τη Βρετανία να επιστρέψει το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, γνωστό ως το Αστέρι της Αφρικής, το οποίο κοσμεί το βασιλικό σκήπτρο που ο βασιλιάς Κάρολος 3ος θα κρατάει κατά τη στέψη του το Σάββατο.

Το διαμάντι, το οποίο ζυγίζει 530 καράτια, ανακαλύφθηκε το 1905 στη Νότια Αφρική και προσφέρθηκε στη βρετανική μοναρχία από τον αποικιακό κυβερνήτη της χώρας, η οποία βρισκόταν τότε υπό βρετανική κυριαρχία.

Τώρα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας συζήτησης που διεξάγεται για την επιστροφή έργων τέχνης και τεχνουργημάτων που είχαν λεηλατηθεί στη διάρκεια της αποικιοκρατίας, μερικοί Νοτιοαφρικανοί ζητούν να επιστραφεί το διαμάντι.

"Το διαμάντι πρέπει να έρθει στη Νότια Αφρική. Πρέπει να αποτελεί ένα σημάδι της υπερηφάνειάς μας, της κληρονομιάς μας και της κουλτούρας μας", λέει ο Μοθούζι Καμάνγκα, δικηγόρος και ακτιβιστής στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο οποίος έχει προωθήσει μέσω του Ίντερνετ αίτημα για την επιστροφή του διαμαντιού, το οποίο έχει συγκεντρώσει περίπου 8.000 υπογραφές.

"Γενικά πιστεύω πως ο αφρικανικός λαός αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η αποαποικιοποίηση δεν είναι μόνο να επιτραπεί στους ανθρώπους να έχουν ορισμένες ελευθερίες, αλλά και να πάρουμε πίσω αυτά που απαλλοτριώθηκαν από εμάς".

Επισήμως γνωστό ως Cullinan I, το διαμάντι στο σκήπτρο κόπηκε από το διαμάντι Cullinan, ένα πολύτιμο λίθο 3.100 καρατίων που είχε εξορυχθεί κοντά στην Πρετόρια.

Ένα μικρότερο διαμάντι κομμένο από την ίδια πέτρα, γνωστό ως Cullinan II, κοσμεί το Αυτοκρατορικό Στέμμα που φορούν οι βρετανοί μονάρχες σε τελετουργικές περιστάσεις. Μαζί με το σκήπτρο, φυλάσσεται όπως και τα άλλα κοσμήματα του στέμματος στον Πύργο του Λονδίνου.

Αντίγραφο ολόκληρου του διαμαντιού Cullinan, το οποίο έχει περίπου το μέγεθος γροθιάς, εκτίθεται στο Μουσείο Διαμαντιών του Κεϊπτάουν.

"Πιστεύω πως πρέπει να επιστρέψει επειδή σε τελική ανάλυση μας το πήραν ενώ μας καταπίεζαν", λέει ο Μοχάμεντ Αμπντουλαχί, κάτοικος του Γιοχάνεσμπουργκ.

Άλλοι λένε ωστόσο πως δεν έχουν ισχυρά αισθήματα γι' αυτό.

"Δεν πιστεύω πως έχει πλέον σημασία. Τα πράγματα έχουν αλλάξει, εξελισσόμαστε", λέει ο Ντικετσένγκ Νζαντζαμπά.

"Αυτό που είχε σημασία γι' αυτούς παλιά ήταν να φαίνονται ανώτεροι ... δεν έχει σημασία πια για εμάς".

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

19 Ιαν 2026

Felipe & Letizia της Ισπανίας | Για ποιον λόγο αποχωρούν αιφνιδιαστικά από την Αθήνα

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ισπανίας βρίσκονται στην Αθήνα, όπου έχει επιβεβαιωθεί ότι αλλάζουν το πρόγραμμά τους μετά τα τραγικά γεγονότα στην πατρίδα τους.

19 Ιαν 2026

Marie Chantal | Γιατί δεν συνόδευσε τον Παύλο Ντε Γκρες στο "τελευταίο αντίο" στην Ειρήνη στη Μητρόπολη Αθηνών;

Τι πραγματικά συμβαίνει με την επιχειρηματία και ποιος ο λόγος της "εξαφάνισης" της.

Περισσότερα από

News

19 Ιαν 2026

Χρυσή Βαρδινογιάννη – Nina Flohr | Συνόδευσαν την οικογένεια Ντε Γκρες στο "τελευταίο αντίο" στην Ειρήνη

Η διακριτική παρουσία των συζύγων του Νικόλαου και Φίλιππου Ντε Γκρες στο πλευρό της Άννας Μαρίας.

19 Ιαν 2026

Κηδεία Ειρήνης | Πρώτη επίσημη εμφάνιση στην Ελλάδα για τη διάδοχο του ισπανικού θρόνου

To βασιλικό ζευγάρι της Ισπανίας βασιλιάς Felipe και βασίλισσα Letizia, με τις κόρες τους πριγκίπισσα Leonor και Infanta Sofia στην Αθήνα.

19 Ιαν 2026

Η κίνηση του Παύλου Ντε Γκρες στη Σοφία της Ισπανίας στη Μητρόπολη Αθηνών

Η χειρονομία του γιου της Άννας Μαρίας στην αγαπημένη του θεία, βασίλισσα Σοφία, που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός.

19 Ιαν 2026

Όπως δεν την έχουμε ξαναδεί | Η Δήμητρα Ματσούκα με athleisure look σε δημόσια εμφάνιση

Η Δήμητρα Ματσούκα σε μια ανατρεπτική εμφάνιση στην κοπή της πίτας της "Κόμισσας της Φάμπρικας".

19 Ιαν 2026

Το τελευταίο αντίο στην Ειρήνη | Οι αφίξεις στη Μητρόπολη Αθηνών

Σήμερα Δευτέρα 19 Ιανουαρίου πραγματοποιείται η εξόδιος ακολουθία στην πριγκίπισσα Ειρήνη.

19 Ιαν 2026

"Ήταν πραγματικά κακιά": Η αποκάλυψη για τη Celine Dion από πρώην συνεργάτη της

Η άγνωστη αντιπαλότητα ανάμεσα στη Celine Dion και τη Lara Fabian.

19 Ιαν 2026

Ελένη Βουλγαράκη | Το πλούσιο brunch που απόλαυσε σε spot της Λισαβόνας

Η Ελένη Βουλγαράκη μοιράζεται το λαχταριστό πρωινό που επέλεξε στην πορτογαλική πρωτεύουσα.

19 Ιαν 2026

Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση επέστρεψε στο instagram | H οικογενειακή έξοδος σε αγαπημένο της στέκι

Η Εριέττα Κούρκουλου Λάτση απολαμβάνει το αγαπημένο της γλυκό με το αγόρι της.

18 Ιαν 2026

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου | Το αγαπημένο της πρωινό είναι η υγιεινή επιλογή που θέλεις για το ξεκίνημα της ημέρας σου

Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου έχει την τέλεια υγιεινή πρόταση για το πρωινό μας γεύμα.

16 Ιαν 2026

Στα μπλε η Ιωάννα Μαλέσκου | Η εμφάνιση σε κοσμικό event

Η Ιωάννα Μαλέσκου σε νέα δημόσια εμφάνιση με κομψό σύνολο.