ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: "Σε 300 χρόνια θα επιτευχθεί η ισότητα των φύλων"

Ο Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στις δεκαετίες εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας".

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε τη Δευτέρα ότι η "ισότητα" μεταξύ ανδρών και γυναικών παγκοσμίως είναι ένας ολοένα και πιο μακρινός στόχος, ο οποίος θα επιτευχθεί στην καλύτερη περίπτωση "σε 300 χρόνια".

"Η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο. Με τους τρέχοντες ρυθμούς η οργάνωση του ΟΗΕ για τις γυναίκες (Ταμείο Ανάπτυξης για τις Γυναίκες UNIFEM) προβλέπει ότι θα επιτευχθεί σε 300 χρόνια", τόνισε ο κ. Γκουτέρες σε ομιλία του κατά την έναρξη των συζητήσεων στη Νέα Υόρκη της Επιτροπής του ΟΗΕ για το καθεστώς των Γυναικών (CSW), δύο ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Ο γενικός γραμματέας εκτίμησε ότι "σε όλο τον κόσμο πλήττονται, απειλούνται, παραβιάζονται τα δικαιώματα των γυναικών" και ότι "η πρόοδος που είχε επιτευχθεί στις δεκαετίες εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας".

Ο κ. Γκουτέρες αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Αφγανιστάν, όπου, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021, "οι γυναίκες και τα κορίτσια εξαφανίστηκαν από τη δημόσια ζωή".

Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε άλλες χώρες, αλλά σημείωσε ότι "σε πολλές περιοχές σημειώνεται πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και τα κορίτσια που πηγαίνουν σχολείο κινδυνεύουν να απαχθούν ή να δεχθούν επίθεση".

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δεν αναφέρθηκε στο Ιράν, το οποίο αποκλείστηκε στις 14 Δεκεμβρίου από τη CSW μετά από ψηφοφορία του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ (Ecosoc) έπειτα από πρωτοβουλία των ΗΠΑ εξαιτίας της καταστολής της εξέγερσης που ξέσπασε τον Σεπτέμβριο μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη.

"Αιώνες πατριαρχίας, διακρίσεων και οδυνηρών στερεότυπων έχουν δημιουργήσει ένα χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στις επιστήμες και την τεχνολογία", τομείς στους οποίους οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόλις "το 3% των βραβευθέντων με Νόμπελ", επεσήμανε ο κ. Γκουτέρες ως παράδειγμα.

Ο ίδιος απέτισε φόρο τιμής στη Γαλλίδα ερευνήτρια "Εμανουέλ Σαρπεντιέ και την Αμερικανίδα Τζένιφερ Ντούντνα οι οποίες αποτέλεσαν ιστορικά την πρώτη ομάδα γυναικών που τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Χημείας πριν τρία χρόνια", το 2020.

"Ομάδες ανδρών το έχουν κερδίσει 172 φορές", τόνισε ο Γκουτέρες. "Η πατριαρχία αντεπιτίθεται. Και εμείς. Είμαι εδώ για να δηλώσω ξεκάθαρα και με δύναμη: ο ΟΗΕ βρίσκεται παντού στο πλευρό των γυναικών και των κοριτσιών", κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram


Read Next

05 Σεπ 2025

Πρίγκιπας William | Θα εμφανιστεί σε δημοφιλή εκπομπή - Κυκλοφόρησε το τρέιλερ

Ποια εκπομπή υποδέχεται ο πρίγκιπας της Ουαλίας στο Κάστρο του Windsor.

Περισσότερα από

News

05 Σεπ 2025

Πένθος στη βρετανική βασιλική οικογένεια | Η επίσημη ανακοίνωση από το παλάτι του Buckingham

Η Katharine Worsley είχε παντρευτεί τον ξάδερφο της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ, το 1961.

05 Σεπ 2025

Η Σίλια Κριθαριώτη αποχαιρετά τον Giorgio Armani με μία κοινή τους φωτογραφία

Πώς επέλεξε η διεθνώς καταξιωμένη σχεδιάστρια να πει "αντίο" στον Ιταλό σχεδιαστή.

05 Σεπ 2025

"Η Kate Middleton φοράει περούκα;": Ο πρώην κομμωτής της Diana μιλά για το νέο ξανθό look της πριγκίπισσας της Ουαλίας

Ο δημιουργός της iconic καρέ κουπ της Lady Di απάντησε στα "κακεντρεχή σχόλια" που δέχεται η Kate για το νέο χρώμα στα μαλλιά της.

05 Σεπ 2025

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου | Το "μαμαδίστικο" φαγητό που επιλέγει στην παραλία

Η παρουσιάστρια εκμεταλλέυεται τον καλό καιρό και συνεχίζει τις βουτιές της.

05 Σεπ 2025

Πρίγκιπας Harry | Οι τρεις αμφιλεγόμενοι όροι που έθεσε για να συναντήσει τον Κάρολο στο Λονδίνο

Ένας όρος είναι την υπόκλιση ολόκληρης της βασιλικής οικογένειας στη Meghan Markle!.

05 Σεπ 2025

15 διεθνείς προσωπικότητες τιμούν και θυμούνται τον Giorgio Armani

Τι έγραψαν οι συνάδελφοι και οι σταρ που έντυσε ο "maestro" της ιταλικής μόδας

05 Σεπ 2025

Η Τζένη Μελιτά μάς βάζει στην αίθουσα χορού | Το εντυπωσιακό βίντεο με τον παρτενέρ της

Η παρουσιάστρια μοιράστηκε με τους θαυμαστές της ένα ακόμη αγαπημένο της χόμπι.