Την Τετάρτη 22 Μαρτίου έλαβε χώρα η ημερίδα με τίτλο: "Women who Dare - Η Θέση της Γυναίκας στην Ελλάδα του Σήμερα Ιδέες και Δράσεις για ένα Καλύτερο Αύριο" που οργάνωσαν το Harper’s Bazaar Greece, η Madame Figaro και το WomanToc του Ομίλου Αττικών Εκδόσεων σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Πολιτικής για το Φύλο και την Ισότητα (ΚΕΜΕΦΙ) και με την υποστήριξη της Eurolife FFH.
Η καριέρα είναι γένους θηλυκού
Τα θέματα καριέρας απασχόλησαν το τρίτο πάνελ με αναφορά στις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες, καθώς και το φαινόμενο της "γυάλινης οροφής" με ομιλήτριες τις Αναστασία Στάμου (Αντιπρόεδρος Β' της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Πρόεδρος του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών), Λένα Πλαΐτη (Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας, Παπαστράτος), Αλεξάνδρα Μπαλτούκα (Partner, Head of Marketing & Client Experience, Grant Thornton) και Νικόλ Ιωαννίδη (Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Olympia Group). Τη συζήτηση συντόνισε η Διευθύντρια Ειδήσεων του Star, Μάρα Ζαχαρέα.
Σχετικά με το αν δίνουν οι εταιρίες ίσες ευκαιρίες η Λένα Πλαΐτη (Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας, Παπαστράτος) δήλωσε: "Στην εταιρεία Παπαστράτος προσπαθούμε να μην είναι μόνο η καριέρα γένους θηλυκού, αλλά και η συμπερίληψη. Προσπαθούμε να κάνουμε τους αόρατους κόσμους, ορατούς. Προσπαθούμε να δούμε το διαφορετικό. Οι γυναίκες είμαστε μία περίπτωση, αλλά όχι η μοναδική. Και θα πρέπει να τούς συμπεριλάβουμε όλους".
"Όσον αφορά στην ποσόστωση του 41 % η Παπαστράτος την έχει ήδη κατακτήσει πριν την ανακοίνωση της Κοινοτικής Οδηγίας η οποία ήταν βρισκόταν στα "ντουλάπια" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τουλάχιστον για δέκα ολόκληρα χρόνια. Έτσι βρίσκονται γυναίκες σε θέσεις ευθύνης κατά το 41% και δύο χρόνια πριν από τον χρόνο που είχαμε ορίσει" και συνέχισε: "Το θέμα βέβαια είναι να προχωράμε και πέρα από τον Νόμο και να απαντάμε στις πραγματικές ανάγκες. Όπως για παράδειγμα στο μισθολογικό χάσμα. Από το 2019 η εταιρία μας έχει πιστοποιηθεί από πολύ αυστηρό πλαίσιο πιστοποίησης για το γεγονός πως δεν υπάρχει χάσμα στις αμοιβές, έχουμε ισότιμη αμοιβή για κάθε ρόλο, για οποιονδήποτε άνθρωπο. Όπως και ισότιμη ανέλιξη".
Σε έναν ιδανικό κόσμο, καλύτερα θα ήταν να μην υπήρχαν οι ποσοστώσεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι βοηθάνε.
Από την άλλη πλευρά, η Νικόλ Ιωαννίδη (Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Olympia Group) σημείωσε: "Υπάρχει μεγάλη κουβέντα για τις ποσοστώσεις, κατά πόσο βοηθάνε, κατά πόσο δημιουργούν ανισότητες οι ίδιες οι ποσοστώσεις. Σε έναν ιδανικό κόσμο, καλύτερα θα ήταν να μην υπήρχαν, αλλά η αλήθεια είναι ότι βοηθάνε. Δεν υπάρχει ωριμότητα σε όλους τους οργανισμούς να έχουν υιοθετήσει από μόνοι τους μέριμνα ώστε να υπάρχουν γυναίκες σε διοικητικές θέσεις, επομένως το πλαίσιο βοηθάει. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό. Γιατί έχουμε και τις περιπτώσεις που οι γυναίκες κατέχουν διοικητικές θέσεις, αλλά ο λόγος τους δεν εισακούγεται. Οπότε όσες περισσότερες υπάρχουν τόσο καλύτερα για να ακούγεται η φωνή τους".
Μάλιστα η η Νικόλ Ιωαννίδη επισήμανε ότι: "Οι γυναίκες χρειάζονται ενθάρρυνση, γιατί μπορεί να βάζουν και εμπόδια στον εαυτό τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν μια γυναίκα όταν απαντά σε μία αγγελία η οποία ζητά για παράδειγμα 5 χαρακτηριστικά, θα κάνει αίτηση όταν έχει και τα πέντε. Ενώ ένας άντρας θα κάνει αίτηση αν έχει τα δύο".

Στη συνέχεια η Αλεξάνδρα Μπαλτούκα (Partner, Head of Marketing & Client Experience, Grant Thornton) κατέληξε ότι: "Αυτές οι συζητήσεις, όπως εδώ, σίγουρα βοηθάνε στο να αλλάξουμε τα πράγματα. Οι νεότερες γενιές έχουν πιο φρέσκα ερεθίσματα - ενδεικτικό είναι ότι εδώ στην ημερίδα μας, βλέπω πολλά νέα κορίτσια και αγόρια. Χρειάζεται ένα σύμπλεγμα δράσεων από πολλές ομάδες για να αλλάξει η εικόνα της εκπροσώπησης γυναικών σε θέσεις ευθύνης".
Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο παρακάτω βίντεο:
Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram