ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τι κάνουν οι εταιρίες στην Ελλάδα για τις ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες: "Ο ρόλος μας είναι να κάνουμε τους αόρατους κόσμους, ορατούς"

Ποιος είναι ο ρόλος των επιχειρήσεων στην εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για τις γυναίκες και όλες τις κοινωνικές ομάδες; Όσα συζητήθηκαν από εκπροσώπους εταιριών στην Ελλάδα για το "γυάλινο ταβάνι" στην ημερίδα "Women who Dare".

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου έλαβε χώρα η ημερίδα με τίτλο: "Women who Dare - Η Θέση της Γυναίκας στην Ελλάδα του Σήμερα Ιδέες και Δράσεις για ένα Καλύτερο Αύριο" που οργάνωσαν το Harper’s Bazaar Greece, η Madame Figaro και το WomanToc του Ομίλου Αττικών Εκδόσεων σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα (ΚΕΜΕΦΙ) και με την υποστήριξη της Eurolife FFH.

Η καριέρα είναι γένους θηλυκού

Τα θέματα καριέρας απασχόλησαν το τρίτο πάνελ με αναφορά στις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες, καθώς και το φαινόμενο της "γυάλινης οροφής" με ομιλήτριες τις Αναστασία Στάμου (Αντιπρόεδρος Β' της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Πρόεδρος του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών), Λένα Πλαΐτη (Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας, Παπαστράτος), Αλεξάνδρα Μπαλτούκα (Partner, Head of Marketing & Client Experience, Grant Thornton) και Νικόλ Ιωαννίδη (Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Olympia Group). Τη συζήτηση συντόνισε η Διευθύντρια Ειδήσεων του Star, Μάρα Ζαχαρέα.

Σχετικά με το αν δίνουν οι εταιρίες ίσες ευκαιρίες η Λένα Πλαΐτη (Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας, Παπαστράτος) δήλωσε: "Στην εταιρεία Παπαστράτος προσπαθούμε να μην είναι μόνο η καριέρα γένους θηλυκού, αλλά και η συμπερίληψη. Προσπαθούμε να κάνουμε τους αόρατους κόσμους, ορατούς. Προσπαθούμε να δούμε το διαφορετικό. Οι γυναίκες είμαστε μία περίπτωση, αλλά όχι η μοναδική. Και θα πρέπει να τούς συμπεριλάβουμε όλους".

"Όσον αφορά στην ποσόστωση του 41 % η Παπαστράτος την έχει ήδη κατακτήσει πριν την ανακοίνωση της Κοινοτικής Οδηγίας η οποία ήταν βρισκόταν στα "ντουλάπια" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τουλάχιστον για δέκα ολόκληρα χρόνια. Έτσι βρίσκονται γυναίκες σε θέσεις ευθύνης κατά το 41% και δύο χρόνια πριν από τον χρόνο που είχαμε ορίσει" και συνέχισε: "Το θέμα βέβαια είναι να προχωράμε και πέρα από τον Νόμο και να απαντάμε στις πραγματικές ανάγκες. Όπως για παράδειγμα στο μισθολογικό χάσμα. Από το 2019 η εταιρία μας έχει πιστοποιηθεί από πολύ αυστηρό πλαίσιο πιστοποίησης για το γεγονός πως δεν υπάρχει χάσμα στις αμοιβές, έχουμε ισότιμη αμοιβή για κάθε ρόλο, για οποιονδήποτε άνθρωπο. Όπως και ισότιμη ανέλιξη".

Σε έναν ιδανικό κόσμο, καλύτερα θα ήταν να μην υπήρχαν οι ποσοστώσεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι βοηθάνε.

Από την άλλη πλευρά, η Νικόλ Ιωαννίδη (Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Olympia Group) σημείωσε: "Υπάρχει μεγάλη κουβέντα για τις ποσοστώσεις, κατά πόσο βοηθάνε, κατά πόσο δημιουργούν ανισότητες οι ίδιες οι ποσοστώσεις. Σε έναν ιδανικό κόσμο, καλύτερα θα ήταν να μην υπήρχαν, αλλά η αλήθεια είναι ότι βοηθάνε. Δεν υπάρχει ωριμότητα σε όλους τους οργανισμούς να έχουν υιοθετήσει από μόνοι τους μέριμνα ώστε να υπάρχουν γυναίκες σε διοικητικές θέσεις, επομένως το πλαίσιο βοηθάει. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό. Γιατί έχουμε και τις περιπτώσεις που οι γυναίκες κατέχουν διοικητικές θέσεις, αλλά ο λόγος τους δεν εισακούγεται. Οπότε όσες περισσότερες υπάρχουν τόσο καλύτερα για να ακούγεται η φωνή τους".

Μάλιστα η η Νικόλ Ιωαννίδη επισήμανε ότι: "Οι γυναίκες χρειάζονται ενθάρρυνση, γιατί μπορεί να βάζουν και εμπόδια στον εαυτό τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν μια γυναίκα όταν απαντά σε μία αγγελία η οποία ζητά για παράδειγμα 5 χαρακτηριστικά, θα κάνει αίτηση όταν έχει και τα πέντε. Ενώ ένας άντρας θα κάνει αίτηση αν έχει τα δύο".

Τι κάνουν οι εταιρίες στην Ελλάδα για τις ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες: "Ο ρόλος μας είναι να κάνουμε τους αόρατους κόσμους, ορατούς"

Στη συνέχεια η Αλεξάνδρα Μπαλτούκα (Partner, Head of Marketing & Client Experience, Grant Thornton) κατέληξε ότι: "Αυτές οι συζητήσεις, όπως εδώ, σίγουρα βοηθάνε στο να αλλάξουμε τα πράγματα. Οι νεότερες γενιές έχουν πιο φρέσκα ερεθίσματα - ενδεικτικό είναι ότι εδώ στην ημερίδα μας, βλέπω πολλά νέα κορίτσια και αγόρια. Χρειάζεται ένα σύμπλεγμα δράσεων από πολλές ομάδες για να αλλάξει η εικόνα της εκπροσώπησης γυναικών σε θέσεις ευθύνης".

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο παρακάτω βίντεο:

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

26 Απρ 2024

Σκοτ Ντίσικ: Το Ozempic, η δραματική απώλεια κιλών και η κραυγή απόγνωσης για βοήθεια

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η υγεία του Σκοτ Ντίσικ - του σταρ απο το Keeping Up with the Kardashians-λόγω της δραματικής απώλειας βάρους με τη χρήση του Ozempic.

Περισσότερα από

News

26 Απρ 2024

Κιάρα Μαρκέζη: Η εγγονή του Άκη Τσοχατζόπουλου στην πασαρέλα της Athens Fashion Week

Η 24χρονη που έγινε γνωστή από το My Style Rocks, περπάτησε στην πασαρέλα της Kathy Heyndels.

26 Απρ 2024

Συλλεκτικό βίντεο: Η (μελαχρινή) Βίκυ Χατζηβασιλείου λέει στη Βουγιουκλάκη ότι τη θαύμαζε... η πρόγιαγιά της!

Η Αλίκη σε κέφια, ένα πρωινό του Μαρτίου το 1994, στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα".

26 Απρ 2024

Σοφία Μπους: "Είμαι queer και επιτέλους νιώθω ότι μπορώ να ανασάνω"

Μετά τις φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό, η Σοφία Μπους έκανε coming out και μίλησε για τη σχέση της με την Άσλιν Χάρις.

26 Απρ 2024

Τζέιν Φόντα: Η σπάνια δημόσια εμφάνιση της 86χρονης ηθοποιού με την 21χρονη εγγονή της Βίβα Βαντίμ

Η Τζέιν Φόντα με την εγγονή της, στα βραβεία TIME Earth Awards Gala στη Νέα Υόρκη.

26 Απρ 2024

Η 57χρονη Σάλμα Χάγιεκ σε άγνωστες φωτογραφίες από το γάμο της με τον μεγιστάνα Φρανσουά-Ανρί Πινό

H Σάλμα Χάγιεκ και ο Φρανσουά Ανρί Πινό συμπλήρωσαν 15 χρόνια γάμου. Η εξωτική Μεξικανή ηθοποιός αποκάλυψε στο Instagram αδημοσίευτες φωτογραφίες τους.

26 Απρ 2024

Για safari η Αμαλία Κωστοπούλου με τον σύντροφό της με τα παπούτσια της σεζόν

Οι εντυπωσιακές λήψεις που δημοσίευσε η Αμαλία.

26 Απρ 2024

Κρίστι Τέρλινγκτον: Ποζάρει (σχεδόν) τόπλες στα 55 της και είναι άψογη

"Αισθάνομαι τυχερή που έχω την επιλογή να κάνω το μοντέλο. Ακόμα βιοπορίζομαι από αυτήν την δουλειά"

26 Απρ 2024

Ένα θαύμα στα Μετέωρα: Ο "εργένης των Μετεώρων" βρήκε ταίρι

Ο ασπροπάρης (είδος γύπα) γυρνούσε για χρόνια μόνος στη φωλιά του, φέτος η τύχη του άλλαξε!

26 Απρ 2024

Ράιαν Γκόσλινγκ – Έμιλι Μπλαντ: Εντυπωσιακοί σε ειδική προβολή του "The Fall Guy" στο Λονδίνο

"The Fall Guy" θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 6 Μαΐου

26 Απρ 2024