ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Για Καρναβάλι; Στην Ξάνθη!

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποκριάτικη διοργάνωση στη βόρειο Ελλάδα!

Για τρία χρόνια, οι πολίτες της Ξάνθης και οι εκατοντάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και χώρες της Βαλκανικής, στερήθηκαν τη μεγαλύτερη αποκριάτικη διοργάνωση της βόρειας Ελλάδας, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των αυξημένων υγειονομικών μέτρων που εφαρμόζονταν σε όλη τη χώρα. Ήταν τρία δύσκολα χρόνια για όλους, αλλά και για τους κατοίκους της Ξάνθης, που δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν σε αυτή τη μεγάλη καρναβαλική γιορτή, που αριθμεί σχεδόν εξήντα χρόνια ιστορίας και είναι άρρηκτα "δεμένη" με τη σύγχρονη ιστορία της θρακιώτικης κοινωνίας.

Φέτος, τρία χρόνια μετά, όλα είναι και πάλι έτοιμα για την αναγγελία των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, που θα διαρκέσουν 15 ολόκληρες ημέρες και θα κορυφωθούν με την εντυπωσιακή αποκριάτικη παρέλαση. Σήμερα το απόγευμα (Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου), ο δήμαρχος της πόλης Μανώλης Τσέπελης θα κηρύξει την έναρξη των εκδηλώσεων στην πλατεία Δημοκρατίας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συναυλία της δημοφιλούς τραγουδίστριας Λένας Ζευγαρά.

Οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές αποτελούν την κοινή προσπάθεια όλων των κατοίκων της Ξάνθης να αναδείξουν όσα τους ενώνουν. Είναι ο κοινός τους σκοπός, για τον οποίο εργάζονται ομαδικά όλο τον χρόνο. Είναι αυτό το πνεύμα συνεργασίας που τους διακρίνει ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αντάξιο των προσπαθειών που κατέβαλαν. Γεμάτοι όρεξη, διάθεση και αστείρευτη φαντασία, θα ενώσουν δυνάμεις για να δείξουν σε όλους το μεγαλείο του θρακικού Πολιτισμού.

Από το 1965, η Ξάνθη, η "πόλη με τα χίλια χρώματα", την περίοδο της αποκριάς γιορτάζει, διασκεδάζει, ξεφαντώνει, ανασύρει μνήμες, αναβιώσει έθιμα και παραδόσεις, κυρίως όμως θυμίζει σε όλους ότι οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές είναι κάτι περισσότερο από το φημισμένο καρναβάλι της βόρειας Ελλάδας. Είναι ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός, ένα γνωστό καλλιτεχνικό γεγονός, μια συμμετοχική γιορτή, την οποία περιμένουν όλο τον χρόνο τόσο οι Ξανθιώτες όσο και οι κάτοικοι των όμορων περιοχών της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, το ξανθιώτικο καρναβάλι έχει τόση σημασία για μικρούς και μεγάλους, που με δυσκολία και κάτω από πολλές αντιδράσεις, συμμορφώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με τις εντολές και τις απαγορεύσεις των αρχών, με στόχο την προστασία από τον κορονοϊό.

Μ. Τσέπελης: "Συνεχίζουμε από εκεί που σταματήσαμε"

Ο δήμαρχος Ξάνθης, στο ετήσιο μήνυμά του με αφορμή την έναρξη των 58ων Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, σημειώνει με έμφαση ότι "μετά από τρία χρόνια παύσης, εξαιτίας της πανδημίας και της ταλαιπωρίας σε ψυχή και σώμα, οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές σχεδιάζουν να σβήσουν τις μαύρες σελίδες της καθημερινότητας, τις βαριές σκέψεις που ακολούθησαν έπειτα απ' αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, που έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη. Υπόσχονται να γεμίσουν τις καρδιές των ανθρώπων με "Όνειρα, χρώματα, μυρωδιές κι αρώματα", όπως ήταν και το γενικό μήνυμα των γιορτών του 2020, οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, αν και όλα ήταν έτοιμα".

"Αυτό το μήνυμα, λοιπόν, στέλνουμε φέτος", τονίζει ο κ. Τσέπελης και προσθέτει: "Συνεχίζουμε από εκεί που σταματήσαμε. Γιατί αυτό προτάσσει η ζωή και η φύση των ανθρώπων. Ιδίως, των Ελλήνων: που περνούν διά πυρός και σιδήρου, αγωνίζονται, δυναμώνουν και προχωρούν. Ας εμπνευστούμε και πάλι, με οδηγό τον πολιτισμό, την κοινωνική αλληλεπίδραση, την εξωστρέφεια".

Μεγάλος αριθμός καρναβαλιστών και επισκεπτών

Στη φετινή καρναβαλική παρέλαση, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, αναμένεται να λάβουν μέρος περισσότεροι από 15.000 καρναβαλιστές, που θα επιλέξουν τις στολές τους, ανάμεσα από τους 38 καρναβαλικούς συλλόγους - πληρώματα που έχουν συσταθεί στην Ξάνθη και προετοιμάζονται κάθε μέρα του χρόνου για να έχουν την πιο εντυπωσιακή εμφάνιση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι συμμετέχοντες στον καρναβαλικό σύλλογο να μην φορέσουν την καινούργια στολή του συλλόγου σε κανένα από τα δεκάδες αποκριάτικα πάρτι που διοργανώνονται, νωρίτερα από τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση σε κάθε γωνιά της πόλης.

Ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι και οι πρώτες εκτιμήσεις των διοργανωτών για τον αριθμό των επισκεπτών που θα έρθουν τόσο στην Ξάνθη όσο και στη γειτονική Καβάλα το τριήμερο της τελευταία Κυριακής της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης Ηλίας Ασκαρίδης, σε δηλώσεις του υπογραμμίζει ότι "το καρναβάλι αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της παράδοσης της Ξάνθης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι ότι πέρα από εντυπωσιακό είναι και άμεσο. Η προετοιμασία και η ενεργή συμμετοχή όλων των μελών των συλλόγων, των καρναβαλιστών, αλλά και επισκεπτών καθώς και η συνεργασία μεταξύ τους, είναι η καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία του θεσμού, μαρτυρώντας με τον τρόπο αυτό ότι το νόημα και η στόχευση των γιορτών μένουν αναλλοίωτα".

Πληθώρα λαογραφικών και καρναβαλικών εκδηλώσεων

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές περιλαμβάνουν πολλές καρναβαλικές και λαογραφικές δράσεις καθώς και πληθώρα πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, με κυρίαρχο στοιχείο τη μεγάλη συμμετοχή των εθελοντών, των καρναβαλικών πληρωμάτων και των μελών των πολιτιστικών συλλόγων.

Δημοφιλείς καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα αλλά και διάφορα τοπικά μουσικά σχήματα θα δώσουν τη δική τους νότα γιορτής σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, ξεσηκώνοντας μικρούς και μεγάλους. Οι επισκέπτες θα ζήσουν μοναδικές στιγμές διασκέδασης και γλεντιού τόσο στο κέντρο της Ξάνθης όσο και στις γειτονιές σε υπαίθριες εκδηλώσεις που θα στηθούν.

Οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές και η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση θα κλείσουν και φέτος στις όχθες του ποταμού Κόσυνθου, με το έθιμο του κάψιμου του "Τζάρου", σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα με δεκάδες πυροτεχνήματα.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

05 Σεπ 2025

Πρίγκιπας William | Θα εμφανιστεί σε δημοφιλή εκπομπή - Κυκλοφόρησε το τρέιλερ

Ποια εκπομπή υποδέχεται ο πρίγκιπας της Ουαλίας στο Κάστρο του Windsor.

Περισσότερα από

News

05 Σεπ 2025

Πένθος στη βρετανική βασιλική οικογένεια | Η επίσημη ανακοίνωση από το παλάτι του Buckingham

Η Katharine Worsley είχε παντρευτεί τον ξάδερφο της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ, το 1961.

05 Σεπ 2025

Η Σίλια Κριθαριώτη αποχαιρετά τον Giorgio Armani με μία κοινή τους φωτογραφία

Πώς επέλεξε η διεθνώς καταξιωμένη σχεδιάστρια να πει "αντίο" στον Ιταλό σχεδιαστή.

05 Σεπ 2025

"Η Kate Middleton φοράει περούκα;": Ο πρώην κομμωτής της Diana μιλά για το νέο ξανθό look της πριγκίπισσας της Ουαλίας

Ο δημιουργός της iconic καρέ κουπ της Lady Di απάντησε στα "κακεντρεχή σχόλια" που δέχεται η Kate για το νέο χρώμα στα μαλλιά της.

05 Σεπ 2025

Κωνσταντίνα Σπυροπούλου | Το "μαμαδίστικο" φαγητό που επιλέγει στην παραλία

Η παρουσιάστρια εκμεταλλέυεται τον καλό καιρό και συνεχίζει τις βουτιές της.

05 Σεπ 2025

Πρίγκιπας Harry | Οι τρεις αμφιλεγόμενοι όροι που έθεσε για να συναντήσει τον Κάρολο στο Λονδίνο

Ένας όρος είναι την υπόκλιση ολόκληρης της βασιλικής οικογένειας στη Meghan Markle!.

05 Σεπ 2025

15 διεθνείς προσωπικότητες τιμούν και θυμούνται τον Giorgio Armani

Τι έγραψαν οι συνάδελφοι και οι σταρ που έντυσε ο "maestro" της ιταλικής μόδας

05 Σεπ 2025

Η Τζένη Μελιτά μάς βάζει στην αίθουσα χορού | Το εντυπωσιακό βίντεο με τον παρτενέρ της

Η παρουσιάστρια μοιράστηκε με τους θαυμαστές της ένα ακόμη αγαπημένο της χόμπι.