ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ WOMAN TOC

Τα ροζ λεωφορεία του Πακιστάν θα μεταφέρουν μόνο γυναίκες προκειμένου να προστατεύονται από σεξουαλική παρενόχληση

Η κατάσταση είναι αφόρητη στα κανονικά λεωφορεία.

Την 1η Φεβρουαρίου ξεκίνησαν τις διαδρομές τους τα ροζ λεωφορεία του Πακιστάν που μεταφέρουν μόνο γυναίκες. Οδηγοί και εισπράκτορες είναι επίσης γυναίκες. Το αντίτιμο είναι 50 ρούπιες. Στόχος είναι να προστατευθούν οι γυναίκες από τη σεξουαλική παρενόχληση τόσο σε σωματικό όσο και σε λεκτικό επίπεδο που υφίστανται διαρκώς μες στα λεωφορεία. Σε τέτοιο βαθμό που οι γυναίκες αποφεύγουν να κυκλοφορούν, αλλά και να εργάζονται.

"Αν επιτύχει το εγχείρημα, μπορούμε να προσθέσουμε λεωφορεία σε όλη την πόλη και τελικά σε όλη τη Sindh", λέει ο Sharjeel Memon, υπουργός Μεταφορών της επαρχίας Sindh.

Ο Memon θέλει να κάνει τις δημόσιες συγκοινωνίες ασφαλέστερες και ευκολότερες για τις γυναίκες. "Έχουμε εκτιμήσει ότι το 50% των επιβατών κατά τις ώρες αιχμής είναι γυναίκες και δεν υπάρχει αρκετός χώρος στο λεωφορείο για να ταξιδέψουν με αξιοπρέπεια".

Αυτή είναι η δεύτερη προσπάθεια του Πακιστάν να εισαγάγει δημόσιες συγκοινωνίες που προστατεύουν τις γυναίκες από την παρενόχληση. Η πρώτη, που λειτούργησε ως σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη Λαχόρη το 2012, τερματίστηκε μετά από δύο χρόνια, όταν η κυβέρνηση απέσυρε τη χρηματοδότηση.

Για δεκαετίες, τα λεωφορεία στο Πακιστάν είχαν τμήματα μόνο για γυναίκες. Όμως, λέει η Arshia Malik, 32 ετών, η οποία παίρνει το λεωφορείο για να εργαστεί ως νταντά στην αριστοκρατική περιοχή Clifton, ο διαχωρισμός δεν εμπόδιζε τους άνδρες να "αγγίζουν τα οπίσθιά σου ή να σου τρίβονται" κατά την αποβίβαση από το λεωφορείο. "Θα ήθελα πολύ να ταξιδεύω με τα ροζ λεωφορεία και να ταξιδεύω χωρίς να προετοιμάζω τον εαυτό μου για κάποια δυσάρεστη κατάσταση".

Η Raakhi Matan, 35 ετών, οικιακή βοηθός, λέει ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι πάντα σε εγρήγορση στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα αγγίγματα και τα άσεμνα σχόλια από τους άνδρες είναι συνηθισμένα. Σε μια περίπτωση, η Matan λέει ότι έβγαλε την παντόφλα της για να χτυπήσει έναν δράστη, ενώ όλοι την κοιτούσαν τρομοκρατημένοι. "Έχω πάψει να νοιάζομαι [για το τι σκέφτονται οι άνθρωποι] και δεν αισθάνομαι πια ταπεινωμένη".

Η Matan, η οποία μετακινείται σε 15 λεπτά, καλωσορίζει τη νέα υπηρεσία. "Θα αισθάνομαι πολύ πιο ασφαλής σε ένα λεωφορείο μόνο για γυναίκες".

Η Δρ Hadia Majid, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λαχόρης, ερευνά τις μεταφορές και τις σχέσεις τους με τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Θεωρεί τα ροζ λεωφορεία ως ένα θετικό βήμα για την ενθάρρυνση περισσότερων γυναικών να εργαστούν.

Η κακή κατάσταση στις δημόσιες συγκοινωνίες, σημειώνει, έχουν συμβάλει στο θλιβερά χαμηλό ποσοστό των γυναικών στο εργατικό δυναμικό του Πακιστάν. Το 2021, οι γυναίκες αποτελούσαν το 20,6% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Η παρενόχληση δεν ήταν το μόνο εμπόδιο. Η ανεπαρκής συγκοινωνία σήμαινε ότι οι γυναίκες έπρεπε συχνά να παίρνουν πιο ακριβά ταξί ή να βασίζονται σε ανελκυστήρες από συγγενείς. "Αυτό περιορίζει τις ώρες και τους τόπους που μπορούν να εργαστούν, επειδή τις δεσμεύει με τις ώρες και τον τόπο εργασίας των ανδρών συγγενών".

Επίσης, δυσκολεύει τις γυναίκες να ψάξουν πιο μακριά για να βρουν δουλειά. "Έτσι, αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη, είναι ευκολότερο και προτιμότερο για τις γυναίκες να κάθονται στο σπίτι", λέει ο Majid.

Πηγή: The Guardian

Ακολουθήστε το Womantoc στο Instagram

Read Next

26 Απρ 2024
26 Απρ 2024
Περισσότερα από

News

26 Απρ 2024

Χάρβεϊ Γουάινστιν: Απόφαση σοκ του Εφετείου της ΝΥ ακυρώνει την καταδίκη του

"Δεν είχε δίκαιη δίκη" ο κατηγορούμενος για βιασμούς έκρινε το Εφετείο.

26 Απρ 2024

Μαρίνα Σάττι: Συγκινήθηκε on air μιλώντας για τον πατέρα της και την απώλεια του

"Πλέον δεν έχω κάτι να κρύψω, τίποτα, αποφάσισα να είμαι πια τελείως ανοιχτή" είπε η Μαρίνα Σάττι που μίλησε για τη Eurovision και το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας.

25 Απρ 2024

Αλεξία Μπακογιάννη: "Απείλησε να με χτυπήσει με μπουκάλι"

Μήνυση κατέθεσε η Αλεξία Μπακογιάννη κατά του Στέφανου Χίου.

25 Απρ 2024

Πριγκίπισσα Βεατρίκη: Νεκρός ο πρώην σύντροφός της από ναρκωτικά σε ξενοδοχείο του Μαϊάμι - Οι εθισμοί, η εγκληματικότητα και η βία

O πρώην σύντροφός της Paolo Liuzzo πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών, σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα.

25 Απρ 2024

Η 90χρονη Ζωζώ Σαπουντζάκη με την 81 ετών Μαρία Ιωαννίδου ντυμένες στα λευκά

Οι δύο φίλες βρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια της προτομής του πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου Φιλοποίμενα Φίνου.

25 Απρ 2024

Τζένη Μπαλατσινού: "Νιώθω ευλογημένη που έγινα τέταρτη φορά μαμά σε μεγάλη ηλικία"

"Προσπαθώ να χορτάσω όλο αυτό το θαύμα που λέγεται ζωή, μωρό, μυρωδιά μωρού, γέλια, αταξίες, τα πάντα" είπε η Τζένη Μπαλατσινού.

25 Απρ 2024

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας έγινε μέρος του ταξιδιού της Ολυμπιακής Φλόγας και της διαδρομής της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης και πρεσβευτής του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, Νικόλας Κακλαμανάκης, μετέφερε την Ολυμπιακή Δάδα στο χώρο της Τελετής και άναψε τον βωμό.

25 Απρ 2024

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το σπάνιο στιγμιότυπο με τον δεύτερο σύζυγό της, Γιώργο Ηλιάδη στο Λονδίνο

Ο φακός του Μαρίνου Κουσουμίδη απαθανάτισε τον έρωτα της εθνικής σταρ, ο οποίος έληξε άδοξα, αλλά κανείς τους δεν ξέχασε ποτέ.

25 Απρ 2024