Η σωστή λαγάνα, είναι επίπεδη, με ελάχιστη ψίχα και τραγανή κόρα πασπαλισμένη με σουσάμι. Είναι το απόλυτο ψωμί της Σαρακοστής και εξακολουθεί εδώ και αιώνες να είναι ένας από τους λόγους που περιμένουμε τα Κούλουμα. Εμείς βρήκαμε τους φούρνους που "ξεφουρνίζουν” υπέροχες λαγάνες εδώ και πολλά χρόνια. Και μια συμβουλή: Κάντε τηλεφωνική κράτηση, πηγαίνετε νωρίς και αποφύγετε τις ουρές.
Η Πνύκα (Κουκάκι)
Η Πνύκα είναι ένας από τους πιο ιστορικούς φούρνους στο κέντρο της Αθήνας και γι’ αυτό τον λόγο τον έχουμε τιμήσει πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια. Το ψωμί τους είναι εγγύηση, γι’ αυτό και τους προτιμούμε και για την Καθαρά Δευτέρα, όπου προσφέρουν πεντανόστιμη λαγάνα. Εκτός από την "κλασική" λαγάνα, θα βρείτε και λαγάνα ολικής, ζέας, αλλά και λαγάνα με ντομάτα και βασιλικό.
Πρατίνου 13, Παγκράτι
Πετράκη 24, Σύνταγμα
Τοσίτσα 26, Εξάρχεια
Ο Φούρνος του Τάκη (Κουκάκι)
Ο πιο ιστορικός φούρνος της πόλης κάθε Καθαρά Δευτέρα προσφέρει μία από τις καλύτερες λαγάνες της πόλης! Η συνταγή του είναι η κλασική (λευκό αλεύρι, μαγιά, σουσάμι), το αποτέλεσμα όμως είναι μαγικό, γι’ αυτό και κάθε χρόνο σχηματίζονται ουρές έξω από τον "Τάκη" -γι’ αυτό φροντίστε να πάτε από νωρίς, για να εξασφαλίσετε τη λαγάνα σας.
Μισαραλιώτου 14, Κουκάκι
The Captain’s Bakery (Άλιμος)
Εδώ θα βρείτε ίσως τις πιο πρωτότυπες και διαφορετικές λαγάνες που έχετε ποτέ δοκιμάσει. Συγκεκριμένα εκτός από την κλασική λαγάνα, θα βρείτε ολικής, πολύσπορη καλαμποκιού, μεσογειακή, λαγάνα με ελιά και φυσικά την διάσημη λαγάνα γεμιστή με χαλβά.
Λεωφόρος Καλαμακίου 40-42, Άλιμος
Αρτοποιΐα Δαρεμά (Μαρκόπουλο)
Εδώ οι λαγάνες ζυμώνονται στο χέρι, η διαδικασία παίρνει χρόνο, οπότε οι άνθρωποι στο εργαστήριο εργάζονται πολλές ώρες ώστε να καταφέρουν να βγάλουν όλα τα είδη: με κίτρινο αλεύρι, μαγιά και προζύμι, πασπαλισμένη με σουσάμι. Μιας που ήρθατε ως εδώ, μην φύγετε χωρίς τα διάσημα μουστοκουλουράκια τους.
Λεωφόρος Σουνίου 2, Μαρκόπουλο
Μαμά Ψωμί (Κουκάκι)
Με προζύμι αργής ωρίμανσης και χωριάτικο αλεύρι από μικρούς επαρχιακούς μύλους ζυμώνουν στον φούρνο της Ραλλούς. Παράγουν και μια ολικής άλεσης, σε περιορισμένο αριθμό τεμαχίων. Ζυγίζουν περίπου 1000 γρ. έκαστη.
Ζαχαρίτσα 42-44, Κουκάκι
Τρομερό Παιδί (Ιλίσια)
Από τις 6.30 το πρωί της Δευτέρας μπορούμε να προμηθευτούμε τις λαγάνες των τρομερών παιδιών των Ιλισίων. Εκτός από την παραδοσιακή ελληνική, με προζύμι, θα βγάλουν και γαλλικού τύπου Fougasse, μια συνταγή που έχει ρίζες στην Προβηγκία. Θα υπάρχουν τέσσερις εκδοχές, όπως μια με λιαστή ντομάτα και πιπεριά, αλλά και με διάφορα είδη ελιάς.
Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια
The Bakers
Σαράντα οκτώ ώρες ωριμάζει η ζύμη της λαγάνας τους. Στην καλή αλυσίδα αρτοποιείων παρασκευάζουν μια λαγάνα με χωριάτικο αλεύρι, προζύμι σίκαλης αργής ωρίμανσης και καβουρδισμένο σουσάμι Νιγηρίας. Λόγω της ημέρας, είναι διαθέσιμες μόνο λαγάνες.