ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Βραβείο " Μελίνα Μερκούρη" 2023: Αυτές είναι οι 6 υποψηφιότητες για την φετινή θεατρική διάκριση

Για πρώτη φορά το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και η Επιτροπή του Βραβείου αποφάσισαν να απονείμουν δύο βραβεία, καθώς η πανδημία covid-19 τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν επέτρεψε την απονομή.

Το 2007 το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη θέσπισε το θεατρικό βραβείο που απονέμεται ετησίως σε αναγνώριση της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας νέας ηθοποιού της περασμένης θεατρικής περιόδου. Η τιμητική διάκριση στη μνήμη της Μελίνας συνεκτιμά τη μέχρι τώρα σκηνική παρουσία των νέων ταλαντούχων ηθοποιών και τις υποκριτικές επιδόσεις τους.

Το βραβείο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ και η τιμώμενη ηθοποιός κρατά για ένα χρόνο την καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία παραδίδει στην ομότεχνή της που διακρίνεται την επόμενη χρονιά. Την επιτροπή του βραβείου αποτελούν οι Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Αμαλία Μουτούση, Ρένη Πιττακή.

Φέτος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη και η κριτική επιτροπή αποφάσισαν να απονείμουν δύο βραβεία, καθώς λόγω της πανδημίας τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε η απονομή.

Οι φετινές υποψήφιες είναι:

  • η Αμαλία Αρσένη (για το έργο "Η χώρα που ποτέ δεν πεθαίνεις" της Ορνέλα Βόρπσι, μετάφραση Μαρία Σπυριδοπούλου, σκηνοθεσία Ένκε Φεζολάρι, Θέατρο Σταθμός)

  • η Αμαλία Καβάλη (για τα έργα "Ο Γιατρός της Τιμής του" του Πέδρο Καλντερόν ντε λα Μπάρκα, μετάφραση-σκηνοθεσία Θωμάς Μοσχόπουλος, Θέατρο Πόρτα και "Πόσο κοστίζει να ζεις;" της Μαρτίνα Μάγιοκ, μετάφραση-σκηνοθεσία Θωμάς Μοσχόπουλος, Θέατρο Πόρτα)

  • η Σοφία Κόκκαλη (για το έργο "Το Σχολείο των γυναικών" του Μολιέρου σε μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη διασκευή/σκηνοθεσία Έκτορας Λυγίζος, Φεστιβάλ Αθηνών -Πειραιώς 260)

  • η Μαρία Μοσχούρη (για το έργο "Τουρνέ" του Ευριπίδη Λασκαρίδη, Φεστιβάλ Αθηνών, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου και "Ο μαγικός κύκλος" θέατρο για παιδιά, σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, Θέατρο Πόρτα)

  • η Κίττυ Παϊταζόγλου (για το έργο "Αντιγόνη" του Ζαν Ανούιγ, μετάφραση Μάριος Πλωρίτης, σκηνοθεσία- δραματουργική επεξεργασία Μαρία Πρωτόπαππα, Υπόγειο Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν)

  • η Ελένη Μπούκλη (για τα έργα "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή, σκηνοθεσία ‘Αρη Μπινιάρη, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – Φρυνίχου και, "Η Φάρμα των ζώων" του Τζόρτζ Όργουελ, σκηνοθεσία ‘Αρη Μπινιάρη, Εθνικό Θέατρο- Σκηνή Ελένη Παπαδάκη θέατρο Ρεξ).

Η τελετή απονομής του θεατρικού βραβείου Μελίνα Μερκούρη θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου, στις 20:00, στην Ελευσίνα, στον εκθεσιακό χώρο όπου παρουσιάζεται η έκθεση "Μυστήριο 17 Μελίνα" (Αποθήκη 3, Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας).

Η τελευταία νικήτρια ήταν το 2020, η ηθοποιός Δήμητρα Βλαγκοπούλου, για την ερμηνεία της στην παράσταση "Η τραγική ιστορία του Άμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας" του Σαίξπηρ που παρουσιάστηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου σε διασκευή- σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου.

Ακολουθήστε το WomanToc στο Instagram

Read Next

26 Απρ 2024

Σοφία Μπους: "Είμαι queer και επιτέλους νιώθω ότι μπορώ να ανασάνω"

Μετά τις φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό, η Σοφία Μπους έκανε coming out και μίλησε για τη σχέση της με την Άσλιν Χάρις.

26 Απρ 2024

Σκοτ Ντίσικ: Το Ozempic, η δραματική απώλεια κιλών και η κραυγή απόγνωσης για βοήθεια

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η υγεία του Σκοτ Ντίσικ - του σταρ απο το Keeping Up with the Kardashians-λόγω της δραματικής απώλειας βάρους με τη χρήση του Ozempic.

Περισσότερα από

News

26 Απρ 2024

Τζέιν Φόντα: Η σπάνια δημόσια εμφάνιση της 86χρονης ηθοποιού με την 21χρονη εγγονή της Βίβα Βαντίμ

Η Τζέιν Φόντα με την εγγονή της, στα βραβεία TIME Earth Awards Gala στη Νέα Υόρκη.

26 Απρ 2024

Η 57χρονη Σάλμα Χάγιεκ σε άγνωστες φωτογραφίες από το γάμο της με τον μεγιστάνα Φρανσουά-Ανρί Πινό

H Σάλμα Χάγιεκ και ο Φρανσουά Ανρί Πινό συμπλήρωσαν 15 χρόνια γάμου. Η εξωτική Μεξικανή ηθοποιός αποκάλυψε στο Instagram αδημοσίευτες φωτογραφίες τους.

26 Απρ 2024

Για safari η Αμαλία Κωστοπούλου με τον σύντροφό της με τα παπούτσια της σεζόν

Οι εντυπωσιακές λήψεις που δημοσίευσε η Αμαλία.

26 Απρ 2024

Κρίστι Τέρλινγκτον: Ποζάρει (σχεδόν) τόπλες στα 55 της και είναι άψογη

"Αισθάνομαι τυχερή που έχω την επιλογή να κάνω το μοντέλο. Ακόμα βιοπορίζομαι από αυτήν την δουλειά"

26 Απρ 2024

Ένα θαύμα στα Μετέωρα: Ο "εργένης των Μετεώρων" βρήκε ταίρι

Ο ασπροπάρης (είδος γύπα) γυρνούσε για χρόνια μόνος στη φωλιά του, φέτος η τύχη του άλλαξε!

26 Απρ 2024

Ράιαν Γκόσλινγκ – Έμιλι Μπλαντ: Εντυπωσιακοί σε ειδική προβολή του "The Fall Guy" στο Λονδίνο

"The Fall Guy" θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 6 Μαΐου

26 Απρ 2024
26 Απρ 2024

Η Τζένιφερ Άνιστον ετοιμάζει το ριμέικ της θρυλικής ταινίας "9 to 5"

Η πρωτότυπη ταινία του 1980 είχε πρωταγωνίστριες τις Jane Fonda, Lily Tomlin και Dolly Parton.