ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’: βοήθησε στην συγκάλυψη παιδικής κακοποίησης

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β, αν και αγιοποιήθηκε το 2014, ίσως δεν υπήρξε τόσο Άγιος.

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ "ήξερε" για περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών από καθολικούς ιερείς στην Πολωνία και βοήθησε να τις συγκαλύψει πριν γίνει Πάπας το 1978, υποστηρίζει ένα νέο βιβλίο.

Ο Ολλανδός δημοσιογράφος Έκε Όβερμπεκ πέρασε πάνω από μια δεκαετία ψάχνοντας αρχεία και συνεντεύξεις με θύματα και μάρτυρες για το "Maxima Culpa", το οποίο έχει προκαλέσει κατακραυγή στην πατρίδα του Πάπα, την Πολωνία.

"Βρήκα στοιχεία ότι όχι μόνο γνώριζε… για περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης μεταξύ των ιερέων του στην Αρχιεπισκοπή της Κρακοβίας, αλλά βοήθησε επίσης να συγκαλύψει αυτές τις υποθέσεις", είπε ο Όβερμπεκ στο Γαλλικό Πρακτορείο πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου την Τετάρτη.

Ο Όβερμπεκ – ο οποίος ζει στην Πολωνία για περισσότερα από 20 χρόνια – είχε ήδη δημοσιεύσει έναν κατάλογο "βόμβα" με θύματα παιδεραστών ιερέων το 2013.

Μερικά από τα έγγραφα που αναφέρονται στο νέο του βιβλίο προέρχονται από τα αρχεία της μυστικής αστυνομίας της κομμουνιστικής εποχής, κάτι για το οποίο επικρίθηκε.

Όπως αποκάλυψε μάλιστα ο Όβερμπεκ στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "τα αρχεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι κλειστά για τους δημοσιογράφους”, ένα εμπόδιο που συναντούν και άλλοι που εξετάζουν τις κατηγορίες κατά του Ιωάννη Παύλου Β’.

Η πολωνική εκκλησία αρνήθηκε να παράσχει έγγραφα στο δικαστικό σώμα και σε μια δημόσια εξεταστική επιτροπή που διερευνά υποθέσεις εκκλησιαστικής κακοποίησης ανηλίκων.

Ο Όβερμπεκ είπε ότι έλεγξε τα ευρήματά του με άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων, των μαρτύρων και των μαρτυριών τους.

"Ήμουν το πρώτο άτομο με το οποίο μίλησαν για όσα πέρασαν ως παιδιά", πρόσθεσε ο Όβερμπεκ, λέγοντας ότι οι επιζώντες φοβούνταν να βγουν δημόσια.

"Σε αυτή τη χώρα, τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς φοβούνται… ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίστροφο", επέμεινε.

Η λατρεία του Ιωάννη Παύλου Β’ – ο οποίος αγιοποιήθηκε το 2014 – εξακολουθεί να είναι ισχυρή στην Πολωνία, αλλά καταρρέει τα τελευταία χρόνια, ειδικά μεταξύ των νεότερων ανθρώπων.

Το βιβλίο του Όβερμπεκ είναι πιθανό να προκαλέσει ένα ακόμη πλήγμα στην εικόνα του πρώην πάπα.

Οι μαρτυρίες που σοκάρουν

Μεταξύ των υποθέσεων που αναφέρει ο δημοσιογράφος είναι ένας ιερέας που κατηγορείται ότι ανάγκασε 10χρονα κορίτσια να κάνουν στοματικό σεξ.

Ο Όβερμπεκ είπε ότι ο ιερέας ομολόγησε στον Αρχιεπίσκοπο Κάρολ Βοϊτίλα – τον μελλοντικό Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ – το 1970.

"Παραδέχτηκε όλα όσα έκανε στον Βοϊτίλα. Και αυτό περιγράφεται σε δύο έγγραφα, ακόμη και σε τρία”, είπε ο Όβερμπεκ."Και αυτό σημαίνει ότι γνωρίζουμε με 100% βεβαιότητα ότι το 1970 ο Κάρολ Βοϊτίλα γνώριζε ήδη για τη σεξουαλική κακοποίηση".

Ο ιερέας αργότερα φυλακίστηκε, αλλά μόλις ελευθερώθηκε, ο Βοϊτίλα του επέτρεψε να συνεχίσει τη διακονία του, είπε ο Όβερμπεκ.

"Και αυτό επιβεβαιώνεται από μια επιστολή που έγραψε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Βοϊτίλα".

"Μια από τις πιο δύσκολες ιστορίες", πρόσθεσε ο Όβερμπεκ, είναι του πατέρα Μπολεσλάου Σάντους, στενού συνεργάτη του μελλοντικού Πάπα.

"Όταν ο Σάντους βρέθηκε σε μπελάδες αφού κατηγορήθηκε για κακοποίηση αγοριών, τον βοήθησε προσωπικά να δραπετεύσει από την Πολωνία. Οργάνωσε μια νέα καριέρα για αυτόν στην Αυστρία”, είπε ο Όβερμπεκ.

Ο δημοσιογράφος είπε ότι "το μεγάλο ερώτημα" είναι αν ο Βοϊτίλα είπε στον Αρχιεπίσκοπο της Βιέννης για το εγκληματικό παρελθόν του Σάντους.

Για τον Όβερμπεκ, "φαίνεται ότι η απάντηση είναι όχι.”

"Ο αγαπητός μας Πάπας”

Όπως ήταν αναμενόμενο η πολωνική εκκλησία αντέδρασε έντονα στους νέους ισχυρισμούς, με τη συντηρητική κυβέρνηση της χώρας να επικρίνει επίσης το βιβλίο.

Ο Πολωνός Πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέσκι, υπερασπίστηκε τον Βοϊτίλα, αποκαλώντας τον "αγαπητό μας πάπα” και κατηγορώντας τους δημοσιογράφους ότι "προχωρούν πέρα από την πολιτισμένη συζήτηση”.

Το κυβερνών εθνικιστικό και λαϊκίστικό κόμμα ανακοίνωσε ότι θα εγκρίνει ένα ψήφισμα "που υπερασπίζεται το καλό όνομα του Αγίου Ιωάννη Παύλου Β'” στο κοινοβούλιο.

Εν τω μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος του Λοτζ, Γκρέγκορζ Ρις, είπε ότι "κανείς στον κόσμο δεν καταλαβαίνει τι κάνει ο πολωνικός λαός στον Ιωάννη Παύλο Β’ σήμερα", αναφερόμενος στις κατηγορίες εναντίον του αείμνηστου Ποντίφικα.

Αλλά για τον Όβερμπεκ, "το πιο ενοχλητικό γεγονός είναι ότι (ο πάπας) ήταν πολύ επιεικής προς τους ιερείς που έκαναν τέτοια πράγματα, αλλά δεν έδινε σημασία στα θύματα και τις οικογένειές τους.

"Έχουμε συνηθίσει σε αυτό το συμπονετικό, ζεστό, συμπαθητικό άτομο" όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τον Πάπα, είπε ο Όβερμπεκ. Είναι όμως έτσι;

Read Next

15 Απρ 2024

Μαριλίτα Λαμπροπούλου: " Μου φέρεται σαν να είμαι έγκυος στ' αλήθεια"- Η δήλωση για συμπρωταγωνιστή της

Για ποιον πασίγνωστο ηθοποιό έκανε την τρυφερή δήλωση η 49χρονη πρωταγωνίστρια.

15 Απρ 2024

Σοφία Βεργκάρα: "Αν ποτέ κάνεις επέμβαση στο γόνατο, βεβαιώσου ότι θα βρεις έναν όμορφο γιατρό που θα κοιμηθεί μαζί σου εκείνη τη νύχτα!!!!"

Η Σοφία Βεργκάρα ομολογεί ότι υπεβλήθη σε επέμβαση και αποθεώνει στο instagram τον έρωτά της για τον χειρουργό σύντροφό της

Περισσότερα από

News

15 Απρ 2024

Η Βέρα Γουάνγκ γίνεται 75 και προβληματίζεται πολύ

Υπέροχη, αειθαλής και δραστήρια η σχεδιάστρια μόδας που αψηφά τον χρόνο αισθάνεται και η ίδια την πίεση του.

15 Απρ 2024

Η Νεφέλη Κουρή σε σπάνια εμφάνιση με τον πασίγνωστο σύζυγό της

Το ζευγάρι κάνει αρκετά αραιά κοινές εμφανίσεις

15 Απρ 2024

Μιμή Ντενίση για Γιάννη Φέρτη: "Είχε μια δύσκολη ζωή τα τελευταία χρόνια και δεν το άξιζε, βασανίστηκε αρκετά"

Η Μιμή Ντενίση μίλησε στις κάμερες για την τραγική απώλεια του πρώην συζύγου της, Γιάννη Φέρτη.

15 Απρ 2024

Τζωρτίνα Σερπιέρη: Η γοητευτική κόρη της Μαρινέλλας στους Δελφούς

Έδωσε το παρών στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και ο φωτογραφικός φακός την απαθανάτισε

15 Απρ 2024

Νίκος Στραβελάκης: Σπάνια δημόσια εμφάνισή με τη σύζυγό του, Σταυρούλα

Η σύζυγος του δημοσιογράφου ήταν ιδιαίτερα κομψή φορώντας μία μαύρη δημιουργία με ένα κόκκινο λουλούδι στο πέτο.

15 Απρ 2024

Νέα συνέντευξη από τον Νίκο Καρβέλα: "Οι γυναίκες να ξυπνήσουν και να αναλάβουν θέσεις εξουσίας"

Ο Νίκος Καρβέλας μίλησε για τις γυναίκες και το πατριαρχικό σύστημα, για τον πολιτισμό στην Ελλάδα, αλλά και για το χρήμα και την επιτυχία και βέβαια τους "Δαίμονες" του.

15 Απρ 2024

Βασιλιάς Κάρολος: Παραχώρησε τη θέση του στον αδερφό του, Έντουαρντ σε μια ιστορική τελετή

Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο βασιλιάς Κάρολος δεν του επέτρεψαν να δώσει το παρών στο σημαντικό γεγονός.

15 Απρ 2024

Νόνη Δούνια: Έκανε το " τέλειο" color blocking outfit με κομψό κοστούμι

Η μοντέρνα εμφάνιση στην εκδήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη και της Ευγενίας Μανωλίδου.

15 Απρ 2024

Ριάνα για την σχέση της με τον A$AP Rocky: "Είναι το καλύτερο πράγμα που μας συνέβη"

Η αισθησιακή φωτογράφιση και οι λεπτομέρειες για την σχέση της με τον πατέρα των παιδιών της.

15 Απρ 2024

Δ. Παπαγιαννόπουλος: 40 χρόνια χωρίς τον μεγάλο ηθοποιό, τον μοναχικό και ευγενή άνθρωπο

Ο αυθεντικός και ταλαντούχος ηθοποιός λάμπρυνε με την παρουσία και το ταλέντο του τον ελληνικό κινηματογράφο.