ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Συνταγματάρχης Τομ Πάρκερ: ο μάνατζερ του Elvis που τον καταδυνάστευε κι έκρυβε σκοτεινά μυστικά

Ο ανεξιχνίαστος φόνος, ο τζόγος και το μανιπουλάρισμα του Βασιλιά.

Η ταινία Elvis του Μπαζ Λούρμαν με πρωταγωνιστή τον Όστιν Μπάτλερ είναι πραγματικά μια υπέροχη ταινία που φωτίζει πτυχές της ζωής, αλλά και της ψυχοσύνθεσης του απόλυτου σταρ με τη σκηνοθετική μαεστρία του Λούρμαν.

Αφηγητής της ιστορίας είναι ο Τομ Πάρκερ, ο μάνατζερ του Έλβις (τον οποίο υποδύεται ο Τομ Χανκς), την εποχή που πλέον είναι άρρωστος και οδεύει προς το τέλος της ζωής του. Αναμετριέται με ενοχές και φαντάσματα, αλλά ακόμα και τότε δεν παραδέχεται πόσο κακό προκάλεσε στον προστατευόμενο του.

Ο Τομ Πάρκερ ήταν μια εξαιρετικά αινιγματική προσωπικότητα που εκμεταλλευόταν τον Έλβις (τα ποσοστά τους να φανταστείτε ήταν 50- 50%). Από τη μία ήταν εκείνος που διέκρινε το ταλέντο του, όταν ο τραγουδιστής ήταν ακόμη παιδί και τον ανέδειξε, από την άλλη ήξερε κάθε αδυναμία του, κάθε "κουμπί" του Βασιλιά και δεν δίσταζε να το πατήσει για δικό του πάντα όφελος, όχι για του Έλβις. Ο Πάρκερ υπήρξε μάνατζερ του θρύλου από το 1955 ως το 1977, όταν ο Έλβις πέθανε σε ηλικία 42 μόλις ετών.

Στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας ήταν γνωστός με το παρατσούκλι "Συνταγματάρχης", υποτίθεται από το αξίωμα του στον Στρατό, μόνο που διαπιστώθηκε πολύ, πολύ αργότερα πως αυτό ήταν ένα από τα ψέμματα που είχε πει. Ο Συνταγματάρχης λοιπόν έλεγε πως είχε γεννηθεί στη Δυτική Βιρτζίνια λίγο μετά το 1900. Πώς έγινε όμως μάνατζερ του Έλβις; Ο Πάρκερ διατεινόταν πως τάχα το είχε σκάσει από το ορφανοτροφείο για να βρει μια θέση στο Great Parker Pony Circus που υποτίθεται πως το διοικούσε ένας θείος του. Έπειτα διοργάνωνε κάτι καρναβάλια, δούλευε με ελέφαντες σε τσίρκα, έφτιαξε ένα νεκροταφείο σκύλων κι άλλα παράδοξα.

Ο Πάρκερ ξεκίνησε την καριέρα του ως μάνατζερ τραγουδιστών με τον Έντι Άρνολντ και άρχισε να υιοθετεί ένα σκληρό και καταπιεστικό στιλ, αφού για παράδειγμα τότε μετακόμισε στο σπίτι του τραγουδιστή! Το 1948 επέβαλε σε όλους να τον φωνάζουν "Συνταγματάρχη". Όμως δεν υπήρξε ποτέ συνταγματάρχης στον στρατό, αφού υπηρέτησε για λίγο και μάλιστα είχε μπει και σε στρατιωτική φυλακή σε απομόνωση (άγνωστο το γιατί). Ο Πάρκερ, πήρε τον τίτλο "Συνταγματάρχης" τιμητικά στην πολιτοφυλακή της Λουιζιάνα, για όσα προσέφερε στην προεκλογική εκστρατεία του κυβερνήτη Τζίμι Ντέιβις, ο οποίος ήταν πρώην τραγουδιστής της κάντρι μουσικής.

Η συνάντηση του με τον Έλβις

Πώς ανακάλυψε όμως τον Έλβις; Ο βοηθός του Όσκαρ Ντέιβις ήταν εκείνος που τού τον πρότεινε. Ο Πάρκερ κατάλαβε αμέσως το συγκλονιστικό ταλέντο του μικρού και τον μοναδικό συνδυασμό της φωνής με την κίνηση από τον τρόπο που αντιδρούσαν τα κορίτσια μόλις τον έβλεπαν. Ήξερε λοιπόν ότι είχε πέσει πάνω σε φλέβα χρυσού.

Έπεισε λοιπόν τον νεαρό τραγουδιστή και τους γονείς του να γίνει ο σύμβουλός του. Τον χειραγώγησε ώστε να φύγει από τη μικρή δισκογραφική στην οποία ήταν τότε ο Έλβις, την Sun και να υπογράψει με την RCA Records. Το 1956 το πρώτο του single Heartbreak Hotel έγινε το πιο ευπώλητο άλμπουμ το 1956 κι έτσι ο Πάρκερ αναβαθμίστηκε "στον μόνο και αποκλειστικό εκπρόσωπο και μάνατζερ" του Έλβις.

Από τη μία πλευρά ο Πάρκερ αφιέρωσε τη ζωή του στον Πρίσλεϊ. Από το να οργανώνει τις εμφανίσεις του και να κλείνει συμφωνίες μέχρι να μετρά τα εισιτήρια στις συναυλίες του. Με την εμπειρία του από τα καρναβάλια ήταν πολύ έμπειρος στις διαπραγματεύσεις αλλά και στο να κρίνει τους χαρακτήρες γύρω του και να ξέρει πώς να τους χειρίζεται. Έτσι, το 1964 είχε χτίσει ήδη μια περιουσία της τάξεως των 35 εκ. στον Έλβις. Όχι με το αζημίωτο όμως, αφού τα ποσοστά του έφταναν στο 50% τις περισσότερες φορές. Από την άλλη τον χειραγωγούσε και τον ανάγκασε να μην ταξιδέψει ποτέ εκτός Αμερικής, ενώ έχει ενοχοποιηθεί και για τις υπηρεσίες ενός γιατρού που παρακολουθούσε τον καλλιτέχνη και τον "μπούσταρε".

Μετά τον θάνατο του Έλβις οι κληρονόμοι του προχώρησαν σε μηνύσεις για εξαπάτηση και κακοδιαχείριση εναντίον του Πάρκερ. Όταν πέθανε η γυναίκα του το 1980, ξαναπαντρεύτηκε και πήγε να ζήσει στο Λας Βέγκας προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε διάφορους καλλιτέχνες και επιχειρηματίες, ανάμεσα στους οποίους την αλυσίδα του Hilton.

Ποιος ήταν όμως πραγματικά ο Έλβις και τι έκρυβε;

Ο Πάρκερ ήταν μονίμως εκείνος που εμπόδιζε τον Έλβις κάθε φορά να ταξιδέψει εκτός Αμερικής, παρότι ο Βασιλιάς το ήθελε πολύ και παρά το γεγονός πως είχε οπαδούς σε όλο τον κόσμο επικαλούμενος λόγους "ασφαλείας". Ποιος ήταν όμως ο πραγματικός λόγος; Ότι δεν ήταν εκείνος που έλεγε. Ο Πάρκερ ήταν παράνομος μετανάστης που έφυγε εν μια νυκτί από την Ολλανδία, την πραγματική του πατρίδα, χωρίς τα ακριβά του ρούχα, χωρίς καθόλου χρήματα, χωρίς να το πει σε κανέναν ούτε στην ίδια του την οικογένεια. Απλώς εξαφανίστηκε και εμφανίστηκε στην Αμερική. Δεν είχε λοιπόν καν διαβατήριο και δεν μπορούσε να ταξιδέψει. Δεν θα άφηνε λοιπόν την "κότα με τα χρυσά αυγά" να φύγει μόνος του και να τον κλέψουν.

Η ιστορία άρχισε να ξετυλίγεται την άνοιξη του 1960, σ΄ένα κομμωτήριο στην ολλανδική πόλη Αϊντχόφεν. Εκεί μια γυναίκα η Nel Dankers-van Kuijk η οποία ξεφυλλίζοντας το περιοδικό Rosita είδε μια φωτογραφία του Έλβις και δίπλα του έναν άντρα που την έκανε να αναπηδήσει. Ήταν ο χαμένος της αδερφός!

Ο Τομ Πάρκερ ή καλύτερα ο Andreas van Kuijk–”Dries” είχε γεννηθεί στην Μπρέντα, μια πόλη στη Νότια Ολλανδία. Ο ίδιος θα πρέπει να είχε μπει παράνομα στις ΗΠΑ μέσω Καναδά. Όταν η οικογένεια που χάρηκε τόσο έστειλε τον αδερφό του Αντ να τον βρει στην Αμερική. Ο Συνταγματάρχης όμως τον υποδέχτηκε ψυχρά, προσπαθώντας ίσως να αποτρέψει πιθανή προσπάθεια να του αποσπάσουν χρήματα. Επιστρέφοντας δεν έδωσε στους υπόλοιπους και πολλές πληροφορίες. Κάποια μέλη της οικογένειας υπέθεσαν τότε πως ίσως χρηματίστηκε ο Αντ, για να μην μιλήσει.

Κι ενώ μπορούσε εύκολα να νομιμοποιηθεί ως πολίτης των ΗΠΑ εκείνη την εποχή βάσει ενός Νόμου, εκείνος δεν το έκανε, παρά το κύρος δε και την επιρροή του. Γεγονός που καθιστά την επιλογή του ακόμα πιο ύποπτη. Ήταν ένας δημοσιογράφος στην Μπρέντα, ο Dirk Vellenga, που άρχισε να ψάχνει την υπόθεση και να ξετυλίγει τον μίτο. Μια έρευνα που κατέληξε να διαρκεί 30 χρόνια.

Γιατί όμως έφυγε έτσι; Σαν κυνηγημένος; Ένας αναγνώστης απάντησε σε αυτό το άρθρο: "επιτέλους θέλω να πω κάτι που μού είπαν 19 χρόνια πριν για τον Συνταγματάρχη Πάρκερ. Η πεθερά μου μού ειχε πει ότι αν ποτέ βγει το όνομα του στο φως, να πεις ότι ανήκει στην οικογένεια Van Kuijk και πως δολοφόνησε τη γυναίκα ενός μπακάλη στο Bochstraat. Πρόκειται για έναν ανεξιχνίαστο φόνο. Εκείνος έφυγε την ίδια ημέρα για την Αμερική και άλλαξε το όνομα του. Γι' αυτό δεν θέλει να τον ξέρουν" έγραφε το σημείωμα του αναγνώστη.

Ψάχνοντας ο δημοσιογράφος βρήκε πως πράγματι είχε συμβεί ένας φόνος στην Μπρέντα τον Μάιο του 1929. Επρόκειτο για την Anna van den Enden, μια κοπέλα 23 ετών που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στο δωμάτιο που έμεναν με τον άντρα της, στο πίσω μέρος ενός μπακάλικου. Ο χώρος είχε γίνει άνω κάτω από κάποιον που μάλλον έψαχνε για χρήματα. Το μπακάλικο βρισκόταν πολύ κοντά στο σπίτι του Πάρκερ. Ωστόσο δεν υπάρχουν καθόλου αποδείξεις ή μαρτυρίες για αν τέλεσε το έγκλημα ή όχι.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως δεν ήταν τέτοιος άνθρωπος, άλλοι μιλούν για έναν εκρηκτικό χαρακτήρα που δεν χρειαζόταν και πολλά πολλά για να πάρει φωτιά. Κανείς δεν ξέρει. Πάντως ήταν ένας επιχειρηματίας που δεν δίσταζε να εκμεταλλεύεται τον "προϊόν του". Στην ταινία βλέπουμε δε πως έκλεισε μια σειρά εμφανίσεων για πολλά χρόνια στο Λας Βέγκας, εμφανίσεις που εξουθένωναν τον Έλβις, προκειμένου να διαγράψει το Καζίνο τα χρέη του Πάρκερ, και να τού δώσει και έξτρα χρήματα. Ένας τζογαδόρος.

Ένας άνθρωπος που υποσχέθηκε στον Έλβις ότι θα αντικαταστήσει τη μητέρα του και θα τον προσέχει, όταν ο Βασιλιάς καταρρακώθηκε από τον θάνατό της. Όλα λοιπόν είναι πιθανά. Μόνο που και ο ίδιος δεν υπάρχει πια.

Και με πληροφορίες από The New York Times, Smithsonian magazine

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

26 Απρ 2024

Σκοτ Ντίσικ: Το Ozempic, η δραματική απώλεια κιλών και η κραυγή απόγνωσης για βοήθεια

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται η υγεία του Σκοτ Ντίσικ - του σταρ απο το Keeping Up with the Kardashians-λόγω της δραματικής απώλειας βάρους με τη χρήση του Ozempic.

Περισσότερα από

News

26 Απρ 2024

Κιάρα Μαρκέζη: Η εγγονή του Άκη Τσοχατζόπουλου στην πασαρέλα της Athens Fashion Week

Η 24χρονη που έγινε γνωστή από το My Style Rocks, περπάτησε στην πασαρέλα της Kathy Heyndels.

26 Απρ 2024

Συλλεκτικό βίντεο: Η (μελαχρινή) Βίκυ Χατζηβασιλείου λέει στη Βουγιουκλάκη ότι τη θαύμαζε... η πρόγιαγιά της!

Η Αλίκη σε κέφια, ένα πρωινό του Μαρτίου το 1994, στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα".

26 Απρ 2024

Σοφία Μπους: "Είμαι queer και επιτέλους νιώθω ότι μπορώ να ανασάνω"

Μετά τις φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και καιρό, η Σοφία Μπους έκανε coming out και μίλησε για τη σχέση της με την Άσλιν Χάρις.

26 Απρ 2024

Τζέιν Φόντα: Η σπάνια δημόσια εμφάνιση της 86χρονης ηθοποιού με την 21χρονη εγγονή της Βίβα Βαντίμ

Η Τζέιν Φόντα με την εγγονή της, στα βραβεία TIME Earth Awards Gala στη Νέα Υόρκη.

26 Απρ 2024

Η 57χρονη Σάλμα Χάγιεκ σε άγνωστες φωτογραφίες από το γάμο της με τον μεγιστάνα Φρανσουά-Ανρί Πινό

H Σάλμα Χάγιεκ και ο Φρανσουά Ανρί Πινό συμπλήρωσαν 15 χρόνια γάμου. Η εξωτική Μεξικανή ηθοποιός αποκάλυψε στο Instagram αδημοσίευτες φωτογραφίες τους.

26 Απρ 2024

Για safari η Αμαλία Κωστοπούλου με τον σύντροφό της με τα παπούτσια της σεζόν

Οι εντυπωσιακές λήψεις που δημοσίευσε η Αμαλία.

26 Απρ 2024

Κρίστι Τέρλινγκτον: Ποζάρει (σχεδόν) τόπλες στα 55 της και είναι άψογη

"Αισθάνομαι τυχερή που έχω την επιλογή να κάνω το μοντέλο. Ακόμα βιοπορίζομαι από αυτήν την δουλειά"

26 Απρ 2024

Ένα θαύμα στα Μετέωρα: Ο "εργένης των Μετεώρων" βρήκε ταίρι

Ο ασπροπάρης (είδος γύπα) γυρνούσε για χρόνια μόνος στη φωλιά του, φέτος η τύχη του άλλαξε!

26 Απρ 2024

Ράιαν Γκόσλινγκ – Έμιλι Μπλαντ: Εντυπωσιακοί σε ειδική προβολή του "The Fall Guy" στο Λονδίνο

"The Fall Guy" θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 6 Μαΐου

26 Απρ 2024